Israels hemliga attackplan mot Iran: Elektronisk krigföring.

http://www.thedailybeast.com/articles/2011/11/16/israel-s-secret-iran-attack-plan-electronic-warfare.html

Nov 16, 2011 18:28 EST

Israel har spenderat flera miljarder dollars på  ett hemligt elektroniskt vapen som kan sättas in om Israel angriper Irans kärnanläggningar, berättar en tjänsteman vid USA:s underrättelsetjänst.

Under mycket av det senaste årtiondet, medan Iran metodiskt har byggt sitt kärnenergiprogram har Israel samtidigt satt ihop ett system för biljontals dollars av högteknologiska vapen som skulle blockera, göra Teherans försvar blint och dövt i händelse av en förebyggande luftattack.

En amerikansk bedömning gjord av tidigare och nuvarande tjänstemän inom underrättelsetjänsten konstaterade i somras att varje israelisk attack mot härdade kärnanläggningar i Iran skulle gå långt utöver luftangrepp från F-15 och F-16 stridsflygplan och sannolikt även innebära elektronisk krigföring mot Irans elnät, Internet, mobiltelefon.nätverk och akuta frekvenser för brandmän och poliser.

Till exempel har Israel utvecklat ett vapen som kan härma en underhållssignal för nätverket för mobiltelefoner att ”sova” och på ett effektivt sätt stoppa sändningarna, bekräftade tjänstemän. Israelerna har också störsändare som kan skapa störningar i Irans akuta frekvenser för första hjälpen.

I en attack 2007 mot en misstänkt kärnanläggning vid al-Kibar, fick den syriska militären en försmak av detta krig när israeliska plan “maskerade” landets luft-försvarsradar, till en början gjorde de att det inte visade att några jetplan fanns på himlen och sedan på ett ögonblick fick de radarn att tro att himlen var fylld med hundratals flygplan.

Israel skulle också för­mod­li­gen kunna ut­nytt­ja en sår­­bar­­het som ameri­­kanska tjäns­temän upp­­täck­te för två år sedan i Irans elekt­­riska nät i stor­­stä­derna, vilket inte är “luft-gapped”-vilket innebär att de är an­slutna till Inter­­net och därför sår­­bara för en Stux­net-lik­nande cyber­­attack säger tjäns­­temän .

En mycket förtegen person i forskningslabbet knuten till den amerikanska gemensamma personalen och stridande kommandon, så kallade Joint Warfare Analysis Center (JWAC), upptäckte svagheten i Irans elnät under 2009, enligt en pensionerad hög militär underrättelseofficer. Denna källa sade också att israelerna har möjlighet att få en denial-of-service attack till noder i Irans styr-och kontrollsystem som är beroende av Internet.

Tony Decarbo, verkställande tjänsteman för JWAC vägrade kommentera den här historien. Den troliga leveransmetoden för elektroniska delar i denna attack skulle vara en obemannad flygfarkost stor som en jumbojet. En tidigare version av fågeln kallades Heron och den senaste versionen kallas Eitan (se bilden). Enligt den israeliska pressen kan Eitan flyga i 20 timmar i sträck och bära en nyttolast på ett ton. En annan version av dronen kan flyga upp till 45 timmar i sträck, enligt amerikanska och israeliska tjänstemän.

Obemannade drönare har varit en integrerad del av USA:s krig i Irak, Afghanistan och Pakistan, för att samla information och avfyra missiler mot misstänkta rebeller. Men Israels flotta har varit särskilt utrustad för elektronisk krigföring, enligt tjänstemän.

Eitans och Herons kommer också sannolikt att arbeta med en speciell israelisk flygenhet som kallas Sky Crows, som fokuserar sig enbart på elektronisk krigföring. En text från 2010 i Jerusalem Post citerade chefen för den elektroniska krigföringsenheten som sade: “Vårt mål är att aktivera våra system och att störa och neutralisera fiendens system.”

Fred Fleitz, som lämnade sin post i år som republikansk seniortjänsteman som fokuserade på Iran vid House Permanent Select Committee för underrättelse, sade i sina möten med det israeliska försvaret och underrättelse-tjänstemän, att de alltid sa att alla optioner var på bordet.

“Jag tror att Israel har kapacitet med sina flygvapen och lufttankning att ta hand om dessa platser”, säger Fleitz, som nu är chefredaktör för Lignet.com. “De skulle behöva ta ut radar och luftvärn. De skulle också kunna attackera med missiler och deras drone-flotta.”

Oavsett vad Israel slutligen bestämmer sig för att göra med Irans program: en sak är säker. En hög israelisk tjänsteman sade  denna månad att ett viktigt mål för Israels politiska strategi mot Iran var att övertyga iranska beslutsfattare att en militär attack mot deras nukleära infrastruktur var en mycket verklig möjlighet. “Det enda kända sättet att stoppa ett kärnprogram är att ha kännbara sanktioner tillsammans med ett trovärdigt militärt hot. Libyen är det bästa exemplet på detta,” sa denna tjänsteman.

Samtidigt, om tidigare praxis är en guide, kommer inte israelerna att slå till i samma ögonblick som deras tjänstemän diskuterar utsikterna i pressen. Med andra ord, om Israel öppet diskuterar ett militärt anfall, är det osannolikt att det är nära förestående.

Men om Israels radio är tyst som den var när de attackerade en misstänkt kärnanläggning i Irak under 1981, kan det vara ett tidigt varningstecken på att ett tillslag närmar sig.

När Sam Lewis var USA:s ambassadör i Israel under övergången från Carters till Reagans förvaltningar, varnade han den nya administrationen att det fanns en chans att dåvarande premiärministern Menachem Begin skulle bomba Osirak, kärnreaktorn i Irak.

“Jag hade gjort den nya administrationen  uppmärksam på farorna,” påminde Lewis i en intervju. “Vi hade haft diskussioner med israelerna om hur de ville stoppa projektet, det fanns en hel del nyheter och plötsligt torkade det upp.”

Lewis och hans personal hade gått vidare. Sen utan förvarning, den 7 juni 1981 i något som kallades Operation Opera, flög israeliska jetplan sent på eftermiddagen via jordanskt luftrum och förintade kärnanläggningen som var under uppbyggnad sydost om Bagdad. “Jag kände i efterhand att vi borde ha antagit att denna bombningen skulle äga rum,” sa Lewis. “Efter det var över, blev jag inte förvånad, jag var irriterad av att ha vilseletts av tystnaden så att säga.”

Det kan vara en lärdom för Obama-administrationen som försöker att uppskatta vad Israel gör mot Iran. Sedan hans tillträde har presidenten gjort stora ansträngningar för att undvika överraskningar i relation med Israel, särskilt i frågan om Iran. Obama och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gav till exempel i uppgift till sina första nationella säkerhetsrådgivare att skapa ett oöverträffat system för regelbundna samråd mellan de två länderna, med regelbundna video-telefonkonferenser.

De bildade en ständig kommitté för Iran också, för att kontrollera utvecklingen av påföljder, utbyta underrättelser och hålla båda sidor informerade. Trots allt detta har Netanyahu vägrat att ge några garantier till Obama eller hans bästa kabinettrådgivare som han skulle informera eller be om tillstånd innan man inleder en attack mot Iran, som sannolikt skulle sporra iranierna att lansera en terroristattack mot USA eller Israel som svar, enligt amerikanska och israeliska tjänstemän bekanta med dessa möten. The Telegraph rapporterade första gången om spänningen under helgen.

Försvarsminister Leon Panetta “uttryckte en önskan om samråd om alla planerade framtida israeliska militära aktioner, och [Ehud] Barak förstår USA:s ståndpunkt”, sade en tjänsteman förtrogen med diskussionerna.

Israelerna kan vara tystlåtna den här gången på grund av erfarenheterna av dåvarande israeliske premiärministern Ehud Olmert. År 2007 presenterade israelerna vad de ansåg vara bergfast bevis för att Syrien höll på att bygga en hemlig kärnanläggning i al-Kibar. De bad president Bush att bomba anläggningen, enligt de nya memoarerna från Condoleezza Rice.

“Presidenten avvisade ett tillslag och föreslog en diplomatisk väg för den israeliske premiärministern”, skrev hon. “Ehud Olmert tackade oss för vår insats men avvisade våra råd, och israelerna gjorde sedan skickligt jobbet själva.”

En amerikan nära den nuvarande premiärministern sade: “När Netanyahu tillträdde, var förståelsen att de inte  kommer att göra samma misstag som Olmert gjort och be om något som presidenten kan säga nej till. Bättre att be om förlåtelse efteråt än att be om lov.”.......

GD Star Rating
loading…
GD Star Rating
loading…

Share