Obama har fått som han vill – ett islamistiskt Egypten, som är direkt katastrof för USA och västvärlden inklusive Israel.

Obama har varit ytterligt konsekvent att han vill ha fram den “hårda” sidan av islam, islamism. Sharialagar är ett absolut måste där, medan många anhängare av islam, speciellt i områden som Sydostasien, inte på samma sätt ägnar sig åt att förfölja och döda eller misshandla sina döttrar – jag har sällan sett fler vackra flickor än i Indonesien, och en lätt slöja försämrar det inte, få där kör med sopsäckar utom i några extremisthörn som Aceh.  Indonesien är det enda muslimska land, dessutom det största, som räknas bland de “fria” länderna på jorden – även om i den undre kanten, tillsammans med Indien – medan inget annat muslimskt land finns med – se tabell.

Att Obama frenetiskt arbetat på att få fram den “hårda” islam har vi sett från början – han favoriserade Iran och Syrien och i båda fallen har han varit helt ointresserad att hjälpa medborgarna där utan enbart stött ledarna. Detta fortsätter med hans vägran att satsa hårt emot Iran nu, då EU äntligen börjat regera, även om Bildt och Tyskland är lika tröga som alltid på den punkten.

Våra kära blaskor fortsätter köra med den absoluta omöjligheten “moderata islamister”.   Hur begår du moderat hedersmord? En vacker dag lär de sig förhoppningsvis skillnaden mellan muslim och islamist.

Egypten har inte valt en enda kvinna i valet – och jag som trodde att där fanns lika många kvinnor som män som valde??? Utomordentligt besynnerligt, men inget som våra media funderat över.

Denna bloggen har Israel som betoning men både Israels omgivning och landet själv påverkar vad som händer i Sverige och Europa förstås. Lika säkert som att iranska missiler når Sverige.

Har du läst om Egyptens urusla ekonomi som jag skrivit om flera gånger? Där kan du läsa hur Egyptens valutareserv har sjunkit och sjunkit men det faktum att halva mängden mat i Egypten är importerad med denna valuta – vad händer när pengarna är slut? Enorma mängder pengar flyttas ur landet av de rika, de som har kontroll över matförråden säljer det till utlandet och placerar pengarna i Schweiz.  Berätta gärna för TT eftersom de inte har en aning.

Och du – hur är det med det amerikanska biståndet, som varit i stort sett lika stort som till Israel sedan freden 1979, inte för att USA fått något tillbaka utom just löfte om fred – som vinnarna av valet är helt emot. USA får otroligt mycket för pengarna från Israel. USA:s pengar till Egypten går till – generalerna i stort sett! För att kunna kriga mot you-know-who. De har inga andra motståndare. Så vad ska egyptierna äta när de inte ordnat att de kan odla sin mat själva och inte har pengar att köpa för? Fråga islamisterna, ingen annan har gjort det. Bryter de freden med Israel kommer inget amerikanskt bistånd som var beroende av fredsavtalet! Om inte Obama ändrar reglerna förstås som han gör när han känner för det. Så åtminstone betyder det att Egypten inte har råd att kriga med Israel när de väl vill. Egypten förlorar förödande summor på avsaknaden av turister. De förlorar också stora summor på terroristerna i Sinai som bombat gasledningarna till Syrien, Jordanien och Israel för (som Mubarak höll ordning på i några decennier) – vilken gång i ordningen? 8 tror jag.  Egypten har förlorat stora summor där, och dessutom har de garantiåtaganden som kostar dem stora summor också.

 Israel är experter på att odla i det klimatet och hade de bjudits in av Egypten hade folket sluppit svälta i samma grad, men……..   man måste ju hålla på sina principer och då hade kanske de israeliska experterna blivit alltför populära där.

 

 

En artikel som säger det mesta av Barry Rubin följer här i översättning – som alltid läs översättningen om möjligt:

Sedan i februari har jag förutspått att det Muslimska Brödraskapet skulle vinna valet i Egypten. Folk har ansett mig vara väldigt pessimistisk. Nu ser vi röstresultatet som börjar komma in, och … det är mycket värre än jag trodde. Min förutsägelse om att Brödraskapet och andra islamister skulle få en knapp majoritet verkar ha uppfyllts, och lite till. Enligt de flesta rapporter är Brödraskapets andel strax under 40% ensamt.

Resultatet är sämre än väntat av två skäl:

Först: de röster vi nu har kom från de mest urbana delarna av landet.

Om det finns Facebook-sofistikerade tänkare, finns de i Kairo och Alexandria. Om de moderata gör  dåligt ifrån sig i de stora städerna, vad kommer att hända i byarna upp längs Nilen? Om fascistiska partier kommer först i europeiska länders “socialdemokratiska distrikt” vet du att du är i trubbel.

Brödraskapet kom först i Kairo och Alexandria. Tänk på det. Naturligtvis finns det miljoner av migranter från landsbygden i de platserna, men det är också där medelklassen, som den är, lever.

För det andra: de moderata partierna kommer  inte ens på andra – utan på tredje, eller där i närheten.

Salafister – människor som är ännu mer radikala än det Muslimska Brödraskapet – kom tvåa. Att de gjorde det var en överraskning. Att de gjorde det bra utan att stöta Brödraskapet ner ett hack är verkligen chockerande. Om dessa – tänk talibaner.

Uppskattningar för Rättvisepartiet, Facebooks barn i januari, blir 5 till 10%. Även tillsammans med de andra två moderata partierna innebär det att liberalerna inte kommer att kunna blockera något. Redan Brödraskapet är provsmak av blod och de talar om att pressa arméjuntan att påskynda omvandlingen av makten.

Det är dock svårt att se att det kan bli ett sådant överförande av makt. Röstningen är långt ifrån klar och kommer att pågå i cirka tre månader mer, följt av ett presidentval. Och ja: resultaten hittills tyder på att islamisterna också kommer att vinna presidentposten.

Det är då det roliga börjar. President Barack Obama kommer att möta en utmaning han inte klarar av, eftersom han inte ens förstår vad som händer. Han är som en man som har fått höra att ett vildsint lejon i verkligheten är en lekfull kattunge och sedan försöker han mata den för hand.

Eller att byta metaforer mitt i en ström av tankar, kanske Dr Frankenstein är en mer träffande bild:

“När jag var yngre”, sade han, “trodde jag att jag var avsedd för någon stor bedrift. … Jag kunde inte placera mig tillsammans med vanliga människor. Men denna tanke, som stödde mig i början av min karriär, tjänar nu bara att kasta mig lägre i dammet. Alla mina spekulationer och förhoppningar är ingenting,. Och liksom ärkeängeln som strävade efter allmakt, är jag fastkedjad i ett evigt helvete “- Mary Shelley, Frankenstein

Vid tillämpningen av detta val, har Egypten varit uppdelat i tre sektioner och varje avsnitt kommer att ha en andra omgång. Jag förutspår att de moderata inte kommer att arbeta tillsammans, och att islamisterna således i slutändan kommer att få en ännu högre andel av platserna i parlamentet.

The Wall Street Journals korrespondent säger att salafister kommer att driva brödraskapet åt “rätt” håll, och det är en mycket vettig punkt. Varför ska Brödraskapet låtsas att ens vara måttlig när folket har talat och de vill ha sharia med körsbär på toppen?

Så islamisterna vann och valet var rättvist. Ska vi må bra nu när demokratin har fungerat och människor fått vad de vill?

Eller ska vi må dåligt för att folk vill ha en repressiv diktatur, förtryck av kvinnor, förtryck av kristna, konflikt med Israel, hat mot väst, och frysning av det egyptiska samhället in i en tvångströja som bara kan leda till fortsatt fattigdom och ökande lidande?

Medan rösträkningen klarnar ska jag ska raffinera min analys, men nu vet vi: det här är hur  (egyptisk) demokrati ser ut.

 Du kan läsa ytterligare en artikel här på A7: “Expert: Egyptiska valresultatet en mardröm blir sanning“.

 

 Salafisterna: En talesman, Yousseri Hamad, sade: Hans parti anser att Guds lag är den enda lagen.

“I ett islamskt land kan jag inte låta folk bestämma vad som är tillåtet eller vad som är förbjudet,” säger Hamad till The Associated Press. “Det är Gud som ger svar på vad som är rätt och vad som är fel.”

 Man kan fundera över vem som ska tolka vad Gud bestämmer sig för att svara........

Nour-partiet är den viktigaste politiska grenen av  den hårdföra salafistiska muslimska rörelsen, som förespråkar en strikt form av islam som liknar den som praktiseras i Saudiarabien. Salafis, som ofta bär långa skägg och försöker imitera profeten Muhammeds liv, talar öppet om sitt mål att förvandla Egypten till ett tillstånd där individens friheter, däribland yttrandefrihet, kvinnors klädsel och konst, begränsas av islamisk lag – mål som gör många egyptier nervösa.

 http://www.dn.se/nyheter/varlden/ny-omgang-for-personval-i-egypten

 http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.791207-ny-omgang-for-personval-i-egypten

http://www.vl.no/verden/islamister-ser-ut-til-a-vinne-valget-i-egypt/

http://www.vl.no/verden/egypts-kristne-bekymret-etter-islamistisk-valgseier/

 

http://www.dn.se/nyheter/varlden/knepigt-valsystem-i-egypten

http://www.dn.se/nyheter/varlden/egyptens-islamister-raknar-med-seger

 http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4838002

http://hd.se/utrikes/2011/12/03/egyptens-islamister-raknar-med/

http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.789505-egyptiskt-valresultat-vantas-i-kvall

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/ny-omgang-for-personval-i-egypten_6685316.svd

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/egyptens-islamister-raknar-med-seger_6682838.svd

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/ny-fredsrorelse-vaxer-fram_6683220.svd

http://www.skanskan.se/article/20111203/TTUTRIKES/312039964/1400/-/egyptens-islamister-raumlknar-med-seger

 http://www.skanskan.se/article/20111205/TTUTRIKES/312059960/1400/-/ny-omgaringng-foumlr-personval-i-egypten

http://www.nsk.se/article/20111205/TTUTRIKES/312059960/1400/-/ny-omgaringng-foumlr-personval-i-egypten

 

GD Star Rating
loading…
GD Star Rating
loading…

Share