Och muslimerna käbblar som alltid, nu är Irak och Turkiet plötsligt fiender :)

Turkiet blir "fientlig stat": Iraks premiärminister.
AFP - fre, 20 Apr, 2012

Iraks premiärminister Nuri al-Maliki sade på fredagen att Turkiet har blivit en "fientlig stat" i regionen och anklagade dess premiärminister för inblandning i interna irakiska angelägenheter och sekterism.

"De senaste uttalandenna av Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan är en annan återgång till processen att lägga sig i irakiska inre angelägenheter och det bekräftar att herr Erdogan fortfarande lever en illusion av regional hegemoni", sade Maliki i ett uttalande på sin hemsida.

"Det är beklagligt att hans uttalanden har en sekteristisk dimension som han brukade förneka tidigare, men som har blivit klara, och förkastas av alla irakier", sade Maliki.

"Att insistera på att fortsätta denna interna och regionala politik kommer att skada Turkiets intressen och göra det till en fientlig stat för alla", sa han.
Efter samtal bak stängda dörrar på torsdagen med Massud Barzani, president i den självstyrande kurdiska regionen i norra Irak, Erdogan eldade på ytterligare spänningar med Irak genom att anklaga Maliki att ha ett "egocentriskt tillvägagångssätt" i politiken.

"Den nuvarande premiärministerns behandling av sina koalitionspartner, hans egocentriska synsätt inom den irakiska politiken ... allvarligt berör shiitiska grupper, herr Barzani och Iraqiya gruppen," det viktigaste sunni-stödda politiska blocket hade Erdogan sagt enligt lokala medier.

Det är ett nytt lågvattenmärke för banden mellan Irak och Turkiet, även om relationerna har varit spända under en tid.

Tidigare i år varnade Erdogan Maliki för att underblåsa sekteristiska spänningar, vilket Maliki sade "provocerade alla irakier", och de två länderna kallade in varandras respektive ambassadörer för att uttrycka sin ilska.

Sunnimajoriteten i Turkiet och shiitmajoriteten i Irak har väldigt olika syn på våldet i Syrien, en fråga som har främjat sekteristiska spänningar och uppdelningen mellan sunni och shiiterstater i regionen.

I Syrien är regimens president Bashar al-Assad en medlem av minoritetssekten Alawiter som är en utlöpare av shiitisk islam, och har utfört ett blodig tillslag mot ett sunnilett uppror mot hans styre där tusentals människor har dödats.

Erdogan har begärt att Assad avgår, medan Maliki har stått för icke-inblandning i Syrien och att opponera till att beväpna endera sidan i konflikten är i Iraks bästa intresse.

Turkiet är en av Iraks främsta handelspartner, med bilateraa handel mellan de två grannarna till ett värde av $12 miljarder i 2011.

. . . . . . .

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...
Och muslimerna käbblar som alltid, nu är Irak och Turkiet plötsligt fiender :), 5.5 out of 10 based on 2 ratings Share
 • yitzhakhizkiya
  Här handlar det huvudsakligen om..... 1- Olja, som fanns redan före Första Världskriget under Ottomanskt välde. Områdena gick förlorade med fredsavtalet! 2- Kurd-frågan, som turkarna kallar den, som i Irak har omvandlats till en stat i staten Irak, just i det oljerika området. Förlusten känns hårt för Turkiet.
  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 • Maria
  bra. De kan gärna förgöra varandra
  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...