Vilka styr protesterna i Israel?

Från 15 augusti

http://pajamasmedia.com/blog/meet-israels-alinskyites-how-radicals-infiltrated-a-new-protest-movement/?singlepage=true

Israels politik har sedan 1967 till stor del kretsat kring utrikespolitik och säkerhet. Men klyftan mellan inkomster och kostnader samt vänsterns försök att hitta några vinnande frågor och dödläget i “fredsprocessen” har tagit fram en ny proteströrelse som klagar på höga bostadspriser som sveper Israel.

Vad är orsaken och innebörden av denna rörelse?

Protesternas arrangörer har helt klart politiska motiv, trots att New York Times hävdar,”Hittills har de protesterande lyckats förbli opolitiska”. Faktum är att de personer och organisationer som håller liv i denna protest har åtagit sig vänsterns politiska dagordning som syftar till att försvaga, genera, och om möjligt störta premiärminister Benjamin Netanyahus regering.

Ändå är det lika sant att ett autentisk tvärsnitt av israelernas protester är reaktion på verkliga brådskande frågor. Det första faktum bör inte bli en ursäkt för att ignorera denna verklighet.

Att demonstrationens ledare och organisatörer verkligen har en politisk agenda är lätt att upptäcka. Många har tydliga anknytningar som anger deras fientlighet både till den nuvarande regeringen och till dagens israeliska politik. Finansieringen kommer från New Israel Fund och dess operativa grupp, Shatil.

Yehudit ilani, till exempel, är en ledare för protesterna i Jaffa, en israelisk-judisk medlem av det hårdföra, arabiska nationalistiska partiet Balad, som öppet stödjer demontering av den judiska statsbildningen och “rätten att återvända” för palestinska flyktingar, det vill säga Israels förstörelse. Partiets ursprungliga ledare, Azmi Bishara flydde Israel efter att ha blivit starkt misstänkt för spioneri för Hizbollah och backar nu öppet den gruppen från sin exil. En av dess valda ledamöter, Haneen Zoabi stöder ett kärnvapenbestyckat Iran.

Dafni Leef, en annan protestledare, är anställd av New Israel-fonden. Alon Lee Green, en av de mest framstående arrangörerna, är medlem i hadash, det israeliska kommunistpartiet. Och så vidare.

Deras motiv för att främja social protest är mycket politisk. Den israeliska allmänheten har för länge sedan förkastat deras positioner vad gäller de viktigaste nationella frågorna som landet står inför, och sänder därmed dem iväg till politisk irrelevans. De hoppas att sociala frågor kommer att leda dem till ett återinträde i debatten. Som Dimi Reider, ett långt-till-vänster-vänster aktivist och journalist, förklarade det:

Vi har protesterat mot ockupationen i decennier och antalet av våra supporter bara sjunker, så vi måste hitta på något annat för att nå ut till en bred del av befolkningen.  behöver vi, åtminstone tillfälligt, tala om något annat än ockupationen.

Och ändå kan dessa manipulatorer få en publik bara för att en stor del av Israels befolkning, med mycket motivering anser belastningen för dem är stor. Kunnig och utbildad personal förväntas arbeta för löner som är en bråkdel av motsvarande tjänar i andra utvecklade länder. Samtidig är, mat och konsumentpriser i Israel bland de högsta i västvärlden. Lägenhetspriser har också har nått en punkt där köp av en fastighet har blivit en avlägsen dröm för många unga par.

Denna population är inte en skara som åker snålskjuts. Snarare är de patriotiska och ansvarsfulla unga individer och familjer på vars engagemang Iasraels överlevnad och blomstrande är beroende.

De är unga läkare som arbetar otänkbara timmar för en liten lön, vecka efter vecka, varvat med långa sträckor av arméns reserv plikt. De är kliniska psykologer, som tillbringar sina helger med volontärverksamhet på särskilda projekt för att hjälpa barn i norr som fortfarande är traumatiserade av missilattacker i det andra Libanonkriget. Detta är två exempel på personer jag känner. Och det finns många tusentals fler som dem.

Det finns ingen risk att det offentliga kommer att följa sådana som Ilani och de Gröna särskilt långt eller acceptera deras radikala ställningstaganden i andra frågor. Men behovet att ta itu med dessa ämnen är fortfarande mycket viktigt. Israels utbildade, den socialt ansvarstagande medelklassen är  landets ryggrad. De måste ha möjlighet att bilda familj, fortsätta sina yrken med värdighet, och ha en anständig levnadsstandard.

Avfärdarsfrågan, eller struntar man  i det, är det ett alternativ för landet som det kommer att betala dyrt för en bit ner linjen. Israels tidigare framgångar var ytterst grundadeg på förekomsten av en mobiliserad, befolkning alltid redo att ställa upp, med en känsla av tillhörighet till en nationell gemenskap. Denna känsla härrör inte från känslor, utan också från socioekonomiska fakta: en relativt smal social klyftan, skälig ersättning, en känsla av bördan delas med åtminstone ett minimum av rättvisa.

Många israeler anser, baserat på erfarenhet, att dessa villkor avsevärt har försvagats. Israelerna anser att landets ledare bör tänka mer på detta.......

GD Star Rating
loading…
GD Star Rating
loading…

Share