10 bästa sakerna att göra i Merzouga (Marocko)

Erg Chebbi-dynerna på gränsen mellan Marocko och Algeriet överensstämmer med allas mest romantiska föreställningar om Sahara.

Dessa eteriska sanddyner är nyanser av orange, guld och brons, och en hel industri har vuxit fram på deras västra spets, så att du kan leva som en nomad för en dag eller två.

På expeditioner in i öknen kommer du att smaka berbermat, lära dig om ökenlivsstilar och höra den uråldriga, hemsökande musiken från Gnawas.

Merzouga ligger nära stranden av den säsongsbetonade Lac Dayet Srij, som ger näring till ett kalejdoskop av fågelliv mitt i öknen.

Låt oss utforska de bästa sakerna att göra i Merzouga:

1. Erg Chebbi

Erg Chebbi Dunes

Källa: Mitzo / shutterstock

Erg Chebbi Dunes

Människor reser hela den här vägen för det magnifika havet av sanddyner som porlar nästan 30 kilometer öster om Mezouga längs Marockos gräns mot Algeriet.

Sanddynerna, alltid formade av vinden, kan resa sig så högt som 150 meter över den omgivande öknen och är nästan magiska sent på dagen när de kastar långa skuggor och den låga solen tar fram sandens rödaktiga toner.

Det finns otaliga sätt att möta denna överjordiska terräng, med kamel, med ATV, till fots, camping över natten och till och med på en snowboard!

Tillgänglig rundtur: Övernattning i lyxtält i Desert Camp Erg Chebbi Merzouga

2. Kamelvandring

Erg Chebbi Camel Trek

Källa: evenfh / shutterstock

Erg Chebbi Camel Trek

Det som för människor hundratals mil till denna avlägsna ökenbosättning är chansen att smaka på den nomadiska livsstilen som vi känner till den från filmer.

Det svåraste kommer att vara att välja ett reseföretag som är rätt för dig.

Du börjar normalt med att plocka fram en huvudduk i Merzouga innan du sätter dig upp på din kamel och går ut i öknen.

Tält, mat och vatten kommer vanligtvis att inkluderas i priset, även om du kan behöva fastställa detta långt innan du åker, och med många företag förväntas du pruta ner priset.

Kvällarna är en glädjefull tid, när du får en tagine tillagad på elden, kanske hör lite livemusik och bara tittar upp på fler stjärnor än du har sett i ditt liv.

Om du är ute i flera dagar slipper du middagsvärmen i ditt tält.

Rekommenderad tur: Från Merzouga: Camel Trek över natten över Erg Chebbi Dunes

3. Lac Dayet Srij

Lac Dayet Srij

Källa: Pavel Szabo / shutterstock

Lac Dayet Srij

Denna bräckta säsongsbetonade sjö fyra kilometer väster om Merzouga torkar ut på sommaren men fylls på av höstens regn.

Som ett gigantiskt blått ark mot ökendynerna skulle Lac Dayet Srij vara fotogen under alla omständigheter, men är allt mer otrolig för sitt ymniga fågelliv.

Mer än 30 olika arter har observerats vid sjöns stränder, från pippipor till fjäderankar, snäppor, rödpipare, vippsjärtar och storkar.

Men stjärnorna är de större flamingosna, som ses bäst runt mars och april.

4. Tagines

Tagine

Källa: marco mayer / shutterstock

Tagine

Chansen är stor att du har haft en tagine tidigare.

Dessa traditionella marockanska grytor, långsamt tillagade i en tung lergryta och ofta kontrasterande söta och salta smaker, har rest världen över.

Tagines, som du kanske vet, har ett koniskt lock som cirkulerar ångan, och efter ett par timmar eller mer tas bort för att avslöja en kryddad lamm-, fårkötts-, kyckling- eller grönsaksrätt som smälter i munnen och kommer med couscous.

Nu kan många hävda att de har lagat sin egen tagine, men få kan säga att de har besökt en berberfamilj mitt i Sahara och fått tips om hur man gör en tagine på rätt sätt.

Du kan göra just det i Merzouga och avsluta det hela på traditionellt sätt med ett glas myntte.

5. Khemliya

Khemliya

Källa: Reimar / shutterstock

Khemliya

En kort väg ut från Merzouga ligger byn Khemliya, som har en liten gemenskap av människor från den etniska gruppen Gnawa.

Gnawas har sitt ursprung i Central- och Västafrika och fördes till det som nu är Marocko och Algeriet som slavar (ordet Gnawa kommer från berbern för «slav»). Efter att islam antagits av berberna, och slaveriet avskaffats, antog gnawas sufism, vilket tillät dem att utöva vissa pre-islamiska traditioner.

Dessa inkluderade healing- och böneriter, som involverade musiker som spelade bassy, ​​körde melodier på ett stråkinstrument som kallas sintir, ackompanjerat av handklappar och call-and-response-sång.

Ofta oberoende av dess rituella syfte, har Gnawa-musik exporterats utanför Marocko och firas vid stora evenemang som Essaouiras Gnaoua World Music Festival.

I Merzouga kan du ordna en guidad resa Khemliya för en intim föreställning av denna uråldriga konstform.

Efter showen kommer du att bli inbjuden att plocka några lappar på sintiren.

6. Marockos nationella 4×4 Auto Museum

Marockos nationella 4x4 bilmuseum

Källa: Art Konovalov / shutterstock

Marockos nationella 4×4 bilmuseum

En av de mer surrealistiska sevärdheterna i Merzouga är ett nationalmuseum tillägnat terrängfordon, här i utkanten av öknen.

Denna attraktion är gratis att komma in och presenterar en liten flotta av 4×4-fordon inklusive jeepar, Fords, Land Rovers, Range Rover, Toyotas, marockanska arméfordon, samt några mer besynnerliga utställningar som en ensitsig buggy och en amfibie fordon.

Den äldsta bilen på utställningen är en Ford Model T, konstigt nog utrustad med terrängdäck.

7. Sandbad

Sandbad, Merzouga

Källa: Marocko Magic Travel / Facebook

Sandbad, Merzouga

En alternativ terapi som ger dig en historia att berätta för dina vänner där hemma, ett sandbad betyder att du är nedsänkt i en sanddyn på höjden av sommaren.

Sanden värms naturligt upp till mer än 40°C och ett hål kommer att grävas för dig att ligga i, med bara ditt ansikte blottat.

Denna behandling har praktiserats i århundraden och påstås ge lindring för reumatism, ryggsmärtor, artrit och hudproblem.

Du kommer att övervakas och ständigt återfuktas för att förhindra uttorkning och solsting, och efter att du lämnat ditt sandbad får du en filt för att förhindra att din kropp svalnar för snabbt.

8. Chez les Artistes (Galerie Laoun)

Chez Les Artistes (Galerie Laoun)

Källa: Chez les Artistes – Johanna et Lahcen Mahmoudi – Artistes Peintres / Facebook

Chez Les Artistes (Galerie Laoun)

Detta förtjusande galleri i Khemliya drivs av fru och man, Johanna och Lahcen, som båda är konstnärer.

Deras verk är på duk och cederträpaneler, med porträtt av berber i traditionell klädsel.

På utställningen finns också målad keramik, allt finns att köpa.

Det finns ett litet kafé med extra sittplatser på gården, en fridfull plats för ett glas myntte, en stark kopp kaffe eller en läsk.

Det finns en sintir på kaféet och om du har tur kan du få en improviserad föreställning.

9. Övernattning i lyxtält i Desert Camp

Desert Camp, Erg Chebbi

Källa: SmallWorldProduction / shutterstock

Desert Camp, Erg Chebbi

Om du är en person med högt underhåll och skulle föredra att din resa till Erg Chebbi ska vara så bekväm som möjligt, finns det ett paket för dig på GetYourGuide.com.

Övernattningen i lyxtältet på Desert Camp börjar med en oförglömlig kameltur i solnedgången, varefter din mount kommer att traskas och du reparerar till ett plyschtält för mintte följt av en tillfredsställande måltid och massor av stjärnskådning.

Nästa dag kan du zooma av på fyrhjulingar eller prova sandboarding, följt av en välbehövlig dusch.

Denna upplevelse inkluderar vatten och transfer till och från ditt boende eller busstationen i Merzouga.

10. Heldags liten grupp 4×4 Dunes Tour

4x4 Dunes Tour, Merzouga

Källa: marketa1982 / shutterstock

4×4 Dunes Tour, Merzouga

Du kan få tid, så du kan byta ut en kamel mot en luftkonditionerad 4×4 och fylla på med tillräckligt med aktiviteter för ett par dagar på bara sju timmar.

På den här resan lämnar du vägarna bakom dig, vindar genom ökenlandskapet, tar en titt runt Khemliya, spelar en sintir och träffar en äkta berberfamilj för lunch.

Du kommer att lära dig om berbers seder och detaljerna i livet i öknen, leva med får och getter och arbeta åsnor.

Din måltid kommer att vara madfouna, ett fyllt tunnbröd som kärleksfullt kallas «berberpizza».

Boka online: Heldags liten grupp 4×4 Dunes Tour

Var de ska bo: Bästa hotellen i Merzouga, Marocko

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.