De 10 bästa sakerna att göra i Saranda (Albanien)

Mittemot den grekiska ön Korfu, Saranda (Albanien) är en typisk medelhavsdestination, med fem månader av varmt väder och ett urval av drömlika stränder upp och ner längs kusten. En typisk scen runt Saranda är en stenig vik som tvättas av klart turkost vatten och backas upp av kalkstenskullar med aromatiska buskar och olivträd. Du kan välja bland turistiska hotspots med familjeaktiviteter eller avskilda stränder i naturreservat. Och om du behöver mer än lata dagar vid havet kan du resa till pittoreska kustbyar, naturliga landmärken och, bäst av allt, Butrint, en UNESCO-listad arkeologisk park.

1. Stadens bukt

Sarandabukten

Källa: flickr

Sarandabukten

Sarandas största strand är en hästskovik med en blandning av sand och småsten intill det lugna blå Joniska vattnet. Stranden är offentlig och ger dig alla faciliteter för en europeisk tillflyktsort vid havet. Du kan hyra paddelbåtar vid stranden, solstolar finns och stranden kantas av en strandpromenad. Den här gångvägen kantas av frodiga palmer som skyddar glassvagnar och popup-barer som säljer sina varor på sommaren. Om hungern slår till kan du korsa vägen bakom strandpromenaden för en sittande lunch på Sarandas val av kaféer och skaldjursrestauranger på första raden.

2. Mirror Beach

Ksamili Beach

Källa: flickr

Ksamili Beach

Söder om Saranda, på väg till byn Ksamil, ligger denna avskilda naturliga vik som av de flesta besökare rankas som den bästa på hela den albanska rivieran. Trots detta väljer semesterfirare i området vanligtvis bekvämligheten med den urbana stranden vid Saranda, så Mirror Beach, som inte har så mycket service, förblir ganska tyst under sommaren. Detta ger dig fri avkoppling i denna naturliga miljö, skyddad av klippor och med skimrande turkosa vatten som lugnas av kalkstenshällarna som ligger strax utanför kusten.

3. Lekuresi slott

Lekuresi slott

Källa: sarandaweb

Lekuresi slott

Saranda är omgärdat av höga kullar vid kusten, och ovanpå en av dessa finns en gammal byggnad som går tillbaka till Albaniens tidiga ottomanska tid. Lekuresi slott var en gång ett citadell som omslöt en hel by, men ligger idag i en halvfördärvad. Kvar är delar av väggarna och ett sönderfallande vakttorn som ser ut över bukten. De flesta människor kommer att göra den branta promenaden för att beundra panoramautsikter som når hela vägen ut till Korfu och den grekiska gränsen.

4. Synagoga

Saranda synagoga ruiner

Källa: resa medjan

Saranda synagoga ruiner

Det antika Saranda hade ett blomstrande judiskt samhälle, vilket resterna av denna synagoga från 200-talet vittnar om. Den hade ett helt nätverk av byggnader, med en skola och ett församlingshus. När du utforskar komplexet kommer du att lägga märke till de utsmyckade judiska mosaikerna på golvet, vars detaljer avslöjade byggnadens identitet när den först upptäcktes 2003. Mosaikerna föreställer menoran, såväl som en shofar (gammalt musikhorn) och etrogs (citronfrukten som konsumeras under sukkothelgen).

5. Kloster

Fyrtio heligas kloster

Källa: sarandaweb

Fyrtio heligas kloster

Saranda har fått sitt namn från Monastery of Forty Saints, som byggdes på 400-talet på en av kullarna bakom bukten. «Fyrtio heliga» syftar på berättelsen om fyrtio romerska martyrer som förvisades för att dö i Sibirien när de inte ville avsäga sig sin kristna tro. Klostret är i ruintillstånd på grund av krigsskador, men mycket av stensättningen finns kvar och du kan gå in i kryptan om du kontaktar Sarandas rådhus. Du kan också resa ut på landsbygden för att upptäcka Saint Nicholas-klostret i Mesopotam, så gammalt att stensättningen vid basen går före kristendomen i Albanien.

6. Syri Kalter

Syri Kalter

Källa: sarandaweb

Syri Kalter

The Blue Eye på engelska, Syri Kalter är en naturlig källa och ett fascinerande naturfenomen i Sarandas kuperade inland. Det som fängslar människor med Syri Kalter är hur solljuset fångar våren på en klar dag och skapar en djup nyans av blått som glittrar som ett öga. Denna effekt orsakas av syrebubblor som stiger upp från fjäderns botten, som är minst 50 meter under ytan men kan vara mycket djupare. Läget är också underbart, med ek- och platanträd runt vattnet och en utsiktsplattform i trä placerad direkt ovanför «ögat».

7. Dhermi

Dhermi

Källa: flickr

Dhermi

En praktisk dagstur norr om Saranda är den eleganta semesterorten Dherni. De episka Ceraunian-bergen går ner till vattnet, och byn ligger uppe på en brant sluttning. Detta genomsyrar läget med verklig dramatik, och vid Drymades Beach kan du titta upp för att se moln rulla över bergens toppar, även medan resten av landskapet badar i solsken. Du kan ge dig av uppför kullarna för att besöka två historiska kloster eller istället ge dig ut på en båttur för att se grottorna och öarna runt denna karga kuststräcka.

8. Ksamil

Ksamil

Källa: flickr

Ksamil

Denna by i Butrint National Park ligger mellan Joniska havet och Butrintsjön. Ksamil ligger bara några minuter i bilen söder om Saranda, och det är en bra idé att ge sig av tidigt på morgonen för att tillbringa hela dagen här. Havet intill Ksamil är lika lugnt som någonstans på Rivieran, och du kan hyra en motorbåt för ett litet äventyr som utforskar de små öarna som finns några hundra meter från kusten. Du kan väga ankar i en gömd vik och tillbringa en eftermiddag med att sola och simma i perfekt ensamhet.

9. Butrint

Butrint

Källa: flickr

Butrint

Bara 14 kilometer söder om Saranda är denna UNESCO-plats en möjlighet som du inte får missa. Det är den största samlingen av antika ruiner i Albanien på en plats som har varit ockuperad sedan stenåldern. Ruinerna går tillbaka så långt tillbaka som 800 f.Kr. när Butrint bosattes av Chaonians som ockuperade kustområdena runt västra Grekland och Albanien. Långt senare blev det en romersk koloni, sedan en bysantinsk stad och var under medeltiden handelsnav för venetianerna innan den övergavs. Det som återstår är några utmärkta ruiner, inklusive en tidigkristen basilika, en romersk teater, ett romerskt tempel och ett grekiskt centralt torg eller agora med kolonner. Butrints museum är till och med inrymt av ett medeltida venetianskt torn.

10. Borsh

Borsh

Källa: flickr

Borsh

Denna kustby mellan Saranda och Dhermi har den längsta stranden på Joniska havet, på sju kilometer. Trots det paradisiska landskapet har massturismen inte riktigt nått byn, vilket ger den en sömnig och lättsam känsla. omedelbart bakom stranden ligger en liten slätt med olivlundar, och lite längre bak i bergen finns ruinerna av moskéer och slott att kolla in. Ali Pasha är en venetiansk fästning från 1400-talet, som illustrerar hur det joniska var en viktig slagfält mellan det osmanska riket och en rad europeiska arméer, från Republiken Venedig till Napoleonska styrkor.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Saranda, Albanien

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.