De 15 bästa sakerna att göra i Agadir (Marocko)

Där den västra åsen av Höga Atlasbergen faller till Atlanten är Agadir en hamn- och badort med sol året runt.

Även i januari når temperaturen över 20°C, vilket lockar in européer på jakt efter värme och solsken.

Agadir är Marockos favorittillflyktsort, och dess långa sandiga bukt kantas av en ändlös strandpromenad och en sammanhängande rad av hotell och restauranger.

Alltid i sikte längs stranden är ett 300 meter långt berg täckt av resterna av Agadirs gamla citadell (Oufella). Anläggningen utvecklas ständigt och nya attraktioner, som ett stort hjul, en marina och ett modernt zoo för krokodiler, har dykt upp i Agadir under de senaste åren.

Låt oss utforska de bästa sakerna att göra i Agadir:

1. Souk El Had

Souk El Had, Agadir

Källa: The Visual Explorer / shutterstock

Souk El Had, Agadir

Agadirs centrala marknad är i en imponerande skala, täcker mer än 13 hektar och sysselsätter 10 000 personer, vilket gör den till en av de största i Marocko.

Det byggdes som en fästning efter stadens destruktiva jordbävning 1960 och har uppdaterats under de senaste decennierna med tak och nya golv.

Souk El Had är öppet varje dag utom måndag, och dess namn kommer från det arabiska ordet för söndag (Ahad), som går tillbaka till när detta bara var en endagsmarknad.

Kom beredd att pruta, vilket kan vara en mödosam process, och du kan jaga efter färskvaror, oliver, kryddor, honung, dadlar, tyger, lädervaror, möbler, föremål snidade av cederträ, lertaginer, marockanska tekannor, arganolja och mer än vi någonsin kunde lista här.

Souk El Had skulle frodas även utan turister, som du får reda på vid den ögonöppnande boskapsavdelningen där kycklingar köps och slaktas på plats.

Relaterad tur: Agadir City Discovery Halvdagstur

2. Agadir Beach

Agadir Beach

Källa: John_Walker / shutterstock

Agadir Beach

Agadirs breda sandstrand rullar ut i fjärran från Agadirs småbåtshamn och spåras under alla fem kilometer av en strandpromenad (corniche). Att vara på Atlanten kan vattnet vara kyligt och vågorna kan vara höga, och det finns en handfull surfskolor för nybörjare.

För föräldrar med mindre barn och oerfarna simmare är Agadir Beach grunt och vågorna bryter långt ut, så det är mindre risk att någon hamnar i svårigheter.

Denna strand är en av ortens största försäljningsställen så den patrulleras av polis och städas regelbundet, men eftersom den norra änden ligger nära stadens fiske- och kommersiella hamnar kanske du föredrar att gå längre söderut för att bada.

Rekommenderad tur: 2-timmars strandkamellritt

3. Agadir Oufella

Agadir Oufella

Källa: saiko3p / shutterstock

Agadir Oufella

Ruinerna av Agadirs citadell eller kasbah, som går tillbaka till 1572, är hissade långt över havet, uppför de skarpa sluttningarna av en 300 meter lång kulle.

På den skuriga sluttningen för alla att se står orden «Gud, land, kung», på arabiska och upplyst och natt.

På toppen står inte mycket annat än de restaurerade ytterväggarna kvar, efter en våldsam jordbävning som raserade staden 1960. Många människor fortsätter att ta sig till toppen med buss eller till fots, och det finns gott om gatuförsäljare, orm charmörer och försäljare som erbjuder kamelturer på toppen.

Utsikten ända ner till Agadirbukten från foten av murarna är fascinerande.

Relaterad tur: Agadir Kasbah och getter på träd halvdagstur

4. Museum of Amazigh Culture

Museum of Amazigh Culture

Källa: Salvador Aznar / shutterstock

Museum of Amazigh Culture

På detta lilla men välpresenterade kommunala museum kommer du att upptäcka berbertraditionerna och hantverket i den omgivande Soussa-Massa-regionen.

Museum of Amazigh Culture ligger på Passage Aït Souss, en gågata som ansluter till den arteriella Avenue Mohammed V.

På utställningen visas berberarkitektoniska element, exempel på träsniderier, boucheroutmattor, historiska manuskript och keramik.

Mest utsökt är silverarbetet i armbanden, broscher och osannolikt komplexa halsband och örhängen i smyckeskollektionen.

Du kommer också att få se verktygen som används av dessa hantverkare, och det finns alltid tillfälliga utställningar som ofta visar samtida berberhantverk.

5. Corniche La Côte

Corniche La Côte, Agadir

Källa: saiko3p / shutterstock

Corniche La Côte, Agadir

Denna fläckfria asfalterade strandpromenad spårar stranden hela fem kilometer ner så långt som till det kungliga palatset vid Soussflodens mynning.

Det finns liv hela vägen längs Corniche La Côte, på en oändlig rad hotell, spa, nattklubbar, restauranger, snabbmatskedjor, kaféer, glassbarer och surfskolor.

På strandsidan har strandpromenaden slingrande vägg som böjs in och ut, ett par meter ovanför stranden.

Du kan pausa under en palm för att se solen gå ner och se norrut till de svaga kranarna i den kommersiella hamnen och den okuvliga huvuddelen av Oufella och dess arabiska inskription.

Saker och ting kan bli lite frenetiska sent på dagen, vilket är bästa sändningstid för lugna familjepromenader.

6. Vallée des Oiseaux

Vallée Des Oiseaux, Agadir

Källa: saiko3p / shutterstock

Vallée Des Oiseaux, Agadir

Strax in från Corniche, på den smala banan av en torr flodbädd, ligger en liten botanisk trädgård och djurattraktion.

Gratis inträde, Vallée des Oiseaux är ett användbart alternativ till stranden för familjer med yngre barn.

Rubriken här är genomgångsvoljären och inhägnader för papegojor, ibisar, flamingos, påfåglar och alla möjliga andra fågelarter från så långt borta som Asien och Sydamerika.

Vallée des Oiseaux håller också små hjordar av getter och Barbary-får.

Planterade längs gångvägen finns bananträd, magnolior, bougainvillea och oleander, och det finns ett litet prydnadsvattenfall för att dämpa den häftiga sommarvärmen.

7. Crocoparc

Crocoparc, Agadir

Källa: Anas Lahoui / shutterstock

Crocoparc, Agadir

Denna djurpark, helt för nilkrokodiler, öppnade i utkanten av Agadir 2015. Crocoparc håller mer än 300 av denna art i vattenrika livsmiljöer på ett slutet system med tre bassänger som matas från toppen av en kaskad.

Du kan observera krokodilerna säkert från upphöjda plattformar och på nära håll genom en unik glaslåda inbyggd i marken i ett av inhägnaderna.

Nilkrokodiler är kända för att bli mer än fem meter långa, men har försvunnit från Marocko sedan 1960-talet.

2016 öppnade Crocoparc ett laboratorium och plantskola, där du kan få chansen att se en krokodilbebis kläckas.

Attraktionen är också inbäddad i en fyra hektar stor botanisk trädgård, som odlar suckulenter, näckrosor, kaktusar, två ombú-träd och en 50-årig ficus bland mer än 300 arter.

8. La Grande Roue d'Agadir

La Grande Roue d'Agadir

Källa: Salvador Aznar / shutterstock

La Grande Roue D'Agadir

När du går Corniche kommer du säkert att se detta 50 meter höga pariserhjul, som öppnade strax efter Crocoparc 2015. La Grande Roue d'Agadir räknas som den första i sitt slag i Afrika, med 27 gondoler som rymmer sex personer vardera.

Denna åktur är datorstyrd och har vindsensorer för att hålla gondolerna stabila mot vindbyar i Atlanten.

Vanligtvis gör hjulet fem varv, vilket ger dig privilegierade vyer över Oufella, Medina, marinan och Atlanten.

Naturligtvis är den bästa tiden att rida vid solnedgången.

9. Agadir Marina

Agadir Marina

Källa: saiko3p / shutterstock

Agadir Marina

En annan glänsande ny utveckling, marinan är en lyxig buffert mellan fiskehamnen och stranden, vid den västra änden av Corniche.

Du hittar palmkantade kajer och vitkalkade flerfamiljshus i morisk stil runt en rektangulär hamn, skyddad i söder från Atlanten till av en lång mullvad.

Hela ensemblen är fotovärd när man ser tillbaka mot Oufella från den östra sidan.

Varumärken som Lacoste, Zara, Stadivarius och MAC Cosmetics delar kajen med kaféer, glassbarer och ett internationellt utbud av restauranger, från thailändska till tacos.

10. Memoire d'Agadir

Memoire d'Agadir

Källa: tony4urban / shutterstock

Memoire d'Agadir

Förändringstakten i Agadir har varit svindlande, så det här museet vid den östra kanten av Jardin d'Olhão kommer att erbjuda lite sammanhang om staden.

Utställningen driver hem den totala förödelsen som orsakades av jordbävningen den 29 februari 1960 som nästan förstörde Agadir.

Så många som 15 000 människor dödades i katastrofen, som gjorde 35 000 hemlösa.

Detta var den dödligaste och mest destruktiva jordbävningen i landets historia.

På displayen finns tidningsklipp, detaljer om räddningsaktionen, häpnadsväckande bilder före och efter katastrofen och en redogörelse för stadens återuppbyggnad.

Efteråt kan du ta en reflekterande promenad vid palmerna och kaktusarna i Jardin d'Olhão, uppkallad efter Agadirs vänstad i Portugal.

11. Paradisdalen

Paradis dalen

Källa: Willy Barton / shutterstock

Paradis dalen

I Höga Atlasbergen, cirka 20 kilometer nordost om Agadir, sicksackar floden Tamraght genom en klippig ravin så djup som 180 meter.

Här fyller floden kristallina pooler i en anmärkningsvärd ljusgrön nyans, innesluten av höga stenkanter.

En varm dag är det omöjligt att motstå frestelsen att hoppa in i den glittrande floden.

Nära parkeringen upprätthåller floden palmer och apelsinträd, och det finns ett kafé som serverar färskpressad apelsinjuice bredvid poolen här.

Detta är ett besök som görs bäst på våren eftersom poolerna torkar ut på sensommaren.

Rekommenderad tur: Från Agadir: Upptäck Paradise Valley

12. Desert Day Trip och lunch med marockanskt te

Youssef Ibn Tachfine

Källa: Migel / shutterstock

Youssef Ibn Tachfine

Detta äventyr via GetYourGuide.com klämmer ihop en hel semesters upplevelser på bara en dag.

Du åker söderut för att se den häpnadsväckande Youssef Ibn Tachfine-dammen vid Massafloden, innan du anländer till Rsmoukas ökendyner och tar en kameltur om stämningen slår till.

Till lunch bjuds du in i ett typiskt berberhus för en tagine, följt av en efterrätt med lokal frukt och ett glas myntte.

Eftermiddagen kommer att spenderas i den muromgärdade staden Tiznit, känd som ett centrum för silverarbete, ett hantverk som fulländats av judiska silversmeder från slutet av 1800-talet.

Därifrån tar du dig in i Massadalen vid 33 800 Souss-Massa National Park, en Ramsar-våtmark som upprätthåller sällsynta häckningsplatser för marmorerade ankor och glansiga ibisar.

13. La Médina

La Medina

Källa: Maciej Czekajewski / shutterstock

La Medina

I Ben Sergao, några kilometer från Agadirs centrum, kan du kliva in i en kopia av en typisk berbermedina.

Detta friluftsmuseum är bedrägligt stort, på mer än fem hektar, och byggdes i början av 1990-talet med hjälp av lokala material och traditionella metoder av den italienska konstnären Coco Polizzi.

I arkaderna finns verkstäder för hantverk, samt bostäder, ett museum, ett litet hotell och en restaurang.

En liten avgift (40 MAD) tas ut vid porten, men inträdet är gratis om du planerar att äta här.

14. Halvdagstur till Agadir City Discovery

Mohammed V-moskén, Agadir

Källa: Alexey Kotikov / shutterstock

Mohammed V-moskén, Agadir

För en kortfattad introduktion till Agadirs bästa bitar kan du anmäla dig till denna tre timmar långa turné med GetYourGuide.com.

Alla de oumbärliga sevärdheterna är inkluderade på ett visselstopp-besök till Marina, Oufella och Souk El Had, liksom några platser som inte finns på denna lista, som Mohammed V-moskén, Beth el-synagogan och den katolska kyrkan Sainte- Anne, insvept i en liten trädgård full av bougainvillea.

Det sista stoppet blir ett arganoljekooperativ som helt ägs av kvinnor.

Traditionellt används i matlagning och medicin, arganolja har blivit på modet i väst som bas för kosmetika.

15. Golf

Golf Tazegzout

Källa: tazegzout.com

Golf Tazegzout

Agadirs status som Marockos golfhuvudstad understryks av Hassan II Golf Trophy och Lalla Meryem Cup på Europatouren respektive Ladies European Tour.

Dessa turneringar äger båda rum på den extremt privata Golf du Palais Royal.

Den goda nyheten är att det finns fyra offentliga banor inom tio kilometer från Agadir.

Dessa är Golf de l'Ocean (27 hål), Golf Club les Dunes (9,9,9), Golf Club Le Soleil (18,9,9) och Royal Golf Club Agadir (9), medan den fantastiska Golf Tazegzout vid havet (18) är cirka 20 minuter upp längs kusten.

För alla som vill träna lite först, har golfträningscentret nära Golf Club les Dunes en driving range med 51 mattor, samt greener för putting, chipping och pitching.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Agadir, Marocko

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.