De 15 bästa sakerna att göra i Ambleside (Cumbria, England)

En bit in från Windermeres nordligaste vik är Ambleside en turistparadis i hjärtat av Lake District.

Englands största sjö är enkelt nära, för kryssningar och vattenaktiviteter, medan du på land kan vandra i landskap som väckte fantasin hos människor som William Wordsworth.

Poetens hem vid Rydalsberget har bevarats som museum och ligger bara några minuter från staden.

National Trust har en stor närvaro i Ambleside och bevarar parker, historiska monument och naturliga skönhetsplatser.

Barnförfattaren Beatrix Potter var förtjust i National Trust och lämnade 14 000 hektar i Lake District när hon gick bort.

Det finns ett museum och galleri för hennes konst på Hawkshead, samt en visning av hennes böcker och akvareller på Ambleside's Armitt Museum and Gallery.

Låt oss utforska bästa sakerna att göra i Ambleside:

1. Windermere (sjö)

Windermere

Källa: Mr Nai / shutterstock

Windermere

Englands största naturliga sjö finns till hands i Ambleside.

Windermere är en bandsjö som fyller ett glaciärtråg som skapades under den senaste istiden.

Från topp till tå är Windermere över 11 miles lång, men aldrig mer än en mil tvärs över.

I mitten av 1900-talet sattes flera vattenhastighetsrekord på Windermere, inklusive ett av Sir Henry Segrave 1930 (98,76 mph) som skulle kosta honom livet.

Idag finns det en hastighetsbegränsning för motorbåtar, men Windermere är fortfarande en vattensportdestination, med viktiga rodd- och segelklubbar på dess stränder.

Gå ner till vattensportcentret vid Low Wood Bay, som erbjuder båtuthyrning, seglingslektioner, flyboarding, vattenskidor, wakeboard, kanot, kajak och paddleboard.

2. Ambleside Waterhead

Ambleside Waterhead

Källa: Gaid Kornsilapa / shutterstock

Ambleside Waterhead

Det kan komma som en överraskning, men staden Ambleside ligger faktiskt inte på Windermere, utan ligger en mil in i Rothay Valley.

Amblesides fotfäste vid sjön är byn Waterhead, ett charmigt turistområde med parker vid vattnet, kaféer, hotell, två presentbutiker och stigar som slingrar sig in i den mogna skogsmarken på stranden, varav en stor del sköts av National Trust.

I norr är den djärva konturen av Loughrigg Fell, som kan bestigas.

Huvudankaret vid Waterhead är Ambleside Pier för ångbåts- och sjösättningsturer runt Windermere.

3. Loughrigg Fell

Loughrigg föll

Källa: Mike Taylor / shutterstock

Loughrigg föll

För hängivna vandrare är Lake District en enda stor inbjudan att snöra på sig vandringskängorna och bestiga Englands högsta kullar.

Ambleside förbises av sitt eget fjäll som stiger till 335 meter.

Detta kan vara litet jämfört med Lake Districts jättar som Scafell Pike, men Loughrigg Fell står nästan ensam tack vare den omgivande Red Bank-depressionen, så ger dig oförglömliga panoramabilder, inklusive en utsikt längs Windermere.

Du kan ta leden från Ambleside, på väg nordväst till fjällets topp, sedan längs den pittoreska Loughrigg Terrace och sluta vid Rydal Cave, ett före detta skifferbrott ovanför Rydal Waters södra strand.

På vägen, titta västerut till Langdale Pikes, en grupp taggiga toppar täckta av snö på vintern.

Den sista etappen tillbaka till Ambleside går på en sällan frekventerad landsväg, för en rundresa på knappt tre timmar.

4. Steamer Trips

Steamer Trips

Källa: duke_gledhill / shutterstock

Steamer Trips

En av de obligatoriska upplevelserna i Lake District är en gammaldags kryssning på en ångbåt eller mindre sjösättning.

Dessa båtar ger dig obruten utsikt över Windermeres fjäll, Belle Isle och hus vid sjön, utan att behöva röra en muskel.

Naturligtvis finns det en livligare tidtabell för kryssningar som avgår från Ambleside Pier i Waterhead på sommaren.

Men Windermere Lake Cruises röda kryssning går året runt för en återresa till Bowness, och stannar vid Brockhole och ger insiktsfulla och underhållande löpkommentarer.

Om du vill besöka National Trust's Wray Castle tar Green Cruise dig dit på sommaren, medan Freedom of the Lake-passet låter dig resa vidare, ner till Lakeside och Fell Foot på den södra stranden.

5. Stock Ghyll Force

Stock Ghyll Force

Källa: Phil.Tinkler / shutterstock

Stock Ghyll Force

Du behöver inte ens lämna Ambleside för att börja vandringen till denna lokala skönhetsplats.

Den cirkulära leden börjar bakom Salutation Hotel, och inom några minuter kommer du att stirra vördnadsfullt på detta 20 meter höga vattenfall, som tumlar mellan mossbeklädda klippor.

Den bästa tiden att besöka är precis efter ett skyfall när det är en riktig störtflod, medan flödet kan tunnas ut till bara en rännil efter en längre torrperiod på sommaren.

Sammanlagt tar den runda promenaden cirka en halvtimme, och när du återvänder kan du bli förvånad över att se hur nära du var staden hela tiden.

6. Rydal Mount

Rydal Mount

Källa: Eve81 / shutterstock

Rydal Mount

Fem minuter i bilen och du kommer till den lilla byn Rydal på den östra stranden av sjön med samma namn.

Rydal Mount var hemmet för William Wordsworth, en av det engelska språkets mest hyllade poeter, från 1813 tills han gick bort 1850. Fastigheten ägs fortfarande av familjen Wordsworth och har inspirerande utsikt över både Windermere och Rydal Water, samt de närliggande fjällen.

Huset, byggt på en kärna från 1500-talet, förstorades av Wordsworth och har en samling familjeporträtt och ägodelar.

Den vandring, fem hektar stora trädgården har inte förändrats mycket sedan Wordsworth arbetade på den, och har en förhistorisk hög, klippbassänger och en terrasser på fjällsidan.

7. Rydal Vatten

Rydal vatten

Källa: Stewart Smith Photography / shutterstock

Rydal vatten

Efter att ha besökt Rydal-berget finns det några anledningar att tillbringa lite tid runt sjön nedanför.

Den ena är för Wordsworth's Seat, en abborre på toppen av trappan vid sjöns västra ände, som tros vara poetens favoritutsiktsplats.

På den norra stranden ligger Nab Cottage, som ägs av essäisten Thomas de Quincey, som skrev «Confessions of an English Opium-Eater», samt Samuel Taylor Coleridges son Hartley.

Klättra upp i Nab Scar för en nästan vertikal utsikt över sjön, eller prova att ta ett dopp.

Runt juli är vattnet tillräckligt varmt för ett vilt dopp, och det finns ett litet strandområde en bit från parkeringen i östra änden.

8. Beatrix Potter Gallery och Hawkshead

Beatrix Potter Gallery och Hawkshead

Källa: Sykes Holiday Cottages / Flickr

Beatrix Potter Gallery och Hawkshead

En kort fem mil från Ambleside ligger ett galleri tillägnat Beatrix Potter, i en byggnad med speciella band till barnförfattaren och konstnären.

På Main Street i Hawkshead var detta 1600-talshus kontoret för William Heelis, Potters make som arbetade som advokat.

Galleriet har en utställning med Potters personliga ägodelar, skisser och akvareller, uppdaterad varje år efter ett nytt tema.

2018, för att uppmärksamma hundraårsjubileet av kvinnors rösträtt i Storbritannien, beskriver «The Right Sort of Woman» Beatrix Potters bidrag till Cumbria som en stark röst för bevarande och förkämpe för värdet av kvinnor på landsbygden.

9. Jenkin Crag

Jenkin Crag

Källa: Philip Birtwistle / shutterstock

Jenkin Crag

Parkeringen i Waterhead kan vara utgångspunkten för en pittoresk tvåtimmars promenad i den antika skogsmarken ovanför Ambleside, på toppen av Jenkin Crag, en fantastisk utsiktspunkt ovanför Windermere.

Nästan hela stigen är i tjock skog, och det finns trappsteg för att göra det lättare på våta dagar.

En av de vackraste sektionerna guidar dig längs Ambleside Champion Tree Trail, som har Englands högsta gran.

Ta en promenad på våren och det finns ett hav av blåklockor på skogsbotten och doften av vild vitlök hänger kvar i luften.

På den högsta punkten kan du klättra uppför klipporna på Jenkin Crag för att se Windermere i all sin prakt, innan du tar den slingrande stigen tillbaka.

10. Brohus

Brohus

Källa: Nigel Jarvis / shutterstock

Brohus

Bridge House, som sitter ovanför Stock Beck bredvid Rydal Road, kan vara hela regionens mest fotograferade landmärke.

Liksom hela Ambleside är denna bedårande, smala bostad byggd av lokal skiffer och har ägts av National Trust i nästan ett sekel efter att den köptes och donerades av en grupp lokala invånare.

Brohuset har anor från 1600-talet, då det användes som fruktträdgårdsmagasin, och har sedan dess varit bruksräknehus, stolsmakarverkstad, skomakare, tesalong och ett familjehem fyllt med hela åtta personer.

Gå in för att se den hemtrevliga och enkla interiören och kaminen, och ta ett steg tillbaka för att se det rustika «brottningsmönstret» av takskifferna.

11. Armitt museum och bibliotek

Armitt museum och bibliotek

Källa: Armitt museum och bibliotek / facebook

Armitt museum och bibliotek

Författaren och filantropen Mary Louisa Armitt grundade detta oberoende museum och bibliotek 1909 som ett sätt att hedra och skydda stadens intellektuella strimma.

Institutionen växte fram från Ambleside Book Society, som grundades 1828. Museet har utställningar för Beatrix Potter, som donerade personliga exemplar av hennes böcker, målningar och hennes naturhistoriska akvareller, av vilka några avslöjar upplysande detaljer om hennes livshistoria.

Det finns också verk av den tyske 1900-talskonstnären Kurt Schwitters, som tillbringade de sista åren av sitt liv i Ambleside.

12. Stagshaw Garden

Stagshaw Garden

Källa: Humphrey Bolton / Wikimedia

Stagshaw Garden

Den tidigare regionala agenten för National Trust, Cubby Acland, anlagde den här bilden perfekta åtta hektar stora trädgården vid sjön på Waterheads södra sida.

Den nedre delen av Jenkin Crag-promenaden kommer att leda dig in i detta utrymme.

Hälften av trädgården är odlad, med magnolior, kamelia, azaleor, embotrium, buskar och rhododendron, som gör sig bra i Lake Districts sura jordar.

De planterade områdena blandas med djup skog som klättrar uppför den branta sluttningen, som är kluven av dalar, varav en har en härlig vink med små vattenfall.

Om det är den bästa tiden att komma är det mellan april och juni när rhododendron och kamelia blommar.

13. Ambleside Roman Fort

Ambleside romerska fortet

Källa: Bods / Flickr

Ambleside romerska fortet

Meter från Windermeres norra strand ligger en arkeologisk plats för det romerska fortet Galava, som grundades mot slutet av 1000-talet.

Detta fäste försvarade korsningen av tre romerska vägar, på väg till Ravenglass och Carlisle på Hadrianus mur i norr och Papcastle i väster.

Resterna härstammar från 200- eller 300-talet, då det verkar som om fortet revs och återuppbyggdes.

En romersk stele upptäckt i Ambleside har inskriptionen «dödad i fortet av fienden», som pekar på Galavas våldsamma förflutna.

Webbplatsen förvaltas av National Trust och är utrustad med tolkningstavlor, märkta spannmålsmagasinen, prätoriet, som inrymde det centrala kontoret, och befälhavarens hus i två våningar.

14. Mariakyrkan

Mariakyrkan

Källa: brm / shutterstock

Mariakyrkan

Sällsynt för att vara en av de få kyrkorna i Lake District med en spira, skapades St Mary's av Sir George Gilbert Scott, som restaurerade religiösa byggnader över hela det viktorianska Storbritannien.

Denna sandstensbyggnad är från 1850-talet och tillgodoses tillströmningen av turister när järnvägen anlände till Ambleside.

Ta en ordentlig titt på de skickligt snidade korbåsen i ek, medan nära öppningen till Wordsworth Chapel finns en dopfunt från 1400- eller 1500-talet.

Den framstående 1900-talsskulptören Josefina de Vasconcellos fascinerades av Wordsworth, och du kan hitta en minnesrelief som hon ristade, föreställande poeten.

15. Borrans Park

Borrans Park

Källa: Bods / Flickr

Borrans Park

Om du behöver en picknickplats, eller bara någonstans att koppla av framför Windermere, är Borrans Park ett offentligt grönområde vid sjöns nordligaste spets strax väster om Waterhead.

Parken smälter samman med grönskan runt det romerska fortet, och det finns bänkar som vetter mot vattnet så att du ser hur ångbåtarna kommer och går och tar in den naturliga prakten vid sjöstranden.

Bakom dig i norr och nordost finns de ruvande höga fjällen i Central Lakeland.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Ambleside, England

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *