De 15 bästa sakerna att göra i Cannock (Staffordshire, England)

Staffordshire-staden Cannock ligger på den södra gränsen av Cannock Chase, ett område med enastående naturskönhet med liknande skydd som en nationalpark.

Mycket av besöksintresset ligger alltså på landsbygden, dit du kommer förbi besökscentra, björkskogar, tallodlingar, stora hedar och ett stort utbud av aktiviteter.

Gruvdrift var ett sätt att leva runt Cannock fram till 1900-talet, och det utmärkta museet i Cannock Chase ligger på vad som en gång var ett övningscollie.

Chasewater-reservoaren är en härd för vattensporter på sommaren, och på dess strand finns en historisk järnväg dragen av tidigare gruvlokomotiv.

Låt oss utforska bästa sakerna att göra i Cannock:

1. Cannock Chase AONB

Cannock Chase AONBKälla: Rob Thorley / shutterstock
Cannock Chase AONB

Cannock ligger i södra kanten av ett område med enastående naturskönhet med ett lapptäcke av landskap på vad som brukade vara en kunglig skog.

I denna region finns vacker björkskog, hedmark, stora odlingar av barrträd från efter första världskriget och även spår av sedan länge bortglömda kolgruvor.

Som vi kommer att se har du ett bra urval av besökscenter och små museer att kolla in, samt ett system av skyltade vandringsleder och några värda historiska platser.

Inte långt öster om Cannock ligger Castle Ring, ett bergsfort från järnåldern, som på 242 meter också är den högsta punkten i hela AONB, medan i norr ligger den nyklassicistiska Shugborough Hall, förfäders säte för Earls of Lichfield.

2. Birches Valley Forest Center

Birches Valley Forest CenterKälla: William Hook / Flickr
Birches Valley Forest Center

Det första stoppet för familjer i Cannock Chase måste vara Birches Valley Forest Centre, som ligger i hjärtat av en av AONB:s barrträdsplantager.

Centret har ett café, en lekplats, en picknickplats och är utgångspunkten för cirkulära vandrings- och cykelleder, varav en leder dig runt en rad pooler.

Om du inte har en cykel kan du hyra en från Swinnerton Cycles cykelbutik, som också erbjuder trikes för mindre besökare.

3. Chasewater

ChasewaterKälla: djaphoto / shutterstock
Chasewater

När sommaren kommer är det närliggande Chasewater en favorit för alla typer av aktiviteter på land eller vatten.

Denna 270 hektar stora vattenreservoar byggdes i slutet av 1700-talet för att mata Wyrley- och Essington-kanalen och upprätthålla nivåerna i Birmingham Canal Network.

Idag handlar Chasewater om fritid, och oavsett om du är erfaren eller precis har börjat kan du komma för att segla, paddleboard, wakeboard, vattenskidor, kanotpaddling, munkturer eller zorbing.

På land finns promenad- och cykelleder runt vattnet, samt en minigolfbana och en trampbana för gokart för ungdomar.

4. Museum of Cannock Chase

Museum of Cannock ChaseKälla: Museum Of Cannock Chase / facebook
Museum of Cannock Chase

Museum of Cannock Chase, en mycket älskad gratisattraktion, ligger på vad som brukade vara Valley Colliery, en träningsgrop för unga gruvarbetare.

Gropen har sedan dess försvunnit, för att täckas med 30 tunnland grönska i utkanten av Hednesford Hills Nature Reserve, som vi kommer till lite senare.

På museet kan du undersöka Cannock Chases industriella historia, såväl som dess militära kopplingar och ta reda på om djur- och växtarter i denna livsmiljö.

Kolgruvgalleriet har en genomsökningstunnel för barn att navigera i, liksom interiören i en gruvarbetarstuga, ett rum tillägnat 1940-talet och ett interaktivt galleri för vintageleksaker och spel.

5. Boscobel House och Royal Oak

Royal OakKälla: Geoff Pick / Wikimedia
Royal Oak

Efter sitt nederlag mot parlamentarikerna i slaget vid Worcester 1651 gjorde den framtida Karl II en lång, farlig resa från West Midlands ner till Shoreham-by-Sea på sydkusten.

En av hans första gömställen var denna bondgård inte långt från Cannock och nu drivs av English Heritage.

Du kan ta en titt runt korsvirkeslodgen, besöka den viktorianska gården som fortfarande är utrustad med historiska verktyg och maskiner och upptäcka Royal Oak.

Detta är en ättling till en ek som Charles gömde sig inuti.

I logen tillbringade Charles natten gömd i ett före detta prästhål (skapat för att dölja katolska prästerskap under reformationen), som du kan se på vinden.

Utanför finns en knutträdgård i 1600-talsstil, komplett med en berså, där Charles tros ha tillbringat tid med att läsa 1651.

6. Slottsringen

  SlottsringenKälla: MDB-bilder / Flickr
Slottsringen

Det järnålderns bergfort ligger bara några minuter från Cannock och motiverar resan enbart på grund av dess utsikt.

På denna höjd kan du se stora delar av grevskapet Staffordshire, liksom nästan hela Cannock Chase i norr och Trent Valley.

Slottsringen grundades omkring 50 e.Kr. av den keltiska Cornovii-stammen och skulle ha haft ett stort ceremoniellt värde.

De viktigaste bevisen på deras ockupation kan hittas i de intakta markarbetena.

När kullefortet var på höjden av sina krafter skulle dessa orangea sandvallar ha varit synliga i flera kilometer.

På 1780-talet när Castle Ring låg på Beaudesert Estate, anlades de norra och västra sidorna av vallen till den nuvarande gångvägen, medan två vagnskörningar anlades på platsen.

7. Chasewater Railway

Chasewater RailwayKälla: Adrian Bailey / Wikimedia
Chasewater Railway

Runt den västra stranden av Chasewater går en två mil lång arvsjärnväg som en gång i tiden betjänade Cannock Chases kolfält.

På söndagar och vissa vardagar under sommarlovet går ång- och dieseltåg från Brownhills och Chasewater Heaths stationer till Chasetown Church Street och stannar vid Norton Lakeside.

Medan de flesta av loken byggdes för tung industri, kommer du att resa i en brittisk Mark I-buss från mitten av århundradet eller pensionerad dieselbil med flera enheter.

Järnvägen äger en uppsjö av rullande materiel och andra järnvägsminnen som går tillbaka mer än ett sekel, allt som nu visas på det nyligen öppnade kulturarvscentret.

8. Gå Ape Cannock

Gå Ape CannockKälla: William Hook / Flickr
Gå Ape Cannock

En annan anledning att besöka Birches Valley Forest Center är att ta sig an den högt rankade Go Ape-banan för höga rep.

Tree Top Adventure, huvudbanan för vuxna och större barn, ligger fem meter över skogsgolvet och har de längsta kombinerade korsningarna av någon Go Ape-bana i Storbritannien. Dessa blir nästan 1 500 meter långa och det finns massor av knepiga hinder att övervinna som rullar, en slak lina, stockbalans och rälsspår.

Som kulmen på två till tre timmars hårt arbete finns en 260 meter lång zip-wire med knockout-vyer.

Tree Top Junior är en 292 meter lång bana för alla åldrar, medan du nere i skogen kan ta en en timme lång familje Segway-tur genom skogen.

9. Prince of Wales Theatre

Prince of Wales TheatreKälla: padmak / shutterstock
Prince of Wales Theatre

För ett skott av levande underhållning har Prince of Wales Theatre ett livligt program med pjäser, musikaler, komiker, musiker, hyllningsartister och shower för barn.

Teatern får mestadels turnerande produktioner, men om du är angelägen om att se Cannocks kreativa sida finns det också regelbundna samhällsföreställningar, samt en populär pantomime runt jul.

På agendan står även blomstershower, brottningsmatcher, ölfestivaler och konstevenemang, så det är bra att ta reda på vad som är på gång i förväg.

Kassan är öppen sex dagar i veckan förutom söndag.

10. Rodbaston Animal Zone

Rodbaston djurzonKälla: Rodbaston Animal Zone / facebook
Rodbaston djurzon

South Staffordshire Colleges Rodbaston Campus är en av Storbritanniens främsta högre utbildningsinstitutioner för djurhållning och jordbruk, och har sålunda en stor zoologisk samling.

Du kan komma och se dessa 750 djur på helger och under skollov.

Bland invånarna finns lemurer, alpackor, kaniner, apor, capybaras, en fennec-räv, surikater och en mängd fåglar.

Djurzonen har också precis öppnat ett reptilrum, med gröna leguaner, en regnbågsboa, lövskärarmyror, en crested gecko och grön anole.

På våren kan du träffa och mata nyfödda lamm, medan du också kan boka speciella djurmöten, så att du kan gå in i lemur- eller surikathägnen för sällsynta insikter och praktiska matningspass.

11. Hednesford Hills naturreservat

Hednesford Hills naturreservatKälla: www.cannockchasedc.gov.uk
Hednesford Hills naturreservat

Efter att ha ringt in på Museum of Cannock Chase kan du sträcka på benen på denna vidsträckta kuperade hedmark och sura gräsmarker.

Miljön på Hednesford Hills har knappt förändrats på hundratals år och donerades till rådet av markisen av Anglesey den 7 mars 1933. Om du kan välja din tid att komma, var här tidigt på hösten när ljungens lila blomningar är hisnande.

Heden är en nyckelbiotop för nattfjärilar – här har faktiskt 546 olika malarter räknats.

En av dessa är den walesiska klarvingen, som är extremt sällsynt utanför Wales.

Ett sätt att bevara hedmosaiken är genom bete, så att du har kor för sällskap på din promenad.

12. Tyska militärkyrkogården

tyska militärkyrkogårdenKälla: djaphoto / shutterstock
tyska militärkyrkogården

Vi nämnde att Cannock Chase har militärt arv, och detta kan upplevas vid ett tankeväckande besök på den tyska militärkyrkogården i Brocton.

Kyrkogården grundades efter ett fördrag mellan Storbritannien och FDR 1959, som innehöll planer på en gravplats för de tyska medborgare som hade dött på brittisk mark under första och andra världskrigen.

En anledning till att denna plats tros ha valts är för att Cannock Chases tallskog och hedar liknar den tyska landsbygden.

Det finns nästan 5 000 begravningar här (2 143 från första världskriget och 2 786 från andra världskriget), inklusive besättningarna på de fyra zeppelinare som sköts ner över England under första världskriget, samt flygande ess, en general och en fältmarskalk.

13. Mitton Manor Gardens

Mitton Manor, Staffordshire.  Fru E. GoochKälla: Mrs E. Gooch Mitton Manor /mittonmanor.co.uk
Mitton Manor, Staffordshire. Fru E. Gooch

Något längre bort omger denna sju hektar stora trädgård en viktoriansk herrgård.

På besök nu kan det vara svårt att föreställa sig att trädgården före 2001 var en igenvuxen vildmark.

Det finns en gobeläng av stilar att upptäcka, som en prärieplantering, skog kantad av en bäck och en raffinerad formell topiary.

Det finns underbara vyer över Staffordshires landsbygd, liksom massor av nyckfulla vattendrag och skulpturer.

Trädgården är en del av National Gardens Scheme (NGS) och kan besökas på öppna dagar som äger rum flera gånger om året och erbjuder även afternoon tea.

14. Pelsall Norra allmänning

  Pelsall Norra allmänningKälla: John M / Wikimedia
Pelsall Norra allmänning

På andra sidan av M6 på väg till Walsall är Pelsall North Common en vidsträckt låg våtmarkshed.

Denna livsmiljö är allt mer sällsynt i Storbritannien och är avgörande för vilda djur som hedfjärilar, sällsynta bin och alla sorters fåglar och däggdjur.

Wyrley- och Essington-kanalen skär genom landskapet och är den sista resten av den tunga industri som en gång tog över allmänningen.

Fram till 1920-talet fanns det ett gigantiskt järnverk på just denna plats.

På en sommarpromenad kan du få syn på en vanlig fläckig eller södra kärrorkidé, liksom fladdermöss i skymningen, en ödla och kanske till och med en polecat.

Precis som med Hednesford Hills är Pelsall North Common som bäst i augusti och september när ljungen blommar.

15. Hednesford Hills Raceway

  Hednesford Hills RacewayKälla: mattbuck4950 / Flickr
Hednesford Hills Raceway

Den här kortslutningsbanan, som utpekas som den «snabbaste quarter-mile-ovalen» i Europa, går tillbaka till början av 1950-talet.

Den branta kapplöpningsbanan följer stranden av en före detta reservoar och är någonstans att fånga hot rod-racing, lagerbilar och bangers.

Om du gillar synen och ljudet av vriden metall bör du notera de årliga inbördeskriget (januari) och Bill Morris Veterans Day (juni).

De två höjdpunkterna i kalendern är nationella mästerskapshelgen i början av augusti och det bisarra Caravan Grand Prix på första maj helgdag.

Om du är i stan i början av november arrangerar racerbanan också en av de bästa Guy Fawkes nattfyrverkerier i West Midlands.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Connack, England

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *