De 15 bästa sakerna att göra i Cromer (Norfolk, England)

I början av 1800-talet blev Cromer, länge känd för den höga kvaliteten på sin krabba, en tillflyktsort för välbärgade familjer och nämndes 1815 av Jane Austen i Emma.

Cromer är en stad med läckra trädgårdar och utsmyckade viktorianska hus och hotell, och på stranden finns en brygga med Storbritanniens mest legendariska livbåtsstation.

De lokala livbåtsbesättningarna har ett rykte om tapperhet, och du får reda på Cromers egen Henry Blogg, den mest dekorerade livbåtsmannen i RNLI:s historia. Geologiskt sett ger Cromer sitt namn till den kromeriska scenen, i epoken mellan Pleistocene, och skelettet av en mammut från denna tid visas på Cromer Museum.

Låt oss utforska bästa sakerna att göra i Cromer:

1. Cromer Beach

Cromer Beach

Källa: BBA Photography / shutterstock

Cromer Beach

Platt och sandig med band av singel, Cromer Beach fortsätter i flera kilometer och delas av piren i East Beach och West Beach.

Båda är bra för simning på klara sommardagar, särskilt när lågvatten avslöjar tunnland av mjuk sand.

Utsikten tillbaka till Cromers viktorianska fastigheter som Hotel de Paris från East Beach är mycket pittoresk.

Längre österut, på de mer avlägsna delarna, finns höga gräsklädda kritklippor som klättrar till mer än 60 meter.

Tillbaka i staden, i slutet av Esplanaden, ligger landgången, där du kan se krabbbåtar bogseras på och från stranden av traktorer.

2. Cromer Pier

Cromer Pier

Källa: Radek Sturgolewski / shutterstock

Cromer Pier

Som det är nu öppnade Cromer Pier 1901 och är ett av resortens skyltfönster, efter att ha genomgått några år av renoveringar och reparationer.

Piren är en mycket älskad del av Cromers strandpromenad och vann utmärkelsen National Piers Society «Pier of the Year» 2015. Pirens paviljongteater går också tillbaka till 1901, även om den har behövt byggas om efter en storm i 1950-talet och arrangerar turnerande hyllningsakter, varietéer, komiker och föredrag av kulturpersonligheter (2018 inkluderade detta den politiker som blev TV-sändaren Michael Portillo). Du kan också se världen gå förbi på en plats skyddad från den rådande vinden och hämta en te, kaffe eller lättare måltid på kaféet på landsidan.

3. Cromer livbåtsstation

Cromer livbåtsstation

Källa: Oscar Johns / shutterstock

Cromer livbåtsstation

RNLI (Royal National Lifeboat Institution) har haft en närvaro i Cromer sedan 1804. Under den tiden har livbåtarna gjort 1266 räddningar.

Cromer är också hemstaden för Henry Blogg, den mest kända livbåtsmannen i institutionens historia, och det finns ett museum för honom vid havet öster om piren.

På spetsen av piren ligger Cromers viktigaste livbåtsstation, som etablerades 1923 och rekonstruerades i slutet av 1990-talet.

Den inhyser Lester, en livbåt av Tamar-klassen byggd 2008. Detta fartyg är helt vattentätt och kan ta sig upp på några sekunder med 60 personer ombord.

Båten gör cirka 12 räddningar per år och flyger nerför sin slip från bryggan.

På Cromer Lifeboat Day i juli kan du se hur Lester lanseras, se livräddningsdemonstrationer, se livemusik och titta på marknadsstånd.

4. RNLI Henry Blogg Museum

RNLI Henry Blogg Museum

Källa: DaveCrosby / Flickr

RNLI Henry Blogg Museum

I Rocket House på East Promenade finns ett museum tillägnat den mest dekorerade livbåtsmannen i Royal National Lifeboat Institutions historia.

Henry Blogg (1876-1954) tillbringade 53 år med RNLI, gjorde 387 räddningar och räddade livet på 873 människor.

Hans karriär var full av utmärkelser, inklusive guld- och silvermedaljer från RNLI, en brittisk empiremedalj och George Cross, som alla är på utställning.

Museet dokumenterar också livbåtarnas 215-åriga historia i Cromer, med hjälp av målningar, fotografier, arkivmaterial och modeller.

5. Felbriggsalen

Felbriggsalen

Källa: michaeljohnbutton / Flickr

Felbriggsalen

Det vackra lanthuset Felbrigg Hall har anor från 1600-talet, med en jakobinsk östflygel från 1624 och en barock västra flygel från 1680. Gården går lite längre tillbaka, till medeltiden, och tillhörde sedan 1400-talet familjen Wyndham .

Deras lejon- och fjäderlås (ett heraldiskt hänglås) motiv visas i hela huset.

Interiören är georgisk, och i tur och ordning överdådig och hemtrevlig.

Turen leder dig genom den stora salen, som har fönster från 1400-talet, samt matsalen, salongen, skåprummet, biblioteket och det kinesiska sovrummet, utsmyckat med blocktryckta tapeter från Kina, beställda genom Ostindiska kompaniet.

Felbrigg har mer än 500 hektar skog att gå i, tillsammans med en muromgärdad trädgård, fruktträdgårdar och ett orangeri.

6. Cromer församlingskyrka

Cromer församlingskyrka

Källa: Peter Moulton / shutterstock

Cromer församlingskyrka

St Peter och Pauls kyrka är från 1300-talet, men var på 1700-talet i förfall och skulle rivas.

Ett sekel senare, i slutet av 1800-talet, restaurerades det omfattande av arkitekten Arthur Blomfield.

Det finns inte ett stort historiskt intresse för kyrkan, men du kommer att bli imponerad av höjden på arkaderna, trätaket och det målade glaset.

Detta varierar från bilder i gotisk stil till moderna efterkrigsdesigner till minne av Cromers livbåtsbesättningar.

Du kan också ta stegen uppför det 58 meter höga tornet, det högsta av alla församlingskyrkor i Norfolk, för en panoramautsikt över norra Norfolks landsbygd, Cromers hustak och kusten.

7. Krabbning

Krabbning

Källa: NH / shutterstock

Krabbning

Cromer är känt för sin namne krabba, som visas på menyer över hela staden.

Dessa kräftdjur finns det gott om i vattnet, särskilt runt Cromer Pier, och att fånga dem har varit en familjeaktivitet i mer än ett sekel.

Du behöver bara en längd lina, bete och en hink med vatten.

Du kan krabba gratis från sidan av piren, och tricket för att landa en krabba är att lyfta den mycket gradvis från vattnet när du känner en nypa på linan.

Tanken med spelet är att landa den största krabban, inte den mesta.

Och när allt är över förväntas du återföra krabborna säkert till deras naturliga livsmiljö.

8. Hillside Shire Horse Sanctuary

Hillside Shire Horse Sanctuary

Källa: Hillside Shire Horse Sanctuary / facebook

Hillside Shire Horse Sanctuary

Med en hållning mot fabriksodling tar denna fristad till största delen in hästar som räddats från gårdar.

Under 2018 fanns det mer än 3 000 djur på Hillside, inklusive hästar, mulor, åsnor och ponnyer, tillsammans med kalkoner, får, grisar, getter och alpackor.

Djuren hålls i fläckfria hagar och stall, och du kan ta reda på var och en av deras berättelser och lära dig vad som krävs för att ta hand om dem.

Hillside har också ett veganskt kafé, en presentbutik, en lekplats och ett museum i ombyggda uthus med historiska jordbruksredskap.

9. Cromer Museum

Cromer museum

Källa: DaveCrosby / Flickr

Cromer Museum

På baksidan av Parish Church utforskar Cromer Museum stadens sociala historia och rika geologi.

Museet omfattar en viktoriansk fiskarstuga, dekorerad med tidstypiska möbler och redskap.

Du får veta om Cromers framväxt som en badort och skandalen som orsakades när den blev den första i Storbritannien att tillåta «blandat bad». Det finns detaljer om Cromer stim kritbäddar, som är Europas största kritrev, och några fantastiska fossiler som samlats in i området.

Mest spännande är benen från West Runton Mammoth, det äldsta och mest kompletta exemplet på en stäppmammut, upptäckt vid foten av klipporna i West Runton 1990.

10. North Lodge Park

North Lodge Park

Källa: Kolforn / Wikimedia

North Lodge Park

En lugn plats att njuta av solskenet och havsluften, den här parken på en klippa har utsikt över Parish Church Tower och ner till Cromer Pier.

Det finns en damm för modellyachter, en putting green, bowls green och ett hörn för barn.

Det söta lilla terummet bredvid dammen får fantastiska recensioner och serverar en mängd olika kaffe, teer och crêpes.

Kolla online, eftersom det också finns regelbundna teaterföreställningar i parken på sommaren.

Vuxna kan titta på Shakespeare, och det finns produktioner som Treasure Island för barn.

11. Cromer fyr

Cromer fyr

Källa: Peter Guess / shutterstock

Cromer fyr

Fyren högt uppe på klipporna vid Foulness, strax öster om Cromer, är den tredje i en rad som går tillbaka till 1680. Den nuvarande fyren stod färdig 1833, några decennier innan dess föregångare från 1719 gick förlorad på grund av klipperosion.

När den byggdes låg Cromer fyr en halv mil från havet, och nästan 200 år senare är den nu mycket närmare.

Sedan ljuset blev automatiserat har stugan hyrts ut som semesterboende, och även om man inte kommer in i fyren kan man komma på nära håll och se sig omkring.

Du kan gå en cirkulär till fyren, som börjar och slutar vid församlingskyrkan.

12. Båtsjö

Cromer båtsjö

Källa: facebook.com

Cromer båtsjö

Sevärdheter som denna lilla båtsjö har varit en del av engelska badorter sedan viktoriansk tid.

Cromers båtsjö ligger på den norra änden av Evington Gardens, tvärs över gatan från strandpromenaden på en klippa.

Med utsikt över vackra viktorianska hus hyr sjön ut trampbåtar och enkel- och dubbelkanoter, och betjänas av ett kafé och en terrass.

Sjön var öppen under hela sommarsäsongen 2018, men enligt lokala nyheter fanns det planer på att förvandla sjön till en 18-håls minigolfbana för 2019.

13. Golf

Golf

Källa: photogolfer / shutterstock

Golf

Om du gillar att klämma in en golfrunda på en semester kommer du att ha tur i Cromer, eftersom det har en av Englands bästa klipptoppsbanor.

Royal Cromer Golf Club välkomnar besökare sju dagar i veckan, även om du med största sannolikhet måste välja en starttid i förväg.

Greenfee är rimliga, på högst £40 per person på högsommaren.

Royal Cromer har alla kännetecken för en kustbana, med brack och gorse rough, såväl som sandiga kullar, gräsbevuxna dalar och långt borta vyer över Nordsjön.

Om du bor på ett lokalt hotell får du 10 % rabatt på priset för 18 hål.

14. Amazonas djurpark

Amazonas zoo

Källa: spencer77 / Flickr

Amazonas zoo

I ett avskilt parklandskap en bit in i landet har denna djurpark i Cromer mer än 200 djurarter hemmahörande i det tropiska Sydamerika.

Dessa kan vara jaguarer, pekarier, tapirer, spindelapor, rheas, aror och kapuciner, såväl som en mängd reptiler, rovfåglar och spindlar.

Barn kan komma igång med marsvin och det finns också en «Utbildningsjurta» som presenterar roliga fakta om Sydamerikas djurliv och geografi.

För under-12 år har Amazona också två lekområden, en utanför och den andra, Jungle Tumbles, inomhus.

15. West Runton Circular Walk

Beacon Hill

Källa: en.wikipedia.org

Beacon Hill

Du kan ta tåget för ett stopp och sex minuter från Cromer till West Runton för att börja en härlig 2,5 mil lång promenad på en stig som förvaltas av National Trust.

Norfolk är välkänt för att vara ganska lågt belägna, men den här stigen innehåller några snabba lutningar, inklusive Beacon Hill, den högsta punkten i hela länet på 103 meter.

Det är ett uppfriskande sätt att tillbringa ett par timmar på ängar och mogen ek- och bokskog.

På vägen, vid Beeston Regis Heath, kan du ta dig in på Norfolk Coast Path, som följer kustlinjen från nordväst till sydöstra Norfolk och låter dig komma tillbaka till Cromer till fots om du känner dig fräsch.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Cromer, England

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *