De 15 bästa sakerna att göra i Dorchester-on-Thames (Oxfordshire, England)

Nio miles från Oxford, Dorchester-on-Thames är en oemotståndlig by med en gata med korsvirkeshus och ett storslaget värdshus från slutet av 1400-talet.

Och medan byn är liten, är församlingskyrkan Dorchester Abbey ett monument av verklig betydelse, full av medeltida historia.

Dorchester ligger nära där floderna Themsen och Themsen möts, i ett landskap av vattenängar och isolerade kalkkullar.

Du kan gå en sträcka av Thames Path, en National Trail, och välja från ett urval av spännande museer i närheten för vintage Aston Martins och historiska lokomotiv.

Låt oss utforska bästa sakerna att göra i Dorchester-on-Thames:

1. Dorchester Abbey

Dorchester Abbey

Källa: Chrislofotos / shutterstock

Dorchester Abbey

Dorchester Abbey började i mitten av 1100-talet och växte under hela medeltiden och har ett fullt spektrum av gotisk arkitektur.

Det finns tidig engelsk gotik på norra sidan av långhuset, dekorerad gotik i koret och södra sidan av långhuset, och vinkelrät gotik i den södra verandan.

Antikvarier har mycket att upptäcka, som den härliga bilden av Jesses träd i det östra fönstret och 1300-talets piscina sedilla i helgedomen.

Det finns fresker målade 1340, och många begravningsmonument som en fantastisk 1400-talsmässing för riddaren Sir John Drayton.

En mycket ovanlig pjäs är den normandiska dopfunten, en av de få som överlevt som har gjorts av bly.

Klostermuseet, som ligger i Abbey Guest House och klostergalleriet, är öppet onsdag till söndag på sommaren och visar upp bronsålderskeramik, tillsammans med normandiska stenarbeten som återfanns i utgrävningar i klostret.

2. Pendon Museum

Pendon Museum

Källa: en.wikipedia.org

Pendon Museum

Mer än 60 år på väg har Pendon Museum en uppsättning skalenliga modeller som fångar den engelska landsbygden som den skulle ha sett ut på 1930-talet.

Dessa föreställer Dartmoor, den fiktiva Madder Valley och, störst av alla, Vale of the White Horse, som representerar en stor del av Oxfordshires landsbygd mellan Oxford och Swindon.

Scenerna har en häpnadsväckande detaljgrad, med vackert återgiven natur, stugor, bilar, båtar och järnvägar.

Allt du ser i Vale of the White Horse är baserat på en riktig byggnad, plats eller fordon.

Handgjorda modelljärnvägar är hjärtat i varje scen; The Vale of the White Horse har en Great Western Railway station och exakta reproduktioner av sex olika GWR-ånglok.

3. Thames Path

Thames Path

Källa: wyzik / Flickr

Thames Path

I Dorchester är du på vägen för en 184 mil lång National Trail som slingrar sig österut från Themsens källa till Thames Barrier i Charlton, London.

Men för några små omvägar är Thames Path en platt och förlåtande promenad genom idylliska ängar och skogar vid floden.

På sommaren är det en ständig ström av smalbåtar som tuffar förbi, och du är aldrig mer än en timmes promenad från en mysig pub.

Om du verkligen är fast besluten kan du gå till Oxford på en dag, men Abingdon uppför floden och Cholsey nedför floden är bekvämare mål.

På din resa kommer du att se dammar och slussar som går tillbaka till 1700-talet, samt gamla sjöbodar, massor av stugor med halmtak och vackra broar.

4. Wittenham Clumps

Wittenham Clumps

Källa: mubus7 / shutterstock

Wittenham Clumps

På den motsatta stranden av Themsen finns ett par höga kalkkullar som sticker ut i landskapet milsvida.

Den sydligare av dessa är Castle Hill (110m), som var platsen för en järnåldersbacke och har bevis på mänsklig ockupation som sträcker sig mer än 4 000 år tillbaka i tiden.

Round Hill (120m) i närheten är välsignad med en utsikt att bli kär i, och tar in hela Dorchester såväl som 1700-talets Day's Lock on Themsen.

En orienteringstabell på norra sidan pekar ut några landmärken, inklusive Faringdon Folly, nästan 17 miles västerut.

5. Hurst vattenäng

Hurst vattenäng

Källa: Rod Allday / geograph

Hurst vattenäng

Nedför Dorchesters östra flank löper en sekvens av bevarade vattenängar, alla skyddade och underhållna för allmänheten efter Hurst Water Meadow Trust.

Från norr till söder är dessa Hurst Water Meadow, Old Bridge Meadow och Overy Mead Piece vid sammanflödet av Themsen och Themsen.

Den största är Hurst Water Meadow på 18 hektar, instängd på ön mellan Themsen och Overy millstream.

Ängen svämmar över cirka tre gånger om året, men om du kommer när den inte är under vattnet är det en extremt pittoresk och stämningsfull plats med Dorchester Abbey och Wittenham Clumps som bakgrund.

6. Didcot Railway Center

Didcot Railway Center

Källa: Ron Ellis / shutterstock

Didcot Railway Center

Öppet dagligen på sommaren är en bevarad Great Western Railway lokomotivstall och motoruppställningsplats.

Detta var på linjen från London till Bristol, och betjänade motorer som transporterade passagerare till kusten för att fånga transatlantiska ångfartyg.

Den nuvarande strukturen dateras till 1932 och stängdes 1965 när ångkraften ersattes med diesel på brittiska järnvägar.

Det finns några snygga saker att se, som en kopia av Isambard Kingdom Brunel's Atmospheric Railway, som använde lufttryck för att driva sina tåg.

Du kommer att ha en rad historiska ånglok att kolla in, som går tillbaka till 1857. Många av dessa är i fungerande skick och kan köras längs korta spår på Steamdays som äger rum hela sommaren, men speciellt i juli och augusti.

7. Dagslås

Dagens lås

Källa: Steve Daniels / Wikimedia

Dagens lås

Ta stigen ner till Themsen och du kommer snart till detta historiska pundlås byggt 1789 och som sitter bredvid den lilla byn Little Wittenham.

Denna ödmjuka plats spelade en stor roll i historien om sjöfarten på Themsen, eftersom King James I:s Oxford-Burcot-uppdrag (1605) ägde rum i närheten och resulterade i de första slussarna som byggdes på floden.

Den huvudsakliga mätstationen, som mäter flödet av hela Themsen, ligger också precis här vid Day's Lock.

Du kanske är intresserad av att veta att World Poohsticks Championships har ägt rum här varje år sedan 1984 som ett insamlingsevenemang för välgörenhet.

8. Aston Martin Heritage Trust Museum

Aston Martin Heritage Trust Museum

Källa: Aston Martin Heritage Trust Museum / facebook

Aston Martin Heritage Trust Museum

Det finns något spännande gömt i en lada från 1400-talet några minuter bort i Drayton St Leonard.

Inrättad 1998 och öppnad för allmänheten 2002 är en samling Aston Martins i nyskick.

Bland dessa bilar finns den äldsta Aston Martin som man känner till, en Bamford och Martin A3 från 1918. Du kan spåra nästan 100 år av tillverkarens historia, hela vägen till en sällsynt förproduktion av Volante, monterad 2013. Det finns ett par av motorer på utställning, medan i montrar finns modeller, komponenter, klädesplagg och andra delar av motorsporthistoria.

9. Harcourt Arboretum

Harcourt Arboretum

Källa: Steve Daniels / Wikimedia

Harcourt Arboretum

I byn Nuneham Courtenay kan du besöka en satellit från University of Oxfords botaniska trädgård.

Detta är på vad som brukade vara Nuneham Houses område, och har sedan 1963 innehållit en stor del av universitetets växtsamling på över 130 hektar.

I detta lugnande pittoreska landskap som strövas omkring av påfåglar finns en av Storbritanniens största och vackraste barrträdssamlingar.

Känd som en «pinetum», denna del av arboretet anlades först av 1800-talets landskapsdesigner William Sawrey Gilpin.

Appusselträden och jättelika redwoods som han planterade är nu mogna.

Det finns något att älska under de flesta årstider, oavsett om det är havet av blåklockor på våren, rhododendron och azalea som blommar på försommaren eller höstens rött och guld.

10. Wallingford Castle

Wallingford Castle

Källa: Bill Nicholls / Wikimedia

Wallingford Castle

I samma stadsdel ligger Wallingford Castle fyra mil nerför Themsen och har en historia som går tillbaka till och med före den normandiska erövringen på 1000-talet.

Detta började som en saxisk burgh, som kontrollerade en viktig övergångspunkt vid floden.

Från 1200-talet blev det ett kungligt slott, så du kanske är intresserad av att veta att viktiga historiska personer som Richard, 1st Early of Cornwall, Simon de Montfort och kungligheter från kung Henrik III till Isabella av Frankrike bodde eller bodde på denna plats.

Henrik VIII var den siste kungen som använde slottet innan det övergavs och dess sten skeppades nedför floden för att utveckla Windsor.

De böljande markarbetena, gamla murar och resterna av ett prästkollegium ligger inom det 16,6 hektar stora Wallingford Castle Meadows, som har tilldelats den gröna flaggan det senaste decenniet.

11. Island Farm Donkey Sanctuary

Island Farm Donkey Sanctuary

Källa: Island Farm Donkey Sanctuary / facebook

Island Farm Donkey Sanctuary

Den närbelägna byn Brightwell-cum-Sotwell är hem för en åsnefristad som gläder publiken, öppen alla dagar på året utom jul.

Island Farm räddar och tar hand om en stor flock åsnor som har blivit övergivna eller dåligt behandlade.

Gården har ingen entréavgift, men tar emot donationer och har en presentbutik tillsammans med ett kafé som har öppet på helgerna.

Även om Island Farm inte aktivt räddar andra gårdsdjur, har den adopterat getter, får, ankor, gäss, höns och en älskad gris som heter Percy.

12. Little Wittenham Wood

  Lilla Wittenham Wood

Källa: Andrew Smith / Wikimedia

Lilla Wittenham Wood

Det är faktiskt snabbare att gå till detta naturreservat på Themsens södra strand än att ta bilresan från Dorchester.

The Little Wittenham Wood är en plats av särskilt vetenskapligt intresse, såväl som ett EU-särskilt bevarandeområde.

Denna mark köptes av Earth Trust 1982 och har fått återgå till inhemsk skogsmark.

Massor av dammar ligger gömda i skogen, och dessa är en viktig livsmiljö för storsalamandern.

Med lite tålamod och lycka kan du få syn på en kungsfiskare eller utter på din promenad, eftersom det finns en fågelgömma bredvid Themsen.

13. Vattenaktiviteter

Oxford Wakeboard Och Skidklubb

Källa: Liz Gainer / facebook

Oxford Wakeboard Och Skidklubb

Dorchester är helt omgivet av vatten.

Inte bara har du Themsen som böjer sig mot söder, och dess biflod, Themsen i öster, det finns också en mosaik av sjöar, norr, öster och väster om byn.

Queenford Lakes har varit ett vattensportcenter av excellens i mer än 50 år.

Två används av Oxford Wakeboard and Ski Club, som erbjuder en rad aktiviteter för icke-medlemmar.

Du kan ta nybörjarlektioner i vattenskidåkning och wakeboard, eller ta en 15-minuters höghastighetsringotur.

Om du befinner dig i Dorchester-området i veckor eller månader, finns det simpass i öppet vatten på måndagar, onsdagar och söndagar på våren och sommaren.

14. Oxford Wet n Wild

Oxford Wet N Wild

Källa: oxfordwetnwild.com

Oxford Wet N Wild

Fånga en varm sommardag och du kan ha en rolig familjedag på denna flytande vattenpark i Queenford Lakes.

Öppet under de varmare månaderna är Oxford Wet n Wild en krets av uppblåsbara plattformar, trappor och rutschbanor för spännande och utmattande skoj.

Vuxna och barn från sex år och uppåt kommer att bära flytväst och neopren beroende på vädret, och kan tillbringa timmar med att glida, klättra, studsa, klättra och glida genom banan.

Attraktionen har ett kafé som serverar barnkalas och hyr även ut trampbåtar och paddleboards.

15. Dorchester-on-Thames-festivalen

Dorchester Festival

Källa: www.pactcharity.org

Dorchester Festival

Byn upprätthåller en stark gemenskapskänsla och detta är i full effekt under Dorchester-on-Thames-festivalen.

Evenemangsplatsen varannan maj, och lockar 3 000 personer till mer än 30 evenemang varje år.

Det finns konserter som ges av överraskande högprofilerade artister och ensembler, liksom naturvandringar, en arkeologiturné, konstklass och en mat- och presentmässa.

Festivalen håller också barnen engagerade, med aktiviteter som dramaworkshops, vetenskapsshower och lektioner i att göra stop-motion-filmer.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Dorchester-on-Thames, England

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *