De 15 bästa sakerna att göra i Fowey (Cornwall, England)

Denna historiska stad vilar på västra sidan av Foweys mynning, en översvämmad dal som skärs av smältvatten efter den senaste istiden.

De säkra vattnen gjorde det möjligt för handeln att blomstra under medeltiden, och under 100-årskriget använde ett gäng kapare denna naturliga hamn som bas för att stjäla franska fartyg.

Vaktar öppningen till mynningen är blockhus från denna tid, samt ett artillerifort, St Catherine's Castle, beställt av Henrik VIII. Fowey är en njutning, mest av allt längs den höga Esplanaden med utsikt över mynningen, medan den bredare Polperro Heritage Coast är ett område med enastående naturskönhet som lätt nås på gångvägar som South West Coast Path National Trail.

1. Foweys mynning

Fowey mynning

Källa: Adrian Baker / shutterstock

Fowey mynning

Floden Fowey reser sig på Bodmin Moor, 32 mil norrut, och väver sig genom södra Cornwall innan den når Engelska kanalen i imponerande stil vid Fowey Estuary, som är som en bred kanjon.

I Fowey och Polruan på den motsatta stranden ligger husen ihophopade i terrasser mot de branta skogsklädda sluttningarna.

Som en naturlig hamn har Fowey Estuary alltid varit ett centrum för segling, och på sommaren bidrar de hundratals yachter som ligger för ankrade i vattnet till spektaklet.

På land är det bästa man kan göra att slå ut till fots och bege sig ner till panoramautsikten Gribbin Head på västra sidan.

Här står Gribbin Headland Daymark, som gick upp 1832 som ett navigationshjälpmedel, och öppnas av National Trust varje sommar.

För att till fullo uppskatta flodmynningens skönhet finns det några cirkulära stigar att gå, som «Hall Walk» längs Pont Pill-bäcken i väster.

2. Esplanaden

Esplanad

Källa: Läser Tom / Flickr

Esplanad

En magisk promenad ner till Readymoney Cove och St Catherine's Castle, Esplanaden är en smal gata, högt upp på västra sidan av Fowey Estuary och med utsikt att bli kär i.

Försök att gå Esplanaden så tidigt som möjligt för att se solen komma upp bakom Polruan och raderna av hus som sicksackar uppför den skogklädda östra stranden.

I den övre änden av Esplanaden ligger Tow Quay i centrum av staden där det finns små attraktioner som Fowey Museum och Fowey Aquarium, och en pub och bar med terrasser.

Town Quay länkar till Fore Street, Foweys största shoppingartär, kantad av presentbutiker, bagerier för cornish piroger, restauranger, gallerier och tesalonger.

3. Polruan Färja

Polruan färja

Källa: Kamil Malinowski / shutterstock

Polruan färja

Polruan-färjan, som går över Fowey-mynningen var 10-15:e minut fram till kl. 21.00, alla dagar på året utom juldagen, är en viktig tjänst för både invånare och turister.

Färjan är så pålitlig att den till och med är en del av South West Coast Path.

Under de lugnare vintermånaderna kan du ta färjan direkt från Town Quay, medan avgångsplatsen under högsäsong är en bit ner på Esplanaden vid Whitehouse Quay.

Biljetter kostar £2,20 för en singel, och det finns en idyllisk by som väntar på dig på andra stranden.

På sina mysiga slingrande gator har Polruan några värdshus och restauranger och Polruans slott, ett blockhus från 1400-talet upphöjt över hamnmynningen.

4. Sydvästkuststigen

South West Coast Path

Källa: Mick Blakey / shutterstock

South West Coast Path

South West Coast Path, ofta hyllad som en av de bästa promenaderna i världen, är en nationell stig som kramar kusten på Englands sydvästra halvö.

En stor del av leden går genom nationalparker eller skyddade Heritage Coast, och på grund av de otaliga steniga vikar, bäckar och flodmynningar är vandringen ofta påfrestande men alltid spännande.

Leden är en episk 630 miles lång, mellan Minehead, Somerset och Poole Harbour i Dorset, men är bra för dagsvandringar.

Faktum är att South West Coast Path-webbplatsen har detaljer om en 6,1 mil lång rundvandring, vilket är typiskt utmanande och inkluderar två färjeöverfarter, först till Bodinnick i spetsen av mynningen och sedan från Polruan tillbaka till Fowey.

Våren för vildblommor till hedarna över mynningen och i tidvattenbäckarna kan du få syn på vadare som hägrar, hägrar, rödbena och spolar.

5. Polkerris Beach

Polkerris Beach

Källa: Helen Hotson / shutterstock

Polkerris Beach

Denna privata sandstrand ligger tio minuter bort på andra sidan Gribbin Head.

Polkerris Beach ligger vid en liten vik, avstängd i söder av en havsvägg.

Vattenkvaliteten här är betygsatt «Utmärkt» av Miljöbyrån och stranden är inriktad på aktiva familjer.

Du kan hänga på stranden, åka rockpool och bygga sandslott eller delta i alla typer av vattenaktiviteter.

Du kan lära dig att segla och vindsurfa med kvalificerade instruktörer, eller ge dig av på ett paddleboardäventyr längs kusten.

I anslutning till Polkerris Beach finns en högt rankad restaurang, Sam's on the Beach, medan du på stranden kan delta i yogaklasser då och då.

6. Fowey Aquarium

Fowey akvarium

Källa: jack perks / shutterstock

Fowey akvarium

Fowey Aquarium vetter mot mynningen på Town Quay och går tillbaka till 1952 och är inrymt i en högtidlig stenbyggnad från 1700-talet.

Även om det är litet är akvariet välskött och visar upp det marina livet som finns runt Cornwalls kust.

Många av invånarna, bland dem piggvarar, havsålar, braxen, bas, leppefiskar, bläckfiskar och pollock, fångades av lokala fiskare och sportfiskare innan de hamnade i dessa tankar.

Tankarna behöver också ett andra pass, eftersom du kanske saknar krabbor och hummer som lurar i hörnen.

Ungdomar kommer att älska den grunda beröringspoolen, hem för sjöstjärnor och små krabbor.

7. St Catherines slott

St Catherines slott

Källa: James Pearce / shutterstock

St Catherines slott

Under reformationen på 1530-talet förutsåg Henrik VIII en invasion från Frankrike eller det heliga romerska riket och började befästa Englands södra kustlinje.

På klipporna vid inloppet till hamnen finns ett sådant artillerifort, färdigställt omkring 1540. Nu uppdaterades en engelsk kulturarvsplats St Catherine's Castle upprepade gånger, under Napoleonkrigen, Krimkriget och igen under andra världskriget när det utrustades med ett luftvärnskanon och ammunitionsförråd.

Henricianfortet från 1500-talet ligger högt och kontrollerar mynningen, medan du nedan kan se tvåkanonbatteriet installerat under Krimkriget.

8. Fowey Museum

Fowey Museum

Källa: www.fowey.co.uk

Fowey Museum

Fowey Museum är litet men packat till takbjälken med diverse utställningar och ligger i en av de äldsta byggnaderna i staden, ett 1400-talshus med smala lansettfönster.

På utställning finns modellfartyg, traditionella varvsverktyg, artefakter från segelbåtar och maritima fotografier.

Du kan också få reda på några berömda lokalbefolkningen, som författaren och dramatikern Daphne du Maurier.

Under en nyligen genomförd utgrävning har en medeltida garderob (toalett) grävts fram.

Detta har visat sig vara fullt av insikter om den lokala kosten, men också en mindre skattkammare, som ger hushållsskräp som en sko, tygrester och trasig keramik.

9. Fowey församlingskyrka

Fowey församlingskyrka

Källa: Läser Tom / Flickr

Fowey församlingskyrka

Foweys församlingskyrka är tillägnad St FInbarr och är listad i klass I och gick upp under de första decennierna av 1300-talet.

Mycket av det du kommer att se är från andra hälften av 1400-talet efter en attack av fransmännen 1457 i 100-åriga kriget.

Då tillkom den vackra prästgården och gångarna gjordes ovanligt breda.

En sak som kommer att slå dig inuti är det fantastiska vagnvalvet, även det från 1400-talet, medan dopfunten är normandisk och huggen av lokal Catacleuse-sten.

Det finns också en sexkantig predikstol från 1601 och en rad fina monument för familjen Rashleigh, inklusive två mässingar från 1582 och 1602.

10. Polridmouth Cove

Polridmouth Cove

Källa: mambo6435 / shutterstock

Polridmouth Cove

Håll ett öga på tidvattnet, för när havet går ut har Polridmouth Cove två tilltalande södervända stränder som nästan försvinner vid högvatten.

När tidvattnet är ute delas stränderna av en låg udde, och även om det inte finns några badvakter anses vattnet vara säkert att bada eftersom det ligger långt från öppet hav.

Naturligtvis ligger viken på South West Coast Path och har trollbindande utsikt ner till Gribbin Head, som erbjuder skydd från väster.

På baksidan av Polridmouth Cove är lite mer än kustvägen och Polridmouth Cottage, som ligger bredvid en sjö.

11. Fowey River Gallery

Fowey River Gallery
Fowey River Gallery

I ett storslaget radhus byggt för en georgisk köpman, är Fowey River Gallery ett privat konstgalleri som har cirka sex utställningar om året.

Dessa ger en plattform för begåvade lokala målare, akvarellmålare, illustratörer, skulptörer, grafiska formgivare och grafiker, på separata eller tematiska utställningar, medan galleriet även säljer halsdukar, smycken, väskor.

kort och andra presenter på nedervåningen.

Fowey River Gallery är öppet sju dagar i veckan på sommaren och måndag-lördag resten av året

12. Fowey River & Sea Cruises

Fowey River

Källa: PJ photography / shutterstock

Fowey River

Om överfarten till Polruan inte räcker, är Fowey River & Sea Cruises en kryssningsoperatör i hamnen som schemalägger en rad resor uppför floden Fowey eller ut längs kusten.

För £8 kan du ta en 45-minuters kommenterad kryssning på floden, passera hemmet till 1900-talsdramatikern Daphne du Maurier och kolla in porslinshamnen, musselodlingen, blockhusen från 1400-talet och den natursköna hamninloppet.

Det finns avgångar för denna kryssning var 20:e minut från 11:00 till 16:40 på sommaren.

För en riktig resa till den korniska landsbygden kan du boka resor uppför floden till Lostwithiel och Lerryn, beroende på tidvattnet, eller ut på havet till Polperro och Mevagissey.

13. Lantic Bay

Lantic Bay

Källa: Mike Charles / shutterstock

Lantic Bay

På andra sidan mynningen, förbi Polruan, finns en drömmande vit sand- och klapperstensstrand under höga gröna klippor.

Lantic Bay ligger på National Trusts land, och är verkligen avlägset, så du måste packa förnödenheter och hänga med i tidvattentider och väderförhållanden.

Du kan gå till Lantic bay från Polruan på ungefär en timme, och det är det som måste göras, med bara ett par knepiga klättringar.

Utanför South West Coast Path finns skyltade cirkulära stigar, in i skog och högt över havet.

Det finns ett lektåg för miniäventyrare precis vid parkeringen vid Lantic Bay, och du kommer ner till stranden via en sicksackväg på en kvarts mil.

Stranden lutar ganska skarpt ner i vattnet, men är för det mesta säker för simning beroende på tidvattnet.

14. Bird Lady of Fowey

Fågeldam av Fowey

Källa: Bird Lady Of Fowey / facebook

Fågeldam av Fowey

På en gård strax utanför staden finns ett litet företag som erbjuder närträffar med rovfåglar.

Med en falkekvalifikation och omfattande erfarenhet av uggleträning har Bird Lady of Fowey fyra ugglor och fyra hökar, som du kan möta, hantera och flyga under sessioner i upp till två timmar.

Om du är i stan med barn kan du prova den mer avslappnade timmeslånga upplevelsen, träffa ugglor, se dem på nära håll och ta reda på deras kost och beteende.

På en närbildshanterings- och flygupplevelse beger du dig ut över fälten med en Harrishök uppflugen på din flyghandske.

Det finns en pagod och jurta på gården för grädde och kaffe, som ingår i upplevelserna.

15. Vattenaktiviteter

Vattensporter

Källa: Bjorn Patterson / shutterstock

Vattensporter

Fowey Estuary har alla de rätta förutsättningarna för vattenaktiviteter som kajakpaddling, kanotpaddling och stand-up paddleboarding, medan landskapet på båda sidor av denna stora översvämmade dal kommer att göra ditt äventyr oförglömligt.

Ute på vattnet kan du se flodmynningens kast av vadarfåglar, samt skarvar, kungsfiskare och möjligen däggdjur som sälar, uttrar och delfiner.

Det finns ett urval av operatörer baserade i Fowey, som arrangerar eskorterad kanot, kajakturer och paddleboardturer eller hyr ut all utrustning för en självguidad utflykt.

Fowey River Expeditions, Encounter Cornwall och Adventure Cornwall är lokala och kommer att skräddarsy guidade turer efter dina intressen, oavsett om du vill utforska de små bäckarna åt sidan, se så mycket djurliv som möjligt eller lära dig mer om Foweys 1 000-åriga historia.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Fowey, England

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *