De 15 bästa sakerna att göra i norra Island

Vulkaner, ångande lavafält, bubblande lerpölar, vattenfall och geotermiska källor väntar alla på det ursprungliga norra Island.

I denna region bara några kilometer från polcirkeln kan du känna dig vid jordens ände eller början.

Norra Islands naturliga underverk är utspridda runt ett stort och obefolkat område, där den överlägset största staden är Akureyri, hem för bara 18 000 människor.

För att göra det enklare kan du följa resplaner som Diamantcirkeln, som leder från den ensamma hamnen i Húsavík till fantastiska glaciärraviner, det mäktigaste vattenfallet i Europa och sjön Mývatn, som har en värld av främmande vulkaniska landformer vid sina stränder.

Kusten vid Grönlandshavet är den bästa platsen att se valar på Island och Húsavík har ett museum i världsklass om Nordatlantens valar.

Låt oss utforska bästa sakerna att göra i norra Island:

1. Silltidens museum

Silltidens museum

Källa: Shutterstock

Silltidens museum

I Siglufjörður finns en saltstation som en gång var centrum för Islands lukrativa sillfiske.

Under första hälften av 1900-talet beskrevs Siglufjörður ibland som «Atlantiska Klondike», med tusentals spekulanter som dök upp för en bit av den enorma rikedom som genererades av den atlantiska sillen.

Saltningsstationen övergavs 1969 efter att sillen helt enkelt försvunnit från detta hörn av Atlanten, och en ensemble av byggnader gjordes om till ett museum 1994. Róaldsbrakka, en norsk saltstation, dateras till 1907 och har artefakter som salttunnor och svart och vita bilder som förmedlar atmosfären i Siglufjörður på den tiden.

Grána är en sillfabrik från 1930-talet, med tunga maskiner samlade från sillplatser runt Island, medan Boathouse minns den livliga strandpromenaden i Siglufjörður och har tio fartyg förlagda på sina bryggor.

2. Sjön Mývatn

Sjön Mývatn

Källa: Shutterstock

Sjön Mývatn

Nära Krafla-vulkanen är sjön Mývatn uppskattad för sina lax- och öringbestånd, medan de omgivande våtmarkerna är skyddade som en naturpark.

Sjön skapades av ett utbrott för 2 300 år sedan och är inbäddad i ett säreget vulkanlandskap av rotlösa öppningar och lavapelare.

Fågellivet vid stränderna är häpnadsväckande rikt, och ett nytt fågelmuseum har öppnats för att dokumentera de många sjöfågelarter (svärta, rödbröst, gadwall) som frekventerar sjön på sommaren.

Omslutande av sjön finns en värld av bisarra vulkaniska sevärdheter, från kratrar till geotermiska pooler och bubblande svavelkällor.

3. Krafla

Krafla

Källa: Shutterstock

Krafla

Tio kilometer i diameter och upp till två kilometer djup, den aktiva Krafla-calderan nära sjön Mývatn har lavafält som fortfarande är varma och utspridda med vulkaniska egenskaper som sprickor, raviner och lavaflöden.

Det var nio utbrott i Krafla mellan 1975 och 1984, under vilka en episk magmakammare blev synlig från ytan.

Vid Leirhnjukur finns en vandringsled genom en svavelhaltig terräng, där ånga stiger upp från marken och det finns neonfärgade mossor vid stigen.

Tänk bara på att undvika den ljusa leran, eftersom den kan vara tillräckligt varm för att smälta sulorna på dina skor.

Víti Maar (Helvetets krater) är samtidigt en krater som tog form efter en ångexplosion 1724 och har en krickfärgad sjö.

4. Mývatn Nature Bath

Mývatn naturbad

Källa: Rudy Mareel / Shutterstock.com

Mývatn naturbad

Uppför sluttningen från sjön Mývatn ligger en lugnare nordisländsk motsvarighet till Blå lagunen i Grindavík.

Med utsikt över sjön är Mývatn Nature Bath en inbjudande geotermisk pool, som kan vara precis vad du behöver efter att ha velat dig över lavaflöden.

Vattnen påstås vara fördelaktiga för andnings- och hudbesvär.

Det finns mer utrymme att röra på sig vid Mývatn Nature Bath, och allt är lite mer avslappnat: Du kan till och med ta en drink i vattnet med dig och titta ner mot sjöns gröna stränder.

Den stora poolen har en temperatur på 30-talet, och det finns också två ångbad som närmar sig 50°C.

5. Hveraströnd Svavelkällor

Hveraströnd Sulphur Springs

Källa: Shutterstock

Hveraströnd Sulphur Springs

Öster om sjön Mývatn och i skuggan av Námafjall ligger ett geotermiskt fält på den mittatlantiska åsen, där temperaturen inte långt under ytan stiger till mer än 200°C. Ovanför ser landskapet ut som något från en annan planet, med kokande lerpölar, ångfumaroler och jord som färgats gult av svavlet.

Det finns ingen vegetation att tala om på Hveraströnd, och du måste ta med en kamera för att fånga ödsligheten och ångplymerna som stiger upp från de väsande fumarolerna och poolerna.

Under den sena medeltiden var Hveraströnd en viktig källa till svavel som gick till tidigt krut.

6. Grjótagjá

Grjótagjá

Källa: Shutterstock

Grjótagjá

Ivriga Game of Thrones-tittare kanske vill göra en pilgrimsfärd till denna vackra lavagrotta med en varm källa, cirka 1,5 kilometer öster om sjön Mývatn.

I avsnittet Kissed by Fire i säsong 3 är det här Jon Snow och Ygritte har ett «möte» som får Jon Snow att bryta sin Night's Watch-ed.

Poolen i grottan hade använts för bad sedan 1930-talet, men blev farligt varm efter Krafla-utbrotten på 70- och 80-talen.

Sedan 90-talet har temperaturen sjunkit under 45°C och bad har varit tillåtet igen.

7. Dimmuborgir

Dimmu Borgir

Källa: Shutterstock

Dimmu Borgir

Översatt till «mörka slott» är Dimmuborgir en grupp märkliga lavafält som blivit över efter ett utbrott i kraterraden Þrengslaborgir och Lúdentsborgir för 2 300 år sedan.

Strax förbi den östra stranden av sjön Mývatn bildades Dimmuborgir när lava, tio meter djup, samlades på toppen av en liten sjö och kärr.

När vattnet under kokade skapade ångan som steg genom lavan bisarra formationer som pelare, valv och broar.

Det översta lagret av lava dränerade bort nerför sluttningen och lämnade dessa kusliga strukturer bakom sig.

Dimmuborgir är den enda platsen i världen där du kan se den här typen av vulkaniska formationer på land.

På kaféet kan du prova Hverabrauð, ett sött rågbröd gjort på speciella träfat nedgrävda i geotermiskt uppvärmd mark.

8. Jökulsárgljúfur

Jökulsárgljúfur

Källa: Shutterstock

Jökulsárgljúfur

Den näst längsta floden på Island, glaciären Jökulsá á Fjöllum har huggit bort vid basalten för att skapa en imponerande kanjon, 25 kilometer lång, upp till 500 meter bred och 120 meter djup.

I kanjonen finns en kedja av vattenfall: Selfoss, Dettifoss, Hafragilsfoss och Réttarfoss.

Detta naturmonument är nu den nordligaste delen av den enorma Vatnajökull nationalpark, som omfattar stora delar av östra Island.

En av sevärdheterna att leta efter i kanjonen är Hljóðaklettar, ett kluster av märkliga basaltpelare, som står vertikalt, horisontellt och diagonalt.

9. Ásbyrgi

Ásbyrgi

Källa: Shutterstock

Ásbyrgi

Liksom många av platserna på den här listan ligger Ásbyrgi på Diamantcirkeln och måste ses när du kommer förbi Jökulsárgljúfur.

Denna hästskoformade kanjon ligger inte långt väster om floden Jökulsá á Fjöllum och formades av katastrofala glaciala översvämningar i slutet av förra istiden, för cirka 8 000-10 000 år sedan och sedan igen för cirka 3 000 år sedan.

Kanjonens väggar är upp till 100 meter höga och skyddar en skog av björk, vide, lärk, gran och tall i utkanten av sjön Botnstjörn, en rest av Jökulsá á Fjöllum, som sedan länge har ändrat bana.

Eyjan-klippan (ön) ligger mitt i denna formation och har ett fotovärdigt panorama av denna hisnande scen.

Den traditionella förklaringen till Ásbyrgi är att den bildades av hoven på Sleipnir Odins åttabenta häst.

10. Goðafoss

Goðafoss

Källa: Shutterstock

Goðafoss

Goðafoss (Gudarnas vattenfall) är trettio meter över och tolv meter högt sensationellt året runt och anses vara ett av Europas vackraste vattenfall.

Om det finns en tid då fallet absolut inte går att missa är det runt senvåren när vattnet är täckt av istappar.

Namnet, Goðafoss, kommer från en berättelse i Ari Þorgilssons Íslendingabók, skriven i början av 1100-talet.

Ett århundrade innan, 999, kastade lagtalaren Thorgeir Ljosvetningagodi sina hedniska idoler i fallen efter att ha beslutat att Island officiellt skulle anta kristendomen på Altinget (riksdagen). Fallen ligger vid den 178 kilometer långa floden Skjálfandafljót, som börjar vid Vatnajökull-isen i höglandet.

11. Dettifoss

Dettifoss

Källa: Shutterstock

Dettifoss

När det gäller utsläpp är Dettifoss vid kanjonen Jökulsárgljúfur Islands största vattenfall.

I kala steniga landskap är denna koloss 40 meter hög och 100 meter bred och har en genomsnittlig flödeshastighet på 193 kubikmeter per sekund.

Dettifoss är en stöttepelare i Diamond Circle, och du kanske har sett den i Ridley Scotts Prometheus (2012). Det höga vattenflödet genererar ett dånande dån och driver spray högt över kanjonens väggar.

På soliga dagar finns det alltid en regnbåge i kanjonen.

Dettifoss kan nås via grusväg 864 och den nyligen anlagda 862, som har en asfalterad yta.

Du kan ge dig ut på ditt livs vandring från dessa fall till Ásbyrgi, cirka 30 kilometer bort.

12. Húsavík

Húsavík

Källa: canadastock / shutterstock

Húsavík

Strax nedanför polcirkeln var fiskehamnen Húsavík i Skjálfandibukten, enligt Landnámabók (Bosättningsboken), den första platsen på Island som bosattes av nordisk man, vintern 870. Och från denna hamn, kiseldioxid som skördats vid sjön Mývatn exporterades till Skandinavien och det europeiska fastlandet.

Nu är det ett nav för fiskeindustrin på norra kusten och den bästa platsen på Island för expeditioner för valspott.

Lämpligtvis är Húsavíks valmuseum, som ligger i stadens gamla slakteri, en suverän utställning om valarna som lever i Nordatlanten.

Det finns djupgående information om var och en av dessa valarter, deras ekosystem och historien och nutiden för valfångstindustrin på Island.

Du kan se kompletta skelett av vågvalar, spermier, piloter, knölvalar, näbbvalar och flasknosvalar.

13. Valskådningsturer

Valskådningsturer

Källa: Shutterstock

Valskådningsturer

Mer än 20 typer av valar kan upptäckas i vattnen runt Island från april till september, och Húsavíks läge i Skjálfandibukten vid Grönlandshavet gör det till den främsta platsen för valskådning.

För runt ISK 12 500 ($100) tar en mängd olika företag med dig på en tre timmar lång rundtur i bukten där sannolikheten för att se fenor, svansar, blåshål eller hela genombrott alltid är hög.

Du kommer att vara i sällskap med en expert och personlig guide som kan ge dig information om beteendet hos vågor, knölvalar och blåvalar, och se till att du inte missar något.

Ön i bukten, som Flatey och Lundey har också enorma lunnefågelkolonier som du kan observera.

Kallvädersutrustning kommer ofta att tillhandahållas, och en kopp varm choklad och en kanel kommer att hålla humöret uppe.

14. Laufás

Laufás

Källa: Shutterstock

Laufás

På Eyjafjörður nämndes Laufás första gången i de tidigaste dagarna av bosättningen på Island vid 1000-talets början.

Du kan bege dig dit nu för att utforska en herrgård/gård med anor från 1600-talet, allt med en fotogenisk bergig bakgrund.

Den ovanligt storslagna herrgården har byggts under andra hälften av 1800-talet med timmer från 200 år tidigare, medan kyrkan på platsen är från samma tid men dess inventarier är mycket äldre och inkluderar en predikstol från 1698. Herrgården är utlagd. byggnader, inklusive en rad förtjusande isländska torvhus, är inredda med jordbruksredskap och vardagsredskap från 1900-talets början när gården fortfarande var i drift.

15. Akureyri botaniska trädgård

Akureyri botaniska trädgård

Källa: Shutterstock

Akureyri botaniska trädgård

I staden Akureyri i södra änden av Eyjafjörður har denna vilsamma växtbaserade attraktion en av de mest extrema platserna för botanisk trädgård på planeten.

Akureyri ligger bara 50 kilometer söder om polcirkeln, men det råder ett ovanligt varmt mikroklimat då bergen buffrar fjorden mot de onda vindarna.

Detta utrymme öppnades för allmänheten som en park 1912 och har varit en botanisk trädgård sedan 1957, som nu växer runt 7 000 arter från arktiska, tempererade och bergiga zoner.

Cirka 400 av dessa, som växer i det sydöstra hörnet av trädgården, är blommor som kommer från Islands hedar och berg, som dvärgbjörk, Bellards kobresia, höglandsruset, dvärgeldräs och mossa.

Var de ska bo: Bästa hotellen på Island

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *