De 15 bästa sakerna att göra i Scarborough (Yorkshire, England)

Englands första badort lockade först semesterfirare på 1600-talet efter att en botande källa upptäcktes i klipporna i södra delen av staden.

Fram till den tiden hade Scarborough varit en fiskehamn i skuggan av ett skräckinjagande slott byggt av Henry II, och varit värd för Scarborough Fair, en sexveckorsmarknad som lockade köpmän från hela Europa.

Det förstörda slottet är fortfarande en auktoritativ närvaro på sin udde mellan North och South Bays.

När järnvägen kom i mitten av 1800-talet förde den massturism till Scarborough, och snart följde de kungliga spabyggnaderna, bergbanorna och det gigantiska Grand Hotel.

Nu, även om engelska badorter har lidit sedan 1970-talet, är Scarborough en touch av klass, hem till den sista kvarvarande kustorkestern i Storbritannien och den hyllade Stephen Joseph Theatre.

Låt oss utforska bästa sakerna att göra i Scarborough:

1. Scarborough Castle

Scarborough Castle

Källa: Shutterstock

Scarborough Castle

Resterna av Scarboroughs medeltida slott upptar den 91 meter långa udden mellan norra och södra viken.

Denna okuvliga rastplats över Nordsjön var en bergsborg under bronsåldern och användes på 300-talet som signalstation av romarna.

Du kan nu hitta ruinerna av ett anglosaxiskt kapell, byggt omkring 1000 på platsen för signalstationen.

Stenridåmuren som ringar om udden höjdes på 1100- och 1200-talen och är i utmärkt skick, med en mäktig barbican som ger tillgång till borgen.

För att nå dessa måste man gå över en stenbro från 1330-talet, där de förfallna resterna av 26-metern håller sig framme.

Detta förstördes under ett mäktigt bombardemang 1645 under det engelska inbördeskriget.

I den västra väggen kan man identifiera resterna av den härd som värmde upp den stora salen.

2. Peasholmsparken

Peasholmsparken

Källa: Shutterstock

Peasholmsparken

Strax bakom North Bay ligger den fantasifulla Peasholm Park, designad i orientalisk stil 1912. På den tiden var parken Scarboroughs valplats för extravaganta galor och utställningar, men dess glans bleknade allt eftersom seklet gick.

Parken stängdes 1999 efter att dess pagod skadades av mordbrand, men öppnade igen på 2000-talet och är nu en uppskattad del av resorten.

En av många gamla nöjen är slaget vid Peasholm, en marina re-enactment som har ägt rum tre gånger i veckan varje sommar på prydnadssjön i nästan 90 år.

Det finns också blåsorkesterkonserter och lyktor i parken, liksom en puttinggreen, konstgjorda vattenfall, en japansk trädgård och Peasholm Glen Tree Trail med exotiska trädarter.

3. Mariakyrkan

Mariakyrkan

Källa: Shutterstock

Mariakyrkan

Högt på näset mellan gamla stan och slottet är St Mary's en kulturminnesmärkt kyrka, som först uppfördes på 1100-talet.

Den byggnaden gick till största delen förlorad under inbördeskriget på 1600-talet och byggdes om i slutet av 1600-talet.

Ute på den vidsträckta kyrkogården kan du hitta ruinerna av de gamla västtornen, som ger en känsla av hur mycket större den medeltida kyrkan var förr.

Den främsta anledningen till att folk stannar förbi är att besöka graven till Anne Brontë, mest känd för Tenant of Wildfell Hall.

Hon gick bort vid 29 år 1849, och hennes gravsten, nu hårt vittrad, beställdes av hennes syster Charlotte.

2011 åtföljdes detta av en ny sockel, placerad framför.

4. South Bay Beach

South Bay Beach

Källa: Shutterstock

South Bay Beach

På en slät båge är South Bay Beach den som fylls snabbast på sommaren.

Slottsudden i norr och klipplinjen i söder bidrar till att buffra de värsta strömmarna i Nordsjön.

Stranden är också orienterad mot söder så den badar i solsken på klara sommardagar.

Det finns tillräckligt med gyllene sand att sola på vid högvatten, och när tidvattnet slocknar kan du ta med yngre medlemmar av klanen på rockpool för att jaga krabbor och sjöstjärnor.

Och eftersom det är en klassisk engelsk strand vid havet, finns det åsneturer på stranden, liksom nöjen, glassbarer och fish & chip-butiker längs Foreshore Road bakom.

5. The Spa, Scarborough

The Spa, Scarborough

Källa: Jason Batterham / Shutterstock.com

The Spa, Scarborough

Vid basen av klipporna på South Bay, är Spa ett 1800-talskomplex av föreställningslokaler uppfört på platsen för Scarboroughs naturliga källor.

Den nuvarande Grand Hall öppnade 1880 efter att den tidigare spasalongen brann ner 1876. Anläggningen är nästan en halv mil lång och du kan nå den via den magnifika Spabron, som dateras till 1827, och South Cliff Lift från 1873. Grand Hall har plats för 2 000 och är hemvist för Scarborough Spa Orchestra och är värd för den årliga jazzfestivalen i september.

Den mindre viktorianska teatern har ett bystprogram med shower på sommaren, såväl som pantomimer vid jul.

Utanför, på strandpromenaden, ligger Sun Court, en fantastisk nyklassisk pelargång med en scen där Spa Orchestra och andra band ställer upp utomhusshower på sommaren.

6. North Bay Railway

North Bay Railway

Källa: Neil Turner / flickr

North Bay Railway

På Peasholm Park kan du ta med ungdomar på en rundtur till Scalby Mills på andra sidan Norra Bay via en miniatyrjärnväg.

Linjen öppnade 1931, och nästan all rullande materiel härstammar från de första två åren i tjänst.

Det enda undantaget är en helt ny ångmaskin byggd för järnvägen och togs i drift 2016. De andra loken är alla dieseldrivna.

Det finns tre hållplatser på linjen, för en total återresa på cirka en halvtimme, och du kan gå av vid Scalby Mills för att besöka Sea Life Centre.

7. North Bay Beach

North Bay Beach

Källa: Shutterstock

North Bay Beach

Precis som South Bay Beach är North Bay en flerårig blå flagg-vinnare.

Denna mindre besökta strand är lite mer öppen mot Nordsjön och har böljande vågor som lockar surfare.

Men även om vattnet är lite bullrigare är stranden säker för paddling och det finns en RNLI-livräddare på patrull under sommaren.

Den norra änden av stranden har ett stenigt rev och hällar som är exponerade för små barn att gå i rockpool när tidvattnet går ut.

Om du vill ha en permanent bas bredvid stranden för dagen kan du alltid hyra en av de färgglada stugorna längs strandpromenaden.

8. Centralspårväg

Central spårväg

Källa: Daniel Wright / flickr

Central spårväg

Att pendla upp och ner för klippan vid det storslagna nybarocka Grand Hotel är valet av Scarboroughs fem bergbanor.

Detta öppnade 1881 och har drivits av samma företag sedan dess.

Den 71 meter långa banan har en lutning på 50 %, som förbinder Marine Parade vid centrum med Foreshore Road vid stranden.

Spårvägen är öppen från februari till oktober och har en charmig övre station i viktoriansk stil med ett terum och uteservering på gården.

För 140 år senare är linjen fortfarande det smidigaste sättet att ta sig ner till South Bay från resortens centrum.

9. Stephen Joseph Theatre

Stephen Joseph Theatre

Källa: Jon Bennett / flickr

Stephen Joseph Theatre

Denna högt ansedda teater är en kulturell prövosten för North Yorkshire.

Under mer än 35 år fram till 2009 var teaterns konstnärliga ledare dramatikern Sir Alan Ayckboure, och under den tiden hade nästan alla hans pjäser premiär på denna plats.

På menyn kommer högkvalitativa produktioner på teatern med 404 platser i omgången och 165-sätes auditorium.

Du kan också fånga all sorts musik, från jazz till folkmusik och klassiska solister och små ensembler.

Den mindre auditoriet har också regelbundna biografvisningar för svartvita filmer, internationella arthousefilmer och aktuella storfilmer.

10. South Cliff Italian Gardens

South Cliff Italian Gardens

Källa: Shutterstock

South Cliff Italian Gardens

Strax söder om spaet anlades South Cliff Italian Gardens vid 1900-talets början och ligger på en terrass som böjer sig med klippans konturer.

I italiensk renässansstil har trädgårdarna geometriska rabatter, en liljedamm toppad med en staty av Merkurius och två mycket ceremoniella trappor som klättrar till skydd under pergolor från 1914. Allt är en del av en lång gobeläng av öppna ytor, inklusive en rosenträdgård. och en stig på toppen av en klippa med underbara vyer tillbaka till slottet, alla utrustade med trappor och Cliff Lifts ner till stranden.

11. Scarborough Fair Collection

Scarborough Fair Collection

Källa: scarboroughfair collection

Scarborough Fair Collection

En kort bit ner längs kusten i Lebberston finns ett museum med en uppsättning vintage nöjesorglar och «showman's engines», väggående ånglok.

Dessa motorer var en del av engelska badorter under första hälften av 1900-talet, och spektaklet är Iron Maiden, som var stjärnan i sin egen självbetitlade film 1962. Maskinen byggdes 1920, ursprungligen för att transportera sten på Isle of Portland i Dorset, innan han blev en showmans motor.

I displayen finns också en Gavioli Concert-orgel med 97 tangenter, samt en Hooghuys-orgel med 101 tangenter.

Det finns en vintage «galopper»-tur från 1893, en larvtur från 1928, liksom en rad miniatyrfordon, modelljärnvägar och veteranbilar.

12. Rotundamuseet

Rotundamuseet

Källa: Shutterstock

Rotundamuseet

När denna attraktion byggdes 1829 var den en av Storbritanniens första byggnader som uttryckligen konstruerades som ett museum.

Drivkraften bakom Rotundamuseet var William Smith, ihågkommen som «den engelska geologins fader». Samlingen har mer än 5 500 fossiler och 3 000 mineraler, av vilka många är «typexemplar», eller de första i sitt slag som har registrerats och beskrivits.

För amatörgeologer och fossiljägare är museet drömmarnas grejer, med mammuttänder från istiden, fossila växter från jura, fossiler från krita och många karbonväxter.

Det finns också bitar av ben, horn och flinta från den gåtfulla stenåldersplatsen vid Star Carr, och skelettet och sarkofagen från Grishthorpe Man, begravda på bronsåldern i en utskuren ek.

13. Scarborough Harbor

Scarboroughs hamn

Källa: Jason Batterham / Shutterstock.com

Scarboroughs hamn

En av de många fantastiska sakerna med Scarborough är att hamnen under slottets udde är en fungerande hamn med en fiskeflotta.

Du kan promenera längs Sandside, liksom Old Pier för att titta på trafiken, ta en krabba eller hummersmörgås och få en närmare titt på fyren.

Denna byggnad är från 1806, men var tvungen att rekonstrueras efter det ökända bombardementet i början av första världskriget, som också skadade slottet.

Sandside har en bred trottoar, fylld med uteserveringar för sin långa rad av kaféer, glassbarer, restauranger och barer.

Och om du är redo för en resa på Nordsjön, har hamnen fiskeföretag som organiserar resor i upp till tio timmar.

14. South Cliff Clock Tower

South Cliff Clock Tower

Källa: Oscar Johns / Shutterstock.com

South Cliff Clock Tower

Ett landmärke för Scarborough vid ingången till South Cliff Gardens, detta klocktorn byggdes på en naturskön utsikt för att fira George V:s kröning 1911. Tornet var inspirerat av Christopher Wrens engelska barockmonument och har en lykta och vindflöjel över fyra urtavlor satta i frontoner och inramade av joniska kolonner.

Denna klocka fick lindas manuellt fram till 1960-talet.

Den elektrifierades inte långt efter att en lindningsstege halkade och fångade honom i tornet över natten.

Holbeck Putting Green ligger precis nedanför tornet och testar ditt korta spel när du tar in den fantastiska utsikten över bukten.

15. Olivers berg

Olivers berg

Källa: Jason Batterham / Shutterstock.com

Olivers berg

Längre in i landet har detta område med hög mark en enastående utsikt över södra Scarborough.

Den 152 meter höga kullen är uppkallad efter Oliver Cromwell, som den förmodade platsen där de parlamentariska styrkorna satte upp sitt artilleri under det engelska inbördeskriget.

Senare skrev Anne Brontë om Olivers berg i sin dikt från 1840, Blåklockan.

Det finns en iögonfallande stenobelisk till Scarboroughs offer i de två världskrigen, medan kullens vägar utgör Englands enda roadracingbana.

Oliver's Mount arrangerade brittiska Formel III-tävlingar på 50-talet, men är mer känd för cykelracing.

I början av maj helgen helgdagar Scarborough Festival of Speed ​​äger rum här, sätter på hastighet hills klättring, cykel och bil skärmar och inrätta handelsstånd.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Scarborough, England

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *