De 15 bästa sakerna att göra i Southend (Essex, England)

Nu i hjärtat av ett stadsområde med nästan 300 000 invånare var Southend bara ett kluster av fiskehyddor vid Themsens mynning i slutet av 1700-talet.

I början av 1800-talet blev Southend uppmärksammat av det georgiska högsamhället när prinsessan Caroline besökte sin femåriga dotter, prinsessan Charlotte.

Inom decennier hade den gigantiska Southend Pier byggts, och resorten blev en tillflyktsort för sydöstra England under den viktorianska eran och 1900-talet.

Inhemska semesterfirare har minskat sedan 1970-talet, men Southend har fortfarande mycket att rekommendera det, från rusningen av nöjesparkerna till den längsta nöjespiren i världen, välskötta parker, en vintage bergbana för klippor och teatrar som välkomnar stora namn från världens komedi och popmusik.

Låt oss utforska bästa sakerna att göra i Southend:

1. Southend Pier

Southend Pier

Källa: LJes / shutterstock

Southend Pier

Southend Pier är den längsta nöjespiren i världen och skjuter ut 2 158 meter in i Themsens mynning.

Den första träpiren kom på 1830-talet och hade 1848 växt till något nära sin nuvarande längd.

Denna ersattes av en järnkonstruktion på 1880-talet, som står kvar än idag, även efter en rad bränder, senast 2005. Southend Pier är en av få i landet som fortfarande har en järnväg, som går på timme och halvtimmen från stationen vid stranden.

Den kungliga paviljongen öppnade 2012 och arrangerar konserter, pjäser och utställningar under hela året, men speciellt på sommaren.

Ring också till Southend Pier Museum, som dokumenterar nästan 200 år av historia, med historiska tågvagnar, en toastack-spårvagn från 1890 och vintage-pennyspelautomater.

2. Äventyrsön

Äventyrsön

Källa: Laurence Berger / shutterstock

Äventyrsön

Där piren ansluter till kusten är denna nöjespark central för Southend-upplevelsen för familjer och vuxna som är unga i sinnet.

Adventure Island är gratis att komma in, och du betalar för turer och spel.

Det finns 32 åk totalt, bland vilka är fem berg-och dalbanor, som Rage som har tre inversioner, ett fall på 97° och når hastigheter på 43 mph.

Spänningssökare kan också få adrenalinet att pumpa på Archeon, en Wave Swinger från Zierer-företaget, Time Machine, en gigantisk gunga som öppnade 2012 och Sky Drop, som stupar 21 meter.

Mindre barn är väl tillgodosedda, med inte mindre än 11 ​​turer för ungdomar, medan gokart, två äventyrsgolfbanor och dodgems finns i lager.

3. Shoebury East Beach

Shoebury East Beach

Källa: Dave Denby / shutterstock

Shoebury East Beach

Om du är en tidig fågel kan du börja med att se solen komma upp över mynningen och Nordsjön från Shoebury East Beach.

Denna årliga Blå Flagg-vinnare har en del av gyllene sand uppbackad av upphöjd gräsbevuxen strand kantad av bänkar.

Typiskt för flodmynningen, du kan se flera kilometer när tidvattnet går ut.

Eftersom stranden är orienterad mot öppet hav kan det blåsa kraftiga vindar här, och Essex Kitesurfing Club ligger nära stranden.

Shoebury East Beach ligger bara tio minuter på tåget från Southend Central station men är en värld bort från resortens stora ljus.

4. Hadleigh Castle

Hadleigh slott

Källa: chrisdorney / shutterstock

Hadleigh Castte

I det öppna landskapet väster om Southend, är Hadleigh Castle ett före detta kungligt residens på toppen av en Londons lerkulle som överblickar det platta landskapet i söder och öster.

Slottet byggdes först i början av 1200-talet under Henrik III:s regeringstid. På den tiden var dess roll huvudsakligen defensiv, att bevaka mynningen.

Senare, under hundraåriga kriget, byggdes Hadleigh Castle om till både ett fäste mot fransmännen och ett hem för kung Edward III som tillbringade mycket tid här under de sista åren av sin regeringstid på 1300-talet.

Platsen är i vård av English Heritage, och stora delar av Edwards III utveckling finns kvar, som barbican och ett par trumtorn.

På 1700-talet användes ett av dessa torn av Riding Men, skattetjänstemän som försökte fånga smugglare.

5. Gamla Leigh

Gamla Leigh

Källa: Jimj0will / shutterstock

Gamla Leigh

Från medeltiden var Leigh-on-Sea en av de mest trafikerade hamnarna på Themsen och dess skeppsvarv sjösatte fartyg så stora som 340 ton.

Denna status gick förlorad när hamnen slammade till på 1700-talet, och en del av Leighs historia rensades ut på 1800-talet för att ge plats åt järnvägen.

Men det finns en lockande påminnelse på High Street i Old Leigh, där du kommer att möta pittoreska väderskivor, gasljus, söta tegelstugor, exponerade kullerstenar och pubar och restauranger med uteservering vid mynningen.

Det finns fiskhandlare baserade i Old Leigh, som säljer torsk, räkor, hummer, samt skaldjur som snäckor, hjärtmusslor och winkles, som du kan njuta av på plats, sköljda i vinäger.

6. Cliffs Pavilion

Cliffs Pavilion

Källa: Cliffs Pavilion / facebook

Cliffs Pavilion

I förorten Westcliff-on-Sea är Cliffs Pavilion den största specialbyggda scenkonstplatsen i Essex, med plats för fler än 1 600. Bygget startade på 1930-talet, men stoppades av andra världskriget och övergavs sedan helt.

En ny utveckling öppnade äntligen 1964 och den har sin nuvarande design tack vare en ombyggnad i början av 90-talet.

Några världsberömda musikartister har spelat Cliffs Pavilion, som Oasis, Blur och, på senare tid, One Direction.

Med mer än 300 föreställningar om året, finns det normalt något för alla på Cliffs Pavilion och dess mindre systerlokal, Palace Theatre.

Det här kan vara kända musiker (Elvis Costello och George Benson var på programmet 2018), hyllningsakter, kända komiker, filmvisningar och samtal med kulturpersonligheter och sportpersonligheter.

7. Prittlewell Priory

Prittlewell Priory

Källa: Robert Edwards / Wikimedia

Prittlewell Priory

Ett stopp på tåget från Southend Victoria Prittlewell Priory är ett Cluniac-kloster som grundades på 1100-talet av munkar från Lewes Priory i East Sussex.

Som med alla klosterplatser i England undertrycktes klosteret under Henrik VIII:s upplösning av klostren på 1500-talet.

Men några av byggnaderna var oskadda då de blev en privatbostad, som skulle förändras kraftigt fram till 1900-talet.

En tvåårig renovering slutfördes 2013, och du kan förundras över korsvirkesrestaurangen från 1100-talet och den viktorianska flygeln, som har en utställning om lokalt djurliv och konst som tillhör familjen Scratton, som bodde här på 1800-talet. århundrade.

8. Priory Park

  Priory Park

Källa: JohnArmagh / Wikimedia

Priory Park

Prittlewell Priory är inbäddat i en pittoresk 45 hektar stor park, som utgör en del av klostrets gamla marker och är ett alternativ till Southends kust under soliga dagar.

Det finns formella blomsterträdgårdar för lite lugn, en rymlig lekplats för ungdomar, tennisbanor och en bowlingbana som besöks av Southends äldre invånare.

Den vackra viktorianska musikläktaren i Priory Park stod tidigare i Southends Cliff Gardens, men flyttades hit i början av 2000-talet när jorden på klippan blev instabil.

The Prittle Brook rinner genom parken och matar en fiskesjö i söder.

9. Chalkwell Beach

Chalkwell Beach

Källa: Kate Jeffries / shutterstock

Chalkwell Beach

Den här stranden börjar strax öster om Chalkwell Station och är valet av människor som värdesätter lugn för vinterpromenader eller sola varma sommardagar.

Chalkwell Beach är avlägsnat från Southends livliga arkader och underhållning, och har ett stort bälte av småsten och sand som spåras av en lugn bostadsesplanad.

Och även om Chalkwell Beach har en mer återhållsam atmosfär, finns det butiker som säljer strandtillbehör och bekvämligheter som kaféer precis bakom.

När tidvattnet är inne kan du simma i havet, och när det drar sig tillbaka finns tidvattenpooler för barn att utforska och paddla i.

10. Southend Cliff Railway

Southend Cliff Railway

Källa: chrisdorney / shutterstock

Southend Cliff Railway

Ett annat varumärke för en gammal engelsk badort är bergbanan, och den här i Southend guidar dig ner från den panoramautsikt över Clifton Terrace, genom Cliff Gardens till Western Esplanade.

Denna 40 meter långa järnväg öppnade 2012 och är anmärkningsvärd för sin enkelspår; motvikten är faktiskt på en bana under bergbanan.

När du reser upp eller ner för denna 43,4 % lutning kan du beskåda Themsens mynning och Southends kolossala pir.

Historiska järnvägar som denna kan stängas för underhåll med kort varsel, så det är värt att konsultera Southend Councils webbplats för att se om Cliff Railway är igång en viss dag.

11. Sea Life Adventure

Sea Life Adventure

Källa: Sea Life Adventure / facebook

Sea Life Adventure

Southend har det mest besökta akvariet i sydöstra England, vid Sea Life Adventure på östra Esplanaden.

Det finns 40 utställningar att ta in, med clownfiskar, rockor, hajar, sjöstjärnor, havsormar, uttrar, pingviner, dvärgkajman, giftkonstgrodor och jättesniglar.

Barnen kommer att ha alla möjligheter att engagera sig i Interactive Education Room, som har två klippbassänger där de kommer att kunna röra en krabba och sjöstjärnor.

Om de är modiga nog finns det också massor av inhemska och exotiska reptiler och insekter som de kan hantera, allt under överinseende av en expert.

Och när du kommer, kolla in vilka föredrag och matningspass som står på programmet, eftersom dessa varierar från dag till dag.

12. Chalkwell Park

Chalkwell Park

Källa: John Myers / Wikimedia

Chalkwell Park

En kort promenad från Chalkwell Station, denna park är på 27 hektar och har omfattande sportanläggningar, men också en mosaik av blomsterträdgårdar och «The Ponds», en miljö med en rad pooler och nyplanterade träd för att locka vilda djur till parken .

I trädgårdarna kommer du att stöta på en rosenträdgård, erkänd av den nationella rosenföreningen, en solträdgård i parterrestil och en voljär för påfåglar.

I juli är Chalkwell Park värd för Village Green Festival, ett multidisciplinärt evenemang, med musik, konstdans, teater, komedi och mat, allt organiserat av Metal Art School, som är baserad på ombyggda stall i parken.

13. Southend Central Museum

Southend Central Museum

Källa: Southend Central Museum / facebook

Southend Central Museum

Stadsmuseet öppnade 1981 i en stilig edvardiansk byggnad som tidigare innehöll ett bibliotek.

Det biblioteket hade en intressant historia eftersom dess konstruktion delvis finansierades av den skotsk-amerikanske filantropen Andrew Carnegie.

På museet kan du ta del av samlingar av lokal social historia och arkeologi.

Det finns en interiör från ett viktorianskt hem, ett kapselliknande skyddsrum för enmansflyg från andra världskriget, tillsammans med gasmasker och hjälmar som tillhör flygchefer och poliser.

Kanske mest absorberande av allt är uppsättningen av vintage bakelitradioapparater tillverkade på 1930-talet av märket EKCO, som var baserat i Southend.

14. Belfairs Wood

Belfairs Wood

Källa: william / Wikimedia

Belfairs Wood

Belfairs Wood gränsar till Leigh-on-Sea och innehåller det äldsta skogsområdet i Essex.

En del av denna 1160 hektar stora miljö går tillbaka ett årtusende och erbjuder en livsmiljö för hotade arter som sångtrast och hedfjäril.

För att understryka träets värde öppnade Belfairs Woodland Centre i en modern träklädd byggnad 2013 och har interaktiva gallerier om Belfairs djurliv, samt en butik, ett kafé och en skulpturled.

Härifrån kan du börja den 8,5 mil långa Seven Woods Walk runt hela landskapet.

15. Gunners Park

Gunners Park

Källa: 69 / shutterstock

Gunners Park

Detta 25 hektar stora naturreservat ligger på en mark som sticker ut något in i Themsens mynning.

Gunners Park ligger bara tio minuter öster om Southend, men känns avlägset för sina gräsmarker, kvarvarande sanddyner och våtmarker.

Det finns 12 olika livsmiljöer på ett ganska litet område.

Parkens läge vid mynningen gör den till ett tillflyktsort för flyttfåglar under övergångssäsongerna, så om du är runt tidigt på våren eller hösten kan du se ringouzel, whinchats, wheatears, fläckiga flugsnappare eller gulbruna sångare.

Under 150 år var Gunners Park försvarsministeriets land och användes som experimentområde.

Terrängen är fortfarande översållad av kasematter, vapenställen, magasin och batterier från 1800- och tidigt 1900-tal.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Southend, England

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *