De 15 bästa sakerna att göra i södra Island

Du har säkert läst om Islands glaciärer, vulkaner och varma källor, och i regionen södra Island kan du leva med dem.

Det bekvämaste sättet in är att köra Gyllene cirkeln, som har platsen för Europas äldsta parlament, det åskande vattenfallet Gullfoss och gejsern som gav alla andra gejsrar deras namn, allt på en resväg.

Eller för att gräva lite djupare kan du släpa dig över en glaciär med en isyxa, kliva in på en strand med becksvart sand, bada i en geotermisk flod och besöka vattenfall efter vattenfall, och gå vilse för ord varje gång.

Regionen är genomsyrad av en känsla av spektakel och magi, så det är inte konstigt att varje kanjon, vattenfall och vulkan har en romantisk bakgrund genomsyrad av mytologi och folklore från bosättningsperioden.

Låt oss utforska bästa sakerna att göra i södra Island:

1. Þingvellir

Þingvellir nationalpark, Island

Källa: Simon Dannhauer / shutterstock

Þingvellir nationalpark

En nationalpark och UNESCOs världsarvslista, Þingvellir har verklig historisk och kulturell betydelse för att matcha dess geologiska betydelse.

Detta var platsen för Altinget, det äldsta parlamentet i Europa, som hölls sedan 930 och pågick här fram till 1798. Hövdingar i östra delen av Island skulle behöva resa så länge som 17 dagar för att nå denna plats.

Þingvellir ligger också på Mid-Atlantic Ridge, skiljelinjen mellan de nordamerikanska och eurasiska tektoniska plattorna, och när du kör från Reykjavik kommer du att göra den övergången genom att ta dig nedför en klippa från Nordamerika till Eurasien.

Där den steniga gränsen har kollapsat hittar du Almannagjá-ravinen, för vandringar mellan plattor som separerar med två centimeter om året.

2. Gullfoss

Gullfoss vattenfall

Källa: Shutterstock

Gullfoss vattenfall

Den breda Hvítá (Vita floden) sjunker 32 meter vid detta spännande dubbelvattenfall.

Fallen vid Gullfoss är en underbar dramatik, eftersom plaskpölen i springan är skymd när du närmar dig stigen, till den punkt där det ser ut som att floden mynnar ut i en oändlig klyfta.

Ovanför vattenfallets två droppar (11 meter och 21 meter) finns en kaskad med tre steg, och mängden vatten som forsar över fallet varierar kraftigt beroende på årstid.

På sommaren när det kanaliserar regnvatten och glacial avrinning är utsläppet rasande 140 kubikmeter i sekunden.

På vintern stannar folk förbi för bilder av norrskenet bakom fallen.

3. Geysir

Den stora gejsiren, den gyllene cirkeln

Källa: KeongDaGreat / shutterstock

Den stora gejsiren, den gyllene cirkeln

Den sista medlemmen av triumviratet av häpnadsväckande naturliga sevärdheter på Gyllene cirkeln är den ursprungliga gejsern, Geysir.

Denna kraftfulla källa har slungat kokande vatten upp till 70 meter upp i luften i mer än 10 000 år.

Just nu genomgår Geysir en av sina lugna faser, men på 1600-talet var den så mäktig att hela området skulle skaka när det bröt ut.

Men bara för att Geysir för det mesta är inaktivt för tillfället betyder det inte att du kommer att missa det eftersom Strokkur tvingar vattnet till en höjd av 15 meter och är en av cirka 30 gejsrar och färgglada varma pooler i närheten.

Det finns en presentbutik och ett kafé i parken, och inträdet 2018 var ISK 600.

4. Reynisfjara Beach

Reynisfjara Beach

Källa: Shutterstock

Reynisfjara Beach

När det gäller vilda Atlantstränder har Reynisfjara allt.

Sanden är kolsvart och tjocknar till rundade småsten ju närmare man kommer de märkliga basaltpelarna bakom som liknar pipor på en jätteorgel.

Ut till havet ligger majestätiska basaltstaplar.

Enligt folklore är det två troll som försökte släpa ett tremastade skepp till land och blev massiva nålar som strandade i vattnet när solen gick upp.

Reynisfjara Beach är inte att ta lätt på och är känd för sina sneakervågor, som bokstavligen kan smyga sig upp på stranden och få folk ur balans.

Så det är bäst att gå försiktigt och alltid vända mot havet.

5. Skógafoss

Skógafoss

Källa: Edgar9 / shutterstock

Skógafoss

Lika förtrollande som någon av sevärdheterna på den här listan är Skógafoss ett 60 meter högt vattenfall vid floden Skóga, flankerat av grönskande klippor.

Om du kan välja en tidpunkt att komma till Skógafoss, gör det till en solig dag när fallens stänk orsakar en ljus regnbåge.

Något intressant med dessa klippor är att de tidigare låg vid kusten och har förskjutits inåt landet fem kilometer med den tektoniska plattan.

Det finns en legend om att den första vikingabosättaren i området, Þrasi Þórólfsson, lämnade en skattkista i grottan bakom vattenfallet.

När lokalbefolkningen hittade kistan kunde de bara greppa ringen, som lossnade och användes som handtag på kyrkdörren.

Du kan använda Skógafoss som det första stoppet på en vandring längs Skóga, där du möter en rad sublima fall som Brúarfoss och Miðfoss, bara några hundra meter från varandra.

6. Skogasafn

Skogasafn

Källa: Shutterstock

Skogasafn

Öppet juni till augusti, Skogasafn är ett utomhusmuseum som avslöjar livet och arbetet på Island på 1900-talet.

Det finns 13 byggnader på platsen, många med typiska isländska torvtak, och alla är fyllda med antika möbler, verktyg för fiske och jordbruk, traditionella dräkter, matlagningsredskap och hantverk.

Det finns också föremål som går tillbaka till vikingatiden som den ursprungliga ringen från kyrkdörren.

Du kommer att se den historiska betydelsen av päls på Island och kan sitta vid ett skrivbord i ett klassrum från tidigt 1900-tal, som har sin egen vintageorgel.

Det finns också en utställning om teknikens och transporternas framsteg under 1800- och 1900-talet, inklusive en postbil från 1910-talet och ett amfibiefordon.

7. Kerið

Kerið

Källa: Shutterstock

Kerið

På den gyllene cirkeln och en av Tjarnarholar-raden av kratrar, är Kerið en sjö i vulkanisk bassäng som har mjölkaktigt krickfärgat vatten i klar kontrast till det mörkröda och svarta på kraterns sluttningar.

Länge troddes denna depression vara en krater orsakad av en 3 000 år gammal explosion, men nyare studier har visat att det var en kollapsad magmakammare orsakad av ett utbrott för 6 000 år sedan.

Kerið har ett djup på 55 meter, och detta inkluderar dess vattenpöl, som ligger i nivå med den underjordiska grundvattenytan och inte orsakas av nederbörd.

8. Urriðafoss

Urriðafoss

Källa: Jill /Blue Moonbeam Studio / flickr

Urriðafoss

Þjórsá, Islands längsta flod på 230 kilometer, har också den näst största volymen.

Vid Urriðafoss, på kanten av Þjórsárhrauns lavafält, brusar floden över ett sex meters fall.

Det som är förbluffande med dessa fall är att laxen på något sätt lyckas färdas uppför floden.

Det har hävdats att dessa fiskar har ovanligt långa svanskotor för att kunna driva sig själva uppför Urriðafoss.

Det Þjórsárhraun-lavafältet i närheten är resultatet av det största flödet av lava på planeten sedan istiden.

9. Vík í Mýrdal

Vík í Mýrdal

Källa: Shutterstock

Vík í Mýrdal

Den sydligaste byn på Island, Vík har ett lite osäkert läge mellan Nordatlanten och den aktiva glaciärvulkanen Katla.

Katla fick senast utbrott 1918 och ett nytt utbrott kommer när som helst, vilket kan få allvarliga konsekvenser för byn.

Läget är positivt idylliskt, i den vackra Mýrdalsdalen, som vattnas av glaciärfloder som rinner ner från Katla och en annan dominerande glaciär, Mýrdalsjökull.

När sommaren kommer kan du fiska öring i sjön Heiðarvatn, korsa terrängen i ett amfibiefordon och vandra genom de frodiga betesmarkerna.

En camping här har ett kök med öppen spis i en naturlig grotta.

Dalens grönska mot Reynisdrangars mörka pelare är en fotografs dröm.

10. Fjaðrárgljúfur

Fjaðrárgljúfur

Källa: Shutterstock

Fjaðrárgljúfur

Fjaðrárgljúfur är avskuren av avrinningen från en glaciärsjö i slutet av den senaste istiden, för cirka 9 000 år sedan, och är en fantastisk kanjon 100 meter djup upp nästan två kilometer lång.

Klyftan är smal och slingrande och har branta väggar.

Stenen under fötterna är två miljoner år gammal palagonit, orsakad av växelverkan mellan vatten och vulkaniskt glas.

Ruggiga vandrare kan välja att resa uppför kanjongolvet, ibland vada genom vattnet och gå till foten av vattenfallet.

Å andra sidan kan du stanna ovanför, på kanten av kanjonen och titta ner i avgrunden då och då.

11. Laugavegur

Laugavegur

Källa: Shutterstock

Laugavegur

Med rätta känd som en av världens bästa vandringsleder, den 55 kilometer långa Laugavegur börjar vid Landmannalaugars varma källor, och två till fyra dagar senare tar du dig till Thórsmörk naturreservat.

Anledningen till att den här leden är så uppskattad är de olika naturliga egenskaperna på rutten.

Det finns öknar av svart vall, varma källor, tätt trädbevuxna dalar, vulkaniska toppar och utsikt över glaciärer.

Fönstret för denna resa är öppet från juni till augusti, och det finns hyddor och campingplatser att övernatta på.

Och även om du känner att du inte kunde vara längre från civilisationen finns det schemalagda dagliga bussar som trafikerar båda ändarna av leden från Reykjavik.

12. Dyrhólaey

Dyrhólaey

Källa: Shutterstock

Dyrhólaey

Denna halvö eller udde, beroende på din definition, reser sig 120 meter över de surrande vågorna, och vilande ovanpå är en ensam fyr byggd som ett slott.

Ett stenkast från Vík í Mýrdal är Dyrhólaey en fågelskådares idé om himlen, som på sommaren häckar lunnefåglar i sprickorna i klippväggen.

Det finns restriktioner för att skydda häckningsplatsen under denna säsong, så det lönar sig att göra en del efterforskningar innan man ger sig iväg.

Naturliga bågar har burits från Dyrhólaeys mörka lava.

När du blickar österut kan du se de olycksbådande Reynisdrangar-stackarna, medan i väster finns det hemska mörka havslandskapet där Selfoss ansluter sig till havet.

13. Sólheimajökull

Sólheimajökull

Källa: Shutterstock

Sólheimajökull

Inte långt norr om Vík í Mýrdal och fäst vid Mýrdalsjökulls istäcke, är Sólheimajökull en glaciärtunga perforerad med sprickor, sänkhål och åsar, i en miljö som är i konstant flöde.

Det enda sättet att tackla glaciären är med en isyxa och stegjärn på en guidad vandring, med en expert som kommer att kunna hålla dig säker och berätta mer om dess smink och historia.

På platser ser du skiktade tvärsnitt av is, hundratals år gamla och i fascinerande blå toner.

På toppen kommer du att kunna se så långt som Eyjafjallajökull, som skapade internationella rubriker när det bröt ut 2010.

14. Reykjadalur Valley

Reykjadalur Valley

Källa: Alexey Stiop / shutterstock

Reykjadalur Valley

En halvtimme från Reykjavík ligger ännu en frodig dal full av bubblande lerpölar och rykande fumaroler.

Som det råkar betyder Reykjadalur «Steam Valley», och från parkeringen måste du ge dig av på en tre kilometer lång vandringsled för att komma dit.

Sann formen på Island är dalen underbart varierad, med en uppsättning kaskader, neonchocker av svavel, vildblommor och gåtfulla ångplymer som svävar runt.

Leden är en populär rutt för vandringar på de vackra islandshästarna.

Så småningom kommer du fram till en flodsträcka som spåras av träpromenader där du kan bada säkert.

Den matas av varma källor i toppen av dalen, så vattentemperaturen stiger ju högre du kommer.

15. Fimmvörðuháls vandringsled

Fimmvörðuháls vandringsled

Källa: jaisril / flickr

Fimmvörðuháls vandringsled

«Five Cairns Pass» på engelska, den här leden går från Skógar nära kusten till Thórsmörk och passerar genom Fimmvörðuhálspasset mellan glaciärerna Eyjafjallajökull och Mýrdalsjökull.

Rutten är 22 kilometer lång och gör en vertikal stigning på drygt 1 000 meter på vägen.

Leden var tvungen att stängas av efter att vulkanen under Eyjafjallajökull bröt ut, men öppnades snart igen, bara med en helt annan natur än vad som hade kommit tidigare.

Om du vill ha ett veckolångt vulkanäventyr kan du kombinera vandringsleden Fimmvörðuháls med Laugavegur, som vi pratade om tidigare.

Var de ska bo: Bästa hotellen på Island

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *