De 15 bästa sakerna att göra i Windermere (Cumbria, England)

Både den största naturliga sjön i England och namnet på den lilla staden på dess östra strand, Windermere är en eftertraktad sommarsemesterflykt och utan tvekan en av de vackraste platserna i Storbritannien. Turister började anlända i mitten av 1800-talet när Kendal och Windermere Railway öppnade.

En person som alltid var förtjust i Windermere var barnförfattaren Beatrix Potter, som flyttade in i herrgården nära västra stranden 1906 och vävde in byggnaden i sina illustrationer.

Packa ett par bra promenadskor för att till fullo uppskatta landskapet från Lakeland-fjällen som ringar in mot sjöstranden.

Staden Windermere ligger i en lös tätort med Bowness-on-Windermere där du kan ta en färja till sjöns västra strand och ge dig ut på en ångbåtsresa.

Låt oss utforska bästa sakerna att göra i Windermere:

1. Windermere Lake

Windermere Lake

Källa: Kevin Eaves / shutterstock

Windermere Lake

Den största naturliga sjön i England, Windermere föddes för cirka 13 000 år sedan när vatten från smältande glaciärer hölls på plats av moränsten som glaciärerna hade avsatt under istiden.

Sjön är mer än tio mil lång och en mil tvärs över på dess bredaste punkt, med en yta fläckad med 18 öar.

När turismen kom på viktoriansk tid byggde entreprenörer sig påkostade hem i trädgårdar, längs den östra stranden.

Många av dessa är nu posh hotell, medan flera trädgårdar är öppna för allmänheten.

Windermeres skala lockar in mängder av yachter och paddleboardåkare på sommaren.

Den råa skönheten i fjällen (kullarna) runt stranden och den virvlande molniga himlen kommer att hålla dig förkyld på promenader.

2. Lake Cruise

Lake Cruise

Källa: JuliusKielaitis / shutterstock

Lake Cruise

Många av aktiviteterna på den här listan kräver ett par promenadskor eller att bli blöt i sjön, men du kan tillbringa ett par oförglömliga timmar på Windermere utan att behöva röra en muskel.

Företaget Windermere Lake Cruises har en späckad tidtabell för resor på gammaldags ångbåtar eller moderna sightseeingfartyg.

Om du bara behöver en introduktion till sjön, avgår 45-minuterskryssningar från piren vid Bowness varje halvtimme på sommaren.

Men om du inte kan få nog av dessa bergsvyer och trädbevuxna öar, finns det längre resor från Bowness till Lakeside vid sjöns södra strand (90 minuter).

3. Orrest Head

Orrest Head

Källa: Anna Mente / shutterstock

Orrest Head

En av de fantastiska sakerna med att bo i Windermere är att även korta rundvandringar ger dig fantastiska utsiktsplatser med minimal ansträngning.

Det är historien på Orrest Head, som kräver en kort ström av energi på en 20-minuters vandring till kullen där du möts av ett fantastiskt panorama.

Det finns en orienteringstabell här uppe, som visar alla toppmöten och områden du kan se, som Old Man of Coniston, Fairfield, Great Gable, Scafell Pike och Langdale Pikes.

Efter att ha lämnat detta toppmöte, fortsätter vandringen genom det idylliska St Catherine's Wood och High Hay Wood, tillbaka till Windermere.

4. Beatrix Potters värld

Beatrix Potters värld

Källa: cyesuta / Flickr

Beatrix Potters värld

Den mycket älskade barnförfattaren och illustratören hade nära band med Lake District, semestrade vid Holehird nära Windermere och köpte ett hus på Hill Top på sjöns västra strand.

Denna temaattraktion mitt i Bowness är genomsyrad av andan i hennes böcker och har alla hennes älskade karaktärer, som Jemima Puddle-Duck och Peter Rabbit.

I början finns det en kort film som introducerar Potters arbete och liv, och i de sju områdena som följer finns 3D-representationer av hennes karaktärer, med hjälp av omgivande ljud, dofter och ljus.

Du kan också gå på en virtuell rundtur genom platserna i Lake District som inspirerade henne och jämföra verkliga platser med hennes illustrationer.

5. Blackwell

Blackwell

Källa: ja-mannen / Flickr

Blackwell

Bryggermagnaten från Manchester Sir Edward Holt beställde detta hus som en semestertillflyktsort vid en utkik i utkanten av Bowness-on-Windermere vid 1900-talets början.

Arkitekten var Baillie Scott, en ledare för Arts and Crafts-rörelsen, och huset har gått igenom de senaste 120 åren med alla dess inredningsdetaljer och möbler på plats.

Detaljnivån i Scotts design slutar aldrig att överraska, och lyser igenom i de säregna fönsterhakarna, lövformade dörrhandtagen, målat glas och en mängd dekorationer producerade av dagens ledande konst- och hantverksateljéer.

Eldstäderna är särskilt kreativa, som den i främre rummet, flankerade av bänkar.

Trädgården designades av Arts and Crafts landskapsarkitekt Thomas Mawson, på en underbar bana av terrasser orienterade mot Coniston Fells.

6. Holehird Gardens

Holehird Gardens

Källa: Andy Hay / Flickr

Holehird Gardens

Holehird Gardens, en mil norr om staden Windermere, är en demonstrationsträdgård och säte för Lakeland Horticultural Society.

Trädgården har växter som gör sig bra i Lake Districts steniga jordar och fuktiga klimat, och har alpina hus, sten- och ljungträdgårdar och en vacker muromgärdad trädgård känd för sina örtartade bårder.

Thomas Mawson var också involverad här i slutet av 1800-talet och utökade den muromgärdade trädgården, som först byggdes 1870. Det finns nationella samlingar av plystichumormbunkar, astilber och hortensior, samt en rad azaleor och rhododendron.

Utsikten från Holehird Gardens anses vara en av de bästa i Lakeland.

På 1890-talet var Beatrix Potter stamgäst på Holehird House, som nu används av en välgörenhetsorganisation för sjukvård.

7. St Martins kyrka

St Martins kyrka

Källa: Khun Ta / shutterstock

St Martins kyrka

På en sightseeingtur i Bowness kan du ta en titt runt denna historiska kyrka.

St Martins dateras till största delen till slutet av 1400-talet och restaurerades på 1870-talet.

Väggarna är skiffersten, med sandstensdörrar och fönsterbeklädnader, medan interiören är känd för sin användning av gips.

Under restaureringen återupptäcktes målade inskriptioner som varit täckta i århundraden.

På spännen mellan bågarna i långhuset finns texter från en katekesbok utgiven i slutet av 1500-talet.

Framför talarstolen kan man också läsa en liten dikt skriven för att tacka för misslyckandet med Krutplanen, skriven 1629.

8. Brant Fell Above the Bustle

Brant föll

Källa: Rodney Hutchinson / shutterstock

Brant föll

Brant Fell ligger bakom Bowness-on-Windermere och är 192 meter högt och har en underbar utsikt över sjön.

Som namnet säger dig leder denna 3,5 mil långa rundvandring dig bort från den livliga sjön på sommaren.

Klättringen kan vara ganska hård på sina ställen, genom skog och öppna fält till en kal topp, och stannar vid en utsiktspunkt vid Post Knott längs vägen.

Toppen av Brant Fell är täckt av klipphällar, upp till tre meter höga, och du vill pausa för bilder av denna magiska miljö innan du beger dig ner till Bowness igen.

9. Båtliv och vattensporter

The Low Wood Bay Resort And Spa

Källa: booking.com

The Low Wood Bay Resort And Spa

När vädret är varmt kan du inte välja en bättre plats för vattenaktiviteter än Windermere.

Med magnifika Lakeland Fells för landskap kan du hyra en mängd olika båtar (en hastighetsgräns på 10 mil i timmen gäller) och behärska konsten att segla.

Du kan hyra utrustning för stand-up paddleboarding, kajakpaddling och kanot, och prova på vattenskidor och wakeboard.

Low Wood Bay Resort and Spa, 10 minuter från byn Windermere, har ett eget vattensportcenter som erbjuder alla dessa upplevelser.

Men det finns också ett namnupprop från företag som är verksamma i hela Lake District, redo att hämta dig på ditt boende.

10. Hill Top

Hill Top House

Källa: pxl.store / shutterstock

Hill Top House

På Bowness-on-Windermere kan du ta en färja över sjön till Far Sawrey på västra stranden.

Därifrån är det en enkel promenad, cykeltur eller bilresa till denna National Trust Property och tidigare hem för Beatrix Potter.

Hill Top har anor från 1600-talet och köptes som ett skrivande tillflyktsort 1906. Huset har bevarats som Potter skulle ha kommit ihåg det, till och med reproducerat tapeten som hon satte upp när hon flyttade in.

Om du känner till Potters illustrationer väl kanske du känner igen inredningen i entréhallen, som 1700-talsklockan, pressskåpet i ek från 1600-talet, en byrå från 1700-talet och stolar i Chippendale-stil, som alla fanns med i hennes illustrationer .

Mer än 1 400 föremål lämnades till National Trust av Potter at Hill Top, och du kan följa upp med en resa till Beatrix Potter-galleriet ett par kilometer bort i Hawkshead.

11. Grizedaleskogen

Grizedale skogen

Källa: Scott Clarence / shutterstock

Grizedale skogen

Du kan använda den färjan för att tillbringa några timmar med att strosa genom denna 2 500 hektar stora skog mellan Windermere och Coniston Water.

Grizedaleskogen är vävd med markerade vandringsleder och mountainbikebanor, samt en skulpturled med cirka 90 verk gjorda av naturliga material som trä och sten.

I skogen finns också en repbana längs huvudleden, med Tarzan-gungor, repbroar och zip-linor för vuxna och barn från 10 år och uppåt.

Ett besökscenter ligger inbäddat djupt i skogen och har en utställningslokal och café.

12. Claife Viewing Station

Claife visningsstation

Källa: Ann i Storbritannien / shutterstock

Claife visningsstation

På den västra stranden av Windermere kan du vandra upp från färjeterminalen till denna natursköna utsiktsplats med ett spännande förflutet.

Claife Station byggdes som en skenruin i slutet av 1700-talet och blev ett landmärke för turister på 1830- och 40-talen.

Det var omhuldat för fönstren i dess «Drawing Room», som har (nyrestaurerat) målat glas i olika nyanser, för att du ska kunna se hur Windermere ser ut under olika årstider och i olika ljus.

Claife Viewing Station drivs av National Trust och har ett kafé och ett picknickområde.

13. Fell Foot Park

Fell Foot Park

Källa: DMC Photogallery / shutterstock

Fell Foot Park

En utflykt till södra änden av Windermere, Fell Foot Park är en viktoriansk trädgård vid vattnet som brukade tillhöra en herrgård som revs 1907. Tanken hade varit att bygga ett större hus på dessa sju hektar stora marker, nu täckta med mogna tallar och ekar, men ägaren gick bort och trädgården förvärvades av National Trust 1948. Fell Foot Park har vackra vyer längs med Windermere, och några klass II-listade byggnader, som en verkstad, chefshus och en uppsättning sjöbodar, varav ett har byggts om till café.

Du kan hyra en roddbåt från kaféet eller till och med ta ett dopp från dessa gräsbevuxna stränder om vädret är tillräckligt varmt.

14. Lakeland Motor Museum

Lakeland Motor Museum

Källa: Lynn Rainard / Flickr

Lakeland Motor Museum

Tio miles söder om byn Windermere, och inte långt från sjöns södra strand, har Lakeland Motor Museum en samling av mer än 30 000 föremål som rör fordon, både motordrivna och människodrivna.

Några av de anmärkningsvärda bilarna i en flotta på 140 inkluderar en Willys MB Jeep från andra världskriget, en Star 15.9 från 1913, en Jaguar XK140 och en Bentley 4¼ liter från 1936. Denna ägdes av Donald Campbell, som höll både världen land- och vattenhastighetsrekord 1964. Det är en av en mängd utställningar som rör både Donald och hans far Malcolm, också en rekordbrytare på land och vatten.

Det finns repliker i full storlek av jetvattenplanet Bluebird K7 från 1967, en Blue Bird Boat K4 från 1939 och en Blue Bird-bil från 1935.

15. Rydal Vatten

Rydal vatten

Källa: Andrew Roland / shutterstock

Rydal vatten

Knappt fem minuter från toppen av Windermere ligger Rydal Water, en annan hemskt vacker sjö, delvis förvaltad av National Trust.

Båtliv är förbjudet för allmänheten, men Rydal Water förtjänar din uppmärksamhet för sina kopplingar till den romantiska poeten William Wordsworth.

Hans verk är uppskattat för sin ganska melankoliska behandling av det grubblande Lakeland-landskapet.

Wordsworth bodde i två fastigheter runt sjöstranden, vid Dove Cottage och sedan Rydal Mount.

Båda är öppna för allmänheten som museer.

Från den västra stranden av Rydal Water kan du klättra uppför trappor till utsiktsplatsen vid Wordsworth's Seat, som tros vara poetens favoritperspektiv på sjön.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Windermere, England

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *