15 bästa dagsturer från Berlin

Berlin är en kosmopolitisk, hipstercool huvudstad, med historiska platser och moderna attraktioner i lika stor utsträckning. Här ligger Berlinmuren, med sin episka gatukonst; här står några av de mest exklusiva och svårfångade klubbarna i Europa; här är andra världskrigets historia i Reichstag och Checkpoint Charlie; här finns modern konst och spektakulära konstgallerier.

Berlin är ett bra ställe att tillbringa lite tid på ett europeiskt äventyr, om du letar efter en plats med mångsidig dragningskraft, god mat och episkt nattliv.

Men om du vill utforska längre bort finns det mycket att göra i dess omgivningar också.

Här är femton fantastiska dagsturer som du bör göra från den tyska huvudstaden.

1. Sachsenhausen koncentrationsläger

Sachsenhausen koncentrationsläger

Källa: Gubin Yury / shutterstock

Sachsenhausen koncentrationsläger

Ett besök i Sachsenhausen är verkligen ett värdefullt, om än nyktert, tillägg till din resplan till Berlin.

Lägret närmast huvudstaden, i Sachsenhausen, kan du ta en rundtur i lokalerna och lära dig mer om den fruktansvärda verkligheten i ett nazistiskt koncentrationsläger.

Det kanske får dig att känna dig ledsen snarare än upplyft, men den här dagsutflykten ger verkligen en värdefull historielektion, och de gripande minnesmärkena är väl värda ett besök.

‘Arbeit macht frei' (arbete kommer att göra dig fri) hänger fortfarande imponerande ovanför entrén.

2. Potsdam

Cecilienhof Potsdam

Källa: Shutterstock

Cecilienhof Potsdam

Bara ett kort hopp från Berlin ligger vackra Potsdam, med sina spännande holländska kvarter, det ryskt influerade Alexandrovka och huvudattraktionen: Sanssouci-palatset.

Staden som helhet är vacker, men palatset tar verkligen kexet, med sitt vackra kinesiska tehus, vidsträckta trädgårdar och det nya palatset i stolthet.

Sanssouci ger verkligen slottet i Versailles i Frankrike en springa för sina pengar.

Tillbringa så mycket tid som möjligt med att vandra runt och insupa atmosfären innan du åker tillbaka med bussen till Berlin.

3. Dresden

Dresdens katedral

Källa: Shutterstock

Dresdens katedral

Bara två timmar från Berlin ligger den vackra flodstaden Dresden.

Teatrar, slott och vackra byggnader kännetecknar denna sydvästtyska pärla.

Ta dig tid att promenera genom de stora torgen – Theaterplatz och Schlossplatz – och korsa Augustusbron för att få en utsikt ut längs floden.

Ett besök i Gamla stan kommer inte att gå fel heller: glöm inte att besöka det gamla torget och den nya marknaden.

Dresden är utomordentligt gångbart, så se till att du har fått tag i dina bekvämaste tränare för denna fantastiska dagstur.

4. Lehnitz hav

Lake Tegel

Källa: ebenart / shutterstock

Tegelsjön

Från Tegel kan du ta en båttur hela vägen ut till Lehnitzhavet och passera genom det lugna vattnet i Berlins omgivningar.

Du kommer att flyta vidare ner genom Tegelhavet, Oberhavel och passera genom Lehnitz-slussen på Oder-Havel-kanalen.

Luta dig tillbaka, slappna av och njut av åkturen när du utforskar Berlins vidsträckta vattenvägar, äntligen får du en glimt av Friedrichsthal och Malz vid resans längsta punkt innan du tar dig tillbaka till huvudstaden.

Det är ett utmärkt val om du behöver en paus: det lugna vattnet i kanalerna kommer att lugna din själ.

5. Rüdersdorf

rüdersdorf museumspark

Källa: Udo «Hase» Rehbein / Wikimedia

Rüdersdorf Museumspark

Med båt kan du ta dig hela vägen till Rüdersdorf från Berlin på en dag – en fantastisk chans att utforska dess berömda museumspark.

På vägen kan du också välja att stanna till vid de söta historiska städerna Köpenick och Friedrichshagen, vars rustika byggnader och avslappnade livstempo säkerligen kommer att tilltala.

Resan längs floden är ett fantastiskt sätt att upptäcka mer av Tysklands landsbygd, från Müggelsees vidsträckta vattendrag till de pittoreska bostäderna som kantar vattnet.

Ta fram kameran och ha den till hands, för du kommer säkert att vilja bli glad på den här kryssningen.

6. Wannsee

Wannsee

Källa: LaMiaFotografia / shutterstock

Wannsee

Wannsee hittar ofta en plats på listorna över bästa dagsutflykter från Berlin, och det är lätt att förstå varför.

Den största europeiska inlandsstranden är ständigt populär bland turister och lokalbefolkning, och ibland kan det vara svårt att hitta en plats att lägga handduken på.

Ändå är det en fantastisk dagstur – särskilt på sommaren när du kan njuta av solskenet, bada och bara koppla av.

Insidertips: bara en liten bit från Wannsee ligger den lugnare platsen Kladow.

Hoppa bara på en färja så slipper du folkmassorna men ändå få fördelarna med de sandstrandade sjöarna och de lugna gräsmarkerna.

7. Hamburg

Hamburg

Källa: Allard One / shutterstock

Hamburg

Under två timmar med tåg från huvudstaden, om du känner för att byta landskap men inte vill tappa bortom stadslivet, kanske Hamburg är ett bra alternativ för dig.

Den skiljer sig mycket från Berlin, som hamnstad, men den har mer än tillräckligt för att göra en underhållande resa ut från huvudstaden.

Hamburg har verkligen atmosfär att insupa när du slingrar sig bland båtarna som ligger bundna i hamnen, eller utforskar den berömda fiskmarknaden.

UNESCO:s världsarvsstatus som Tysklands näst största stad fick 2015 är välförtjänt.

Och för något mer spännande kan du kolla in Heide Park för att uppleva vändningarna i dess berg-och dalbanor – både av trä och stål.

8. Leipzig

Leipzig

Källa: LaMiaFotografia / shutterstock

Leipzig

Sachsens största stad är förvånansvärt cool: mer avslappnad och mycket billigare än huvudstaden har den börjat attrahera Tysklands unga kreativa, och det märks verkligen.

Altstadt (gamla stan) är väl värt att titta runt, med sin imponerande sachsiska arkitektur.

Leipzig har också en hel del kulturella attraktionskraft i sitt museumsutbud: med alternativ från Bach till konst kommer de flesta att kunna hitta något som lockar dem.

Det finns också massor av bra restauranger i staden, och en del utmärkt gatukonst.

9. Pfaueninsel

Pfaueninsel

Källa: aldorado / shutterstock

Pfaueninsel Schloss

Pfaueninsel, eller Peacock Island, erbjuder något lite annorlunda för en avledande dagsutflykt.

Peacock Island är bara 1,5 km lång och bara 0,5 km bred och gör det enkelt att utforska, men det finns fortfarande mycket att göra.

Tillbringa tid med att förundras över dess historiska byggnader som Kavaliershaus, och naturligtvis peka ut öns många påfåglar.

Peacock Island Castle är en annan viktig dragning, byggd i slutet av 1700-talet av Fredrik William II. Det är häpnadsväckande hur mycket som är packat i denna lilla sträcka av land.

10. Spreewald

Spreewald biosfärreservat

Källa: panoglobe / Shutterstock.com

Spreewald biosfärreservat

Den här pittoreska skogen är en riktig dagsutflykt – du kommer sannolikt att möta fler lokalbefolkning än turister bland träden.

Det finns knappast ett bättre ställe att återvända till naturen så nära Berlin, och Spreewald har många stigar för promenader, cykling och vandring till vattnet.

Att hyra kajaker är ett roligt, ovanligt alternativ för att upptäcka det UNESCO-skyddade naturreservatet, om du känner för en förändring från en oändlig vandring till fots.

Stanna till vid lagunbyn Lehde, eller den söta fiskebyn Leipe, för en titt på det tyska livet på landet när det är som mest fridfullt.

11. Tropiska öar resort

Tropical Islands Resort

Källa: Ksenija Toyechkina / shutterstock

Tropical Islands Resort

Ett konstigt koncept för en resort, kanske, men Tropical Islands är ett fantastiskt ställe att tillbringa dagen med familjen när du har uttömt alla de mångfaldiga kulturella attraktionerna runt huvudstaden.

Gör detta till en dag att koppla av och plaska omkring i den största inomhuspoolen i Europa.

Resorten Tropical Islands är inrymd i en gammal flygplanshangar och har massor för att hålla både barn och vuxna sysselsatta under dagen – vattenfall, laguner och en mängd lockande vattenrutschbanor.

12. Wandlitzsee

Wandlitzsee

Källa: Mirko Graul / shutterstock

Wandlitzsee

Lido i Wandlitzsee är lite av en gömd plats – men det är så nära Berlin att du inte skulle tro det.

Det är verkligen en avkopplande plats att tillbringa en dag ute: packa helt enkelt en picknick och njut av lugnet i området vid sjön.

Om du känner för att göra något mer aktivt finns det roddbåtar att hyra, och självklart finns det gott om badmöjligheter – samt hoppbrädor om det flyter din båt.

Det finns olika områden att slå läger på, så om du föredrar lite mer av en flykt kan du gå vidare runt sjön för mer lugn och ro.

13. Brandenburg an der Havel

Brandenburg an der Havel

Källa: Cornelia Pithart / shutterstock

Brandenburg An Der Havel

Brandenburg an der Havel är precis grejen för friluftsälskare, med sina sjöar, natur och otaliga promenadvänliga attraktioner.

Stadens centrum är värt att ta en titt runt, och för en spännande tur bör besökare hoppa på den lilla spårvagnen som susar runt på gatorna.

Kolla in det gamla marknadstorget, förundras över de stylta konstruktionerna vid floden – och om du fortfarande letar efter saker att göra, kolla in den lokala vinbutiken Belmondo.

Ta dig upp till stadens högsta punkt för spektakulära vyer av grönska varvat med röda tak som kikar igenom.

14. Nationalparken Saxon Switzerland

Sachsiska Schweiz nationalpark

Källa: Mapics / shutterstock

Sachsiska Schweiz nationalpark

I utkanten av floden Elbe ligger nationalparken Saxon Switzerland – en populär plats för tyska lokalbefolkningen, men mindre känd av turistmassorna.

Täta skogklädda stigar sipprar genom parken, men en av platsens viktigaste höjdpunkter är Bastei-bron.

Tillverkad bland de kalkstenspelare som parken är känd för, bildar bron ett imponerande och imponerande märke på landskapet.

Det finns fantastisk utsikt från själva bron också: panoramautsikt över den trädbeklädda Elbedalen.

15. Djävulens bro

Djävulens bro

Källa: DaLiu / shutterstock

Djävulens bro

Som namnet kanske antyder är Djävulens bro (Rackotzbrücke på tyska) en annan plats där huvudattraktionen är en bro.

Båg vackert över vattnet, om du ser det från precis rätt ställe i lugna vatten kan du få en fantastisk bild av en perfekt cirkulär reflektion – och på hösten visar trädens röda och guldfärgade platsen i en vacker bakgrund.

Det är inrymt i parken Azalea och Rhododendron, togs i bruk 1860 – och har glädit besökarna sedan dess.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Berlin, Tyskland

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *