15 bästa dagsturer från Inverness

Inverness betyder «Munnen av floden Ness» på gaeliska. Denna stad ligger inom Great Glen och är den nordligaste staden i Storbritannien. Det är också en av Europas snabbast växande städer, där människorna är riktigt varma och välkomnande. Inverness har ett brett utbud av magnifika platser att besöka inklusive de historiska byggnaderna som främst finns i Gamla stan. Många forntida slott står vakt över denna stad vars historia är full av monstermyter och mysterier.

Om du vill avslöja Inverness rika historia och mysterium men bara har en dag på dig att göra det, är den här listan med 15 bästa dagsutflykter gjorda just för dig.

1. Loch Ness

Loch Ness

Källa: Botond Horvath / shutterstock

Loch Ness

Loch Ness är Skottlands största vattenförekomst i volym. Sjön sträcker sig från Fort William i söder, ända till Inverness i norr, hela 37 km. Besök Loch Ness och få njuta av den dramatiska skönheten i denna sjö, som också är hem för Loch Ness-monstret.

Monstret är en mytisk varelse som sägs bo i sjön. Många lokalbefolkning och förbipasserande hävdar att de har sett monstret, som de kärleksfullt kallade «Nessie». Monstret beskrivs som en enorm varelse med en lång hals och en puckel som sticker ut från vattnet.

Rekommenderad tur: Loch Ness Cruise och Urquhart Castle

2. Inverness Castle

Inverness slott

Källa: lowsun / shutterstock

Inverness slott

Gör din resa till Inverness komplett genom att besöka detta slott som var med i Shakespeares pjäs Macbeth. Inverness-slottet ligger på en klippa och ligger mitt i hjärtat av Inverness.

Inverness Castle byggdes år 1836 under ledning av William Burn.

Idag används denna röda sandstensstruktur som domstolsbyggnad och fängelse, och huserar även stadens sheriffer. Det innebär att de nedre våningarna i slottet för närvarande inte är öppna för allmänheten. Det norra tornet är dock öppet för dem som är villiga att klättra. Den som orkar vandringen bör gå upp i tornet som har utsikt över floden Ness. Utsikten från toppen är definitivt värt det.

Utsikterna på toppen är fantastiska och erbjuder en fantastisk plats att ta selfies när du lär dig lite historia om staden Inverness. Om du har mer tid på dig kan du passera Inverness Museum som ligger precis intill.

3. Culloden Moor

Culloden Moor Cottage, Skottland

Källa: Ilias Kouroudis / shutterstock

Culloden Moor Cottage

Det är på dessa marker som slaget vid Culloden ägde rum på 1700-talet. Denna by ligger 4,8 km öster om Inverness.

Culloden Battlefield är en enorm attraktion för turister och är nu under vård av National Trust of Scotland. Ett besökscenter har byggts för att ge besökarna en interaktiv stridsupplevelse, som inkluderar ett stridsrum för nedsänkning av film.

När du kommer till Culloden Moor bör du också besöka Clootie Well som är en annan anmärkningsvärd plats värd att besöka. Här hängs färgglada trasor av människor som lider av olika åkommor som en form av offer till andarna.

4. Clava Cairns

Clava Cairns, Skottland

Källa: johnbraid / shutterstock

Clava Cairns

Clava Cairns är en grupp gravhögar som ligger i Balnauran of Clava som ligger i den nordöstra delen av Inverness, Skottland.

Ett röse är en hög av stenar som läggs över en grav. Cairns ligger cirka 1,6 km från slagfältet Culloden. De välbevarade gravhögarna byggdes på bronsåldern och är strategiskt placerade i astronomisk linje.

Förutom Clava Cairn finns det 45 andra rösen i Inverness som tros ha tjänat ett religiöst syfte. Det är inte klart om en enda person är begravd på hela platsen eller om flera personer är begravda under vart och ett av rösen.

5. Inverness Botanic Garden

Inverness botaniska trädgård

Källa: Tatters ✾ / Flickr

Inverness botaniska trädgård

Den spektakulära Inverness Botanic Garden kommer att lägga magi till varje resa; det är en oas av lugn och skönhet. Denna trädgård öppnades av Prince Edward 1993 och var tidigare känd som Inverness Floral Hall & Gardens.

Trädgården innehåller en mängd olika växter från olika klimat som odlas i växthus för optimala växtförhållanden. Inverness Botanic Garden är en magisk explosion av färg och av denna anledning är det den perfekta destinationen året runt.

6. Kaledoniska kanalen

Kaledoniska kanalen

Källa: Wull777 / shutterstock

Kaledoniska kanalen

Denna magnifika vattenväg byggdes i början av 1800-talet under ledning av en skotsk ingenjör, Thomas Telford. Även om kanalen inte blev klar förrän 1847, öppnades den 1822 för sjöfart.

Caledonian Canal löper 97 km från den nordöstra änden till den sydvästra änden. Ungefär två tredjedelar av kanalen bildas av några av sjöarna som finns i Great Glen, medan en tredjedel av kanalen är konstgjord.

Föreslagen tur: Caledonian Canal & Loch Ness Cruise & Urquhart Castle Visit

7. Isle of Skye

Fyr på Neist Point, Isle Of Skye, Skottland

Källa: Luboslav Tiles / shutterstock

Fyr på Neist Point, Isle Of Skye, Skottland

Besök «juvelen i Skottlands krona» och förundras över de geologiska formationerna som inkluderar dalar, höga havsklippor och kustlinjer. Tack vare dess unika egenskaper har ön varit med i filmer, sånger, romaner och poesi.

Isle of Skye ligger på Skottlands västkust och är ganska isolerat, vilket gör tillgången till ön lite av en utmaning.

Det dramatiska bergslandskapet här är det bästa du hittar i hela Skottland.

Lokalbefolkningens huvudsakliga ekonomiska aktiviteter inkluderar jordbruk, turism, fiske och skogsbruk. Denna ö har varit bebodd sedan den mesolitiska perioden. Portree är Skyes största bosättning och är populär för sin pittoreska hamn.

När du besöker Isle of Skye kommer du att se dess rikliga djurliv som inkluderar atlantlaxen, kungsörnen och kronhjortarna.

Rekommenderad tur: Isle of Skye Tour med Fairy Pools från Inverness

8. Glenfiddich Distillery

Glenfiddich Distillery, Dufftown, Skottland

Källa: James Greenshields / shutterstock

Glenfiddich destilleri

Om du är en whiskyälskare måste du göra en resa till Glenfiddich Distillery för att uppleva whisky när den är som bäst. Glenfiddich översätts till «hjortarnas dal» och detta förklarar varför de använder en hjort som sin logotyp. Destilleriet ligger i Dufftown.

Glenfiddich är världens mest sålda whisky. Destilleriet grundades 1886 och har sedan dess ägts av familjen Grant.

Alla whiskyentusiaster som söker en helt uppslukande upplevelse bör besöka dalen och njuta av en gyllene trumma av whiskyn. Besökare får smaka och provsmaka whiskyerna samt skapa sina egna versioner av den.

När du är i Inverness missa inte ett tillfälle att uppleva detta unikt drivna familjearv. Du kommer också att få en chans att få din bild tagen, som du kan maila till dina vänner.

9. Merkinch naturreservat

Merkinch naturreservat

Källa: Mary och Angus Hogg / geograph.org.uk

Merkinch naturreservat

Merkinch Nature Reserve är absolut värt att nämna på vår lista över 15 bästa dagsturer från Inverness. Det 54,7 hektar stora reservatet ligger i hjärtat av Inverness och är en gömd skatt som väldigt få människor känner till.

Merkinch förklarades som ett naturreservat i november 2007. Även om reservatet förvaltas av Merkinch LNR ledningsgrupp, ägs det av The Highland Council. Det vilda djurlivet som finns inkluderar ugglor, vesslor, skarvar, hägrar, rådjur och vattenfåglar som kungsfiskare. Om du har tur kan du se en fiskgjuse.

Denna pärla ligger väster om där floden Ness rinner ut i havet. Gör ett besök i detta naturreservat och njut av de böljande kullarna.

10. Applecrosshalvön

Applecross halvön, Skottland

Källa: Lim Phoon / shutterstock

Applecross halvön

Applecrossbyn grundades på 700-talet av St. Maelrubha när han byggde ett kapell där. För närvarande finns det en stenskulptur av honom i Applecross. Denna by kallas också Shore Street.

Halvön ligger i ett avlägset område i Skottland och att göra resan kommer att inspirera dig när du njuter av det spektakulära landskapet. Att utforska Applecross-halvön och få en glimt av det rikliga djurlivet kommer att ge den perfekta flykten från livets stress.

Naturälskare kan också hålla utkik efter vilda djur i denna vackra by.

Föreslagen tur: Applecross & the Wild Highlands Tour från Inverness

11. Craig Phadrig

Utsikt över Strathpeffer från Craig Phadrig

Källa: Jan Holm / shutterstock

Utsikt över Strathpeffer från Craig Phadrig

Denna pittoreska skogsklädda kulle väster om Inverness erbjuder intressanta skogspromenader och är hem för ett brett utbud av vilda djur.

Craig Phadrig var en gång ett fäste för Bridei Mac Maelchon, en piktisk kung. För närvarande sköts den 172 meter höga backen av Skogsbruket. Denna kulle har tydliga stigar som är mycket lätta att navigera.

På toppen av kullen finns ett stenfort som manipulerats av värme för att bilda ett glasliknande material.

12. Inverness Museum and Art Gallery

Inverness Museum och konstgalleri

Källa: John Allan / Wikimedia

Inverness Museum och konstgalleri

Inverness Museum öppnade ursprungligen 1881 och ligger inne i Castle Wynd i Inverness. Inträde till detta museum är gratis.

Några av de viktiga porträtten som finns här inkluderar det av prins Charles Edward, som donerades av prins Frederick Duleeps familj. Med tiden har andra porträtt tillkommit i samlingen, varav några av skotska konstnärer som Tom Scott.

I museet hittar du all information du behöver om det skotska höglandets historia och arv. Gör ett besök på Inverness Museum and Art Gallery för att utforska ett brett utbud av arkeologiska stenar, artefakter och hantverk.

13. Urquhart Castle

Urquhart slott

Källa: nitsawan katerattanakul / shutterstock

Urquhart slott

Detta slott är ett av de mest ikoniska landmärkena i Skottland och är en vanlig plats där människor rapporterar att de har sett det legendariska Loch Ness-monstret. Slottet är ett av de största i det skotska höglandet och ligger på stranden av Loch Ness, cirka 21 km från Inverness.

Urquhart-slottet har anor från 1200-talet. Det spelade en stor roll i de skotska frihetskrigen som utkämpades på 1300-talet. Slottet överfölls vid flera tillfällen och detta ledde till att det övergavs på 1600-talet.

Den partiella förstörelsen 1692 följt av övergivandets förfall ledde till ruinerna som vi ser i våra dagar. Detta slott är öppet för allmänheten och är ett utmärkt resmål för en dagsutflykt från Inverness.

Tillgänglig rundtur: Loch Ness Cruise och Urquhart Castle

14. Wardlaws mausoleum

Wardlaw Mausoleum, Skottland

Källa: Jan Holm / shutterstock

Wardlaws mausoleum

Wardlaw Mausoleum ligger cirka 13 km väster om Inverness. Denna kyrkogård byggdes 1634 och användes av Lovats som gravplats fram till tidigt 1800-tal.

1722 höjdes kyrkogårdens tak och ett torn tillkom. Senare föll byggnaden i förfall och räddades först på 90-talet av Wardlaw Mausoleum Trust.

15. Beauly Priory

Beauly Priory

Källa: johnbraid / shutterstock

Beauly Priory

«Beau Lieu» översätts till «en vacker plats» och är namnet på platsen där Beauly Priory byggdes. Klostret är ett av de tre klostersamhällen som byggdes omkring 1230 av franska munkar. Den användes av munkar som en plats för tillbedjan.

Idag står klosterkyrkan fortfarande och hyser några begravningsmonument. Beauly Priory-ruinerna är en toppattraktion i Inverness så den var tvungen att ta sig till listan.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Inverness, Skottland

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *