15 bästa dagsturer från Zagreb

Den kroatiska huvudstaden är en veritabel grogrund för otroligt rik historia, arkitektur och kultur som underbart manifesterar sig i form av charmiga kullerstensgator, livliga marknader och barockkatedraler.

Den typiskt historiska staden erbjuder fascinerande sevärdheter och UNESCO-listade attraktioner, men några av de bäst bevarade hemligheterna i området ligger utanför stadens gränser.

Fickorna av naturlig skönhet runt huvudstaden inkluderar allt från sjöar, vattenfall och vackra svepande skogar till majestätiska slott inbäddade på landsbygden.

Mångfalden av attraktioner runt Zagreb är häpnadsväckande, och besökare är vanligtvis bortskämda med val när det gäller att bestämma vilken typ av dagsutflykt de ska ge sig ut på.

Här är några av de bästa för att komma igång.

1. Plitvicesjöarna

Plitvicesjöarnas nationalpark, Kroatien

Källa: LeonP / shutterstock

Plitvicesjöarnas nationalpark, Kroatien

Hem till 16 av de mest hisnande fantastiska sjöarna i Kroatien, noggrant bevarade av regeringen för att behålla sin orörda naturliga skönhet, gör Plitvicesjöarna en fenomenal dagsutflykt för dem som vill fly den instängda huvudstaden.

På några timmar kommer du till det kristallklara vattnet, komplett med vattenfall som fossar ned året runt.

Sjöarna är märkbart populärare under sommaren och utgör en naturlig lekplats för dem som vill koppla av i solen och utforska nationalparken.

Vissa av sjöarna erbjuder underbara skogspromenader som kantar deras stränder och andra ger utmärkt utsikt över turkosa fall; Plitvicesjöarna har något för alla naturälskare.

Rekommenderad tur: Rastoke & Plitvice Lakes National Park Tour från Zagreb

2. Kumrovec

Kumrovec

Källa: xbrchx / shutterstock

Kumrovec

Kumrovec ligger nästan över den slovenska gränsen i norra Kroatien och är en klassisk dagstur för besökare och lokalbefolkning som vill få en fascinerande inblick i hur livet såg ut i en traditionell by i Zagorje-regionen.

Byns centrum är omgivet av charmiga vingårdar och blomstrande gårdar och är ett friluftsmuseum som kallas Kumrovecs gamla bymuseum.

Här hittar du en blandning av politisk historia med fokus på den kommunistiske ledaren Tito, många pittoreska utställningar som skildrar livet för den traditionella bondebonden och några stånd som säljer riktigt läckra färskvaror.

Föreslagen tur: Kumrovec, Trakoscan Castle och Varazdin Tour från Zagreb

3. Samobor

Samobor, Kroatien

Källa: xbrchx / shutterstock

Samobor

Hem för vandring och rejäl mat, Samobor är en otroligt vacker traditionell kroatisk stad som är allmänt känd som en av de mest populära dagsturer att ta från Zagreb, för både lokalbefolkningen från huvudstaden och även besökare.

Här hittar du inbjudande kullerstensgator flankerade av ljust målade barockbyggnader och en mängd verkligt utmärkta restauranger som specialiserar sig på lokalt fångat vilt.

De som vill få upp aptiten eller bara vill fly ut i naturen kan njuta av de idealiska vandringsförhållandena i de skogsklädda kullarna som omger Samobor.

Vad du än bestämmer dig för är det nästan brottsligt att lämna staden utan att prova deras berömda gräddtårtsdelikatess känd som samoborska kremšnita.

4. Osijek

Osijek, Kroatien

Källa: Thoom / shutterstock

Osijek

Staden Osijek, nära den serbiska gränsen, har vuxit i popularitet tack vare sin oöverträffade och karakteristiska barockarkitektur, som lätt är en av de mest imponerande utanför huvudstaden.

Osijek, som ligger längst i öster i landet, är hem för snygga, asfalterade vägar, storslagna torg och några verkligt imponerande byggnader.

Det centrala citadellet i Tvrda med utsikt över floden Drava är en av de absoluta sevärdheterna i staden, medan kyrkan St Peter och St Paul är en oförglömlig kombination av gotisk överflöd och många slående spiror.

5. Bledsjön

Lake Bled, Slovenien

Källa: Fesus Robert / shutterstock

Lake Bled, Slovenien

Sloveniens populäraste bergsresa är lätt att nå från den kroatiska huvudstaden inom loppet av en dag, och är en vacker kombination av alpina toppar, vackra sjöar, slott och kyrkor.

Nationens älskade Bledsjö finns i Julianska Alperna.

Det är ett perfekt resmål, inte bara för dem som letar efter romantiska landskap, utan också för dem som letar efter äventyr utomhus.

Mellan kanjonerna, sjöarna och bergen finns det oändliga möjligheter för vandring, paddling och klättring runt Bledsjön, vilket lockar alla slags resenärer – både lokalbefolkningen och backpackers.

Tillgänglig rundtur: Från Zagreb: Ljubljana och Lake Bled Tour

6. Dakovo

Dakovo, Kroatien

Källa: OPIS Zagreb / ​​shutterstock

Dakovo

Den fridfulla kroatiska staden Dakovo kännetecknas av de vidsträckta sädesfälten som omger den.

Man kan lätt spendera dagen med att utforska dessa innan man ens sätter sin fot bland de vackra byggnaderna som befolkar Dakovo.

Men den främsta anledningen till att folk besöker är det underbara landmärket i centrum som kallas Dakovo Cathedral, komplett med skyhöga torn och attraktivt murverk i rött tegel.

Här hittar du flera folkloristiska evenemang som hålls under hela året, vilket gör det till en perfekt tillflyktsort till en liten stad i kontrast till den livliga staden Zagreb.

7. Lonjsko Polje

Lonjsko Polje

Källa: iascic / shutterstock

Lonjsko Polje

Det enorma naturreservatet Lonjsko Polje är en vidsträckt remsa av myrmarker som följer floden Sava.

Den innehåller en rad traditionella byar inom sina 50 000 hektar som är representativa för den traditionella landsbygden i Kroatien.

Höjdpunkten av dessa är byn Krapje, där du kan se typiskt designade trähus byggda längs flodstränderna.

Det är inte bara ett kulturellt fenomen av denna anledning, utan parken innehåller också en häpnadsväckande mångfald av fågel-, växt-, däggdjurs- och fiskarter tack vare sin närande miljö.

Du kan förundras över den ekologiska mångfalden på olika väl markerade vandrings- och cykelleder.

8. Sljeme

Sljemeberget under våren

Källa: Viktoriya Krayn / shutterstock

Sljemeberget under våren

Zagrebs alldeles egna främsta skiddestination besöks av idrottare i världsklass, och Sljeme fungerar också som en vacker grön tillflyktsort under sommaren när snön smälter.

Som en del av nationalparken Medvednica är denna kuperade region befolkad av lummiga pinjeskogar hem till olika stugor och matställen, som erbjuder välkomna rastplatser för vandrare som utforskar de skarpa sluttningarna.

Skidmöjligheterna är tillgängliga för alla nivåer, vilket gör det till den perfekta dagsutflykten för amatörskidåkare eller resenärer som bara vill upptäcka denna del av alpina Kroatien.

9. Ljubljana

Ljubljana, Slovenien

Källa: Matej Kastelic / shutterstock

Ljubljana, Slovenien

Sloveniens huvudstad ligger bara ett par timmar från Zagreb och erbjuder en mängd kulturella och historiska attraktioner som är väl värda resan över gränserna.

Ljubljana är tätt packad med till synes oändliga vackra barockbyggnader, varav ett stort antal är upptagna på UNESCO:s världsarvslista och de flesta finns i den fängslande gamla stadskärnan.

Art Nouveau-atmosfären räcker för att hålla alla besökare vidsträckta genom gatorna, och vackra attraktioner som den majestätiska Trippelbron ligger nära varandra och lätta att hitta.

Tillgänglig rundtur: Heldagsrundtur i Ljubljana och Postojna-grottorna

10. Krapina

Krapina

Källa: xbrchx / shutterstock

Krapina, Kroatien

Krapina, ett landsbygdsområde i den kuperade regionen nära den slovenska gränsen, är berömd vida omkring för sin täthet av herrgårdar som tillhörde tidigare aristokratier, såväl som flera vackra katedraler och slott.

Men förutom att vandra på de vackra gatorna i staden Krapina, kommer besökare att vilja rikta sin uppmärksamhet mot Krapina Neanderthal Museum.

Detta museum är tillägnat den banbrytande upptäckten av resterna av en tidig mänsklig gemenskap i det omgivande området, och lockar fascinerade besökare varje år för att få inblick i deras liv.

11. Kopački rit

Kopački rit, Kroatien

Källa: iascic / shutterstock

Kopački Rit

Inbäddat på landsbygden i Slavonien hittar du det underbara vattnet i våtmarkerna i naturparken Kopački rit som ser sammansmältningen av floderna Donau och Drava.

Här kan du förundras över det orörda skick som parken har förblivit i på grund av dess relativa svårighet att komma åt.

Denna orörda naturliga perfektion kommer i form av flockar av majestätiska rådjur och vildsvin, för att inte tala om en otrolig mångfald av fågelarter.

Även om det är möjligt att besöka parken med bil, är den föredragna och mycket mer givande metoden via båt.

12. Varaždin

Varaždin, Kroatien

Källa: xbrchx / shutterstock

Varaždin

Kroatiens gamla huvudstad för mer än två sekel sedan är en stolt barockstad som ligger nära landets gräns mot grannarna Slovenien och Ungern.

Arkitekturen är utan tvekan stadens främsta attraktion, och dess överdådiga stil kan ses i slott, kyrkor och andra imponerande platser nästan överallt.

Dessa utsmyckade byggnader är också värdar under hela året för många musikevenemang och kulturfestivaler som hyllar barocktemat, vilket gör Varaždin till en av de mest kulturellt rika dagsutflykterna att ta från huvudstaden.

Föreslagen tur: Från Zagreb: Barockstaden Varazdin och slottet Trakoscan

13. Risnjak

Risnjaks nationalpark

Källa: stjepann / shutterstock

Risnjak nationalpark

Mindre än två timmar från Zagreb, men till synes en värld bort, ligger den typiskt alpina och underbart orörda bergsregionen Gorski kotar.

Här hittar du Risnjaks nationalpark, en enorm vidsträckta skogklädda sluttningar som är hem för ett stort antal vilda djur, från björnar till lodjur.

Det säger sig självt att vandringen här är fenomenal, med många områden i parken som påminner om de schweiziska alperna, inklusive allt från snötäckta toppar till foten av tallmattor.

14. Zagorje

Veliki Tabor slott, Zagorje, Kroatien

Källa: xbrchx / shutterstock

Veliki Tabor slott, Zagorje, Kroatien

Den norra regionen Zagorje, även om den ligger nära Zagreb, känns helt fristående från livets tempo som finns i staden, och innehåller några av landets vackraste och mest älskade nationalparker inom sina bergiga snölandskap.

Förutom den otroliga vandring som kan hittas i Zagorje, tack vare dess orörda naturreservat, finns det också en mängd kulturella attraktioner att hitta i regionen.

Det har den högsta tätheten av slott i Kroatien – en imponerande bedrift med tanke på mängden som finns i hela landet – och några är verkligen hisnande.

Höjdpunkter inkluderar Veliki Tabor och Trakošćan, två av de största i hela landet.

Föreslagen tur: Från Zagreb: Varazdin och Zagorje slott privat rundtur

15. Rastoke

Rastoke, Kroatien

Källa: iascic / shutterstock

Rastoke, Kroatien

Vägen som leder till Plitvicesjöarna döljer en dold pärla som är okänd för många besökare, men en fast favorit bland lokalbefolkningen som letar efter en pittoresk tillflyktsort från staden – den omöjligt vackra vattenkvarnbyn Rastoke.

Den 300 år gamla byn ligger vid vattenbrynet vid en punkt där Slunjčica sträcker sig ut i olika små kaskader.

Det ger en otroligt naturskön kombination av natur och mänsklig uppfinningsrikedom.

Du kan tillbringa timmar med att vandra runt och ta bilder av de typiska, traditionella kvarnarna, några med anor så långt tillbaka som på 1600-talet.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Zagreb, Kroatien

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *