15 bästa dagsturer från Istanbul

Turkiets största stad är en enorm, livlig metropol, ett arkitektoniskt under och utan tvekan en kulturell pärla.

Det liv och rörelse i det dagliga livet kommer definitivt att underhålla dig, men som med alla stora städer kan det också slita ut dig.

Den goda nyheten är att Istanbul är idealiskt beläget i närheten av några av de mest avundsvärda destinationerna i Turkiet som är perfekta för att ta en paus från stadslivet.

Från ikoniska arkitektoniska platser till idylliska stränder och historiska städer, området kring Istanbul är rikt på både kultur och natur.

Gör dig redo för lite stillestånd när du tar en paus från storstadens liv och rörelse med de 15 bästa dagsutflykterna från Istanbul.

1. Princes Islands

Kinaliada, Princes Islands, Turkiet

Källa: Paul Vinten / shutterstock

Kinaliada, Princes Islands

Prinsöarna är mycket populära bland lokalbefolkningen i Istanbul och är den perfekta tillflyktsort för dem som vill tillbringa en lugn dag borta från den hektiska stadskärnan.

Du kan ta dig dit genom att ta en färja från Kabatas och på bara en halvtimme kommer du att vara omgiven av underbara stränder med skogar i bakgrunden på öar med traditionella hus i ottomansk stil.

För bästa solbad och simning, bege dig till Heybeliada Island och om du är angelägen om att lära dig mer om öns historia, stanna till vid Büyükada Island där du hittar Museum of the Prince's Islands.

2. Kilyos

Kilyos, Turkiet

Källa: sevdin / shutterstock

Kilyos

Under den ofta brännande turkiska sommaren tar en annan populär tillflyktsort för solsökande och festglada form i form av stränderna i Kilyos, en kustort på Istanbuls norra kust.

Den långa, vackra sandviken är den perfekta platsen att svalka sig och koppla av och den lokala scenen vänder sig till en ungdomlig och energisk publik, med strandfester som ljudspår av internationella DJ:s som varar långt in på natten.

Perfekt för en avkopplande dagsutflykt på stranden eller för en övernattning och lite kul, Kilyos är en av Istanbuls främsta kustresmål.

3. Belgrad Ormani

Belgrad Ormani, Istanbul, Turkiet

Källa: Resul Muslu / shutterstock

Belgrad Ormani

En av de saker som framför allt saknas från Istanbul är närvaron av fridfulla och lugna naturområden, vilket är precis anledningen till att en dagsutflykt till Belgrad Ormani är en favorit bland lokalbefolkningen som letar efter lite lugn.

Översatt till Belgrad Forest erbjuder Belgrad Ormani 5000 hektar fantastiskt vacker skogsmark bara 40 minuter från stadens centrum, där både invånare och resenärer kan njuta av lugna promenader bland träden.

Med några utmärkta vandringar i området kommer du sannolikt också att stöta på några dolda historiska lämningar från det osmanska riket som dammar och vackra övergivna kyrkor.

4. Bursa

Bursa, Turkiet

Källa: Nejdet Duzen / shutterstock

Bursa

Som en av de mest historiska städerna i landet, har Bursa frekventa besökare från hela världen för att komma och gå på gatorna i det osmanska rikets första huvudstad någonsin och för att förundras över dess imponerande byggnader.

Koncentrerat i centrum hittar du underbara moskéer och gravar som Ulu Camii och Yeşil Camii, båda otroligt attraktiva verk av arkitektonisk uppfinningsrikedom.

Precis runt hörnet ligger de berömda centrala marknaderna, där du kan spendera timmar med att bläddra i traditionella varor.

Slutligen, om du vill utforska utanför staden, är Bursas Uludağ-berg känt för sin utmärkta skidåkning under vintern och hisnande utsikt över staden under sommaren.

5. Anadolu Kavağı

Anadolu Kavağı, Turkiet

Källa: OPIS Zagreb / ​​shutterstock

Anadolu Kavağı

En charmigt pittoresk kustby som inte bara är vacker utan också genomsyrad av historia, Anadolu Kavağı är ett utmärkt sätt att lära känna en helt annorlunda sida av Turkiet utan att behöva resa långt från Istanbuls centrum.

Här hittar du en kust kantad av livfulla färgade små trähus med utsikt över den berömda Yoros Kalesi-fästningen som går tillbaka nästan ett årtusende.

För att komma hit, hoppa på Bosporuskryssningen från Istanbul och njut av natursköna vyer över kusten innan du ens anländer.

Öka aptiten genom att vandra upp till fästningen och sedan njuta av aptitretande, nyfångad fisk på en av restaurangerna vid vattnet.

6. Gallipoli historiska nationalpark

Gallipoli historiska nationalpark, Turkiet

Källa: Nadir Keklik / shutterstock

Gallipoli historiska nationalpark

Beläget på den omöjligt natursköna halvön Gallipoli med sina grönskande stränder och idylliska kustvyer, hittar du även den vackra Gallipoli Historical National Park, tillägnad att minnesmärka och hedra soldater från båda sidor av första världskriget.

Själva kyrkogårdarna, även om de är melankoliska, är fantastiska att se på och det är lätt att tillbringa timmar med att vandra runt och bli fängslad av dem och de olika andra minnesmärkena.

Höjdpunkterna här är Anzac Cove, Chunuk Bair och 57 Alay, alla med sin distinkta men fascinerande historiska betydelse.

7. Çanakkale

Çanakkale, Turkiet

Källa: AlpKaya / shutterstock

Çanakkale

Den blomstrande kuststaden Çanakkale är allmänt erkänd som en plats med en mycket liknande energi som Istanbul, men mycket mer hanterbar i storlek.

Staden finns nära Gallipolihalvön och är full av ungdomlig energi och ett antal spännande historiska sevärdheter.

Çanakkale är det närmaste centrumet till den arkeologiska platsen i Troja och är en bra bas för att planera en resa.

För att inte tala om det enorma trojanska hästmonumentet stod på stadens strandpromenad, vilket är vad de flesta besökare kommer för att se.

Övernattningar här kan vara frestande, tack vare stadens utvecklade men inte överdrivna nattlivsscen.

Både unga vuxna och familjer kan umgås och roa sig utanför barerna långt efter att solen har gått ner.

8. Troja

Troy, Turkiet

Källa: zebra0209 / shutterstock

Troy, Turkiet

Efter att ha haft titeln UNESCOs världsarvslista i över 20 år nu, är Troja en av de mest ikoniska antika platserna i världen, tack vare vår fascination av dess mytologiska bakgrundshistoria som drivs av populära media och historielektioner.

Platsen är hem för ruinerna av de yttre murarna, befästa städer och ett Athenas tempel, som, även om de lämnar något åt ​​fantasin, alla är fascinerande att vandra runt.

Det var också mötesplatsen för många civilisationer i Medelhavet, vilket betyder att det har stor betydelse för att förstå hur de interagerat under århundradena.

En värdig resa för både historieintresserade och forntida mytfanatiker!

9. Guldhorn

Gyllene hornet, Turkiet

Källa: Mirelle / shutterstock

gyllene horn

Gyllene hornet fungerar som en avgörande hamn för den stora vattensträckan som kallas Bosporen, och är en otroligt vacker naturlig hamn som är hem för ett antal fascinerande historiska platser och är en underbar kuststräcka.

Det sju kilometer långa inloppet har byggts på sedan medeltiden och spelade en gång en central roll för sjöfarten i hela regionen.

Om du går av vid Hasköy har du chansen att besöka den rikligt utsmyckade Aynalıkavak Kasrı-paviljongen innan du beger dig upp till den lika imponerande Eyüp-moskén, byggd för 500 år sedan och magnifik än i dag.

10. Şile och Ağva

Şile, Turkiet

Källa: Anna Soelberg / shutterstock

Şile

Borta vid Svarta havets kust hittar du den utomordentligt attraktiva fiskebyn Şile, som tack vare sin underbara vita strand förvandlas till en badort under sommaren där du kan gå och leka i det kristallklara vattnet.

Om du vill utforska lite, hittar du ett litet offshore-slott byggt på en klipphäll från vars topp du kan få fantastiska vyer.

För ett ännu lugnare område omgivet av fridfullt kustlandskap där du verkligen kan varva ner, bege dig till den närliggande Ağva.

11. Edirne

Edirne, Turkiet

Källa: canyalcin / shutterstock

Edirne

Känd för att vara den andra huvudstaden i det osmanska riket, Edirne är en häpnadsväckande överdådig stad som är fullt av kulturminnesmärkta byggnader inklusive moskéer, museer och en förtrollande och mystisk Gamla stan.

När det kommer till kultur ligger Edirne i framkant av de turkiska städerna, med sin omåttligt populära årliga oljebrottningstävling som leder till årets evenemang.

När det gäller anmärkningsvärda byggnader är Selimiye-moskén en av de finaste byggnaderna i landet komplett med fängslande spiror och en monstruöst stor central kupol.

Också värt ett besök är Edirne Turkish and Islamic Art Museum, inrymt på moskéns innergård och visar fascinerande keramik, tyg och träarbeten från den osmanska tiden.

12. Kilitbahir fästning

Kilitbahir fästning

Källa: Nejdet Duzen / shutterstock

Kilitbahir fästning

Nära staden Çanakkale, med utsikt över Dardanellessundet, hittar du den positivt gigantiska fästningen Kilitbahir, byggd på 1400-talet och står kvar än i dag.

Bara dess storlek betyder att när du klättrar till de högsta vallarna belönas du med otrolig panoramautsikt över sundet och den fridfulla fiskebyn Kilitbahir nedanför.

Ta en guidad tur för att lära dig mer om hur fästningen spelade en avgörande roll för att försvara den avgörande vattenvägen för generation efter generation.

13. Efesos

Efesos, Turkiet

Källa: Tatiana Popova / shutterstock

Efesos

Efesos är en dagsutflykt som verkligen inte bör missas när du besöker Istanbul.

Även om det mest kostnads- och tidseffektiva sättet att ta sig dit är med flyg, är det mer än hanterbart under loppet av en dag och definitivt värt tiden.

Den antika staden har några av de mest otroligt välbevarade monumenten på jorden, inklusive Jungfru Marias hus, där hon förmodligen tillbringade sina sista dagar.

Inte heller att missa är Artemis-templet, som officiellt är ett av världens sju underverk.

Om du inte vill utforska själv och spara lite pengar, är det bästa sättet att besöka på en guidad tur, där du kommer att föras till de bästa platserna och inte behöver sysselsätta dig med transportplaner.

14. Iznik

Ayasofya-moskén, Iznik

Källa: Nejdet Duzen / shutterstock

Ayasofya-moskén, Iznik

Staden Iznik, tidigare känd som Nicea, är en annan gammal befäst bosättning som är full av turkisk, grekisk och till och med romersk historia.

Det är en underbar plats att utforska på grund av en av dess främsta traditioner, som var att producera och handla med keramik och kakel.

Som ett resultat är staden full av reproduktioner och själva arkitekturen är en fröjd att titta på.

Pricken över i:et är den underbara sjön strax utanför staden där du hittar restauranger och kaféer som serverar utsökt traditionell mat för att väcka aptiten.

15. Pamukkale

Pamukkale, Turkiet

Källa: muratart / shutterstock

Pamukkale

Ett annat heldagsåtagande som inkluderar ett flyg, Pamukkale är cirka två timmar bort från Istanbul inklusive en flygresa och landtransport.

Utan tvekan en av landets mest populära attraktioner, Pamukkale är en serie häpnadsväckande vita terrasser med termiska pooler som faller över varandra i de vackra lägenheterna i Turkiets sydväst.

Dessutom är det också platsen för den grekisk-romerska staden Hierapolis, som har varit otroligt välbevarad och bidrar till hela den surrealistiska upplevelsen.

Det dramatiska landskapet är definitivt värt resan, och erbjuder oändliga möjligheter att koppla av, ta otroliga bilder och utforska en av de mest unika platserna i världen.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Istanbul, Turkiet

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *