15 bästa platserna att besöka i Cheshire (England)

När Liverpool och Manchesters höginkomsttagare söker lantliga bostäder tittar de vanligtvis söderut till grevskapet Cheshire.

Så det finns en märklig mångfald i länet, eftersom jordnära industristäder kan befinna sig några kilometer från gentrifierade landsbygdsbyar med eleganta restauranger och butiker.

I väster, nästan på gränsen till Wales, ligger Chester, en kulturarvsstad med ovanlig skönhet och myllrande av historia som går tillbaka till romarna.

Och österut ligger hedarna i Peak District, en av Englands mest uppskattade vildmarksvidder och en himmel för vandrare.

På landsbygden däremellan finns Tudor-hallar och georgiska herrgårdar som nästan alltid är öppna för allmänheten.

Låt oss utforska bästa platserna att besöka i Cheshire:

1. Chester

Chester katedralKälla: flickr
Chester katedral

Cheshires grevskapsstad är lika vacker som fascinerande och har tillräckligt med arv för att hålla i mer än en helg.

För att få en känsla av Chesters romerska castrum-layout kan du gå längs stadsmuren, som, även om de har förstärkts med tiden, har ungefär samma format som de gjorde för 2 000 år sedan.

Innanför murarna finns medeltida gator med svartvita korsvirkeshus som kranar över kullerstenarna från fem våningar och uppåt.

Du måste ringa in till katedralen och se de underbara medeltida täckta gångvägarna vid Chester Rows.

Till och med nu har vi knappt gjort ett grepp om alla spännande saker att se och göra i denna enastående stad.

2. Congleton

Little Moreton HallKälla: flickr
Little Moreton Hall

En av de sista städerna före Peak District, Congleton är en smart marknadsstad med ett användbart utbud av pubar och restauranger.

Vandrare kan använda staden som en utgångspunkt för utflykter till nationalparken, medan närmare inpå kan du vandra längs Dane River och Biddulph Valley Way, som brukade vara en järnvägslinje som transporterade kol ner till krukmakerierna i Stoke.

Men Congleton lyser verkligen för Little Moreton Hall, en stor korsvirkesgård omgiven av en vallgrav och blickar ut över formella trädgårdar.

Den här fantastiska byggnaden gick upp i etapper under 1500-talet och kommer att ge elever i Tudor-historien gåshud för dess rikedom av originalbeslag, som blyinfattade fönster, invändiga väggmålningar och elisabethanska eldstäder.

3. Northwich

Lion Salt WorksKälla: wikimedia
Lion Salt Works

När du vandrar runt i Northwich, kom ihåg att mycket av det du ser är arvet från saltbrytning, som ägde rum under staden från romartiden ända fram till 1900-talet.

Under hela dess historia gav detta Northwich en hel del rikedom, men nackdelen (bokstavligen) var sättningar, avledande floder och ibland skadade byggnadsgrunder.

Det prisbelönta Lion Salt Works erbjuder den ultimata inblicken i Cheshires saltindustri, medan Weaver Hall var ett viktorianskt arbetshus, ett slags tvångsarbetsläger där människor hamnade om de inte hade möjlighet att försörja sig själva.

Mer elegant är Arley Hall, som är en 1800-talsbyggnad som återupplivade stilen i Tudor- och Stuart-palatsen från århundraden tidigare.

4. Knutsford

KnutsfordKälla: flickr
Knutsford

De exklusiva städerna som vi nämnde i inledningen är samlade i ett område som kallas Gyllene triangeln, där flera av de dyraste gatorna i nordväst ligger.

Knutsford är precis den här sortens plats, full av modebutiker, delikatesser, vinbarer och dyra restauranger.

Stadens radhus från 1700-talet och trähusen kompletterar den exklusiva atmosfären.

Det finns också några dagar ute runt Knutsford, som den Austen-liknande georgianska egendomen, Tabley House.

Om du är med hela klanen, prova Gauntlet Birds of Prey, som har massor av rovfåglar, från ugglor till falkar, och håller flygdemonstrationer som de små sent kommer att glömma.

5. Nantwich

Nantwich, CheshireKälla: flickr
Nantwich, Cheshire

En katastrof för köpstaden Nantwich 1583 har visat sig vara en välsignelse för oss.

Det mesta av staden brann ner i en förödande brand, och sådan var förödelsen att Elizabeth I hjälpte till att finansiera återuppbyggnaden.

Det som gav oss är en ensemble av väldesignade Tudor-byggnader, alla byggda ungefär samtidigt.

Gå till huvudgatan och Hospital Street för några av de finaste.

Crown Hotel på huvudgatan är enastående, med genomgående fönster på den fribärande översta våningen.

Det finns också spännande modern historia runt Nantwich, vid Hack Green Secret Nuclear Bunker, en underjordisk relik från kalla kriget med många oroande detaljer som ett medicinskt rum utrustat för att behandla strålningsbrännskador.

6. Sandbach

SandbachKälla: flickr
Sandbach

Om du behöver en första anlöpshamn för din resa till Sandbach, leta inte längre än till marknadstorget.

Denna plats kunde inte vara vackrare; torget är belagt med oregelbundna kullerstenar och historisk arkitektur är runt, i form av rustika gamla pubar med timmerstomme.

Men den stora synen på torget är paret Saxon-kors i sten.

Dessa har daterats till 800-talet och det är spännande att se hur levande de komplexa ristningarna fortfarande är.

Dessa har de klassiska sachsiska sammanflätade mönstren och vinrullar, och om du studerar pelarna noga kommer du att upptäcka drakar, bestar och till och med religiösa bilder.

7. Middlewich

MiddlewichKälla: flickr
Middlewich

En narrowboat-resa är ett mycket avslappnat sätt att se Cheshires landsbygd, och ett av de bästa ställena att börja din resa är i Middlewich.

Staden har betjänats av kanaler sedan den ansökte om att få Trent- och Mersey-kanalen omdirigerad hit för att transportera lokal klor och saltaska.

Denna vattenväg ansluter till Shropshire Union Canal via Wardle Canal, som med sina bara 30 meter är den kortaste i landet.

Om du besöker i juni kommer du att vara i tid till Middlewich Folk and Boat Festival, då hundratals båtar ligger förtöjda i staden och det finns ett fullspäckat schema med spelningar på pubar vid vattnet.

8. Macclesfield

Macclesfield, NatureKälla: flickr
Macclesfield, Nature

En av de bästa sakerna med Cheshires tidigare industristäder är hur deras gamla affärer firas på förstklassiga museer.

I Macclesfield var den stora industrin silkesvävning, till den punkt där denna plats fortfarande är känd som «The Silk Town» långt efter att industrin försvann på 1900-talet.

Sidenmuseet, i den imponerande Paradise Mill, kommer att glädja både industrihistoriker och människor som älskar antikt mode och textilier.

Macclesfield är nu en välbärgad stad, med massor av oberoende butiker att bläddra i, alla blandade med 1800-talsarkitektur eftersom staden var ett av de enda industricentra som undkom bombningar under andra världskriget.

Du kan också byta ut shoppinggatorna mot hedarna eftersom Peak District ligger bara en mil utanför staden.

9. Poynton

PoyntonKälla: flickr
Poynton

Poynton, en före detta kolgruvstad på kuperad landsbygd, ligger i de nedre stigningarna av Penninerna och inom ett grönt bälte som bevarar den omgivande landsbygden.

Du kommer inte att kämpa för möjligheter att fly till det här landskapet när Middlewood Way går förbi Poynton på sträckan för en gammal järnvägslinje från Marple ner till Macclesfield.

Din inkörsport till leden är Nelson Pit Visitor Centre, över ett före detta kol.

Det finns mycket mer gruvdrift och allmän industrihistoria på det fantastiska Anson Engine Museum, som också tillhör en gammal gruva.

Här kan du se en av Europas största samlingar av stationära motorer, med alla typer av pumpar, turbiner och generatorer.

10. Crewe

Crewe, EnglandKälla: wikipedia
Crewe, England

Staden Crewe var avgörande för framgången för den industriella revolutionen i nordväst, eftersom det var här lokomotiven och järnvägarna har sitt ursprung.

Crewe Railway Works grundades 1840 och anställde under sin storhetstid en liten armé på 20 000 för att bygga och serva maskinerna som höll samman leveranskedjorna.

Än idag beskrivs Crewe som en järnvägsstad och det lokala fotbollslaget Crewe Alexandra är «järnvägsmännen». Bege dig till Crewe Heritage Centre, byggt på stadens gamla lokomotiv och med massor av gamla diesel- och elektriska lok att kolla in.

11. Tarporley

TarporleyKälla: flickr
Tarporley

En av Cheshires vackraste byar har en huvudgata med ingenting annat än viktorianska och georgianska tegelhus, och är kantad med gaslampor i smidesjärn för lite extra gammaldags charm.

Du har ett urval av bagerier och butiker att titta på, och det finns fyra pubar i staden för lunch eller en pint.

Några minuter söderut ligger Beeston Castle, som byggdes på 1200-talet i en dominerande miljö på en sandstensklippa 100 meter ovanför Cheshire Plain.

Som ofta hände förstördes slottet delvis i slutet av inbördeskriget för att förhindra att det återanvänds i framtiden, men ruinerna är väldigt suggestiva och vyerna är inget annat än majestätiska.

12. Wilmslow

WilmslowKälla: flickr
Wilmslow

En annan av dessa swish-städer i den gyllene triangeln, Wilmslow, fick först ögonen på nordvästs rika affärsmän och industrimän under viktoriansk tid när järnvägarna gav snabba förbindelser med Manchester och Liverpool.

Det bor en hel del fotbollsspelare här, inklusive den legendariske före detta Manchester United-tränaren Alex Ferguson.

Catering till dessa rika invånare är exklusiva butiker och restauranger, och om du behöver veta hur elegant Wilmslow är så finns det en filial till Hoopers, ett varuhus med bara fyra platser runt om i landet, inklusive de superfina Harrogate och Tunbridge Wells.

För att få fötterna på jorden igen är Quarry Bank Mill i Styal en av regionens mest kompletta före detta bruk, och en lika bra plats som någon annan för att undersöka nordvästs textilhistoria.

13. Warrington

Warringtons stadshusKälla: wikipedia
Warringtons stadshus

Nästan på samma avstånd till Manchester och Liverpool, Warrington är en «New Town» och så mycket av det du ser nu fanns inte före efterkrigstiden.

Men dessförinnan hade det varit en köpstad, och hade tung industri på 1800-talet då textil- och verktygsfabriker var en del av stadsbilden.

Nuförtiden reser människor från omgivande städer och byar för shoppingturer i stadskärnan.

Den lummiga och historiska förorten Stockton Heath utstrålar karaktär, och lyckligtvis är den också fri från de vanliga engelska butikskedjorna, med fristående butiker och restauranger istället.

Se Warrington Town Hall med dess gyllene portar, sök runt kuriosakabinettet på Warrington Museum och ta med de små till djurparken på den vackra Walton Hall and Gardens-gården.

14. Alderley Edge

Alderley EdgeKälla: flickr
Alderley Edge

Denna välbärgade by ligger bara en kort bilresa från Manchester, men Englands andra stad kommer att kännas en värld borta.

Liksom de andra bosättningarna i området är Alderley Edge extremt önskvärt för mancunians och så har den typ av butiker och restauranger som höginkomsttagare ofta besöker.

Ändå är en av de bästa sakerna i byn helt gratis: Alderley Edge är uppkallad efter en bred sandstensås som reser sig över byn.

Den högsta punkten kulminerar på mer än 200 meter och är skyddad av National Trust.

På Stormy Point möts du av en inspirerande utsikt österut till Pennines och Peak District.

15. Daresbury

The Ring O Bells - Chester Road, DaresburyKälla: flickr
The Ring O Bells – Chester Road, Daresbury

Inte långt från Warrington skulle den lilla byn Daresbury vara ett mycket tillfredsställande ställe att fördriva några timmar, även om det inte hade varit födelseplatsen för författaren Lewis Carroll.

Som det är så finns det ett fantastiskt besökscenter vid All Saints Church som kommer att fylla dig med Carrolls tidiga år i Daresbury och möjliga inspirationer till Alice och hennes äventyr i Underlandet.

Lewis Carrolls far hade faktiskt varit kyrkoherde för henne när författaren föddes 1832. Ta också en stund för att uppskatta byn och dess gamla hall, före eller efter en snabb pint på den härliga Ring ‘O Bells puben.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Cheshire, England

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.