15 bästa platserna att besöka i Derbyshire (England)

En plats för kontraster, Derbyshire räknas som East Midlands, även om dess nordligaste städer ligger på samma breddgrad som städer som Manchester och Liverpool.

Spännande naturlig skönhet är nästan vanligt i detta län, och mycket av det faller inom Peak District National Park.

Om du är förförd av de ståtliga husens överflöd, kommer Chatsworth House att transportera dig till en Jane Austen-roman, och om du är inne på den industriella revolutionen, dök världens första fabriker som vi känner dem upp i Derwent River Valley i slutet av -1700-talet och är en UNESCO-plats.

Sätt Derby på din agenda också, eftersom denna upplysningsstad var där spåren lades för industrin att svepa genom England på 1700-talet.

Låt oss utforska bästa platserna att besöka i Derbyshire:

1. Derby

Derby: Cathedral Church of All SaintsKälla: flickr
Derby: Cathedral Church of All Saints

Det finns så många sidor av Derby att det blir svårt att veta var man ska börja.

Visst måste Derby Museum and Art Gallery vara en av dina ingångspunkter.

Det beror på dess många verk av Joseph Wright från Derby, 1700-talsmästaren i chiaroscuro och en agent för upplysningen för sin entusiasm för laboratorier och vetenskapliga experiment.

Om du menar allvar med real ale så är Derby precis på din gata, och de som vet säger att det finns ett större utbud av ale på pubar i staden än någon annanstans i landet.

Res tillbaka till den georgiska tiden i Derby på Pickford House Museum och prova kulturen i det historiska katedralkvarteret, och du kommer fortfarande bara att börja.

2. Buxton

Buxtons operahusKälla: flickr
Buxtons operahus

Kurorten Buxton grundades av romarna och har varit en turistattraktion i hundratals år.

Men det blev mycket på modet på 1780-talet när den femte hertigen av Devonshire beordrade satte sin prägel med några härliga projekt.

Ett av visningsobjekten var den magnifika Crescent, designad av den omtyckta georgianske arkitekten James Carr.

Denna ligger precis bredvid St Ann's Well, där Buxtons berömda källvatten dyker upp ur marken vid 27,5°C. På andra håll är Pavilion Gardens hur raffinerad som helst, och operahuset från 1903 är ett underverk i jugendstil.

Du kan också själv se Buxtons ovanliga geologi i Poole's Cavern, en kalkstensgrotta som går tillbaka två miljoner år tillbaka och med mer än 300 meter öppen för allmänheten.

3. Chesterfield

Chesterfield, EnglandKälla: flickr
Chesterfield, England

Den stora marknadsstaden Chesterfield skulle inte vara sig lik utan dess konstiga spira.

St Mary and All Saints' spira, som kröner den största kyrkan i Derbyshire, är både vriden och snett.

Den lades till kyrkan på 1300-talet och alla möjliga konstiga förklaringar har vågats för dess enastående utseende.

Men det mest troliga är att ledningen på södra sidan av taket har expanderat och krympt under hundratals år av soliga dagar.

Hardwick Hall vilar på en kulle med privilegierad utsikt över landsbygden, som byggdes för Bess of Hardwick, den rikaste kvinnan i det elisabethanska England efter drottningen.

Hennes hus är ett av de mest prestigefyllda och vackra herrgårdarna i landet, och var bland de första renässansbyggnaderna som ritades i England.

4. Peak District

Peak DistrictKälla: flickr
Peak District

Derbyshire har mer av denna nationalpark i sina gränser än något annat län.

Och du kommer att förstå hur Peak District förändras, från de gräsbevuxna kalkstensdalarna i söder till de karga och obefolkade sandstenshedarna i norr, allt inom detta län.

Det finns flera veckor värda av hjärtskärande naturliga sevärdheter, från episka branter med branta klippor till grottor rika på mineraler som bara förekommer på denna plats.

Författare som Jane Austen, Wordsworth och Charlotte Brontë inspirerades alla av denna naturliga prakt, och det är också fascinerande att se hur människor har format landet med gruvdrift och industriell verksamhet som sedan länge har hänförts till det förflutna.

5. Bakewell

BakewellKälla: flickr
Bakewell

Bakewell är den enda marknadsstaden som ligger inom nationalparkens gränser. Bakewell är underbar som du kan hoppas, full av stenbyggnader och storslagna gårdar.

Ett av de äldsta monumenten i staden är bron över Wye, med fem gotiska spetsbågar och byggd runt den tid Bakewell fick sin marknadsstadga 1254. De omgivande kalkstensdalarna är förutsägbart spektakulära, och utbudet av gångvägar är stort, men Monsal Trail är förmodligen valet för familjer.

Detta ligger på en nedlagd järnvägslinje, så lutningarna passar vandrare i alla åldrar.

Och vad du än gör måste du ta dig tid till två av Storbritanniens mest hyllade ståtliga hem, Chatsworth House och Haddon Hall, båda lokalt till Bakewell.

6. Wirksworth

WirksworthKälla: flickr
Wirksworth

Blygruvindustrin hade startat i Wirksworth runt romartiden, och även på 1700-talet rapporterade författaren Daniel Defoe att det fanns tusentals gruvor i området.

Industrin hade dött bort på 1900-talet men Church of St Mary's har en fenomenal artefakt som tydliggör hur gammal praktiken hade varit.

Det finns en anglosaxisk sten från 600-talet, kallad «Th' owd Man» med en snidning som föreställer en blygruvarbetare.

Detta är kopplat till ett kistlock, även det daterat till 600-talet och föreställande änglar.

Staden Wirksworth har massor av karaktär och dess georgianska värdshus, tesalonger, pubar och gallerier gör den till ett idealiskt huvudkvarter för en semester i Peak District.

7. Ashbourne

AshbourneKälla: flickr
Ashbourne

Den här staden ligger närmast en av Peak Districts paradisbitar: Dovedale är en brant skogbevuxen dal som utlovar en oförglömlig promenad och bilder som nästan kommer att trotsa tron.

Och inget besök är komplett utan att hoppa över trappstenarna över vattnet.

På sommaren är reservoaren Carsington Water en honungskruka för seglare, sportfiskare, fågelskådare och cyklister, allt i en annan underbar miljö.

Det finns historia i Sudbury Hall, som har National Trust Museum of Childhood, vilket sätter dig i en viktoriansk skolbarns korta byxor eller klänning.

Och med så mycket i området, Ashbourne mer än tillräckligt med pubar och värdshus för att ta emot sina många besökare.

Detta är också ett arv från när staden var en mellanstation och ett viktigt stopp på vägen från London till Carlisle.

8. Matlock

Matlock, DerbyshireKälla: flickr
Matlock, Derbyshire

Bredvid floden Derwent, som har skapat några imponerande landskap i söder, utvecklades Matlock som en kurort efter att dess källor upptäcktes 1698. När hydroterapi var på modet på 1800-talet kom besökare från när och fjärran för behandlingar, och detta har lämnat Matlock med vacker arkitektur som matchar dess utsökta naturliga läge.

Floden har en rad stigar som gör att du kan strosa ner till den gamla semesterorten Matlock Bath i söder.

Gå hit till Abrahams höjder, med en linbana som korsar flodravinen och två grottor skapade av nästan 2 000 år av blybrytning.

9. Belper

Belper, EnglandKälla: mapio
Belper, England

Du kan spåra den industriella revolutionens första gnistor till Belper, som tillhör världsarvet Derwent Valley Mills.

I denna stad utnyttjade industrimannen och innovatören Jedediah Strutt Derwents vattenkraft för att bygga några av de tidigaste textilbruken i Belper på 1770-talet.

Så på platser som Strutt's North Mill kommer du att gå tillbaka till de tidigaste exemplen av vad vi känner igen som moderna fabriker.

Efter att dess föregångare hade förstörts av brand var denna byggnad från 1803 den första i världen med en brandsäker järnram.

Ge även huvudgatan i Belper en titt, eftersom den korades till den bästa i Storbritannien 2014.

10. Glossop

GlossopKälla: flickr
Glossop

Längst norr om länet är Glossop en gammal bomullskvarnstad vid de norra foten av Peak District.

Denna del av parken är känd som Dark Peak, eftersom under jorden finns ett lager av mörkare sandsten.

Landskapet är vildare och mindre beboeligt, med kusliga hedar och torvmossar i dalarna.

Glossops vackra gamla stugor är byggda av denna sandsten, och även om den har en historia som börjar med romarna, expanderade staden i början av 1800-talet med kvarnarna.

Nu är det en välbärgad pendlarstad, dit människor från Manchester flyttar för landsbygdens luft, och på grund av hur lätt det är att ta sig in i nationalparken.

11. Castleton

Castleton, DerbyshireKälla: flickr
Castleton, Derbyshire

Vid övergången mellan Dark Peak och den grönare White Peak i söder är den förtjusande byn Castleton mycket populär bland turister.

Och det är inte svårt att se varför: Gå först under marken, in i Blue John and Treak Cliff Caverns, de enda gruvorna i världen som har Blue John, en sorts fluorit formad till skålar och dekorativa föremål från 1700-talet.

Besökscentret i Castleton har några föremål gjorda av detta glänsande material.

Och i dagsljuset behöver du bara dina egna fötter för att erövra majestätiska platser som den grubblande Mam Tor, där ett fort från järnåldern stod, eller de pittoreska ruinerna av slottet Peveril, byggt av normanderna 1086.

12. Swadlincote

Sharpes keramikmuseumKälla: Youtube
Sharpes keramikmuseum

På 1700- och 1800-talen handlade South Derbyshire, precis som grannlandet Staffordshire, om keramikindustrin.

Allt från tegelstenar och toaletter till expansiv keramik för industrimän tillverkades i denna stad.

Sharpe's Pottery Museum kan sätta dig i kontakt med denna aspekt av Swadlincotes historia i en vackert restaurerad flaskugn, komplett med verkstäder och uthus.

Nu ligger staden i den nyutformade National Forest, ett nyligen genomfört projekt för att återplantera de kolossala skogsområdena som täckte större delen av mittlandet fram till industriåldern.

Hittills har åtta miljoner ask-, tall- och ekar planterats.

13. Edale

EdaleKälla: flickr
Edale

Grizzled äventyrare som tänker gå hela Pennine Way kommer att börja sin vandring vid Edale, som är den södra stigen.

Denna National Trail går genom 267 miles av Englands mest utmanande vildmark, och om du planerar att göra det en gång måste du vänta i tre veckor.

Om du bara är i Edale under helgen kan du gå förbi Moorland Centre och förklara de lokala myrarnas mänskliga och naturliga historia, innan du slår ut på en av de cirkulära stigarna.

Ett krävande lokalt alternativ är Jacob's Ladder, en gammal sicksackande packhästväg som förband Sheffield med Manchester och Liverpool.

Öka aptiten på hedarna innan du drar dig tillbaka till en av Edale's Pubs för en värmande måltid och en pint real ale.

14. Hathersage

Stanage EdgeKälla: flickr
Stanage Edge

Denna förtjusande by i Peak District används som bas för promenader i den spektakulära Hope Valley.

Ett ögonblick bort ligger Stanage Edge, en fantastisk sandstensbrant med 100 meter långa väggar för några av de bästa klättringarna i nationalparken.

Hathersage är också genomsyrad av folklore och har associationer till författaren Charlotte Brontë.

Vid St Michael's Church ligger vad som påstås vara graven för Robin Hoods löjtnant Little John.

Och på 1800-talet stannade Brontë i byn medan hon skrev Jane Eyre, och platser som den underbara North Lees Hall (Thornfield Hall i Jane Eyre) har fiktiva motsvarigheter i boken.

15. Bolsover

Bolsover slottKälla: flickr
Bolsover slott

I nordöstra Derbyshire är Bolsover en före detta kolgruvestad som led lite efter att den huvudsakliga sysselsättningskällan lämnats på 80- och 90-talen.

Bolsover har en helt annan känsla för att säga Matlock eller Chesterfield, som båda ligger bara några kilometer bort.

Men naturen är vacker, människorna är varma och här finns en av länets mest slående historiska byggnader.

Boldover Castle började livet som en normandisk fästning, men förvandlades på 1600-talet till det förnämliga palats som finns kvar idag.

Mindre än tio minuter öster om Bolsover ligger Cresswell Crags, platsen för Europas nordligaste förhistoriska grottmålningar.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Derbyshire, England

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *