15 bästa platserna att besöka på Island

Island är vild, vindpinad och kakad av iskapslar från söder till arktiska norr, ett land med ångande vulkaner och förtrollande fiskestäder, karga kanjoner och kolossala fjordar, bubblande varma källor och surrande vodkabarer. Här tar vi en titt på 15 av de bästa platserna som varje resenär till denna skandinaviska ö bör ha på menyn (tillsammans med den uberfärska fisken förstås!).

Låt oss utforska bästa platserna att besöka på Island:

1. Blå lagunen

Den blå lagunen

Källa: flickr

Den blå lagunen

Bubblande och ångande mellan de klippiga uddarna på Reykjaneshalvön cirka 40 kilometer från öns huvudstad Reykjavik, blå lagunen är en av Islands mest besökta turistattraktioner. Trots sin vulkaniska natur är platsen faktiskt mycket ung; bildades av de överblivna plugghålen från ett geotermiskt kraftverk på 1970-talet. Ändå är läget mitt bland åsarna runt Grindavik verkligen förtrollande, medan vattnet är fyllt med mineraler – anledningen till lagunens skimrande, vitaktiga nyans och drivkraften bakom platsens berömda helande krafter. Besökare till lagunen kan också njuta av massage i vattnet, guidade turer i det märkliga geotermiska området och lyxiga loungefaciliteter dessutom.

2. Gullfoss vattenfall

Gullfoss vattenfall

Källa: flickr

Gullfoss vattenfall

Besökare kommer att se det majestätiska vattenfallet Gullfoss brusa över branterna och bluffarna på sydvästra Island. Den är känd som en av de mest dramatiska grå starr i världen, och faller över en rad stegade klippor och terrasser innan den kastar sig över den 32 meter höga springan som ger fallet dess distinkta utseende av att försvinna in i den isländska underjorden. Själva fallen kan ofta hittas välvda av regnbågar eller höljda i dimma, medan på sommaren kommer de omgivande kullarna och åsarna klädda i ett grönskande gräs som utgör en fin bakgrund för vandring runt Hvitaflodens strand.

3. Grundarfjordur

Grundarfjordur

Källa: flickr

Grundarfjordur

Den lilla och sömniga fiskebyn Grundarfjordur gör sitt hem på den islagna kanten av Snaefellsnes-halvön, där några av västra Islands mest märkliga kustformationer kantar sig upp till Grönlandshavets vatten. Och medan vandring och klippvandring finns i överflöd i den omgivande nationalparken och Grundarfjordur själv är känd för sina jordnära sommarfolkfestivaler med tillstånd av den lokala Viking Foundation, är staden utan tvekan mest känd som startpunkten för att se (och fotografera för de flesta) slående profil av berget Kirkjufell, som slingrar sig som en stenig hajfena mitt bland vattenfallen och vikar på Snaefellsnes.

4. Myrdalsjökull Glacier Park

Myrdalsjökull Glaciär

Källa: flickr

Myrdalsjökull Glaciär

Inbakade i is året runt, är de skyhöga åsarna i den mäktiga Katla-calderan värd för Islands vilda och arktiska glaciärpark Myrdalsjokull. Detta snöpackade fält omfattar hundratals kvadratkilometer och representerar det fjärde största i sitt slag i landet. Det är känt för sitt utomjordiska utseende, när grönskande toppar sticker ut ovanför de ishuggna dalarna, metamorfa skapelser trängs ovanför sprickorna och snabba sandpooler lurar i utkanterna av Solheimajokul – en av Myrdalsjökulls mest slående utlöpare. Guidad vandring är oerhört populär här, med platser som Fimmvorduhals-passet och Eyjafjallajökulls åsar som båda erbjuder vågade tillflyktsorter.

5. Landmannalaugar

Landmannalaugar

Källa: flickr

Landmannalaugar

Landmannalaugar är en djupt utskuren dal mitt i sydvästra Islands berömda naturreservat Fjallabak. Landmannalaugar är en dold pärla av en destination som kommer komplett med allt från bubblande vulkaniska varma källor till ockrafärgade bergsryggar. Vandringsleder omger hela regionen, medan en campingplats mitt i Landmannalaugar och en separat fjällstuga erbjuder utomhustyper den utgångspunkt de behöver för att ta sig ut på den berömda Laugavegur-leden. Områdets motståndskraft måste dock vara Brennisteinsalda-toppen; en blandning av obsidian-lavaplattor och järnfärgade, svavelfläckiga åsar som kan ses från leden.

6. Reykjavik

Reykjavik

Källa: flickr

Reykjavik

På samma gång sofistikerat och udda, hedonistiskt och händer, Reykjavik slår ett rejält slag för den nordligaste huvudstaden på planeten. Dess charmiga centrum av målade timmerhus övervakas av den skyhöga och oförglömliga nålliknande spiran på Hallgrimskirkja – nu en veritabel ikon för den isländska staden – medan mängder av rejäla skandinaviska vodkabarer och tavernor smälter samman mellan gatorna. I närheten ger den vackra Tjornin-poolen en vattenkant till staden, medan parlamentsbyggnaden i Alpingi utstrålar 1800-tals charm och centrum pulserar av bland annat Islands Nationalgalleri, Hafnarhus och de fascinerande forntida ruinerna av 871±2. . Kort sagt, den här får du inte missa!

7. Vatnajökull nationalpark

Vatnajökull nationalpark

Källa: flickr

Vatnajökull nationalpark

Krönt av de till synes oändliga isfälten på dess eponyma glaciär (den största på kontinenten utanför polcirkeln), gör Vatnajökull nationalpark sitt hem över mer än 13 000 kvadratkilometer sydöstra och centrala Island. Området är känt för den stora variationen i landskap, rullande från de blomfyllda ängarna och brusande vattenfallen (missa inte det berömda Dettifossfallet!) som går genom Skaftafells lågland (där det också finns gott om campingplatser på sommaren) till de vindpinade, spruckna glaciärfälten på bergstopparna. Våtmarkerna här är värd för strövande renar, medan mäktiga Hvannadalshnukur (landets högsta punkt) står högt och Eldgja-kanjonens karga inre uppvisar en verkligt underbar vulkanisk geologi – det finns massor att se!

8. Borgarnes

Borgarnes

Källa: flickr

Borgarnes

Borgarnes kan bara se ut som ett litet skvätt vitkalkat timmer i sitt läge inklämt mellan kustslätterna, de stigande topparna i Hafnarfjallmassivet och vattnet i Borgarfjordur lite norrut från Reykjavik. Men denna ödmjuka fiskeby vid havets utkant har faktiskt mytiska rötter, på sidorna i Egils Saga, och senare blev platsen det kommersiella handelscentrumet för hela västra Island. Det betyder att resenärer kan förvänta sig en rad shoppingmöjligheter och liknande som Settlement Centre Museum, som berättar om Borgarnes tidigaste dagar, tillsammans med omgivningens mer uppenbara drag: kustnära vandring; valfläckning; dessa outplånliga varma källor!

9. Asbyrgi kanjon

Asbyrgi kanjon

Källa: flickr

Asbyrgi kanjon

De mejslade ravinerna och åsarna i Asbyrgi tar sig ut ur det klippiga inlandet i nordöstra Island och misslyckas sällan med att dra en flämtning. Sammanlagt sträcker sig kanjonens raka kanter i mer än tre kilometer och hamnar på hela 100 meters höjd vid vissa punkter. Vandringsleder kan hittas genomträngande djupt in i den älvristade, glaciala dalen, som väver sig förbi tussängar, vide- och björklundar och de uråldriga inslagen i istidens klippor. Platsen är också höljd i nordisk legend; tros ha skapats av fotfallet av Odins mytomspunna häst, Sleipnir.

10. Skalholt

Skalholt

Källa: flickr

Skalholt

Off the beaten-track och ofta förbisedd för den södra regionens större drag – Gullfoss vattenfall och Gyllene cirkeln – Skalholt kan hittas satt på de böljande fälten precis vid kanten av Hvitafloden. Tro det eller ej, men detta lilla, snödammiga centrum i vildmarken var faktiskt en av de mäktigaste och viktigaste platserna i landet från 1000-talet och framåt, och kom att hyllas som epicentrum för den isländska katolicismen. Idag kröns staden av den överdimensionerade Skalholts katedral, som praktiskt taget helt byggdes om på 1900-talet, komplett med eleganta danska glasmålningar.

11. Akureyri

Akureyri

Källa: flickr

Akureyri

Norra Islands självutnämnda huvudstad kan komma som en riktig överraskning. Trots sina ödmjuka 18 000 invånare gör denna fiskehamn och kustpärla i en stad vid utkanten av Eyjafjordur några allvarliga vågor. Dess centrum är packat till bredden med intressanta oberoende kaféer och tehus, medan shoppinggatan Hafnarstraeti erbjuder otaliga butiker och hantverksbutiker. Samtidigt efterliknar Akureyrkyrkans tvillingspiror de snöklädda topparna som höljer staden på alla sidor, och den lokala vurmen för majo-doppade, chipspackade hamburgerbullar har nu blivit en legend i sig. Ja sir, Akureyri är verkligen värt ett besök!

12. Västfjordarna

Västfjordarna

Källa: flickr

Västfjordarna

Spåriga och utskjutande som fingrar av sten och sten i Grönlandshavets isiga rullar, är de olika rankorna på Västfjordshalvön säkert bland de mest häpnadsväckande och värdiga naturunderverken på hela Island. Ett paradis för vandrare, de kommer komplett med platser som reservatet Hornstrandir, med dess fjällrävar och sälfiska, och Latrabjarg (Europas västligaste punkt om man inte räknar Azorerna). Sedan finns det härligt belägna Isafjordur, som klamrar sig fast vid en sandspott på kanten av havet och har en historia som går ända tillbaka till 800-talet! Havskajakpaddling, klippvandring och att slå Raudasandurs skimrande sand är också alla favoriter.

13. Sjön Myvatn

Sjön Myvatn

Källa: flickr

Sjön Myvatn

Beläget strax öster om den så kallade norra huvudstaden Akureyri, erbjuder sjön Myvatn ett verkligt överjordiskt landskap som sträcker sig från branta kratrar till konstiga vulkaniska plugghål till bubblande lerpölar och massor av mer. Man tror att sjön dök upp efter ett vulkanutbrott för mer än två årtusenden sedan, och idag är den mycket älskad av både fågelskådare, vandrare och äventyrssökande. Toppattraktioner i området inkluderar Namaskard-lerpölarna, Dimmuborgirs svarta lavamonoliter, vindbelgjarfjall som kan vandras på drygt 500 meter över havet och de svavelhaltiga Myvatn Nature Baths (bra om du inte vill ha folkmassorna i Blå lagunen !).

14. Thingvellir nationalpark

Thingvellir nationalpark

Källa: flickr

Thingvellir nationalpark

Thingvellir National Park är en symfoni av vulkaniska åsar och kontinentala sprickor, snidade kanjoner och de strömmande grå starr i den mäktiga Oxarafloden. Nationalparken är utan tvekan den vackraste naturliga enklaven på hela Island. Det är inte bara lättillgängligt från Reykjavik, utan kommer också komplett med totemiska platser som Silfra-sprickan och Peningagja-poolen, en spricksjö som glittrar av mynt som går tillbaka mer än 100 år. Thingvellir är också en vandrares dröm som går i uppfyllelse, med karga klipppromenader och bergsklättringar, medan historie- och kulturfantaster kommer att älska att avslöja resterna av landets första vikingatida parlament – ​​inrättat här 930.

15. Hofn

Hofn

Källa: flickr

Hofn

Med ett verkligt dramatiskt läge på de små holmar och fingerliknande halvöar som ligger kvar i Atlantens vatten utanför Hornafjordur, är lilla Hofn ett utmärkt exempel på en sydisländsk fiskestad. Som en av de gynnade portarna till östra Islands vilda vildmarker och Vatnajökulls nationalpark är platsen ett utmärkt val för resenärer som är angelägna om att fördjupa sig i några av landets främsta natursevärdheter, medan ett folkmuseum, Ice Land Glacier Utställning och utan tvekan de bästa hummermatställena i hela Europa gör att dröja här en dag eller två till ett fantastiskt sätt att få en känsla för den rustika, salttvättade atmosfären hos sjöfarande lokalbefolkningen.

Var de ska bo: Bästa hotellen på Island

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *