15 bästa platserna att besöka i Wiltshire (England)

I West Country är Wiltshire ett grevskap med kalkdun som möter Cotswold Hills på gränsen till Somerset och Gloucestershire.

Som en av de mest bördiga regionerna i England finns det riklig jordbruksmark i Wiltshire, varvat med välskötta städer och byar som är uppskattade för sina söta stugor med halmtak.

Länets kullar är krönta med fort och gravhögar från bronsåldern, och det finns även neolitiska monument som den världsberömda Stonehenge eller stencirklarna vid Avebury, som alla är en del av ett världsarv.

Säkert att det hände mycket i den här delen av England för tusentals år sedan.

En av de saker som gör Wiltshire så tyst nu är den begränsade Salisbury Plain mitt i länet, ett gigantiskt område med militär mark med armébaser och flygfält.

1. Salisbury

Salisbury, EnglandKälla: flickr
Salisbury, England

Historiska Salisbury är en vackert presenterad stad dränkt i medeltida arv och en av de främsta anlöpningshamnarna för turister i Wiltshire.

Och detta är inget mysterium när du ser katedralen och avslöjar den fascinerande historien inom dess väggar.

Denna sensationella 1200-talsbyggnad har den äldsta fungerande klockan i världen, från 1386, och den har den bäst bevarade av de fyra exemplaren av Magna Carta.

Katedralen är obligatorisk, men bara en av många saker att bli upphetsad över.

Salisbury är ett utmärkt ackompanjemang till närliggande Stonehenge och Wiltshires bronsåldersmonument, medan på en kulle norr om Salisbury ligger Old Sarum, där den gamla staden och katedralen en gång låg.

Här hade det funnits en bosättning från bronsåldern till 1200-talet då katedralen flyttades till sin nuvarande plats.

2. Bradford på Avon

Bradford på AvonKälla: flickr
Bradford på Avon

Den västra sidan av länet ligger i de nedre delarna av Cotswold Hills, och kombinationen av den milda kalkstenen och Bradfords historiska rikedom gör Bradford oslagbar.

Staden blev rik på ylletextilhandeln på 1600-talet när mycket av dess nuvarande arkitektur byggdes, och med sin vindlande topografi är det en mycket givande plats att se till fots.

Den vackraste synen av allt är den medeltida bron, som har ett kapell som senare omvandlades till ett lås för att hålla bråkmakare över natten.

Det finns förvånansvärt mycket att ta sig igenom i Bradford, men den sachsiska kyrkan St Laurence från 1000-talet, Tithe Barn från 1300-talet och trädgårdarna i konst- och hantverksstil på Iford Manor måste vara med i dina planer.

3. Amesbury

Stonehenge, AmesburyKälla: flickr
Stonehenge, Amesbury

Det finns bevis på mänsklig bosättning som går tillbaka mer än 10 000 år i Amesbury, vilket gör det till den överlägset äldsta bosättningen i landet som har varit bebodd kontinuerligt.

Om det finns en sak att se runt Amesbury måste det vara Stonehenge, som knappast behöver introduceras.

Denna ring av monumentala stenar går tillbaka till 3000 f.Kr. och det är häpnadsväckande att tänka på att dessa enorma stenar reste från så långt som Pembrokeshire i Wales.

Se till att dröja kvar i staden ett tag för att se Church of St Mary and St Melor, som en gång var Amesbury Abbey, grundad på 900-talet och begravningsplatsen Henry III:s fru, Eleanor av Provence som dog i Amesbury 1291.

4. Avebury

AveburyKälla: flickr
Avebury

För en liten by mitt i nedgångarna har Avebury mycket att göra.

Först ut är de neolitiska stencirklarna, som är en del av samma världsarv som Stonehenge.

Denna henge går tillbaka 5 000 år och tog århundraden att färdigställa.

Stenarna har stor betydelse för moderna hedningar, och det är inte ovanligt att se människor utklädda till druider här! Men för alla andra är de ett mystiskt och fängslande monument över en tid då människor först gick samman i jordbrukssamhällen i en av Storbritanniens mest bördiga regioner.

Avebury Manor ligger precis vid stencirklarna och är en fröjd, med anor från mitten av 1500-talet och med träpaneler och formella trädgårdar utanför.

5. Devizes

DevizesKälla: flickr
Devizes

Även i ett län fyllt av intressanta marknadsstäder kommer Devizes att stanna hos dig när du har lämnat.

Centrum är mycket välbevarat, med mer än 500 kulturminnesmärkta byggnader.

Så du kan plocka upp många olika trådar för att lära dig mer om staden och Wiltshires förflutna.

En av dessa är Wadworth Brewery, som fortfarande levererar öl med shirehäst efter nästan 150 år och gärna visar dig runt i brygghuset.

Sedan finns det den georgiska industritekniken i Caen Hill, där en flygning med 16 slussar leder kanaltrafik upp eller ner för kullen.

Och Wiltshire Museum är en fantastisk attraktion som kommer att föra dig ansikte mot ansikte med bronsålderns skatter begravda med hövdingar i sina gravar.

6. Marlborough

Marlborough High StreetKälla: flickr
Marlborough High Street

Denna gamla och framstående marknadsstad är en dröm att utforska och har ett unikt utseende på grund av sin mycket breda huvudgata.

Detta är faktiskt den näst bredaste i hela England, och detta ger gott om plats för veckomarknaderna som äger rum på onsdagar och lördagar.

Bara att vandra runt Marlboroughs välbevarade gator, hem till pubar, tesalonger och antikaffärer, är det inte svårt att säga att staden har haft långa perioder av rikedom.

Silkeshandeln är att tacka för en av dessa, och du kan titta förbi köpmannens hus på huvudgatan för att lära dig hur en rik 1600-talsaffärsman skulle ha levt.

7. Cricklade

Cricklade, EnglandKälla: flickr
Cricklade, England

Themsen flirtar med det nordvästra hörnet av Wiltshire och passerar staden Cricklade när den är lite mer än en bäck.

Till och med en stad så liten som Cricklade har tillräckligt med historia för att sätta ihop en kulturarvsstig, som visar dig runt några intressanta sevärdheter som två medeltida kyrkor, ett kloster från 1200-talet, Jenner Hall som är från 1600-talet och en konstigt utseende klocka designad för att fira Victorias diamantjubileum i slutet av 1800-talet.

Landsbygden är lika vacker här som överallt i Wiltshire, och tidigt på våren bryter North Meadow National Nature Reserve ut i blom tack vare sina många, sällsynta vilda ormhuvuden.

8. Swindon

Museum of the Great Western RailwayKälla: flickr
Museum of the Great Western Railway

Det som ligger närmast ett stadscentrum i Wiltshire, Swindon skiljer sig från resten av länet eftersom det är ett modernt nav för företag och utbildning och har ett industriellt arv.

Det hyllade museet för Great Western Railway ligger på platsen för Swindon Works, vilket var det som höll denna berömda linje i drift, och producerade samtidigt tre nya ånglok varje vecka.

Museet kartlägger åldern för ångresor, med en flotta av motorer inklusive GWR Star Class North Star, designad av Robert Stephenson själv 1838. De högteknologiska företagen baserade runt Swindon gör det till en lämplig plats för Museum of Computing, men om du inte kan klara dig utan en hit av gammaldags glamour Lydiard Park ligger på tomten till en kunglig palladisk herrgård.

9. Lacock

LacockKälla: flickr
Lacock

Du måste gå långt för att hitta en vackrare by än Lacock i Wiltshires Cotswolds.

Du kanske undrar om du har vandrat in i en saga, eftersom varje hus fylls av rustik charm.

Denna ensemble av timrade och väderbitna kalkstensbyggnader är under vård av National Trust, och det kommer inte att vara någon nyhet att höra att många TV-program och filmer (inklusive två Harry Potter-filmer) har filmats här.

Lacock Abbey är ett nunnekloster som blev ett ståtligt hem efter upplösningen av klostren på 1500-talet.

Den här utsökta stenbyggnaden, som också tillhör National Trust, är en engagerande blandning av stilar och har massor av originaldetaljer, som ett bageri och bryggeri i Tudor-gårdarna.

10. Tisbury

Tithe Barn, TisburyKälla: flickr
Tithe Barn, Tisbury

I området West Wiltshire Downs med enastående naturskönhet är Tisbury en förtjusande by vid Nadderfloden, en kristallklar kritström känd för sin öring.

Tisbury blomstrade under medeltiden när dess stenbrott gav stenen till Salisbury katedral.

Det finns massor av märkliga sevärdheter att tänka på, som den klass I-listade församlingskyrkan, som har en 4 000 år gammal idegran, det näst äldsta trädet i Storbritannien, på sin trädgård.

Sedan har du Tithe Barn från 1200-talet, som har det största halmtaket i England.

Men om du bara ser en sak i det här området måste det vara Wardour-slottet från 1300-talet, skadat under en fem dagar lång belägring under inbördeskriget och nu en romantisk och välformad ruin som ofta förekommer i filmer och TV-program.

11. Warminster

WarminsterKälla: flickr
Warminster

Staden Warminster i sydvästra delen av landet har mycket att rekommendera och har mycket av sin nuvarande karaktär att tacka majshandeln och en George Wassey, en rik tyghandlare som donerade en förmögenhet för att få Warminster att piffa upp i början av 1800-talet.

Staden har mer liv och nattliv än alla de omgivande byarna tillsammans, men Warminsters lockelse kommer från dess närhet till två av Englands favoritdagar på landsbygden.

Stourhead är ett lanthus och trädgård par excellence, medan Elizabethan Longleat Manor också är enastående, men inkluderar även Longleat Safari Park, den prisbelönta och enormt populära vilda attraktionen.

12. Malmesbury

Malmsbury Abbey Houses formella trädgårdarKälla: flickr
Malmsbury Abbey Houses formella trädgårdar

Malmesbury ligger vid två grenar av floden Avon och är en annan av nordvästra Wiltshires Cotswold-städer, och den är lika historisk och vacker.

Detta var en av Alfred den Stores främsta befästningar mot vikingarna i slutet av 800-talet, medan Malmesbury Abbey har funnits här sedan 600-talet och var i konstant användning tills den upplöstes av Henrik VIII. Klostret är begravningsplatsen för Athelstan, kung av anglosaxarna fram till 939. Alldeles intill klostret och med några av dess byggnader efter att klostret upplöstes ligger Old Bell Inn.

Detta är det äldsta hotellet i England, och serverat gäster sedan 1220.

13. Wilton

Wilton HouseKälla: flickr
Wilton House

Strax väster om Salisbury har Wilton en stilig atmosfär för sina pittoreska 1600- och 1700-talsbyggnader och en kyrka som nästan verkar extravagant för en så liten plats.

Som namnet kommer att berätta var Wilton en gång Wiltshires grevskapsstad, en roll som den spelade fram till 1000-talet.

Och anledningen till så mycket storslagen georgisk arkitektur är vävindustrin, som blomstrade i staden i hundratals år.

Värdefulla Wilton-mattor vävs fortfarande i staden idag, även om den är i mindre skala än i gamla tider.

För en del sightseeing är Wilton House otroligt påkostat, med State Rooms dekorerade med porträtt av Anthony van Dyck av den landade familjen Herbert på 1600-talet.

14. Pewsey

Pewsey White HorseKälla: flickr
Pewsey White Horse

I århundraden har de gräsbevuxna sluttningarna i Englands West Country dekorerats med monumentala konstverk genom att exponera den vita krita nedanför.

I Wiltshire tar de formen av en vit häst.

Det finns åtta runt om i länet, och en av de nyare är Pewsey White Horse, som reser sig över majsfälten i den idylliska Pewsey Vale.

Med sina stugor med halmtak är den lilla staden Pewsey ett mycket trevligt ställe att tillbringa en eftermiddag på, med några allmänna ledningsrätter och en mängd trevliga pubar att besöka.

Följ Kennet & Avon-kanalen österut till Crofton Pumping Station, som är mer än 200 år gammal och använder en fungerande strålmotor för att pumpa vatten från en bäck för att fylla på kanalen.

15. Castle Combe

Castle CombeKälla: flickr
Castle Combe

En passande plats att avrunda listan, Castle Combe nämns som en av de vackraste byarna i England och ett viktigt stopp i Cotswolds.

När du tar in scenen på By Brook kan det vara svårt att inte hålla med.

Castle Combe är ett härligt virrvarr av stugor gjorda av rustik Cotswold-sten.

Många av dessa byggdes för vävare under ullhandelns dagar på 1600-talet.

Den klass I listade församlingskyrkan här har en bild av en Sir Walter de Dunstanville från 1270, och hans korsade ben indikerar att han kämpade i korstågen.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Wiltshire, England

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *