De 15 bästa sakerna att göra i Abbeville (Frankrike)

Abbeville, en skranglig tågresa bort från Sommebukten, är en historisk stad vars skönhet är oförminskad av den litany av konflikter som har svept över regionen genom tiderna.

UNESCOs klockstapel och extraordinära kollegiala kyrka är de främsta sevärdheterna och gör rubrikerna.

Men det finns massor av mindre monument som textilfabriken från 1600-talet och karmelitklostret, där du kan ta upp fascinerande och nästan bortglömda episoder från Abbevilles historia.

Viken är där uppe med de vackraste i världen, och dess stränder, medeltida arv och bredbildsvyer är bara några ögonblick på vägen.

Låt oss utforska bästa sakerna att göra i Abbeville:

1. Abbeville klockstapel

Abbeville klocktornKälla: wikimapia
Abbeville klocktorn

Så långt tillbaka som 1209 är Abbevilles klockstapel bland de äldsta i Frankrike.

Det har också UNESCOs världsarvsbeteckning som ett av många viktiga klockstaplar i norra Frankrike och Flandern.

Du kommer att ha turen att hitta en annan lika imponerande, eftersom den klättrar till nästan 30 meter med väggar som är mer än två meter tjocka vid basen.

På klockstapeln kröner man ett pyramidformigt skiffertak som man går in via en spiraltrappa.

Längre ner ligger de gamla fängelsehålorna, mötessalen för Abbevilles rådmän och skattkammaren där stadens stadga och sigill förvaras.

2. Musée Boucher-de-Perthes

Musée Boucher-de-PerthesKälla: obipop
Musée Boucher-de-Perthes

Klockstapeln är i själva verket ett annex till Abbevilles museum för konst, som är inrymt i två efterkrigsbyggnader intill.

De äldsta samlingarna här tillhörde Jacques Boucher de Crèvecœur de Perthes, en antikvarie och arkeolog från 1800-talet som genom att upptäcka flintredskap i Sommes kärr bevisade existensen av paleolitiska människor.

Hans världsförändrande fynd visas och inkluderar flintor och fossiliserade djur från kvartärtiden.

Dessutom visas svärd och yxor från bronsåldern, utsökta medeltida polykroma skulpturer och målningar från 1500-talet till 1900-talet av konstnärer som Pieter van Mol, Fragonard och Lethière.

3. Église Saint-Vulfran

Église Saint-VulfranKälla: commons.wikimedia
Église Saint-Vulfran d'Abbeville

Denna kyrka byggdes mot slutet av 1400-talet, i en tid av stort lokalt välstånd, vilket förklarar den flamboyanta gotiska utsmyckningen på den västra fasaden.

Syftet var att skapa den vackraste kyrkan i det feodala länet Ponthieu, och komplexiteten i lister, traceries, tinnar och portalsniderier kanske bara gör dig vilsen för ord.

Eugène Boudin målade kyrkan 1884 några decennier innan den blev kraftigt skadad under andra världskriget.

Det har pågått restaureringsinsatser sedan 1980-talet, som syns tydligt idag och som du kan läsa om inuti.

4. Parc de la Bouvaque

Parc de la BouvaqueKälla: flickr
Parc de la Bouvaque

Som kommunala parker går, är Abbevilles något speciellt.

På 60 hektar i stadens norra förorter var detta våtmarksområde dit bönder skulle ta med sig sin boskap på bete.

Parken är nu upplagd runt två stora dammar som har lämnats i ett halvvilt tillstånd, och har små skyddsrum där du om du har tålamod kan se vattenfåglar som beckasin, stordopping och hägrar.

På sommaren blommar vattenängarna av iris och orkidéer, och du kan också se turkosa pooler där naturliga källor reser sig ur marken.

Före kriget kanaliserades detta vatten till stadens sockerraffinaderi.

5. Château de Bagatelle

Château de BagatelleKälla: flickr
Château de Bagatelle

På sommareftermiddagar öppnar denna häpnadsväckande dårskap sina dörrar för dig att se dig omkring i dess ståtliga interiörer och vandra genom de franska formella trädgårdarna.

Fastigheten byggdes i mitten av 1700-talet av en textilindustriman, som anlitade ett team av hantverkare för att passa inredningen.

Ta smidesräcket på den dubbla rotationstrappan, designad av österrikaren Simon Pfaff de Pfaffenhoffen som också arbetade på Sommes Abbaye de Valloires.

Se också den raffinerade träpanelen i Salon Rond och gå in i Salon de Musique, som i början av 1900-talet var värd för framstående kompositörer som Vincent d'Indy och Erik Satie.

6. Parc d'Émonville

kommunbiblioteketKälla: flickr
kommunbiblioteket

Fram till revolutionen låg denna park i engelsk stil på tomten till Abbevilles benediktinerkloster, innan den såldes till en Arthur Fouques Émonville, en botaniker som hade en passion för kamelia.

Han etablerade ett hotell i centrum, som efter hans död blev kommunalt bibliotek, medan trädgårdarna öppnades för allmänheten efter kriget.

I engelsk tradition finns det statyer, en grotta och en damm med en vacker gångbro intill gräsmattor och rabatter.

Medan arvet från Émonvilles tid kan ses i dess mångfald av ovanliga arter som de asiatiska vingnötsträden, soforor, sött gummi och kala cypresser.

7. Tillverkning des Rames

Tillverkning des RamesKälla: gymdetentesaintvalery
Tillverkning des Rames

I Abbevilles östra Hocquet-distrikt ligger en före detta linnefabrik som grundades av den holländska vävaren Josse van Robais 1665. Han hade blivit inkallad av Ludvig XIV:s finansminister Jean-Baptiste Colbert för att tillverka tyger och gobelänger för den franska kronan.

På sin tid var detta en av Frankrikes största industriverksamhet, som sysselsatte 3 000 personer 1724 och exporterade till alla Europas stora domstolar.

Även om fabriken inte marknadsförs som en attraktion, kan du se den stiliga barockfabriken som byggdes 1710 för att samla de olika verkstäderna runt staden under ett tak.

8. Carmel

CarmelKälla: abbeville-tourisme
Carmel

Juli till september kan du ordna en guidad rundtur i Abbevilles före detta karmelitkloster med stadens turistbyrå.

Karmelitordens förhållande till staden varade långt efter revolutionen: nunnorna sparkades ut från sitt tidigare kloster på Rue Saint-Gilles och tillbringade de kommande 30 åren utan ett permanent hem innan de flyttade in i dessa fina 1600-talsbyggnader bredvid Parc d'Émonville 1821. De stannade här till 1998 då fastigheten köptes av staden för att bevara dess vilsamma formella trädgårdar och historiska arkitektur.

9. Château d'Eaucourt-sur-Somme

Château d'Eaucourt-sur-SommeKälla: commons.wikimedia
Château d'Eaucourt-sur-Somme

Några minuter bortom Abbevilles södra gränser finns ruinerna av ett slott som uppfördes runt början av 1400-talet.

Fastigheten hade varit hårt omtvistad under hela medeltiden men lämnades obebodd från slutet av 1700-talet.

Sedan 80-talet har platsen förvandlats till ett slags feodalt aktivitetscenter på sommaren, då du kan ta med barn för att engagera sig i gamla yrken som stenhuggeri, järnbruk och snickeri.

Barn kan också ta på sig medeltida rustningar och testa sitt mål med ett armborst.

10. Véloroute Vallée de Somme

Véloroute Vallée de SommeKälla: valdesomme-tourisme
Véloroute Vallée de Somme

Ta med cykeln till Abbeville, för staden ligger på en 120 kilometer lång stig som omsluter floden Somme och utlovar en enkel, familjevänlig kurs till historiska städer eller sensationella naturområden.

För att göra en dag av det kan du åka österut till Amiens, och på vägen rida genom de mytomspunna Hortillonages, historiska marknadsträdgårdar som korsas av kanaler.

Om första världskriget intresserar dig är landsbygden full av viktiga platser och monument lite längre österut.

Totalt finns det 26 officiella belveder, och leden betjänas av åtta «dalhus» som är designade för cyklister att stanna och ta en drink eller mellanmål eller lättare måltid.

11. Saint-Riquier

Saint-RiquierKälla: flickr
Saint-Riquier

Du behöver inte mer än tio minuter för att komma till denna by strax öster om Abbeville.

Ditt motiv för att göra den korta resan är att besöka klostret, som grundades så länge sedan som 625. Under sina första år var kung Dagobert I på 800-talet, och senare Angilbert, Karl den Stores svärson abbot.

Den gotiska fasaden från 1400-talet kan jämföras med Saint-Vulfran i Abbeville, och parken runt den är drömsk och planterad med cirka 300 fruktträd, inklusive valnöt, plommon, körsbär, päron, äpple, hassel och persika.

Om du är på UNESCOs klockstapel så har Saint-Riquier ett framstående exempel, byggt 1283 och rehabiliterat några gånger sedan på grund av belägringar och krig.

12. Baie de Somme

Baie de SommeKälla: flickr
Baie de Somme

Abbeville kallas «Porten till Sommebukten», där floden mynnar ut i Engelska kanalen.

Du kommer att befinna dig i en gränslös vidde av dammar och salta kärr där du kan meditera över stora himlar och vida horisonter.

Naturen härskar här i denna livsmiljö för Frankrikes största koloni av knubbsäl och en rastplats för tusentals flyttfåglar från mer än 300 olika arter.

Konstnärerna och författarna Degas, Sisley, Camille Corot och Jules Verne vanns över av viken och hade hem här.

Bort från flodmynningen är landskapen faktiskt ganska varierande: Bege dig längs kusten i några minuter och du kommer till Aults stora kritklippor, medan Fort-Mahon har en av de gränslösa sandstränderna med sanddyner.

13. Chemin Fer de la Baie de Somme

Chemin Fer de la Baie de SommeKälla: flickr
Chemin Fer de la Baie de Somme

Tillåt 15 minuter att komma till Noyelles vid Somme-mynningen och du kan rulla runt bukten som Degas och Jules Verne skulle ha gjort i Belle Époque.

Linjen från Noyelles till Saint-Valery anlades på 1850-talet och förbands senare med Crotoy på norra sidan av mynningen 1887. Efter att ha använts främst för godstransporter efter andra världskriget förföll järnvägen på 1960-talet.

Men linjen regenererades på 1970-talet och har en flotta av fantastiska ånglok som går tillbaka ett sekel eller mer.

14. Saint-Valery-sur-Somme

Saint-Valery-sur-SommeKälla: flickr
Saint-Valery-sur-Somme

Du kan kliva av tåget i denna förtjusande stad vid vattnet.

Saint-Valerys kalkstensås är ett sällsynt avbrott i det låglänta landskapet och gjorde staden till ett strategiskt mål för en katalog av arméer.

William the Conqueror, Harold Goodwinson och Jeanne d'Arc tillbringade alla tid i den höga staden, där historiska torn, medeltida murar och en klosterkyrka ger spännande ledtrådar om dess historia.

Vid vattnet ligger kvarteret Courtgain, med gamla sjömanshus mitt emot en strandpromenad som du kan ströva längs med kilometervis.

Gå också in för en närmare titt på sjöslussen, som reglerar flödet av Somme.

15. Forêt de Crécy

Forêt de CrécyKälla: flickr
Forêt de Crécy

Den största skogen i Somme-avdelningen är en 4 000 hektar stor del av antika bok- och ekskogar som har bevittnat några epokskiftande händelser.

100-årskriget började just på denna plats när Filip av Valois styrkor 1346 besegrades av Edvard III av England i slaget vid Crécy. Slagfältet markeras av en träbelvedere, som är exakt på platsen för en historisk kvarn där Edward skulle ha undersökt landsbygden.

Mer än 600 år tillbaka i tiden finns 20 «märkliga träd» att spåra upp via åtta olika vandringsleder.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Abbeville, Frankrike

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *