De 15 bästa sakerna att göra i Agde (Frankrike)

På Languedocs kust i sydväst FrankrikeAgde är en stad med två ansikten.

Det finns en historisk kärna på den vänstra stranden av Hérault, medan Cap d'Agde vid havet är ett tidlöst semestermål, med stränder och kul för barn och vuxna.

Agde är också ett ord för naturism, och nakna människor har en hel by för sig själva, diskret undangömt från den moderna semesterorten.

Från antiken till omkring 1700-talet var Agde en av de viktigaste kommersiella hamnarna, inte bara i Frankrike utan hela Medelhavet.

Ta reda på allt du behöver veta om detta arv på Musée de l'Éphèbe, som visar artefakter som upptäckts på bäddarna i Hérault och Medelhavet.

Låt oss utforska bästa sakerna att göra i Agde:

1. Plage de la Grande Conque

Plage de la Grande ConqueKälla: flickr
Plage de la Grande Conque

Den mest magnifika naturplatsen på orten kommer att överraska dig.

Till synes från ingenstans är Grande Conque en vulkanstrand i en perfekt hästsko, med grå svart sand och fina småstenar.

Stranden ligger vid foten av klippor, som bryter av i ett par högar på södra sidan, känd som Les Deux Frères (två bröder). Om vädret är lugnt är detta ett mycket bekvämt ställe att bada: Havet är skyddat av de uddar, och stranden med låga hyllor håller vattnet under knähöjd i några meter.

När vädret är vild är det lika vackert, eftersom du kan se den virvlande surfen surra stranden från säkerheten från klipptoppen.

2. Musée de l'Éphèbe

Musée de l'ÉphèbeKälla: museecapdagde
Musée de l'Éphèbe

Detta fascinerande arkeologiska undervattensmuseum med utsikt över hamnen i Cap d'Agde öppnade 1987 och består av moderna gallerier runt en traditionell bondgård.

Den lokala havsbotten är nästan belamrad av århundraden av skeppsvrak, och föremålen som återvinns från dessa kommer att informera dig om de kulturer som bosatts och handlas i staden.

Men museet har sin existens att tacka för bara ett stycke, l'Éphèbe d'Agde, en senhellenistisk bronsstaty av en ung man, möjligen Alexander den store.

Statyn upptäcktes i Hérault 1964 och låg under många år i förvaring i Louvren innan den återvände till Agde för att vara detta museums skyltfönster.

3. Agde domkyrka

Agde domkyrkaKälla: commons.wikimedia
Agde domkyrka

Katedralen från 1100-talet skär en slående figur på Héraults vänstra strand.

Det machinerade tornet och krenelleringarna på väggarna får det hela att se ut som en fästning, medan byggnadsmaterialet, svart vulkanisk basalt, bara förhöjer känslan av hot.

Inget av detta var en slump, eftersom katedralen fungerade som ett militärt skydd och de härdiga väggarna var inte bara för att visa, eftersom de är mellan två och tre meter tjocka.

Interiören är sparsam och lika sträng, så de få dekorationsbitarna drar blicken direkt.

Gå in för en närmare titt på barockmarmoraltaret och den magnifika orgeln, båda från 1600-talet.

4. Aquarium Marin

Akvarium MarinKälla: flickr
Akvarium Marin

Regniga dagar är inte vanliga på Agde sommar, men om vädret blir sämre kan du ta med nyfikna unga sinnen till akvariet i en timme eller två.

Attraktionen är gratis för barn under 6 år, vilket är praktiskt eftersom det är de som kommer att få ut det mesta av det.

De väl upplysta tankarna fångar färgerna och skimrandet hos bläckfiskarna, sjöhästar, maneter och clownfiskar (och många fler), så även småbarn kommer att bli hänförda.

Höjdpunkten kommer dock inom några centimeter från svartspetshajarna och havssköldpaddorna, och det finns massor av roliga, lagom stora fakta om dessa varelser som barnen kan ta in.

5. Naturistby

Cap d'AgdeKälla: oz-inn-hotell
Cap d'Agde

«Village» är lite missvisande, eftersom denna resort vid den avlägsna norra gränsen av Cap d'Agde är praktiskt taget sin egen stad.

Den kan ta emot 50 000 naturister åt gången, och om du föredrar semester i din födelsedagskostym finns det få bättre resmål någonstans.

Människor återvänder år efter år från hela världen för att bo på campingen, stugor, lägenhetstorn eller ett av tre hotell, alla betjänade av en lång sandstrand, som vi kommer till härnäst.

Allt är fristående (förutom privata delar), och det finns butiker, restauranger, nattklubbar och alla typer av fritidsanläggningar.

6. Plage Naturiste

Plage NaturisteKälla: panoramio
Plage Naturiste

Naturisterna har till och med den bästa stranden i området: ett långt band av mjuk linsand, omgiven av sanddyner och med alla nödvändiga faciliteter som badvaktspatrull och vårdcentraler.

För att nå det med bil måste du köpa ett pass som låter dig komma in i naturistbyn.

Men du kan också gå längs havet för att komma dit, även om det kan ta ganska lång tid.

De familjevänliga områdena ligger runt campingen och hotellet, medan det däremellan finns ett mera område som definitivt inte är lämpligt för alla åldrar.

På den lättare sidan finns det ett årligt nakenbad den 31 december, när dussintals människor tar av sig och trotsar de livliga temperaturerna för en nyårsritual.

7. Plage du Môle

Plage du MôleKälla: flickr
Plage du Môle

Norr om Cap d'Agdes lavafält är Plage du Môle den första i en rad mer konventionella stränder.

Det finns en strandpromenad på baksidan som leder dig till restauranger och strandbarer, och gott om plats på denna båge av sand och små stenar för att rulla ut en handduk och koppla av i solen en stund.

Stranden skyddas av två stora vågbrytare, som under klara dagar ger upphov till lagunliknande pölar med grunt klart vatten.

Många solar på de smala sandsporarna mellan vikarna, som är varvade på båda sidor av havet.

8. Musée Agathois

Musée AgathoisKälla: strukturer
Musée Agathois

Om Musée de l'Éphèbe är tillägnad stadens häpnadsväckande arkeologi, kommer Musée Agathois ner till det nättiga och utforskar det dagliga livet i Agde genom tiderna.

I det som brukade vara allmogehuset som grundades av biskopen av Agde 1699, kommer du att få en känsla av regional konst och traditioner: Det finns rekonstruktioner av traditionella hem och butiker, och med hjälp av skalenliga modeller kommer du att förstå hur hamnen växte efter att den etablerades av fokaierna på 600-talet f.Kr. Du kan bekanta dig med den lokala klänningen och den emblematiska sarret, en läcker spetshuva som fortfarande bärs av kvinnor på högtidsdagar.

9. Gamla Agde

Gamla AgdeKälla: flickr
Gamla Agde

Den mörka och förvirrande knuten av små gränder och passager bakom katedralen ligger bara några ögonblick från 1960-talets semesterort vid kusten, men ljusår bort för atmosfär och karaktär.

Många av husen är byggda med samma svarta vulkaniska sten som katedralen, och några har legat här i hundratals år.

Två, Hôtel Malaval och Hôtel de Viguier-Guérin är listade som franska historiska monument och dateras till 1500- och 1600-talen.

Slutligen är Maison du Cœur de Ville, också gjord av den svarta basalten, det tidigare säte för kommunen och brukade hålla marknader under dess arkader.

10. Luna Park

Luna Park Île des LoisirsKälla: flickr
Luna Park Île des Loisirs

Île des Loisirs (fritidsön) ligger mitt i Cap d'Agdes Luno-lagun vid marinan.

Namnet är korrekt, eftersom det finns ett kasino, barer, restauranger och nattklubbar.

Men dominerande på ön är Luna Park, en attraktion i tivolistil där inträdet är gratis och du betalar för de individuella åkarna och nöjena.

Det är olika folkmassa beroende på tidpunkt: Tidig kväll är när unga familjer tar med små barn till rutschbanorna, karusellerna och hoppborgen.

Senare fylls parken upp när unga vuxna slår slangbella och bungyturer innan de går till diskotek.

11. Vattenpark

VattenlandKälla: capdagde
Vattenland

Precis utanför Île des Loisirs i Luno-lagunens släta vatten finns en slags flytande anfallsbana på sommaren.

Attraktionen öppnade 2015 och har en serie uppblåsbara ramper, broar, klätterväggar, studsmattor, rutschbanor och gungor som är mycket mer utmanande än det ser ut.

När ytan blir blöt är det nästan omöjligt att hålla foten, men vattnet här är ganska grunt och fritt från strömmar så det är ingen fara.

Barn så unga som sex kan prova på att ta sig an banan för en timmes tryggt, utmattande nöje.

12. Vattenspel

Fête du NautismeKälla: midilibre
Fête du Nautisme

I mitten av maj varje år sveper Fête du Nautisme över staden och ger dig en chans att observera det anrika skådespelet med vattenspel.

Denna sport går minst 500 år tillbaka i den här delen av Frankrike.

Gå ner till Cap d'Agdes kajkanter för en utsiktspunkt över aktionen, där två motsatta besättningar ror mot varandra på båtar.

Balanserade på upphöjda plattformar står två killar beväpnade med en träsköld och gädda, redo att tippa av den andra.

I maj kommer du att se de lokala lagen slåss för att tävla i Trophée du Languedoc den första söndagen i augusti mot andra lag från regionen.

13. Écluse Ronde d'Agde

Écluse Ronde d'AgdeKälla: panoramio
Écluse Ronde d'Agde

Efter att ha rest hundratals kilometer genom sydvästra Frankrike når Canal du Midi sin sista etapp en eller två minuter norr om Agde.

Den UNESCO-listade kanalen var ett projekt av fantastiska proportioner, planerat av Ludvig XIV:s civilingenjör Pierre-Paul Riquet och hjälpte till att frakta vin, siden, spannmål och många andra varor producerade i Languedoc och Gascogne.

Byggd av lokal vulkanisk basalt, är Écluse Ronde (rundt sluss) från 1676, och det är där kanalen ansluter sig till Hérault.

Dess cirkulära format tillät båtar att vända och tillsammans med sina tre olika vattennivåer är det ett engångsarbete av ingenjörskonst som du inte kommer att se någon annanstans.

14. Vattensporter

VattensporterKälla: playa-vattensporter
Vattensporter

Agdes småbåtshamn är helt enorm, och är utrustad för nästan alla maritima aktiviteter du kan tänka dig.

Vi nämnde skeppsvrak tidigare, och du kan gå ner till några av de nyare om du är en erfaren dykare.

Det finns en mängd PADI 5-stjärniga anläggningar som fiskar för ditt företag här, så om du försöker få lite extra träning, vill gå under vattnet för första gången eller är en erfaren dykare på äventyr, bör du hitta det du behöver.

Och om du försöker kvalificera dig för ett båtcertifikat är Agde ett underbart ställe att få undervisning, med företag som erbjuder kurser i navigering och skeppare.

15. Mat och dryck

bourrideKälla: Pinterest
bourride

Den ohyggligt fula men läckra marulken går i grytor över Medelhavets Frankrike, och i Agde är det bourride, en sorts systerrätt till bouillabaisse.

Här finns även vitling, makrill, bas och multe, kombinerat med selleri, morötter och purjolök.

Du lägger till aioli i rätten och njuter av den med krutonger gnidade med vitlök.

Prova med en rosé, en lätt lokalröd från Pays d'Oc eller en torr vit.

Om du är inspirerad av Languedocs vin behöver du inte leta längre än till sluttningarna bredvid Thau-lagunen, där du kan hyra en cykel och titta förbi vingårdarna och källarna i Côtes de Thau.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Agde, Frankrike

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *