De 15 bästa sakerna att göra i Aubagne (Frankrike)

Aubagne är en uppfriskande oturistisk stad några kilometer från Marseille. Men även om det inte visas i många guider finns det massor av små saker att älska med denna plats.

Först ut är författaren och filmaren Marcel Pagnol som är född i Aubagne. Staden och de råa landskapen i Massif du Garlaban bakom ekar med scener från Paignols böcker och filmer.

Sedan finns det Aubagnes keramiktradition och de prisade «santons»-figurerna som har tillverkats för hand i staden sedan revolutionen. Aubagne är en plats att sakta ner på och ta promenader bredvid olivlundar, vingårdar och garrigueskrubb. Men hela tiden kommer Marseille och den fantastiska nationalparken Calanques att vara utanför dörren.

Låt oss utforska bästa sakerna att göra i Aubagne:

1. Maison Natale de Marcel Pagnol

Maison Natale de Marcel PagnolKälla: gb-provence
Maison Natale de Marcel Pagnol

1900-talets författare, dramatiker och filmskapare Marcel Pagnol föddes i detta borgerliga hus från 1800-talet på Cours Barthélemy.

Pagnols romaner och pjäser finns fortfarande på läroplanen i franska skolor och han är fortfarande en del av det nationella medvetandet.

2003 återställdes hans föräldrars lägenhet till sitt utseende från sena 1800-talet, med tidstypiska möbler och smycken som tillhörde familjen.

Det finns ett projektionsrum som visar klipp från hans filmer och ett galleri med porträtt, fotografier och brev för en rörande glimt av Pagnols tidiga år.

2. Musée de la Légion Etrangère

Musée de la Légion EtrangèreKälla: wikipedia
Musée de la Légion Etrangère

Aubagne har haft en garnison för den franska främlingslegionens första utrikesregemente sedan 1962. Och du kan gå in i Viénot-kasernen för att besöka museet om denna legendariska gren av den franska armén.

Du kommer att inspektera vapen, uniformer och medaljer som går tillbaka till grundandet av legionen 1831. I Salle des Campagnes finns 30 montrar som skildrar de olika kampanjerna som legionen har kämpat i, från Mexiko till Krim.

Samtidigt har Salle d'Honneur utställningar om kung Louis Philippe, som grundade legionen, och Général Rollet, som formade den till den kraft vi känner idag.

3. Keramik

KeramikKälla: Pinterest
Keramik

Aubagne har varit en keramikstad i hundratals år och är känd specifikt för två föremål: Santonerna är terrakottafigurer skulpterade för julkrubban efter revolutionen och skojar försiktigt med prästerskapet.

Rollbesättningen av karaktärer i dessa julkrubba är enorma och uppgår till 55 i ett autentiskt provensalskt arrangemang.

Och så är det den ikoniska keramiska cikadan, som du inte kommer att låta bli att lägga märke till runt Aubagne.

Denna designades av keramikern Louis Sicard 1895 när han fick i uppdrag att designa en typisk provensalsk present till en kakeltillverkare att ge till sina kunder.

Det började som en pappersvikt för skrivbord, men pryder nu färgglada köksartiklar, broscher och mycket mer.

Dessa är utmärkta souvenirer och det finns ingen brist på butiker i Aubagne där du köper dem.

4. Atelier Thérèse Neveu

Atelier Thérèse NeveuKälla: gb-provence
Atelier Thérèse Neveu

Om du har väckt ditt intresse att läsa om Aubagnes keramiktradition kan du komma till dessa ateljéer och utställningscenter för att ta reda på mer.

Attraktionen är uppkallad efter Thérèse Neveu, en santonmakare från tidigt 1900-tal, vars arbete hyllades av samtida kändisar som Frédéric Mistral.

Gallerierna har kärleksfullt kurerade tillfälliga utställningar som visar upp kunnandet hos Aubagnes keramiker.

Fram till mars 2017 var det en show tillägnad musiker santons, det vill säga födelsekaraktärer avbildade spela musikinstrument, med verk som går tillbaka till 1700-talet.

5. Petit Monde de Marcel Pagnol

Petit Monde av Marcel PagnolKälla: aspauriol.blogspot
Petit Monde av Marcel Pagnol

Marcel Pagnol och Aubagnes keramikindustri går samman på detta museum.

Det kommer att få ett leende på läpparna för alla som känner till Pagnols verk, vilket gör figurer från hans böcker, pjäser och filmer till figurer.

Det finns mer än 200 stycken och de olika scenerna som återskapas ackompanjeras av ljudklipp från filmer som La Gloire de mon Père, La Fille de Puisatier, Marius och Fanny.

Även om du är ny för Marcel Pagnol kanske du känner igen skådespelarna som spelade dessa karaktärer, som Emmanuelle Béart och Gérard Depardieu.

6. Santons Maryse di Landro

Santons Maryse di LandroKälla: tripadvisor
Santons Maryse di Landro

Vid det här laget kan du ha fångat santons buggen.

Så om du är sugen på att se mer kan du besöka den här ateljén och museet.

Verkstaden ligger på första våningen och du kan ta en rundtur för att se detta 200 år gamla hantverk som har gått i arv från förälder till barn.

På övervåningen finns museet, med 400 santoner arrangerade i en mängd olika vinjetter: Det finns en julkrubba, en bild från Jesu liv, en romantisk rekreation av Aubagne som det brukade vara, en omgång petanque, Toulons fängelseskepp och en klassiker Provensalskt bröllop.

7. Massif du Garlaban

Massif du GarlabanKälla: weloveprovence
Massif du Garlaban

Pagnol inspirerades av dessa dammiga kullar utanför Aubagne, som är lagda med aromatisk garrigue-skrubb.

Om du känner till La Gloire de mon Père och Le Château de ma Mère kan du vara motiverad att besöka Grotte de Grosibou och Grotte des Romans, som ligger vid Pic du Taoumé.

Det finns också den enorma delen av Rocher du Garlaban, som reser sig till 714 meter över både staden och Huveaunedalen.

Phocaeans använde denna sten som ett sjömärke på vägen till Marseille för 2 600 år sedan.

8. Domaine de la Font de Mai

Domaine de la Font de MaiKälla: turtidningen
Domaine de la Font de Mai

Också på Pagnol resplanen i Garlaban är denna vackra gamla egendom.

Det är spåret för de flesta av de lokala promenaderna, med 100 hektar vidsträckt med trädgårdar, skog och oländig garrigue-landsbygd.

Gården och uthusen är en fantastisk ögonblicksbild av traditionellt jordbruk i Provence och det ödmjuka livet på landsbygden i regionen i början av 1900-talet.

Det går en tolkningsled genom gården med brädor som lär barn och vuxna om bigården, vingårdar, bevattning, oliver och vinstockar.

Mellan april och december finns det också speciella aktiviteter som naturvandringar och stjärnskådning på kvällarna.

9. Distillerie Janot

Destilleri JanotKälla: satras
Destilleri Janot

Likören med anismak, pastis är fortfarande en pelare i provensalsk identitet.

Och i Aubagne kan du få ett perspektiv på hur den görs på Distillerie Janot.

Du kanske blir förvånad över att höra att de flesta pastisar inte är destillerade utan är gjorda av basalkohol infunderad med stjärnanis-essens.

Du kommer också att ta reda på hur pastis skiljer sig från den andra mytiska franska drinken, absint.

Turnén är kort, varar i 30 minuter och du måste rådfråga Janot i god tid.

Men du kan besöka fabriksbutiken när som helst för att hämta en flaska eller två.

10. Andra utomhusaktiviteter

AuriolKälla: chambres-hotes
Auriol

Den romantiska Provence-landsbygden runt Aubagne kan också följas av ridvägar och cykelbanor.

Den lokala turistbyrån har utformat en 28,5 kilometer lång slinga som tar in städerna och de sömniga lokala byarna Auriol, La Bouilladisse, Belcodène, Peypin och La Destrousse.

Så du kommer att kusta genom vingårdar och olivlundar, och kan stanna till för kaffe eller lunch på en restaurangterrass.

Du kan också se Pays d'Aubagne på fyra ben, och det finns åtta stall och ridcenter i närheten som erbjuder guidade vandringar, vagnsturer och till och med uthyrning av ponnyer eller åsnor per timme.

11. Calanques nationalpark

Calanques nationalparkKälla: escapebuttonblogg
Calanques nationalpark

Aubagne ligger precis utanför den norra kanten av detta häpnadsväckande kustlandskap.

Calanques är i huvudsak en brant bergskedja, Massif des Calanques, som kolliderar med Medelhavet.

Detta ger upphov till vita kalkstensbäckar, hundratals meter höga och som rasar mot havet.

Vid vattennivån har några av dessa små vikar helt avskärmade från väder och vind och en dröm för simning och snorkling.

Du tar dig an landskapet på väg på serpentinen D141 eller till fots.

Men det bästa perspektivet är nog från vattnet via en kryssning från La Ciotat, Cassis eller Marseille.

12. Cap Canaille

Cap CanailleKälla: flickr
Cap Canaille

Bokstavligen är höjdpunkten på Route des Crêtes på D141 Cap Canaille, den högsta havsklippan i Frankrike, 363 meter över Medelhavet.

Den rankas också som den näst högsta i Europa, strax efter Slieve League i Irland.

Det finns en parkering på D141 med en kort bana till utsiktsplatsen där du kan ta bilder och dricka i en av de mest upplyftande scenerna i södra Frankrike.

Cap Canaille är också ett under att se från vattnet, eftersom den typiska vita stenen i Calanques är krönt med ett högt band av klarröd kalksten.

13. Cassis

CassisKälla: flickr
Cassis

Denna söta semesterort ligger inbäddad i en lucka i Calanques, 15 minuter söder om Aubagne.

Det finns två huvudstränder, Plage du Corton och Plage de la Grand Mer, som båda är underbara och har utsikt över de episka havslandskapen längs kusten.

Du kan också använda Cassis som en språngbräda för äventyr i Calanques, boka kajakturer eller hyra en paddleboard till underbara vikar som Calanque d'En-Vau och Calanque de Port Pin.

Men du kommer också att vilja spendera tid på orten, särskilt runt den gamla hamnen, som ligger utanför de karga topparna bakom och har en frestande rad fisk- och skaldjursrestauranger på sina kajer.

14. Marseille

MarseilleKälla: flickr
Marseille

Du behöver bara 20 minuter för att nå vattnet vid Frankrikes andra stad.

Marseille är också den äldsta staden i landet, som sträcker sig 2 600 år tillbaka i tiden, och under hela sin tid har det varit ett vägskäl för kulturer från runt Medelhavet och resten av världen.

Det här är känslan du kommer att få vid Vieux Port, en enorm rektangulär hamn som var navet för handel i årtusenden.

Och så måste du skära in i Le Panier, en förtrollande stadsdel med ockraväggiga hus med blåmålade luckor på branta, krökande gator.

Och det bästa sättet att möta Marseille från 2000-talet är gatumarknaden i Noailles där lokala råvaror och kryddor och gatumat från hela världen finns på ett och samma ställe.

15. Lokal mat

sallad niçoiseKälla: lemanger
sallad niçoise

En av nöjena med att vara på en sådan här landsbygd är mängden autentiska lokala producenter som du kan besöka antingen för turer eller för att köpa varor direkt från gården.

Det finns bigårdar som tillverkar och säljer provensalsk honung och olivkvarnar som pressar Provences AOC-olivolja.

Du kan också besöka mejeriet Cabro d'Oro, som gör Chèvre du Rove getost.

På Aubagnes restauranger och brasserier kommer menyerna att innehålla Provence-klassiker som bouillabaisse, salade niçoise, ratatouille, alla med moderna uppdateringar på mer moderna matställen.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Aubagne, Frankrike

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *