De 15 bästa sakerna att göra i Beja (Portugal)

Denna sömniga stad är inbäddad i Alentejos bördiga jordbruksmark och styrs av ett marmorslottstorn. Beja har funnits i någon form sedan kelterna, och under romartiden fick det namnet Pax Julia efter fördraget som förde västra Iberien under det kejserliga oket.

Med lite hjälp från turistbyrån kan du jaga rester från denna period, antingen vid ett utgrävt palats, fäst vid stadsmuren eller under ett glasgolv där ett museum har byggts ovanpå en gammal gata. Museu Rainha Dona Leonor får du inte missa, och har varit öppet i mer än 200 år, och visat upp den majestätiska inredningen eller Convent of the Conception.

Låt oss utforska bästa sakerna att göra i Beja:

1. Museu Rainha Dona Leonor

Museu Rainha Dona Leonor

Källa: flickr

Museu Rainha Dona Leonor

Det före detta befruktningsklostret i Beja har varit ett museum av någon form sedan 1791 och är det äldsta i Portugal.

Även känt som Bejas regionala museum, är det en attraktion som låter arkitekturen och möblerna tala.

Det finns många vackra blommor som den spårade balustraden som täcker kyrkan och klostret, freskerna på taket och väggarna, och mängden azulejos, några går tillbaka till klostrets konstruktion på 1400-talet.

Klostret är också inrett med flamländskt, spanskt och portugisiskt måleri, och du kommer att stöta på historien om Mariana Alcoforado.

Hon var den förmodade författaren till den skandalösa Cartas Portuguesas, passionerade brev till en fransk älskare som publicerades på 1600-talet.

2. Castelo de Beja

Castelo De Beja

Källa: commons.wikimedia

Castelo De Beja

En bestående symbol för Beja, Torre de Menagem är gjord helt av marmor och vapen på 40 meter, vilket placerar den bland de högsta reservaten på den iberiska halvön.

På nära håll kan du också uppskatta dess sengotiska stil och manuelinska blomstrar i fönstrets traceries och smala spetsiga merlons.

Och på toppen kan du se milsvida åt alla håll.

Detta visar hur integrerat detta slott var, under den moriska eran när det togs och återtogs flera gånger, och som ett portugisiskt fäste för att skydda sig mot spanska attacker från öster.

3. Igreja de Santo Amaro

Igreja De Santo Amaro

Källa: cm-beja

Igreja De Santo Amaro

Beja Regional Museum har en annan filial vid denna gamla kyrka.

Igreja de Santo Amaro grundades faktiskt på 900-talet när Beja var under morisk kontroll.

Och medan det nu är ett kapell i en nyare kyrka med anor från 1500-talet, finns mycket förromansk konst kvar vid detta portugisiska nationalmonument.

Den visar de första tecknen på en hierarki i en kyrka, med en narthex för utomstående, mittskeppet för medlemmar i församlingen och motsvarigheten till en kör, strikt för prästerskapet.

En av kolonnerna har spiralsniderier, och huvudstäderna har växt- och djurmotiv, inklusive en bild av ett par fåglar som jagar en orm.

4. Núcleo Museológico da Rua do Sembrano

Núcleo Museológico Da Rua Do Sembrano

Källa: fotoarchaeology.blogspot

Núcleo Museológico Da Rua Do Sembrano

Utgrävningar i centrala Beja på 80- och 90-talen avslöjade tecken på civilisation redan från bronsåldern.

Vid Rua do Sembrano var dessa kvarlevor så pass kompletta att staden bestämde sig för att bygga ett litet museum över dem med ett glasgolv så att du kan förundras över historiens lager under Bejas gator.

Det finns paneler för att förklara vad varje byggnad skulle ha varit.

De romerska strukturerna är från staden Pax Julia, som döptes om av Julius Caesar efter freden som förmedlades av Lusitani-stammarna och Romarriket 48 f.Kr. I montrarna längs väggarna finns keramik, mynt och andra vardagsföremål.

5. Pelourinho de Beja

Pelourinho De Beja

Källa: wikipedia

Pelourinho De Beja

Ingen medeltida portugisisk stad skulle vara komplett utan en pelare.

Detta var ett praktiskt verktyg för att kvarhålla en gärningsman för ett mycket offentligt straff.

Men den hade också en symbolisk kraft, som en auktoritetsförklaring.

Under den manuelinska perioden i början av 1500-talet fick pelare som denna mycket dekorativa stensättningar.

Monumentet på Praça da República är ett kärleksarbete, rekonstruerat 1938 med hjälp av element som den ursprungliga huvudstaden och en del av schaktet som hade förvarats på stadens arkeologiska museum.

Saker att hålla utkik efter är palmetterna och rosetterna på skaftet och armillärsfären av järn på toppen, ett emblem för kung Manuel I och Portugal.

6. Museu Jorge Vieira

Museu Jorge Vieira

Källa: allaboutportugal

Museu Jorge Vieira

Jorge Vieira var en surrealistisk skulptör från 1900-talet och en av landets framstående konstnärer som arbetade under 50- och 60-talen, efter att ha studerat under Henry Moore i London.

På 90-talet skänkte han en mängd av sina verk till staden och 1995 inrättades museet i en vacker byggnad i den gamla stadskärnan som hade legat i ruin före restaureringen 1992. Det finns ett 20-tal abstrakta skulpturer i gallerierna på första våningen, medan bottenvåningen ger tillfälliga shower för regionala konstnärer, och har även en ateljé för Bejas konstnärer.

7. Arco Romano

Arco Romano

Källa: Pinterest

Arco Romano

Den här romerska valvgången bredvid slottet är inte precis en häpnadsväckande syn, men den är värdefull nog att listas som ett portugisiskt nationalmonument.

Om du är en antikvarie kan du också få frissons som vet att dessa stenar har fört människor in och ut ur staden i mer än 1 700 år.

Den är inklämd mellan de gamla stadsvallarna och slottets medeltida murar och upptäcktes bland ruinerna av en port som revs på 1500-talet.

När arkeologer insåg dess värde rekonstruerades och skyddades den.

8. Monumento ao Prisioneiro Politico Desconhecido

Monumento Ao Prisioneiro Politico Desconhecido

Källa: perspectivasdoolhar.blogspot

Monumento Ao Prisioneiro Politico Desconhecido

Jorge Vieiras band till Beja stärktes när han 1994 donerade detta kusliga och rörande offentliga konstverk till staden.

Denna skulptur, designad som en vädjan för tankefrihet, valdes ut vid den internationella skulpturtävlingen som anordnades av Institute of Contemporary Arts i London 1953. Den var också på Portugals paviljong för den universella utställningen i Bryssel 1958. Med ett namn som «Monument till den okända politiska fången» kan du förstå hur denna skulptur aldrig hade ett permanent hem förrän 1994, nästan två decennier efter att den repressiva Estado Novo-regimen avvecklades.

9. Ruínas Romanas de Pisões

Ruínas Romanas De Pisões

Källa: portugalnotavel

Ruínas Romanas De Pisões

När du stannar till vid turistbyrån i Beja var noga med att fråga om dessa romerska ruiner sydväst om staden.

De är helt magnifika, men det har varit en tvist mellan de olika myndigheterna som ansvarar för platsen och det finns inga officiella öppettider.

Du kan ordna en rundtur med en lokal guide, och det rekommenderas.

Tidigare var det ett enormt palats med upp till 40 rum.

Utgrävningarna avslöjade några fantastiska mosaiker, hela värmesystemet och det som finns kvar av peristylen, med fragment av dess doriska kolonner.

10. Jardim Gago Coutinho och Sacadura Cabral

Jardim Gago Coutinho E Sacadura Cabral

Källa: retratosdeportugal

Jardim Gago Coutinho E Sacadura Cabral

Detta lugna grönområde sydost om den gamla stadskärnan har haft ett intressant förflutet: från medeltiden fram till 1500-talet var det en del av klostret i São Francisco, som användes som köksträdgård.

Sedan på 1500-talet blev det en militär övningsplats, som den förblev fram till 1800-talet.

Men när staden växte på 1800-talet behövde Bejas invånare en park, och så en sjö grävdes, planterades exotiska och inhemska träd, medan alléer anlades och flankerades av järngasljus.

Det finns också en söt gjutjärnspaviljong från den här tiden och en lekplats för småbarn och yngre barn.

11. Museu Botânico

Museu Botânico

Källa: saatchigallery

Museu Botânico

Vissa vetenskapsmuseer är tunga på interaktivitet men lätta på fakta.

Botaniska museet vid Bejas lantbruksskola är inte en av dem.

Här är en attraktion för människor som fascineras av växtliv och biologi och som vill ha nakna fakta och akademisk stringens.

Museet grundades 2002 och är värd för korttidsutställningar som uppdateras med några månaders mellanrum.

Dessa tenderar att ta itu med mänskliga tillämpningar av växter och hur vi utnyttjar hartser, frön, pigment, fibrer, timmer och till och med strukturen hos växter för ett antal ändamål.

12. Teatro Municipal Pax Julia

Teatro Municipal Pax Julia

Källa: trekearth

Teatro Municipal Pax Julia

Under 2000-talet utrustade många stora portugisiska städer sig med snygga nya teatrar och kulturcentra.

Beja gjorde detsamma, men med en twist, omplacerade sin härliga biograf, som byggdes 1928 men övergavs 1990. Arkitekturen är art déco, men bygger på Bejas romerska arv för att likna en enorm villa, liknande hur palatset på Pisões kan ha sett ut på sin tid.

Lokalen öppnade igen 2005 och är älskad av staden som arrangerar folkmusik, liveband, orkestrar, pjäser, dans och komedi, men också värd för filmkvällar i en oförglömlig miljö.

Om du är här för en film har de flesta vuxna filmer etiketten «VO», vilket betyder att de har portugisiska undertexter istället för dubbning.

13. Museu Episcopal de Beja

Museu Episcopal De Beja

Källa: feriasemportugal

Museu Episcopal De Beja

Detta fängslande museum är inrymt i Igreja de Nossa Senhora dos Prazeres (Vår Frus nöjes kyrka) och har varit öppet sedan 1892. Det är förankrat i den religiösa omvälvning som ägde rum det århundradet, efter att Portugals kloster förtrycktes 1834. Alla av de liturgiska artefakter som annars skulle ha lämnat staden fördes hit och visades upp.

Det finns målningar, skulpturer, exempel på guldslöjd, förgyllda sniderier, azulejos och även några klädesplagg.

14. Vin

Casa De Santa Vitória

Källa: vinturismportugal

Casa De Santa Vitória

Det har alltid funnits vingårdar runt Beja, och vinframställning är en fäderneärvda aktivitet, men det har aldrig funnits en bättre tid att uppleva denna industri som turist.

Det finns åtta gods några minuter med bil från staden: Casa de Santa Vitória, Herdade dos Grous, Herdade da Mingorra och Herdade do Vau är lätta.

Du kan smaka på deras varor, fördjupa dig i savoir-faire, lära dig om druvsorterna och jordmånen.

Men det finns ingen bättre plats att smutta på vin eller njuta av en måltid.

Det gäller Herdade dos Grous, där baren ligger i en ädel herrgård från 1700-talet och blickar ut över 55 hektar vingårdar som du kan utforska med traktor eller till häst.

15. Gastronomi

Portugisisk chorizo

Källa: campinorestaurang

Portugisisk chorizo

Att känna till en stad som Beja är också att känna till dess smaker.

Det finns honung, som alltid är genomskinlig och har en bärnstensfärgad eller gul nyans, eller olivolja, som har tillverkats i Beja sedan urminnes tider, och som normalt pressas på samma gods som vingårdarna.

De östra delarna av Alentejo-regionen är också kända för korv, som hjälpte till att behålla köttet efter slakt och använda styckningsdelar av grisen som inte hade någon annan användning.

Det finns en hel del varianter, som linguiça, botifarra, batateira och portugisisk chorizo.

Och slutligen, queijo serpa är en smörig fårost som har lagrats i upp till fyra månader.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Beja, Portugal

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *