De 15 bästa sakerna att göra i Belfort (Frankrike)

På en platå mellan Jurabergen och Vogeserna ligger en stad som har varit hårt omtvistad i ett årtusende.

Belfort var den enda möjliga vägen till Frankrike i hundratals kilometer norr eller söder, och många franska kungar och ledare gjorde sitt bästa för att befästa den.

Ludvig XIV beställde järnbältet och det utarbetade citadellet som planerades av Vauban, dåtidens store militärarkitekt.

Dessa murar och satellitfästningarna runt omkring behöver ses, och några har museer inuti för konst eller om stadens stormiga historia.

Stadens okuvliga anda är inkapslad av den monumentala statyn Lejonet av Belfort, som styr scenen från en klippa.

Låt oss utforska bästa sakerna att göra i Belfort:

1. Belfort Citadel

Belfort CitadelKälla: belfort-tourisme
Belfort Citadel

Belfort Gap sågs som en spricka i östra Frankrikes rustning i nästan 1 000 år och har varit kraftigt befäst sedan 1200-talet.

Men på 1600-talet moderniserades dessa försvar för artilleri, först av Comte de Suze och sedan den berömda militära hjärnan, Vauban.

Han byggde en andra mur för staden, med ett utarbetat system av hornbruk och diken som var så avancerat att det framgångsrikt klarade en belägring 1815, mer än ett sekel efter dess konstruktion.

Det finns skyhöga utsiktsplatser och underjordiska passager och ett program med återuppföranden på sommaren för att återuppliva olika stadier av citadellets förflutna.

2. Lejon av Belfort

Lejon av BelfortKälla: belfort-tourisme
Lejon av Belfort

I en episk position på en avsats under bluffar och en del av citadellväggarna finns den tvivelaktiga statyn av ett lejon.

Detta gjordes 1880 av Frédéric Bartholdi och firar belägringen av Belfort under det fransk-preussiska kriget, då staden höll ut i 103 dagar trots ett stort underläge i arbetskraft.

Bartholdi var förstås mannen som designade Frihetsgudinnan i New York, och hans lejon är gjort av sandstensblock, skulpterat nedför sluttningen och fört upp till denna avsats bit för bit för att monteras.

3. Ring of Fortifications

Forte des Basses-PerchesKälla: belfort-tourisme
Forte des Basses-Perches

Mitt i stigande spänningar med grannlandet Preussen på 1800-talet, försökte en rad franska kungar och sedan den tredje republiken stödja Belfort-klyftan.

De gjorde detta med ett gigantiskt nätverk av befästningar som expanderade på Vaubans citadell och järnbältet så att staden inte var sårbar för långdistansartilleri.

Så landskapet runt staden är bara översållat med militära byggnader från 1800-talet i olika lägen.

Många av dem, som Fort de la Miotte, Forte des Basses-Perches, Fort Dorsner och Fort de Meroux kan utforskas fritt, och detta är egentligen bara toppen av ett isberg.

4. Musée d'Histoire et d'Archéologie

Musée d'Histoire et d'ArchéologieKälla: belfort-tourisme
Musée d'Histoire et d'Archéologie

I citadellets gamla baracker finns ett museum som täcker tusentals år av historia i Belfort-området.

Det började 1872, efter att ha arbetat på ett lokalt fort som grävde fram neolitiska artefakter.

Nu finns det tre distinkta utrymmen: Ett arkeologiskt museum med förhistoriska, gallo-romerska och karolingiska föremål, en utställning om Bartholdi med skulpturer, modeller och skisser av lejonet, och ett galleri om Belforts stormiga militärhistoria.

Varje sektion har sina förtjänster, oavsett om det är romerska mosaiker, preussiska vapen eller en inblick i processen för en av historiens mest kända skulptörer.

5. Porte de Brisach

Porte de BrisachKälla: belfort-tourisme
Porte de Brisach

Ett högtidligt sätt att komma in i staden från öster, Porte de Brisach skapades också av Vauban och passerar genom befästningarna från Rue des Mobiles.

Det finns en bro över diket innan du står inför en portal som inte lämnar dig i tvivel om kungens auktoritet: I frontonen högst upp finns det berömda Solkungens emblem och Ludvig XIV:s motto «Nec pluribus impar», som bokstavligen betyder , «inte ojämlika för många». Längre ner finns flaggor och troféer runt fleurs de lys och den franska kungakronan.

6. Musée d'Art Moderne

Musée d'Art ModerneKälla: belfort-tourisme
Musée d'Art Moderne

I denna eleganta Belle Époque-herrgård finns en snygg liten sammanfattning av modern konst under de första decennierna av 1900-talet.

De kubistiska och surrealistiska rörelserna är väl representerade, med verk av Picasso, Juan Gris, Georges Braque, Fernand Léger och André Masson.

Dessa 150 målningar, skulpturer och teckningar donerades alla till Belfort 1997 av curatorn Maurice Jardot.

Den här mannen hade ett långvarigt samarbete med Daniel-Henry Kahnweiler, som var en stor beskyddare av kubismen och blev en av Frankrikes ledande konsthandlare under 1900-talet.

7. Musée des Beaux-Arts

Musée des Beaux-ArtsKälla: belfort-tourisme
Musée des Beaux-Arts

En av citadellets bastioner, Tour 41, är en stämningsfull miljö för stadens konstmuseum.

En blandning av statliga inlåning och donationer genom åren har försett museet med 150 verk från renässansen fram till slutet av 1800-talet.

Och det finns gott om epokgörande konstnärer att hitta, som Albrecht Dürer och Auguste Rodin i synnerhet.

Det är särskilt rikt på fransk konst från 1800-talet, av sådana som Eugène Carrière, Gustave Courbet och Paul Signac.

Tour 46, några steg bort, är för tillfälliga utställningar av historia och konst som anordnas av alla Belforts museum.

8. Belforts katedral

Belfort katedralKälla: belfort-tourisme
Belfort katedral

Med en stolthet framför Place d'Armes, liknar Belforts nyklassicistiska katedral nästan de antika monumenten i Petra när du ser den från västra sidan.

Den var tänkt som en klosterkyrka under första hälften av 1700-talet och blev inte en katedral förrän 1979 när stiftet Belfort-Montbéliard skapades.

Den slående rosa sandstenen som användes i konstruktionen bröts i närheten i byn Offemont.

Och interiören var en plattform för dåtidens Franche-Comté-konstnärer att visa vad de kunde göra och har skulptur av Antoine Cupillard och målningar av Gustave Dauphin.

På baksidan kan du njuta av den mycket dekorativa stora orgeln i galleriet, som installerades 1752 och är ett franskt historiskt monument i sig.

9. Lac du Malsaucy

Lac du MalsaucyKälla: belfort-tourisme
Lac du Malsaucy

Du kan köra, cykla eller vandra ut till denna fridfulla 55 hektar stora sjö som kantas av skog och låga kullar.

I det som tidigare varit kärr dämdes sjön upp redan på 1400-talet för att förse Belfort med vatten och skapa en vattenförekomst för fiske.

Folk kommer och fiskar än idag, men nu är det mer uppskattat för sin naturprakt och sandstranden på östra stranden.

Stranden övervakas på sommaren som en del av ett helt aktivitetscenter som hyr ut paddleboards, kanoter och roddbåtar.

Det finns till och med en utomhusbio vid vattnet på sommarkvällarna.

10. Spåra upp Lions

Spåra upp lejonenKälla: belfort-tourisme
Spåra upp lejonen

Bartholdis lejon har fött cirka 150 ungar runt om i staden, som framstår som statyer, skulpterade arkitektoniska detaljer, väggmålningar, fontäner och dörrknackare.

På sommaren arrangerar Belforts turistbyrå guidade vandringsturer för att hitta var och en, förklara lite om byggnaderna de förekommer på och erbjuda historiska anekdoter om staden när du går.

Om du inte är i närheten för en guidad tur kan kontoret förse dig med en spårkarta med all information du behöver för din egen «urban safari».

11. Ballon d'Alsace

Ballon d'AlsaceKälla: belfort-tourisme
Ballon d'Alsace

Detta berg, som stiger till knappt 1 250 meter, är en sensationell bergsfärd norr om staden och ligger inom Territoire de Belfort.

Oavsett årstid finns det något som lockar dig till denna «Grand Site de France». Vinter betyder alpint och längdskidåkning på en resort som just har utrustats med konstgjorda snötillverkningsmaskiner.

Sommaren är tiden för slingrande körningar av bergsvägar till utsiktsplatser, vandringar och cykelturer.

Det finns också Acropark, en familjeäventyrsattraktion med trädtoppsrepbroar, Tarzan-rep och zip-linor.

12. Musée de l'Aventure Peugeot

Musée de l'Aventure PeugeotKälla: museepeugeot
Musée de l'Aventure Peugeot

A36 tar dig ner till Sochaux på 15 minuter eller så, och anledningen att åka är att besöka detta utmärkta museum för bilmärket Peugeot.

Det är ett företag som fanns långt innan bilen uppfanns, så du kanske inte förväntar dig att hitta antika kaffekvarnar med Peugeot-beteckningen.

Du kan också se mer än 100 cyklar, som går tillbaka till 1880-talet, med modeller som har vunnit Tour de France.

Och när det gäller bilar finns det 130 på utställning, från en samling på mer än 400. Det finns en typ 3 här, monterad i början av 1890-talet, tillsammans med den legendariska 205-rallybilen, sportprototypracebilar och Formel 1-modeller.

13. Mulhouse

MulhouseKälla: flickr
Mulhouse

Platån runt Belfort har industrialiserats sedan 1800-talet, och det stora navet för tillverkning i regionen är Mulhouse.

Och även om den här staden inte har den läckra charmen som de elsassiska städerna längre norrut är det en plats som kommer att fängsla dig med sitt industriella arv istället.

Detta visas upp av attraktioner som det fantastiska Cité du Train, det största järnvägsmuseet i världen.

På EDF Electropolis kommer du att gå bakom kulisserna på kraftjätten, medan Impression sur Etoffes-museet kartlägger Mulhouses en gång dånande tryckta textilhandel.

Sist upp är kanske den mest fantastiska, Cité de l'Automobile, en massiv flotta av veteranbilar som i hemlighet satts ihop av två textilmagnater i mitten av 1900-talet.

14. Notre Dame du Haut

Notre Dame du HautKälla: flickr
Notre Dame du Haut

Alla som älskar modernistisk arkitektur, och särskilt byggnaderna i Le Corbusier, kan inte missa chansen att se det sensationella kapellet som han byggde här 1955. Det ligger i Ronchamp, 25 minuter från Belfort, och liksom alla hans byggnader finns med på UNESCO:s världsarvslista Webbplats.

Kapellet ligger högt uppe på en sluttning och ersatte ett pilgrimskapell som förstördes i kriget.

Skräp från den gamla byggnaden införlivades av Le Corbusier i väggarna i den nya.

Fans av arkitektur kan förlora mycket tid uppslukade av kapellets egenskaper: Sättet det sluttar ner mot altaret med kullen, de glödande glasmålningarna i de djupa väggarna, taket som ser ut att sväva över byggnaden och en helhet mycket mera.

15. Gastronomi

fondue comtoisKälla: androuet
fondue comtois

Belfort står vid ett kulinariskt vägskäl, och det gäller inte bara fusionen av det tyska och franska köket: Staden ligger också på gränsen mellan Alsace Franche-Comté och tar det bästa av båda köken.

Så restauranger är lika benägna att servera fondue comtois och lagervin från Jurabergen, som elsassiska delikatesser som choucroute (surkål och kallskuret) eller tarte flambée (bröddeg rullad ut och täckt med crème fraîche, lök och lardon). Och vi behöver inte säga åt dig att prova vinerna Riesling, gewürztraminer och mousserande crémant d'Alsace som produceras på en lång remsa som börjar några kilometer nordost om Belfort.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Belfort, Frankrike

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *