De 15 bästa sakerna att göra i Berat (Albanien)

Denna höglänta stad i södra centrala Albanien har 2 500 år av historia, vilket har skänkt den med fantastisk arkeologi, pittoreska bostadsområden och bevarade monument. Berats dragningskraft ligger i dess arkitektur på UNESCO:s världsarvslista och det episka bergslandskapet som skyddar staden. Sedan han kom under det osmanska rikets ok på 1400-talet är Berat också en plats där kristna och muslimer har levt tillsammans i relativ fred, med kyrkor och moskéer som delar samma utrymme. Stadsbilden är en del av Berats charm, där pittoreska stenhus på de branta sluttningarna verkar vara staplade på varandra. Låt oss utforska de bästa sakerna att göra i Berat!

1. Kala

Berat slott

Källa: flickr

Berat slott

Berats gamla citadell skymtar högt ovanför den nyare delen av staden och du kan ta dig upp dit på en knepig kullerstensstig – underskatta inte hur brant detta är! Det har funnits en fästning här sedan 300-talet men murarna och tornen som de ser ut idag är från 1200-talet. Vad som är fascinerande är hur denna höga defensiva struktur från medeltiden fortfarande upprätthåller hem och lokala företag, inklusive ett antal barer för välkomstförfriskningar. Kombinationen av historisk betydelse och den förhöjda miljön gör Kala till en idealisk introduktion till Berat. Med en guidad tur får du en inre berättelse om dessa försvar.

2. Ikonografimuseum

Onufri Museum of Icons

Källa: muzeumet-berat

Onufri Museum of Icons

Onufri Museum of Icons ligger i St. Mary's Church från 1700-talet, som ligger inom den del av Kala som fortfarande är bebodd. I en stad känd för sitt bysantinska arv kommer Ikonografimuseet att ge lite bakgrund om en av de konstnärer som arbetade på kyrkorna på 1500-talet. Onufri anses vara Albaniens viktigaste ortodoxa ikonografiska målare, och han bröt formen på det sätt som han genomsyrade sina undersåtar med mänsklighet. En intressant godbit – Onufri utvecklade ett rosa färgämne för sina verk, men han höll receptet hemligt och tog det med sig till sin grav.

3. Mangalem och Gorica

Mangalem

Källa: reseäventyr

Mangalem

Medvind från Kala är dessa två gamla stadsdelar, som ligger på varsin sida om Osumifloden. På norra sidan ligger Mangalem, som traditionellt är muslimsk, medan Christian Gorica ligger på södra stranden. Båda distrikten består av smala gränder av gamla vita stenhus med terrakottaplattor, timmerdörrar och fräscha blomsterarrangemang. Du kan lätt förlora några timmar på att utforska dessa uråldriga kvarter. Gorica och Mangalem är sammanlänkade av Gorica-bron, från 1780, som består av sju valv och är full av folklore. En historia säger att det fanns en hemlig fängelsehåla på bron där en flicka fängslades för att blidka andarna som vakade över korsningen.

4. Bulevardi Republika

Bulevardi Republika

Källa: tripadvisor

Bulevardi Republika

På helgerna och kvällarna är denna breda strandpromenad bara biljetten för en lugn promenad. Det ligger i den moderna delen av Berat och ansluter till floden. Gångvägen kantas av kaféer med utebord och stolar och på andra sidan stigen finns trädrader. Det är ett bra ställe att se hur Bernats lokalbefolkning kopplar av. Något som gör Bulevardi Republika så tilltalande är den fantastiska bakgrunden av berget Tomorr i ena riktningen och citadellet i den andra – denna utsikt är särskilt minnesvärd när arkitekturen lyser upp på natten.

5. Lokala kyrkor

Kyrkan St. Maria av Vllaherna

Källa: wikimedia

Kyrkan St. Maria av Vllaherna

Berat är en stad där islam och kristendomen har funnits sida vid sida i århundraden. Inom citadellet är den ortodoxa kyrkan St. Mary of Vllaherna från 1200-talet och har underbara väggmålningar som föreställer helgon från 1500-talet. Det ligger på sidan av den branta backen, i Kala, och om du går in, se till att beundra de vackra golvmosaikerna. Kyrkan St. Mitri är inte i ett perfekt tillstånd av bevarande, men inuti är stora delar av de ursprungliga väggmålningarna fortfarande synliga och går tillbaka till 1607.

6. Berats historiska moskéer

Moské i Berat

Källa: wikimedia

Moské i Berat

Du bör också ta in stadens historiska moskéer. Blymoskén, i centrum av Berat, är ett bra ställe att börja och går tillbaka till 1500-talet, precis när staden fick status som en av de viktigaste platserna för religion och handel i det västra Osmanska riket. Den är byggd i turkisk stil och har fått sitt namn från kupolen, som är täckt av ett lager bly. Röda moskén under tiden ligger i ruiner kan hittas strax bortom väggarna i citadellet. Med anor från 1430-talet är det en av Albaniens tidigaste moskéer, från åren direkt efter Berats erövring av ottomanerna.

7. Dimal

Dimal

Källa: beratkulture

Dimal

Nere vid floden Osumi kan du se de tidigaste resterna av civilisationen i Berat från 200 f.Kr. Dimal hade en avgörande strategisk och politisk betydelse som ett makedonskt fäste i södra Illyrien och spelade en nyckelroll i det illyrisk-romerska kriget. När platsen upptäcktes på 60-talet var en av de första sakerna som upptäcktes en stoa, en slags täckt gångväg flankerad av pelare, 30 meter lång. Platsen påminner mycket om det arkeologiska komplexet i den närliggande staden Fier, och de många stämplade brickorna som återvunnits från Dimal ger en indikation på det stora utbudet av verkstäder som finns i den antika bosättningen.

8. Nationella etnografiska museet

National Ethnographic Museum, Berat

Källa: muzeumet-berat

National Ethnographic Museum, Berat

Denna attraktion är en stenbyggnad från 1700-talet med träbjälkar och trappor och erbjuder en fin överblick över livet i staden sedan dess grundande. Det finns massor av artefakter utställda med anknytning till lokal hantverksindustri och hushållsliv, så du kan kolla in en autentisk antik olivpress och se utställningar av keramik som användes i staden för hundratals år sedan. Ta en titt på de traditionella textilierna och kostymerna, samt metoderna som används för att väva dem. Ett par av rummen har inretts som traditionella lounger eller matsalar, så att du kan föreställa dig själv som en ottoman för hundratals år sedan.

9. Tomorr Mountain

Mount Tomorr

Källa: wikipedia

Mount Tomorr

Alltid synlig öster om Berat är Tomorr Mountain National Park, vars högsta topp höjer sig till 2 416 meter. Under stora delar av året är området täckt av snö. Om du semestrar i Berat på sommaren kommer de höga temperaturerna att göra en uppstigning till fots svår, men det finns operatörer i staden som erbjuder 4×4-resor till toppen av Mount Tomorr. På toppen finns en helgedom som tillhör shiaislams Bektashi-ordning. Vägen till toppen är underbar och passerar olivlundar, tallskog och höglandsbete innan du går in i ett skarpt landskap av exponerade stenar.

10. Osumi River Gorge

Osumi River Gorge

Källa: wikipedia

Osumi River Gorge

Du kan spåra floden Osumi tillbaka till staden Çorovodë, där ett av Albaniens vildaste naturliga underverk ligger gömt. Strax söder om Tomorr National Park ligger denna ravin, vars djupa väggar har eroderats för att skapa ett udda sortiment av grottor, passager och avsatser. Ställvis är klipporna flera hundra meter höga och det skydd som ravinen skapar ger ett mikroklimat som säkerställer grönska året runt. Den bästa tiden att utforska ravinen är på våren, då smältvatten gör hela 26 kilometer tillgänglig med flotte. Fråga i Berat för guider och turer till ravinen.

11. Bogove vattenfall

Bogove vattenfall

Källa: flickr

Bogove vattenfall

Varje timme går det bussar från Berat mot Skrapar och om du hoppar av vid Bogove är du på väg till detta härliga vattenfall, som är omgivet av orörd natur. Det finns en grusstig som leder direkt från busshållplatsen upp till bergen, och efter en promenad på cirka en halvtimme kommer du till bäcken som du kan följa tills du når vattenfallet. Det som är intressant är hur vattnet är hisnande kallt även på sommarens brännande höjd. Det är en härlig miljö för ett fotografi, med en uppsättning kaskader som matar en jadefärgad pool och grön vegetation runt om.

12. Cobo Winery

Cobo vingård

Källa: flickr

Cobo vingård

Stora delar av landsbygden runt Berat är täckta av vingårdar, och vinproduktionen börjar blomstra i regionen igen efter år av försummelse under kommunisttiden, eftersom privata företag som detta var förbjudna. Det bästa stället att ta reda på om denna pånyttfödelse är vingården Cobo, några kilometer nordväst om Berat. Trots det 50-åriga uppehållet har Cobo-familjen mer än ett sekel av vinframställningserfarenhet, och om du går med på en rundtur här kommer du att kunna se ett antal vingårdar, Cobo-familjens hem, vingårdsfaciliteterna och slutligen ett provsmakningsrum där du kan provsmaka de fem premiumviner som produceras här.

13. Sufi Teqes

Halveti Teqe

Källa: wikimedia

Halveti Teqe

Det finns två sufistiska byggnader i Berat och båda har förklarats som kulturminnen i Albanien. Halveti Teqe byggdes på 1400-talet och har en uteplats framför. Byggnaden har en portik som består av fem stenpelare. När du väl kommer in kommer du att märka det känsliga kakelarbetet på väggarna. Uppe på ena sidan av strukturen finns en gammal stentrappa som leder till Teqes bönesal, en kammare med ett snidat trätak inspirerat av den europeiska barocken, men med en arabisk twist. Berats Rüfai Teqe grundades under tiden på 1700-talet av Ahmet Kurt Pasha, den första härskaren över Pashalik av Berat, som hade halvautonomi inom det osmanska riket.

14. Provsmakning av traditionell mat och dryck

Byrek
Byrek

Unikt för detta område är en ovanlig hantverksmässig sommardrink gjord av rosenblad, citronsaft, vatten och socker bryggt under flera dagar och serverat kallt. En dryck som är känd i hela regionen är raki men i Berat-området görs den genom att destillera valnötter, liknande den italienska spriten Nocino. När det kommer till lokal mat ger det bördiga landskapet rikligt med fikon och oliver, som båda är av exceptionell kvalitet och avnjuts som snacks. Lokala rätter att prova är Byrek, en kött- och purjolökspaj, bakad fylld zucchini. Till efterrätt finns Kabuni, en stekt risrätt med russin och kanel, eller den regionala klassikern baklava.

15. Apollonia

Apollonia, Albanien

Källa: flickr

Apollonia, Albanien

Fier kan nås inom en timme med bil, och strax utanför denna stad kan du ta ett steg tillbaka i tiden till antiken. Apollonia, eller Illyria, var en antik grekisk stad som grundades 600 f.Kr. men som åtnjöt ett enormt välstånd under romartiden. Ruinerna står på toppen av en kulle och alla är lättillgängliga för allmänheten, märkta med användbara skyltar och med resterna av en amfiteater, tempel och resterna av stadens infrastruktur. Det finns också ett museum på plats där artefakter som återvunnits från platsen visas i ett kloster från 1300-talet.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Berat, Albanien

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.