De 15 bästa sakerna att göra i Braunschweig (Tyskland)

I Niedersachsen är Braunschweig (även känd som Brunswick) den största staden mellan Berlin och Hannover. Staden grundades av hertigen av Sachsen, Henrik Lejonet, en medlem av Welfdynastin som skulle vara närvarande i Braunschweig ända fram till 1918. Under medeltiden var staden ett stort handelsnav och var en av de sista nio kvarvarande medlemmar av hansan.

Trots de omfattande bombningarna som drabbades av under andra världskriget har Braunschweigs monument som Henriks romanska palats och den trollbindande St. Blasii-katedralen restaurerats. Och du kan inte besöka utan att visa din respekt för det stolta Brunswick-lejonet, gjutet i brons på 1000-talet och som står på Burgplatz.

Låt oss utforska bästa sakerna att göra i Braunschweig:

1. Burgplatz

Burgplatz

Källa: Shutterstock

Burgplatz

Sätet för Braunschweig-prinsarna från 900-talet och framåt, Burgplatz är omgärdad på alla sidor av en fantastisk ensemble av historiska byggnader.

Runt dig finns katedralen, en 1800-talsrekonstruktion av Dankwarderode slott, en rad korsvirkeshus och skråhallen.

Stående stolt på en triangulär sockel är en kopia av Brunswick Lion, stadens symbol och gjuten i brons av en okänd konstnär i romansk stil på 1000-talet.

Denna kopia har funnits här sedan 1989, medan originalet finns i Burg Dankwarderode för att skydda det från väder och vind.

2. Herzog Anton Ulrich-museet

Herzog Anton Ulrich-museet

Källa: wikipedia

Herzog Anton Ulrich-museet

Under 1600- och 1700-talet satte Anthony Ulrich, hertig av Brunswick-Wolfenbüttel ihop en häpnadsväckande samling renässans- och barockkonst.

År 1754, fyrtio år efter att han gick bort, blev detta grunden för Herzog Anton Ulrich-museet, det äldsta museet på den europeiska kontinenten.

Galleriet är nästan en vem är vem av nordeuropeisk konst från 1500- och 1600-talen, och det finns verk av Albrecht Dürer, Lucas Cranach den äldre, Hans Holbein den yngre, Rembrandt, van Dyck, Rubens och Vermeer.

Tryckrummet är inte heller att missa och har tiotusentals teckningar, gravyrer och trätryck av William Hogarth, Raphael, Rubens, Rembrandt och många fler.

3. Dankwarderode slott

Dankwarderode slott

Källa: Shutterstock

Dankwarderode slott

Det romanska palatset som möter dig på Burgplatz är en omformning från 1800-talet av hertig Henrik Lejonets säte från 1100-talet.

Den ursprungliga byggnaden revs faktiskt aldrig utan blev föråldrad som försvarsbyggnad när staden växte runt den, och byggdes om i renässansstil på 1600-talet.

Från 1887 återfördes den till sitt romanska ursprung med hjälp av en arkeologisk undersökning, med väggar slitna av halvcirkelformade välvda fönster.

Inuti finns den medeltida samlingen av Herzog Anton Ulrich-museet, såväl som historiska inventarier som två eldstäder gjorda av den mycket sällsynta rödaktiga kalkstenen som kallas Aquäduktenmarmor (akveduktmarmor). I Knappensaal på bottenvåningen kommer du att stå ansikte mot ansikte med det ursprungliga Brunswick-lejonet, som väger 880 kg och är nästan tre meter långt.

4. St Blasii-katedralen

St Blasii-katedralen

Källa: zug55 /flickr

St Blasii-katedralen

Henrik Lejonet beställde denna byggnad 1173. Men eftersom han förvisades från Tyskland två gånger på 1180-talet försenades bygget och både Henrik och hans fru Matilda begravdes här innan det var färdigt.

Deras gemensamma grav skulpterades på 1230-talet och om du tittar noga på Henriks bild kan du se en modell av katedralen i hans högra hand.

Det är lätt att skilja kyrkans osmyckade romanska mittskepp från norra och södra fartygen, som är från 1300- och 1400-talen och har vridna pelare och revbensvalv i engelsk vinkelrät stil.

På olika ställen i långhuset och i absidernas valv finns fresk-seccomålningar som dateras till mellan 1230 och 1250. I den centrala absiden kan man urskilja Kristus Pantocrator ovanför de 12 apostlarna.

5. Brunswick Palace

Brunswick Palace

Källa: Shutterstock

Brunswick Palace

Det tidigare residenset för hertigarna av Brunswick har gått igenom tre tumultartade århundraden.

Den första byggnaden brann ner 1830 och dess efterträdare skulle också bara hålla i cirka 100 år.

Från 1960-talet till 2007 fanns det faktiskt ingenting här, eftersom palatset blev kraftigt skadat i kriget och revs trots protester från Braunschweigs medborgare och ersattes med en park.

Men den storslagna fasaden rekonstruerades enligt 1800-talets neoklassiska mönster.

Bakom den fasaden finns Schloss-Arkaden, ett lyxigt köpcentrum.

6. Schlossmuseum Braunschweig

Schlossmuseum Braunschweig

Källa: braunschweig

Schlossmuseum Braunschweig

Också förbi den nyklassicistiska exteriören finns ett museum på den rekonstruerade första våningen i den norra flygeln.

I en serie rum baserade på originaldesign får du ett gott intryck av House of Welfs livsstil och personligheter.

Rummen är inredda med autentisk konst och möbler, allt backat upp av ytterligare utställningar om hertigarna av Brunswick-Wolfenbüttel och deras familjer.

Tillbringa en stund vid matbordet i Weißer Saal (Vita salen), som är utrustad med interaktiva datorstationer där du kan komma åt ett arkiv med bilder och historiska texter.

Throne Hall är försedd med damasttapeter och mattor enligt originaldesignen, och dess förgyllda möbler är helt original eftersom de togs bort från palatset 1935.

7. Braunschweiger Rathaus

Braunschweiger Rathaus

Källa: jorisvo / Shutterstock.com

Braunschweiger Rathaus

Ett kort hopp från Brunswick Palace i Regierungsviertel ligger stadshuset, byggt i nygotisk stil på 1890-talet.

Den 61 meter höga klockstapeln i flamländsk stil kan ses från hela staden, inklusive Burgplatz och Schlossplatz framför palatset.

En restaurang, Ratskeller, har varit öppen på bottenvåningen sedan byggnaden stod färdig, och det finns också ett minnesmärke över Braunschweigs sintibefolkning, som förföljdes och mördades under andra världskriget.

Måndag till fredag ​​från 09:00-15:00 kan du gå in och klättra de 161 trappstegen till toppen av tornet för en allomfattande utsikt över staden.

8. Magniviertel

Magniviertel

Källa: jorisvo / Shutterstock.com

Magniviertel

Ett av Braunschweigs äldsta kvarter börjar ett par gator öster om Schlossplatz.

Magniviertel är ett fält av kullerstensgator spårade av rangliga korsvirkeshus.

Dessa är fotad av restauranger och oberoende butiker och gatorna öppnar mot torg som Ackerhof och kyrkogården St Magni.

På Ackerhof 2 ligger det äldsta korsvirkeshuset, inte bara i Braunschweig utan kanske hela Tyskland.

En av balkarna bär inskriptionen ”Anno d[omi]ni m cccc xxxii” (1432AD). På sommaren övertas torget framför Magnikirche av uteserveringar för restauranger och kaféer.

9. S:t Magni Kirche

S:t Magni Kirche

Källa: Wiebke Heuser / flickr

S:t Magni Kirche

Man kan säga att Braunschweig föddes i denna kyrka, eftersom dess invigningsbevis från 1031 antecknade bosättningens namn för första gången.

Kyrkan byggdes om i mitten av 1200-talet, medan mellan de två åttakantiga romanska tornen hänger den två ton tunga Magnusglocke.

Detta är den äldsta klockan i Braunschweig-området och gjuts 1335. Kyrkan träffades under ett flyganfall 1944, och långhuset byggdes om i modern stil efter kriget, samtidigt som de västra tornen och koret kunde restaureras.

Håll utkik efter dopfunten från 1468, högaltaret i marmor från 1730-talet och de många högtidliga epitaferna och räkenskapsstenarna på väggarna, både invändigt och utvändigt.

10. Happy Rizzi House

Glad Rizzi House

Källa: Oliver Foerstner / Shutterstock.com

Glad Rizzi House

I Magniviertel finns en bisarr byggnad av den amerikanske popartisten James Rizzi.

Byggnaden är uppbyggd av nio sammanhängande kvarter och uppfördes på nordöstra sidan av Ackerhof i början av 2000-talet på en tomt sedan kriget.

Du kan se var de fått namnet «Happy» ifrån, eftersom fasaden är putsad med färgglada tecknade bilder av glada ansikten och upplyftande återkommande motiv av stjärnor och hjärtan.

Byggnaden är kontorslokal och inte öppen för allmänheten, men du kan stanna för en bild och se hur byggnadens fönsteröppningar har integrerats i fasadernas knäppa utformning.

11. Schloss Richmond

Schloss Richmond

Källa: steffen.r / flickr

Schloss Richmond

1768 beordrade hertig Charles William Ferdinand att ett slott skulle byggas åt hans fru prinsessan Augusta, som var äldre syster till Storbritanniens kung George III. Fastigheten ligger i engelska trädgårdar vid Okerflodens strand och har fått sitt namn efter prinsessans hem i Richmond, nu en del av London.

Det är en mycket tillfredsställande syn från utsidan, med en krökt avantkår, korintiska pilastrar och frontoner alla krönta av en balustrad.

Palatset är nu en privat bostad, så se till att fråga i förväg om en rundtur i statsrummen.

Palatset ligger på kanten av en kulle och har vidsträckt utsikt över de pittoreska markerna anlagda av Capability Brown, dåtidens främsta engelska landskapsarkitekt.

12. Städtisches Museum

Städtisches Museum

Källa: braunschweig

Städtisches Museum

Denna attraktion öppnade igen 2012 efter en lång renovering och har ett rykte som ett av de rikaste kommunala museerna i länet.

Inramningen är en förfinad nybarockhall på Löwenwall, ett äggformigt torg som i öster gränsar till Braunschweigs gamla vallgrav.

Antikvarier och älskare av dekorativ konst bör ge ett par timmar på sig att ta sig igenom de stora sortimenten av silver, möbler, musikinstrument, porslin från Fürstenbergfabriken och kanske bäst av allt, ömtåliga lackarbeten vid Stobwasserverkstäderna.

Men det finns mycket mer att se, från afrikansk etnografi, en myntsamling med mer än 86 000 pjäser och konst av den lokala landskapsmålaren Pascha Johann Friedrich Weitsch från 1700-talet och hans son Friedrich Georg Weitsch.

13. Altstadtmarkt

Altstadtmarkt

Källa: jorisvo / Shutterstock.com

Altstadtmarkt

I Braunschweigs Altstadt (Gamla stan) precinct är Altstadtmarkt ett torg som först dök upp i slutet av 1100-talet.

Ensemblen av historiska byggnader runt torget har blivit perfekt restaurerade och var och en har en historia att berätta.

Altstadtrathaus i nordvästra hörnet är det äldsta bevarade rådhuset i Tyskland, nämnt för första gången på 1300-talet och med delikat höggotiskt tracery på sin fasad.

På södra sidan ligger det gamla korsvirkeshuset, knutet till ett magasin där Gamla Stans sömmerskor skulle förvara sina varor.

Och precis som förr i tiden finns det en daglig marknad på torget, där 50 stånd säljer färskvaror och två erbjuder nylagad bratwurst och shish kebab.

14. «Arche Noah» Zoo Braunschweig

Zoo Braunschweig

Källa: Peter Kernspecht / flickr

Zoo Braunschweig

Denna kompakta djurpark öppnade 1964 och har sedan dess designats om för att ge sina djur mer utrymme.

Det kan betyda att det finns färre arter än i Tysklands stora djurparker i staden, men här lever de i nästan naturliga inhägnader.

Det finns totalt 50 olika arter, inklusive katter som geparder och en sibirisk tiger, sydamerikanska björnar, barbariska apor och guldhövdade lejontamariner.

Bland reptilerna finns fem sköldpadds- och sköldpaddaarter, och barnen kommer att ha roligt när de tittar på de lekfulla vanliga silkesapa och asiatiska småklor.

15. Julmarknad

Julmarknad

Källa: Igor Marx / Shutterstock.com

Julmarknad

Braunschweig har en julmarknad där uppe med de bästa i Tyskland, som drar in en miljon besökare varje år.

Det stora dragplåstret är den historiska atmosfären på torg som Burgplatz, där stånden ramas in av det lejonet, katedralen, slottet Dankwarderode och de olika korsvirkeshusen.

Marknaden kan spåras tillbaka till 1505 och varar i en hel månad med start 29 november.

Över 150 hantverksstånd säljer handgjorda hemdekorationer, träleksaker, smycken, mjuka leksaker och kulinariska godsaker från Tyskland och Braunschweig-regionen.

En säker som kommer att värma dig är Feuerzangenbowle, en romindränkt sockerlimpa smält till glögg.

Och för att motarbeta den alkoholen kan du välja en meterlång bratwurst, bakad camembert eller något sött som Schmalzgreben, som påminner om munkar.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Braunschweig, Tyskland

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *