15 bästa sakerna att göra i Cayenne (Frankrike)

Franska Guyanas huvudstad är en behaglig stad med väderbiten kreolsk och kolonial arkitektur.

Släng in Cayennes museer och en livlig marknad och det finns tillräckligt här för att hålla dig engagerad i en dag eller två.

Men de verkliga underverken finns utanför kusten på öar som brukade vara Frankrikes mest fruktade straffkolonier, eller en kort bit ner längs kusten där exotiska ormar, kajmaner och spindlar gör sina livsmiljöer i Kaw-träsket.

Och missa inte Guyana Space Centre, som drivs av European Space Agency och en odyssé för alla som är nyfikna på hur en rymdhamn från 2000-talet fungerar.

Låt oss utforska bästa sakerna att göra i Cayenne:

1. Place des Palmistes

Place des PalmistesKälla: flickr
Place des Palmistes

Place des Palmistes är någonstans för lokalbefolkningen och turister att träffas och koppla av, och är en grundbult i det sociala livet i Cayenne.

Det är ett stort torg med palmer och kantas av kreolska hus med träbalkonger över butiker, barer och restauranger.

I mitten av gräsmattan finns en staty av Félix Éboué, en guianansk administratör som 1936 blev den förste svarte mannen att inneha en högre kolonial position när han blev guvernör i Guadeloupe 1936. Han var också den första svarte mannen som fick sin aska placerad på Pantheon i Paris efter att han dog 1944. Torget också där en hel del av festligheterna går ner under den episka 10-veckors karnevalen i början av året.

2. Cayenne-katedralen

Cayenne-katedralenKälla: wikimapia
Cayenne-katedralen

Cayennes katedral från 1800-talet har precis genomgått en renovering och är lika fantastisk som alltid.

Arkitekturen är i kolonialstil, och arbetet slutfördes 1833, men det skulle dröja ytterligare ett sekel innan kyrkan skulle bli en katedral, när stiftet Cayenne skapades 1933. Pausa framför för att kolla in portiken och balustraden, och gå sedan in för att slippa värmen.

Håll utkik efter klockan, som tillverkades 1871, och se predikstolen, altaret och biktlådan, som alla tillverkades av lokalt trä istället för att fraktas över från Frankrike.

3. Musée des Cultures Guyanaises

Musée des Cultures GuyanaisesKälla: amazoniskt museum
Musée des Cultures Guyanaises

I ett vackert renoverat kreolskt hus på Rue Madame Payée finns ett museum som visar upp mångfalden av inhemska etniska grupper i Franska Guyana.

Du får en fascinerande översikt över kulturen och historien om de infödda indianerna, och senare, kreolerna och maronerna.

Museet behandlar också de nyare invandrarna som haitierna, brasilianarna och Hmong-folket från Sydostasien.

Det finns massor av artefakter att bläddra i, inklusive textilier, korgar, lergods, smycken och vapen som pilar.

4. Fort Cépérou

Fort CépérouKälla: commons.wikimedia
Fort Cépérou

På en udde på västra sidan av Cayenne finns det som är kvar av ett fort från kolonisationens tidiga dagar.

Den byggdes 1643 och är uppkallad efter hövdingen för en indiansk stam som hade ockuperat detta land innan fransmännen kom.

Fortet såg action senare samma århundrade, när holländarna landade och gjorde anspråk på territoriet: Denna händelse utlöste ett avgörande slag i december 1676, varefter Cayenne blev permanent fransk.

Det finns inte mycket kvar av fortet förutom några stenmurar, men dess höga läge ger dig en vidsträckt panoramautsikt över staden.

5. Cayennemarknad

CayennemarknadKälla: travecademy
Cayennemarknad

Ett par kvarter ner från Places des Palmistes på Rue de Lieutenant Becker ligger stadens marknad, som handlas på onsdagar, fredagar och lördagar.

Kom för en smak av Guianans kultur, provsmaka de olika rompuncharna och titta på stånd som säljer allt från vietnamesiska pho-nudlar till lokalt hantverk.

Frukten och grönsakerna kommer från hela Franska Guyana, men även Surinam, Laos, Brasilien och till och med Haiti.

Du kan handla saker du känner, som bananer, ananas eller mango, eller mer exotiska produkter som awara eller rambutan.

Om det hela är lite förvirrande är handlarna lättillgängliga och alltid glada att ge råd

6. Djävulsö

Djävulens öKälla: flickr
Djävulens ö

Detta är en av Îles du Salut, en trio av vulkanöar 14 kilometer utanför Kourous kust.

Från Cayenne kan du ta en katamaran eller motorbåt till skärgården, och det är ett absolut måste.

Först är det det historiska värdet, eftersom Devil's Island var en ökända straffkoloni från 1850-talet och framåt, och en exilplats för människor från hela det franska imperiet.

Det var här Alfred Dreyfus från Dreyfusaffären hamnade innan han blev frikänd, men de flesta som skickades hit återvände aldrig.

Gamla fängelsebyggnader och kyrkogårdar skyms av tropisk vegetation på öar som bebos av apor och kapybaror.

7. Musée Départemental

Musée DépartementalKälla: commons.wikimedia
Musée Départemental

I en härlig kreolsk herrgård med ljusgul väderbräda och blå fönsterluckor finns ett museum som presenterar ett tvärsnitt av livet i Franska Guyana från grundandet till idag.

Gallerierna är en egendomlig mängd mineraler, historiska målningar och indiska hantverk.

Du kan lära dig historien om den ökända seriemördaren D'Chimbo från 1800-talet och slå upp Félix Éboué, en av Guyanas mest kända söner.

Museet täcker också de fruktade straffkolonierna, och du kan utforska den 4 000 starka insektssamlingen av 1900-talets präst och naturforskare Père Yves Barbotin.

8. Jardin Botanique

Jardin BotaniqueKälla: flickr
Jardin Botanique

På ekvatorn är en sval dag allt under 30°C, så skugga är en värdefull vara.

Och du kommer att ha överflöd i den botaniska trädgården, som är det största anlagda utrymmet i staden och går tillbaka till de första decennierna av 1800-talet.

Det finns gott om tropisk vegetation, alla välmärkta och skyddande stigar som väver sig genom bladen, korsar en damm och leder upp till en staty av Gaston Monnerville, en annan av Guyanas inflytelserika politiker.

Hitta en bänk i skuggan och svalka dig, eller ta ett dopp i utomhuscentret Aquatique de Cayenne ett par minuter på vägen.

9. Guyana karneval

Guyana karnevalKälla: alboradavenezuela
Guyana karneval

Det stora årliga evenemanget i Franska Guyana drar igång på trettondagen strax efter jul och slutar inte förrän på askonsdagen i februari eller mars.

Karnevalen har kreolskt ursprung och startade under slaveriets dagar som ett sätt för människor att fira fertilitet och skörda och skämta med européer i hemlighet vid en tidpunkt då offentliga firanden var förbjudna.

På fredags- och lördagskvällar under hela denna period är det maskerade baler, men det hela bygger på de fyra dagarna före askonsdagen då det finns alla möjliga parader och organiserade galenskaper som burleska bröllop där män och kvinnor byter kön.

10. Sentier du Rorota

Sentier du RorotaKälla: carnetderoute
Sentier du Rorota

Det bästa med denna vandring är att du får en dos tropisk skog utan att behöva förirra dig långt från staden.

Det är en sex kilometer lång rundled som går runt den 149 meter höga Mont Caïa.

Stigen är välskött och har informationstavlor med några hundra meters mellanrum så du ska inte gå vilse lätt.

Det finns fotovänliga vyer över kusten, och om du går långsamt kommer din uppmärksamhet att avledas av livfulla tropiska växter, apor, sengångare, färgglada fåglar och kanske en och annan massiv spindel.

Om du känner dig mer självsäker kan du svänga av för Sentier Fort Diamant, som leder ner till ett kustfort byggt på 1840-talet.

11. Zoo de Guyane

Zoo de GuyaneKälla: flickr
Zoo de Guyane

Det är inte ofta man kan säga att man har varit på en djurpark i en riktig djungel.

Och Zoo de Guyane är just det, med stigar genom frodiga tropiska lövverk och broar upphängda i baldakinen för att ta dig närmare aporna.

Det finns 450 djur från 75 arter, alla inhemska i Guyana, och i en mycket bekvämare miljö än om du skulle hacka dig genom äkta vildmark.

Det finns aror, pumor, jaguarer, ocelotkajmaner, jättemyrslokar och leguaner, allt i rymliga och humana inhägnader.

Det kommer att ta minst två timmar att undersöka varje stig, som är väl skyltad och anpassad för rullstolar och barnvagnar.

12. Plage Rémire-Montjoly

Plage Rémire-MontjolyKälla: karta-frankrike
Plage Rémire-Montjoly

En märklig sak med kustlinjen runt Cayenne är frånvaron av de där klassiska tropiska stränderna: De kraftfulla floderna Cayenne och Mahury drar silt ur Guyanas inland och avsätter det längs hela kusten, vilket gör att kusten är lerig och vattnet lite grumligt.

De flesta badar vid hotell eller kommunala pooler, men den palmkantade Plage Rémire-Montjoly är ett bra val om du vill ha havet, och ligger max 15 minuter från Cayennes centrum.

På natten i maj, juni eller juli kan du se det minnesvärda spektaklet av havssköldpaddor som klättrar iland för att lägga sina ägg.

13. Guyana Space Center (CSG)

Guyana rymdcenterKälla: flickr
Guyana rymdcenter

Du behöver en timme för att nå rymdcentret, som ligger precis på andra sidan Kourou.

Men eftersom detta är en sällsynt chans att se en fungerande rymdhamn behöver du inte tänka på det. Även om du bara har ett pass intressant i rymdutforskning och astronomi kommer du att bli förvånad över vilken typ av tillgång du ges på CSG: Du kan besöka bankerna av konsoler i uppdragskontroll, komma nära avfyrningsramper som leder runt tio uppdrag per år.

Den guidade turen är på franska men vänder sig till engelska och holländska talare och snålar inte med de tekniska detaljerna om du är en riktig entusiast.

14. Marais de Kaw

Marais de KawKälla: flickr
Marais de Kaw

Kaw Marshes är ett stort sumpigt område i ett naturreservat på stranden av floden Approuague.

Det är ett resmål för att träffa och fotografera vilda djur som du bara har sett på TV, som kajmaner och pilgiftsgrodor i deras naturliga livsmiljö.

Du kan åka på nattlig natursafari eller upptäcka denna otroliga livsmiljö på dagen på stora kanoter.

På land finns det också gott om vandringsleder där du kommer att se några spektakulära ormar och spindlar, och de mest livfulla färgade fåglarna du någonsin kommer att se i naturen.

Guider kommer att hålla dig säker hela tiden och hjälpa dig att hitta dessa extraordinära varelser.

15. Îlet la Mère

Îlet la MèreKälla: carnetderoute
Îlet la Mère

Den enda ön i Rémire-skärgården som någonsin varit bebodd, Îlet la Mère är en snabb båttur från Cayenne och kommer att gå bra om du har barn med dig.

Det beror på att ön har massor av tama och vänliga spindelapor, som inte tänker två gånger på att närma sig människor för att få mat och uppmärksamhet.

Den här ön rensades först för en gård och sedan Djävulsöns straffkoloni på 1850-talet, och det finns brunnar, stigar, murar och kajer längs kusten som är svaga påminnelser om den här tiden.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Cayenne, Frankrike

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *