De 15 bästa sakerna att göra i Douai (Frankrike)

Vid floden Scarpe är Douai en stad som har återuppfunnit sig själv många gånger. Fram till 1700-talet växte det rik handelsull, som packades på pråmar längs Scarpe. Senare, under franskt styre, blev saker mer sofistikerade när Flanderns parlament och rättsväsendet flyttade till staden och försåg Douai med sublim 1700-talsarkitektur.

På 1800-talet tog kolbrytning och metallurgi över, och Frankrikes största gruvmuseum ligger nu några minuter utanför staden. En karaktär som har varit här under allt detta är Gayant, en hög ceremoniell marionett som paraderas med sin familj under stadens festival i början av juli och är Douais mest kända invånare.

Låt oss utforska bästa sakerna att göra i Douai:

1. Musée de la Chartreuse

Musée de la ChartreuseKälla: flickr
Musée de la Chartreuse

Douai's museum of fine arts har en häpnadsväckande uppsättning målningar och skulpturer av mästare från Frankrike, Italien och de låga länderna.

Det finns verk av Delaxroix, Courbet, Sisley, Boudin, Veronese och Jacob Jordaens, samt flera stora polyptyker av den gotiska Douai-baserade målaren Jehan Bellegambe.

Det är några av de måste-se, men det finns totalt 10 000 verk, presenterade i kronologisk ordning i en härlig miljö.

Komplexet av gallerier är ett före detta kartusiansk kloster, som i sig anpassades från en renässansherrgård från 1500-talet.

2. Douai klockstapel

Douai klockstapelKälla: flickr
Douai klockstapel

Medeltida vakttorn som detta har en stolthet i städer i norra Frankrike och delar av Belgien.

Så mycket att de är listade som ett kollektivt UNESCO-världsarv.

Douai's klockstapel är från 1380, och även om det har ett allvarligt utseende på sina nedre nivåer, blommar de översta våningarna med sprudlande torn och guldvindflöjlar och finials.

Victor Hugo sjöng dess lov när han passerade genom Douai 1837, och hyllade klockspelet med 62 klockor, som fortfarande spelar en liten låt kvart över och kvart i varje timme.

Det finns också en kort konsert kl. 10.45 och 11.45 på lördagsmorgnar, samt måndagskvällar kl. 21.00 på sommaren.

3. Musée Archéologique Arkéos

Musée Archéologique ArkéosKälla: megalitisk
Musée Archéologique Arkéos

Detta arkeologiska museum har samlat 40 års fynd från utgrävningar i och nära Douai och visat dem i ett modernt hem som avtäcktes 2014. Artefakterna sträcker sig från förhistoria till medeltiden och dessa ben, keramik, glasföremål och verktyg målar upp en tydlig bild av livet här i olika skeden i det förflutna.

Och med hjälp av denna information har museet också anlagt en ansenlig arkeologisk park, som rekonstruerar scener från runt Douai år 1000: Det finns ett kloster, en feodal motte med ett trähus, en fjäderfägård och olika butiker och bostäder.

4. Centre Historique Minier de Lewarde

Centre Historique Minier de LewardeKälla: företag
Centre Historique Minier de Lewarde

Detta bergverk i Lewarde drevs från 1931 till 1971, och efter att det avvecklats valdes det ut att vara ett museum och visa min.

Det är det största museet i sitt slag i Frankrike, och belyser en övertygande period i regionens inte alltför långa förflutna.

Du kommer ner djupt ner i gruvan för att känna på egen hand hur det skulle ha varit för människor som var tvungna att göra detta varje dag.

Artefakter och gruvutrustning visas i stora salen, där före detta gruvarbetare gärna delar med sig av sina minnen.

Samtidigt är de flesta faciliteter som sjukstugan, badrum/dusch, lampaffär och administrativa kontor precis som de var när gruvan stängdes.

5. Palais de Justice

Palais de JusticeKälla: douaisis-tourisme
Palais de Justice

Parlamentet i Flandern flyttade till platsen för ett före detta kloster vid Scarpe 1714, och lade spåren för Douai att bli den rättsstad som den är idag.

Både hovrätten i Nord-Pas-de-Calais och domstolen i Nord är här.

På helgerna på sommaren kan du ordna rundturer i inlandet, och det är värt det att se Grand'Chambre i Flanderns parlament.

Detta fullbordades 1762 med fina väggmålningar, skulpterade träpilastrar och förgyllda gipsarbeten.

En före detta intern i fängelset vid vattnet var Eugène François Vidocq, en brottsling som blev kriminalist, som startade den första privatdetektivbyrån någonsin och hjälpte till att skapa den franska polisen.

6. Douai's Fortifications

Porte de ValenciennesKälla: flickr
Porte de Valenciennes

Stadens försvar demonterades mestadels efter 1891 för att göra det möjligt för Douai att bygga hälsosammare, rymligare stadsdelar.

Men flera bitar överlever och du kan ha dessa i åtanke när du tar dig runt i staden.

Den tjocka Porte de Valenciennes är förmodligen den mest anmärkningsvärda, med anor från 1453 och gjord av sandsten.

Det är en stor, fyrkantig struktur med tre gångar (varav två tillkom 1880 för att tillåta vägtrafik) med ett gammalt vakthus.

Ludvig XIV passerade genom denna port 1667 efter att Douai överlämnat sig till honom.

Porte d'Arras är en mindre port från 1300-talet, med två cirkulära torn, medan Tour des Dames är ett sandstenstorn från 1425 i parken med samma namn.

7. Collégiale Saint-Pierre

Collégiale Saint-PierreKälla: omondouvelo
Collégiale Saint-Pierre

Du måste se den här kyrkan, om så bara för att bedöma dess fantastiska skala.

Collégiale Saint-Pierre går tillbaka till 1500-talet, men den ursprungliga gotiska byggnaden började kollapsa på 1700-talet.

Så allt utom klocktornet byggdes om i fransk klassisk stil på bara tio år från 1740 till 1750. Den snabba konstruktionen gav arkitekturen en sällsynt känsla av harmoni, och det finns en sublim dekoration inuti, inklusive två fantastiska orglar från 1800-talet. .

Men den stora historien är själva storleken på platsen.

Med sina 112 meter är den längre än någon annan religiös byggnad norr om Paris.

8. Gamla Douai båttur

ScarpeflodenKälla: wikipedia
Scarpefloden

Eftersom Douai och floden Scarpe går hand i hand kan du gå ner till Embarcadère du Palais de Justice på Place de Pollinchove på sommaren.

Vid träbryggan ligger motorbåtar som väntar på att ta dig på en kort kryssning i den gamla staden, där det finns mindre monument, reliker från industrin vid vattnet och eleganta hus vid floden.

En erfaren guide kommer att fylla i 2 000 år av Douais historia, och påpeka vikten av varje bro, kaj, lager och sluss.

9. Små sevärdheter runt Douai

Hôtel du DauphinKälla: flickr
Hôtel du Dauphin

Du kan fortsätta undersöka Douai till fots för att se de stora förändringarna som hände här på 1700-talet när rättsväsendet kom.

Många sofistikerade hem byggdes runt den här tiden, som Hôtel du Dauphin på Place d'Armes, som nu inrymmer Douais turistbyrå.

Se även Louis XV Hôtel d'Aoust, som blev säte för förvaltningsöverdomstolen 1999. På en annan väg finns Fonderie des Canons, som är en trädgård som innehåller resterna av en 1600-talsarsenal och kanongjuteri.

Mittemot ligger Hôtel Romagnant, artillerikommissariens graciösa hus från 1600-talet.

10. Les Fêtes de Gayant

Les Fêtes de GayantKälla: amis-hom-arts
Les Fêtes de Gayant

Douai skulle inte vara sig likt utan sin familj av ceremoniella jättar, som är enorma bilder som bärs runt i staden i processioner under tre dagar i början av juli.

Den största, Gayant föddes 1530, och till skillnad från andra städer i regionen försummade Douai att ge honom ett namn, bara kallade honom «Gayant», jätte! Han fick senare sällskap av en fru, Marie Cagenon, och tre barn, Binbin, Fillon och Jacquot.

De gör sitt årliga framträdande den första söndagen efter den 5 juli, och den 8,5 meter långa Gayanten måste bäras av sex män gömda under hans kläder.

11. Terril des Argales

Terril des ArgalesKälla: chevrettesduterril
Terril des Argales

En slagghög kanske inte är allas idé om en naturvandring, men Terril des Argales är speciell.

Detta var den största högen i hela Nord-Pas-de-Calais, avsatt på myrmark, och den sjönk långsamt under sin egen tyngd.

När detta hände tvingades vatten upp till ytan, vilket skapade en vacker mosaik av dammar och ängar av en slump.

Högen är nu ett reservat där naturen tar över: Vattnet vimlar av fisk, och då och då ser du en ödla som springer över skiffern.

Det finns en fem kilometer lång led som hjälper dig att förstå hur en industriplats kan omvandlas till ett rent naturlandskap.

12. Parc Jacques Vernier

Parc Jacques VernierKälla: kidzou
Parc Jacques Vernier

Den här äventyrsparken är öppen på sommaren och är en plats för barn att ta sig loss på tidlösa soliga dagar.

Det finns en stor sjö som gränsar till Scarpe där du kan hyra trampbåtar, familjerodbåtar och till och med lågmotoriserade «kartbåtar» för större barn.

Sedan på torra land finns det ännu mer, som börjar med fyra «trampo-elastiques», som är studsmattor med en bungee-repsele som låter barn hoppa sju meter i luften i total säkerhet.

Barn kan också ta på sig selar och hjälmar för att ta sig an «accrobranche»-banan, en serie hinder flera meter från marken.

Medan vuxna kanske är gladare att hyra en fyrsitsig trampbil och åka och segla runt sjöns omkrets.

13. Château de Bernicourt

Château de BernicourtKälla: lesanciennesduchti
Château de Bernicourt

Några minuter upp från Douai, i Roost-Warendin, ligger ett ädelt slott i Ludvig XV-stil byggt 1743. Det var ett ståtligt hem fram till tidigt 1900-tal när fastigheten togs över av Douais gruvenhet.

Fastigheten användes för att inhysa gruvchefer och anställda innan den köptes av kommunen och förvandlades till ett museum.

Den tidstypiska inredningen är sedan länge borttagen, och istället finns det gallerier som avslöjar scener från det dagliga livet i början av 1900-talet.

Du kan bläddra i en smedja, ett klassrum, en skomakarverkstad, allt med originalverktyg och möbler.

14. Dagsturer

LilleKälla: flickr
Lille

En av de praktiska sakerna med att vara i en tätort är att det finns många andra spännande platser en bit bort.

Lille, Lens och Arras ungefär en halvtimme med bil Lille bör vara din första anlöpsplats för sin storstadsatmosfär och förtjusande flamländska arkitektur, som symboliseras av Vieille Bourse (gamla börsen) i manneristisk stil.

Lens är en före detta gruvstad som återföds som en kulturell destination och öppnade 2012 en filial till Louvren.

Arras är samtidigt mer läckert, med två underbara torg som omges av rader av flamländska gavelhus och en gotisk klockstapel från 1400-talet.

15. Mat och dryck

kolsyra a la flamandeKälla: blogcuisinejploisel
kolsyra a la flamande

Öl är en stor sak i Douai, och Brasserie de Gayant är döpt efter allas favoritjätte.

Detta bryggeri har funnits sedan 1919 och gör blonda, vita och bruna öl tillgängliga i de flesta barer runt om i staden.

Jättarna ger också sitt namn till «gayantines», ett souvenirkaramellgodis smaksatt med cikoria eller vanilj.

Huvudrätter i Douai liknar vad du får i Belgien.

Så tänk kolsyra a la flamande, rikt bräserat nötkött i öl och normalt serverat med pommes frites.

Och till efterrätt eller mellanmål har du våfflor, som ofta kommer torra och smaksatta med vanilj, kanel eller rom.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Douai, Frankrike

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *