De 15 bästa sakerna att göra i Durres (Albanien)

Durres är en mångsidig hamnstad med både modern och antik tilltal. Om kul i solen är på sin plats, leta inte längre än vid vattnet, där Albaniens största och livligaste strand myllrar av aktivitet på sommaren. Durres är också fylld av romerskt och bysantinskt arv – du kan upptäcka resterna av Albaniens största amfiteater här, medan både stadens försvar och forum går tillbaka 1500 år. Du kan också resa inåt landet för att se slottet där den albanska nationalikonen Skanderbeg bekämpade tre osmanska belägringar på 1400-talet, eller fortsätta till Tirana för att besöka landets huvudstad.

Se även: Bästa platserna att besöka i Albanien.

1. Durres amfiteater

Durres amfiteater

Källa: flickr

Durres amfiteater

Säkert en av de största bitarna av antik arkitektur i Albanien, om inte Balkan, Durres Amphitheater byggdes år 100AD av Hadrianus och återupptäcktes först på 1960-talet. Den användes i cirka 300 år och då kunde den upp till 20 000 åskådare. Denna storslagna skala är en del av det som gör landmärket speciellt, men arkeologer är också fascinerade av hur byggnaden visar den romerska övergången till kristendomen. Inom denna plats finns ett kapell med fantastiska väggmosaiker av helgon, som visar hur amfiteatern fick ett religiöst syfte senare i sitt liv.

2. Durres slott

Durres slott, Albanien

Källa: flickr

Detta monument består av ett enda torn och en vägg och kallas i många guider för det venetianska tornet. Det går långt tillbaka till 400-talet, under den bysantinska kejsaren Anastasius I som föddes i denna stad. Sedan dess byggande har Durres slott sett en del allvarliga åtgärder, efter att ha förstärkts av venetianerna strax innan stadens erövring av ottomanerna. 1939 var slottet basen för en samling albanska patrioter som försökte fördröja den italienska arméns framfart. Omkring 360 lokalbefolkningen höll sin plats framgångsrikt tills bepansrade italienska enheter gick i land i hamnen och intog staden.

3. Durres Beach

Durres Beach

Källa: flickr

Durres Beach

Albaniens populäraste resmål för en dag vid havet, Durres Beach sträcker sig mer än tio kilometer längs stadens strandpromenad. Den urbana delen av stranden är galen på sommaren, när den är full av människor från alla samhällsskikt. Det finns alla möjliga saker på gång, från bordsfotbollsspel till vattensportevenemang. Du behöver aldrig lämna din plats för ett mellanmål när gatuförsäljare patrullerar i artärerna mellan de täta rutorna av solstolar och säljer ett stort utbud av drycker och livsmedel, ofta från åsnorna som de leder längs sanden.

4. Kunglig villa i Durres

Kungliga villan i Durres

Källa: albaniatours

Kungliga villan i Durres

Den albanska monarkin, som varade från 1928-1939, har varit nedlagd i mer än sju decennier, men denna byggnad på toppen av en kulle i Durres står som en intressant påminnelse om denna era. I dag är den kungliga villan övergiven, men den har en fascinerande historia. Det byggdes 1937 för kung Zog I, som bara fick njuta av residenset i ett år. Efter att monarkin upplöstes blev villan en storslagen kommunistisk mottagningsbyggnad, som välkomnade både Nikita Chrusjtjov och Jimmy Carter på officiella besök. När Albanien hamnade i tillfälliga civila oroligheter 1997 genomsöktes villan och har förblivit oförändrad sedan dess.

5. Arkeologiskt museum

Arkeologiska museet, Durres

Källa: argofili

Arkeologiska museet, Durres

Det största arkeologiska museet i Albanien, här kan du se vad alla olika civilisationer som bosatte sig i denna region lämnade efter sig. Det är bara några steg från vattnet och grundades 1951, med samlingar som täcker varje period från den antika illyriska kulturen, genom romartiden, bysantinsk tid och det osmanska rikets styre. De romerska föremålen är särskilt spännande och inkluderar miniatyrbyster av Venus och stensarkofager. Museet som institution har sin egen historia att berätta, eftersom det genomsöktes i oroligheterna 1997 och nyligen har renoverats.

6. Bysantinskt forum

Bysantinskt forum

Källa: flickr

Bysantinskt forum

I hjärtat av Durres finns den blygsamma men suggestiva samlingen av pelargångar som utgjorde Macellums forum efter romartiden. Det är från 600-talet och 800-talet och är belagt med utgrävda marmorstenar. Du kan komma nära de korintiska kolumnerna i forumet för att se de utsökta detaljerna i stenarbetet. En gång skulle det ha funnits en staty i mitten av torget för vilken bysantinsk kejsare som än hade makten vid den tiden. Nära forumet ligger Durres romerska termalbad, som upptäcktes tillsammans med amfiteatern på 1960-talet. Kvar är en hypocaust och en bassäng fem gånger sju meter.

7. Durres moskéer

Moskén Durres

Källa: wikimedia

Moskén Durres

Det finns två imponerande moskéer att spåra upp i Durres, eftersom Albaniens relation till religionen stördes under kommunisttiden, och varje kultplats har sin egen historia. Den stora moskén är den yngsta av de två strukturerna, efter att ha byggts 1931 av kung Zog I på platsen för en tidigare osmansk byggnad. Efter 1967 förstördes minareten och byggnaden användes som centrum för lokala ungdomsorganisationer. Mindre och mycket äldre är Fatih-moskén, som dateras till 1503 under de första decennierna av det osmanska styret. Även detta lades ner under kommunismen men förklarades som ett albanskt kulturminne på 70-talet.

8. Spille Beach

Spille Beach

Källa: äventyrsinalbanien

Spille Beach

Några korta kilometer söder om staden, strax efter Kavaje, ligger denna naturliga strand som erbjuder en kontrast till det hektiska vattnet vid Durres. Spille är för dig som vill ha en mer avslappnad dag vid havet och lockar färre besökare, vilket gör det enkelt att hitta en plats för dig själv när som helst på året. Trots avskildheten och den naturliga miljön erbjuds alla tjänster du kan behöva. Du kan hyra stolar och parasoller för extra komfort, och under hela dagen kommer fruktförsäljare att sälja frukt färsk från marknaden.

9. Tirana

Tirana

Källa: flickr

Tirana

Det är lätt att ta en buss österut till Albaniens huvudstad, där landets förflutna och nutid krockar. Om du vill se lite riktig sovjetisk arkitektur, ta dig till Piramida, som har stått tom sedan kommunismens slut och byggdes som ett monument över diktatorn Enver Hoxha. För ytterligare bevis på Albaniens komplicerade koppling till Hoxha kan du besöka hans grav, som ofta har vandaliserats. Bunk'Art är också spännande, eftersom du får besöka en kärnkraftsbunker från 1970-talet som består av 100 olika rum, vilket ger den luften av en underjordisk stad. Se även: Saker att göra i Tirana.

10. Krujë slott

Krujë slott

Källa: flickr

Krujë slott

Om du vill att du ska bevittna scenen för en betydelsefull händelse i Albaniens historia, bege dig mot nordost till Krujë-slottet, populärt uppkallat efter den albanska nationalikonen Skanderbeg. När det osmanska riket erövrade den omgivande regionen stod denna fästning stadigt och höll ut mot Mehmed II:s arméer i tre på varandra följande belägringar under 1400-talet. För att ge dig en uppfattning om dess nationella betydelse står slottet på baksidan av Albaniens 500 Lekë-sedel. Inne i den gotiska byggnaden finns en utställning som ägnas åt Skanderbeg, och du bör också ägna dig åt att sola dig i den karga höglänta skönheten i miljön 550 meter över havet.

11. Krujë Bazaar

Krujë Bazaar

Källa: flickr

Krujë Bazaar

Denna stadsdel i Krujë är ett steg tillbaka i tiden, eftersom hela Krujës kommersiella distrikt från 1700- och 1800-talet har bevarats omsorgsfullt och fortsätter att frodas. Marknaden sträcker sig hela vägen från slottets portar till Krujës centrum och består av en enda kullerstensgata längs vilken alla möjliga säljare bjuder ut sina varor från trästånd. När du promenerar genom basaren får du även se hantverkare tillverka föremål i sina verkstäder. Som ett minne kan du plocka upp handsnidade trädekorationer, en flaska lokalt destillerad raki eller handvävda textilier.

12. Shën Mëhill-basilikan

Shën Mëhill-basilikan

Källa: wikipedia

Shën Mëhill-basilikan

Beläget i Arapaja, en sydöstlig förort till Durres, finns ruinerna av St. Mikaels basilika, en paleo-kristen kyrka från 400 e.Kr. Basilikan återupptäcktes under en arkeologisk utgrävning 1974, då flera anmärkningsvärda särdrag grävdes fram. Rubriken här är kyrkans stora och detaljerade mosaik som täcker 54 kvadratmeter, och tack vare sina många år under jorden är den i ett närmast obefläckat bevarandetillstånd. På platsen finns också resterna av kyrkans långhus och ett fragment av en pelare med en dekorativ relief inhuggen i den.

13. Via Egnatia

Via Egnatia

Källa: crestinortodox

Via Egnatia

Ungefär som det är idag var Durres eller Dyrrachium under romartiden porten till södra Europa för besökare från det italienska fastlandet. Och på den tiden fanns det en romersk väg som började i Durres och ledde hela vägen till Bysans, dagens Istanbul. Så om du är sugen på en vandring med en historisk prägel kan du gå tillbaka på foten av köpmän och legionärer i antiken och gå en del av Via Egnatia. Rutten har kartlagts hela vägen från Durres till staden Thesalonniki i Grekland, men vid 475 kilometer förvänta dig inte att slutföra den på en eftermiddag!

14. Rodoni slott

Rodoni slott

Källa: wikipedia

Rodoni slott

För en äventyrlig dag ute, följ kustvägen norrut till denna fästning i en fotogenisk miljö i slutet av en robust halvö. När det berömda slottet i Krujë stod emot sin första attack från ottomanerna passade Albaniens feodalherrar på att stärka regionens kustförsvar. Slottet byggdes 1452 och täckte på den tiden större delen av uddens spets. Osmanerna återvände för att slutföra sin erövring på 1460-talet, och Skanderbeg använde Rodonis slott som ombordstigningspunkt för sin flykt från Albanien till Brindisi i Italien.

15. Shtam Pass National Park

Shtam Pass nationalpark

Källa: resa världen runt

Shtam Pass nationalpark

Lyckligtvis kan du njuta av det vidsträckta bergslandskapet i denna nationalpark från bekvämligheten av din bil. Vägen från Krujë till Burrel slingrar sig genom parken och når höjder på 1250 meter. Du kommer att passera genom många hektar av urskog av tallskog, och i faser kommer du att svänga förbi branta droppar. Du kan också stanna till vid Kroi i Nenës Mbretëreshë (Källa till drottningmodern), som är en naturlig källa som har tappats och du kan fylla din vattenflaska. Namnet kommer från 1930-talet, då historien säger att den albanska kungafamiljen använde denna källa som sin enda vattenförsörjning.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Durres, Albanien

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.