De 15 bästa sakerna att göra i Hazebrouck (Frankrike)

I Franska Flandern är Hazebrouck en lågmäld men sympatisk stad som sammanfattar det bästa med regionen.

Hazebroucks fantastiska museum ligger i ett gavelförsett kloster från 1600-talet och i och nära staden finns kyrkor, öppna gårdar, bryggerier och väderkvarnar där du kan sakta ner farten och komma i kontakt med det gamla sättet.

Du kommer också att få veta om Jules Lemire, en präst från Hazebrouck som gjorde en bestående inverkan på det franska samhället i början av 1900-talet genom att kampanja för en vilodag på söndagar.

Och om du besöker i april kommer du att se hur fester görs i Franska Flandern på Fête de la Mi-Carême, när staden tar fram sina ceremoniella «jättar», enorma dockor som paraderas runt på gatorna.

Låt oss utforska bästa sakerna att göra i Hazebrouck:

1. Musée des Augustins

Musée des AugustinsKälla: les-musees-de-notre-regionen
Musée des Augustins

I Hazebroucks vackra augustinerkloster i flamländsk stil har detta museum en mängd franska, flamländska och holländska målningar i överdådiga gavelsalar från 1616. Det finns också dyrbar helig konst från kyrkan Saint-Éloi, samt ett etnologirum som återskapar en traditionellt flamländskt kök med lergods, mässing och tennkärl och matlagningsredskap.

Och utanför festivalsäsongen är museet också där du kommer att möta Hazebrouks Géants du Nord, höga ceremoniella bilder som är en del av en tradition som går tillbaka till medeltiden.

2. Église Saint-Éloi

Église Saint-ÉloiKälla: flickr
Église Saint-Éloi

Det äldsta monumentet i staden är från 1432, och som många av byggnaderna i regionen har det levt igenom några heta tider.

Samma århundrade som det stod färdigt förstördes kyrkan nästan helt av franska trupper under kung Karl VIII. Spiran har tagit mest straff; detta togs upp ännu en gång 1512, men förstördes igen av den tyska offensiven 1940. Det var inte förrän 1994 som det slutligen ersattes.

Kyrkan är väl värd din tid för sin eleganta träpanel och blandning av tegel och rödaktig sandsten.

Sök efter 1700-talsmöbler som orgelhuset, dopfunten, körstånden och marmorstatyn av Sankta Teresa av Avila.

3. Bois des Huit-Rues

Bois des Huit-RuesKälla: flickr
Bois des Huit-Rues

Det finns tillräckligt med arv från andra världskriget i denna skog nära Hazebrouck för att få det en fransk «monument historique»-lista.

Betong- och tegelbyggnaderna som överraskar dig mitt i undervegetationen är det som finns kvar av en V-1-raketplats som byggdes 1943. Inga raketer avfyrades någonsin eftersom anläggningen upptäcktes och bombades tidigt av de allierade.

Men olika lagerbyggnader och en sjösättningsramp är märkta med träplattor för att indikera deras ursprungliga syfte.

Militärhistoriker och stadsutforskare kan fylla sina stövlar på denna plats.

4. La Maison-Musée de l'Abbé Lemire

La Maison-Musée de l'Abbé LemireKälla: memoire-abbe-lemire
La Maison-Musée de l'Abbé Lemire

Prästen som bodde här hade en bestående effekt på den franska livsstilen; som ledamot av deputeradekammaren i början av 1900-talet hjälpte Jules Lemire till att införa en rad sysselsättningsreformer.

Dessa garanterade söndagsvila, familjebidrag och reglering av arbetstid.

Hans hus har begränsade öppettider, så kolla med turistbyrån i Hazebrouck.

Men när det är öppet finns det gratis guidade turer som leder dig genom hans bibliotek, privata kapell och en rekonstruktion av hans kontor i Paris.

På fasaden finns en skulptur av ett lejon med en hare mellan tassarna; detta är från rådhuset som brann 1801 och symboliserar Flanderns skydd av Hazebrouck.

5. Le Jardin Public

Le Jardin PublicKälla: ville-hazebrouck
Le Jardin Public

Som social reformator lade Jules Lemire sin vikt bakom denna offentliga park som slutligen öppnades 1929, ett år efter att han dog.

Under sin tid som biträdande borgmästare hade Lemire kampanjat för en plats för barn, föräldrar och äldre kunde «gå och andas» mitt i en industristad.

Lemires ansträngningar erkändes av staden, som installerade detta minnesmärke för honom, ristat av den produktive Felix Desruelles och invigt samma dag som parken öppnade.

Nästan 90 år senare är det en lugn oas med gräsmattor, olika trädslagsrabatter och en generös damm.

6. Fête et la Foire de la Mi-Carême

Fête et la Foire de la Mi-CarêmeKälla: lavoixdunord
Fête et la Foire de la Mi-Carême

Varje april firar Hazebroucks mid-fasta festival och mässa en halvmytisk händelse som hände under medeltiden: Hazebroucks förespråkare beordrade framgångsrikt den lokala herren att dela med sig av de nötter som odlats på hans mark som han ville behålla för sig själv.

Detta präglas fortfarande av en jordbruksparad.

Det finns en procession som leds av Hazebroucks älskade Géants du Nord ceremoniella jättar, Roland d'Hazebrouck (som symboliserar Hazebroucks beskyddare), Tisje Tasje (flamländsk folklig ande), Toria (Tisje Tasjes fru) och slutligen Babe Tisje och Zoon Tisje (Deras barn). Och under hela firandet kan du ta med dina egna barn till mässan med stötfångare bilar, gammaldags nöjen och karuseller.

7. Église Notre-Dame

Église Notre-DameKälla: flickr
Église Notre-Dame

Liksom kyrkan Saint-Éloi drabbades denna byggnad under andra världskriget, men här var skadorna här irreparabel och den måste byggas om helt 1959. Den nya byggnaden består av rött tegel och det är lätt att känna igen som klockan -tornet är skilt från kyrkans kropp.

I interiören kan du titta närmare på det nya altaret, som är tillverkat av hamrad koppar och symboliserar bröd och fisk.

Men anledningen till att du behöver besöka är kryptan, där utsmyckningen från den förstörda kyrkan har räddats, inklusive körbodarna, vitt marmoraltare och sju bevarade skulpturer av de 12 apostlarna.

8. Andra sevärdheter

Palais de JusticeKälla: staedte-fotos
Palais de Justice

Om du känner till regionen Nord väl är en sak som kan slå dig med Hazebrouck avsaknaden av en klockstapel.

Detta beror på att det gamla rådhuset brann ner 1801 och ersattes av en imponerande nyklassicistisk byggnad med en arkad och portik men inget torn.

Det är dock en fotovänlig byggnad, liksom Palais de Justice, en nygotisk byggnad från slutet av 1800-talet.

Kolla med turistbyrån för att se om du kan komma in och beundra den monumentala trappan och den voluminösa rättssalen med mästerliga träslöjd.

Och så är Rue Piétonne (gågatan) en skvätt av det dagliga livet i Hazebrouck: Denna livliga lilla genomfartsväg har kaféer och alla lokala butiker som folk älskar i Frankrike som ett konditori, boucherie och eleganta butiker.

9. Drievenmeulen

DrievenmeulenKälla: cykelknooppunkter
Drievenmeulen

Om du behöver ytterligare bevis på var du är i världen finns det en väderkvarn från 1700-talet ett par kilometer innan du korsar in i Belgien.

Kvarnen byggdes 1774 och användes i mer än ett sekel för att pressa olja, innan den såldes av och återmonterades för att mala mjöl.

Detta maskineri är fortfarande på utställning och i fungerande skick, i en byggnad som har överlevt stormar, krig och 240 år av åldrande.

Bruket är öppet när som helst efter överenskommelse, men du kan också bara dyka upp vissa dagar på sommaren.

10. Maison de la Bataille de la Peene

Maison de la Bataille de la PeeneKälla: lavoixdunord
Maison de la Bataille de la Peene

Franska Flandern har alltid haft att göra med krig, och detta gällde på 1500- och 1600-talen när den franska och den holländska republiken tävlade om kontroll.

Detta museum dokumenterar ett slag som på engelska kallas slaget vid Cassel, som ägde rum utanför Hazebrouck den 11 april 1677, när Frankrike vann dagen.

En fjärdedel av den holländska kontingenten på 32 000 dödades eller skadades.

Och nederlaget kunde ha varit värre om den franska armén inte hade försenat sin jakt på de flyende holländarna genom att plundra Vilhelm av Oranges förnödenheter.

Museet på slagfältet erbjuder sammanhang kring konflikten och dagens historia.

Det finns också en bredare utställning som introducerar dig till kulturen i franska Flandern.

11. Ferme des Récollets

Ferme des RécolletsKälla: bienvenue-a-la-ferme
Ferme des Récollets

En lantlig attraktion för familjen, Ferme des Récollets har en gårdsbutik med färskvaror och ger dig chansen att se hur en gård fungerar.

Du kan besöka mejeriet där de gör två ungar av hantverksost (Récollet de Cassel och Coeur des Récollets) och sedan gå ner för att nosa runt källaren där denna ost mognar.

Barn kan träffa och röra på tama gårdsdjur, inklusive får, getter, kaniner och en åsna.

Och under säsong kan du ta en korg och ge dig ut på fälten för att plocka dina egna jordgubbar och hallon.

12. Beffroi de Bailleul

Beffroi de BailleulKälla: flickr
Beffroi de Bailleul

I denna region är alla klockstaplar listade som UNESCO-platser.

Många är historiska och har knappt berörts sedan medeltiden, och andra som Bailleuls har behövt återuppbyggas efter otaliga krig.

Men alla symboliserar en uråldrig gemensam frihet för dessa städer att bygga sina egna murar och kontrollera dem med ett vakttorn.

Bailleuls tidigaste klockstapel restes på 1100-talet, men trots att den drogs ner av krig och eld har den alltid byggts om i exakt samma stil.

Det nuvarande tornet är från 1932 och är 62 meter högt och rymmer ett klockspel med 35 klockor med en totalvikt på mer än fem ton.

Dra dig uppför de 202 trappstegen för utsikt över staden och Monts de Flanders bakom.

13. Musée Benoît De Puydt

Musée Benoît De PuydtKälla: wikipedia
Musée Benoît De Puydt

Ta också tid för Bailleuls museum, som har en konstsamling som kan få dig att bli oväntad.

Museet inrättades 1861 när den rike samlaren Benoît De Puydt donerade både sitt hem och konsten som prydde dess väggar till staden.

Det finns verk av den gotiske primitiva målaren Gérard David och renässansmästare som Herri Met de Bles och Breughel den yngre.

Senare tillkom en ensemble av verk av Pharaon de Winter, en sekelskifteskonstnär som föddes i Bailleul och blev chef för teckning vid Lille School Fine Arts.

Tillsammans med dessa målningar finns underbara skulpturer, keramik, spetsar och möbler.

14. Brasserie du Pays Flamand

Brasserie du Pays FlamandKälla: lavoixdunord
Brasserie du Pays Flamand

Öl har alltid varit favoritdrycken i franska Flandern men den lokala industrin hade avtagit sedan början av 1900-talet.

Allt har förändrats sedan hantverksölrevolutionen, och några nya bryggerier har öppnat runt Hazebrouck under de senaste tio åren.

Brasserie du Pays Flamand ligger i ett före detta destilleri och brygger vitt, brunt, bärnsten samt en lambic-trippel.

Boka en rundtur som grupp, eller kom på fredagseftermiddagar till deras bar som är inrymd i destilleriets ombyggda stall.

15. Lokala specialiteter

gaufre fourréeKälla: tendancefood
gaufre fourrée

En kärlek till öl är inte det enda franska Flandern delar med Belgien.

Köket är nästan identiskt också, men med några lokala accenter.

Det här gäller gaufre fourrée, en vaniljinfunderad våffla som har en oval form och har sitt ursprung i Lilles bagerier.

För en tillfredsställande huvudrätt prova karbonadflamande, en rik nötköttsgryta, gjord på öl och serverad med pommes frites.

Eller så är det den andra gamla klassikern, moules-frites: Detta är musslor som normalt tillagas i vitt vin och även med en portion pommes frites vid sidan av.

Märkligt nog är ett populärt mellanmål i den här delen av Frankrike «welsch», en walesisk sällsynt bit, eller en ost-, öl- och senapssås som läggs på bröd.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Hazebrouck, Frankrike

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *