15 bästa sakerna att göra i Hvar (Kroatien)

Hvar är den chica huvudstaden på en paradisisk ö i Kroatiens Dalmatisk region. I staden finns vitstenade venetianska renässansbyggnader fulla av värdefulla konstverk, och du kan kramla runt i Hvars gallerier, butiker och kaféer eller stirra med öppen mun på de glänsande superyachter som ligger förtöjda i hamnen.

Tips – boka turer och aktiviteter i förväg: Bästa turerna i Hvar

Använd Hvar som ditt huvudkontor för resor genom landskap målade lila av lavendelfält eller draperad med ett lapptäcke av vingårdar och fruktträdgårdar. Hyr en båt eller boka en utflykt från Hvar för att ge dig ut på öhoppning som kommer att landa dig vid stränder och vikar som är nära perfektion.

Här är bästa sakerna att göra i Hvar:

1. Stefansdomen

Stefansdomen, Hvar

Källa: flickr

Stefansdomen, Hvar

Den här katedralens fyrkantiga renässansklocktorn är en oförglömlig syn på kvällarna, när dess vita sten är upplyst av dagens sista ljus och du kan se rakt igenom strukturens smala valv.

Om du går in i kyrkan kommer du att konfronteras med en skattkammare av renässanskonst.

Det finns verk av Palma Junior, Stefano Celesti och en mindre känd spansk målare Juan Boschettus. Men det absoluta måste att se är Madonna and Child, ett venetianskt verk från 1220-talet av en okänd konstnär.

2. Stefansplatsen

Stefansplatsen

Källa: flickr

Stefansplatsen

Hvar Towns «pjaca» (centrala torg) löper från Stefansdomen ner till hamnen och är den största i Dalmatien, på 4 500 kvadratmeter.

Långt och med en oregelbunden form är torget centrum för Hvars sociala värld, med kaféer och restauranger som rinner ut på de polerade stenarna på sommaren.

Torget var en gång en del av bukten, men en del smart ingenjörskonst bidrog till att jämna ut marken under 1700-talet då den också var fullt stensatt. Om du besöker utanför semesterperioden är det en lugn plats att smutta på en kopp kaffe med lokalbefolkningen och beundra fontänen från 1500-talet här.

3. Franciskanerklostret

Franciskanerklostret

Källa: flickr

Franciskanerklostret

Detta muromgärdade renässanskloster är magnifikt både inifrån och ut och ligger på en liten udde nära hamnen, med ett klocktorn som är synligt i hela staden. Gå in i klostret för att se utsökta verk av högrenässanskonst av de venetianska målarna Palma Junior och Francesco Santacroce.

Höjdpunkten är dock skildringen av den sista nattvarden som mäter två gånger åtta meter, även om ingen är säker på om Palma Junior eller en annan venetiansk konstnär, Matteo Ingoli, målade denna.

I trädgårdarna kan du se om du kan hitta det historiska cypressträdet som har funnits här sedan tidigt 1700-tal.

4. Venetiansk loggia och klocktorn

Loggia och klocktorn

Källa: flickr

Loggia och klocktorn

Hvars Loggia var en överdådig renässansarkitektur och var en gång en del av den venetianska guvernörens palats.

Dess nuvarande design är från den höga renässansen, men det hade funnits ett palats på denna plats som går tillbaka till åtminstone 1300-talet.

Palatset var ursprungligen mycket större, men tog allvarliga skador under en attack av ottomanerna i slutet av 1500-talet.

Klocktornet är ett senare tillägg från 1800-talet och ersätter ett som hade förstörts av turkarna flera hundra år tidigare.

5. Spanjola fästning

Utsikt från Spanjola fästning

Källa: flickr

Utsikt från Spanjola fästning

Gå upp från Hvars stora torg, passera genom Porta di Datallo, kan du gå uppför den branta trappan till denna venetianska fästning från 1500-talet. Det är i mycket bra skick med tanke på dess ålder, med väggar, torn och tunnlar att kolla in.

På borgvärnarna kan du titta genom kanonerna för en obruten utsikt över Hvar stad och den inramade av öarna Adriatiska havet och Pakleni. Inne i slottet finns utställningar av historiska artefakter, bland vilka är gamla amforor från en tidigare bronsåldersborg på denna plats.

6. Dubovica

Dubovica Beach

Källa: flickr

Dubovica Beach

Det är lätt att förstå varför besökare kallar detta den bästa stranden på ön. På sydkusten, en enkel bil- eller skotertur bort, är Dubovica en lugn liten vik med det klassiska glasblåa Adriatiska vattnet.

Havet är så klart att det på avstånd kommer att se ut som att simmare och båtar hänger i luften.

Viken skär en lång väg in i landet och dess strand är en mjuk kurva av små stenar.

På västra sidan av bukten ligger en liten by med stenhus och bakom dem reser sig dammiga kullar med Aleppopallar.

7. Pakleniöarna

Hvar och Pakleniöarna

Källa: flickr

Hvar och Pakleniöarna

Du kan ta en vattentaxi till denna fridfulla och obebodda skärgård utanför Hvars sydvästra kust, men om du vill ha lite mer frihet kan det vara värt att hyra en motorbåt för dagen.

Med några minuters mellanrum vill du stanna och njuta av utsikten eller dyka ner i dessa inbjudande och fridfulla vatten.

Några av stränderna som Palmizana har strandbarer, så du har chansen att stanna till för att fylla på med mat och dryck.

Resten av tiden kan du ägna dig åt att upptäcka ovanliga vikar eller gå iland för en promenad i perfekt avskildhet.

8. Sveta Nedjelja

Sveta Nedjelja

Källa: flickr

Sveta Nedjelja

Det bästa skälet att besöka denna lilla by halvvägs längs Hvars södra kust är att förundras över dess osäkra miljö.

Sveta Nedjelja är inklämd på toppen av rena bluffar som faller mot havet nedanför St. Nicholas, Hvars högsta berg.

Strax ovanför byn ligger en grotta som var bebodd under yngre stenåldern, och på bergets branta, soliga sluttningar finns vingårdar.

Här odlar de röda Plavac Mali-druvor, som trivs i Hvars dolomit- och kalkstensjordar. Lokala restauranger kommer att servera flaskor Dingac och Postup gjorda med denna druvsort.

9. Jerolim Island

Jerolim Island

Källa: pulacroatia

Jerolim Island

Precis mittemot Hvar Town ligger denna lilla obebodda ö, med pinjeträd och buskar omgiven av en smal remsa av vita klippor och klapperstensstränder.

Vattentaxibilarna tar cirka 15 minuter att komma dit och efter det är du fri att åka dit din äventyrskänsla leder dig.

Länge var Jerolims Kordovan-strand, där du kan hitta den enda baren på ön, främst för nudister, men det finns en blandning av att göra det bästa av denna lycksaliga miljö nu.

För en egen plats vid havet behöver du bara gå en bit runt stranden.

10. Brac Island

Brac Island

Källa: flickr

Brac Island

Hvars granne, Brac, skiljs åt av Hvarkanalen och är den tredje största i den centrala dalmatiska skärgården.

Du kan ta en vattentaxi till en av kuststäderna eller ta färjan för att tillbringa dagen med att se vad du kan hitta på denna fridfulla ö.

Brac är känt för sina historiska stenbrott, källan till den obefläckade vita kalkstenen som används för några av Kroatiens emblematiska landmärken, inklusive Sibenik-katedralen.

Än idag är Brac ett centrum för stenhuggeri, med två skolor belägna på södra sidan av ön.

11. Stari Grad

Stari Grad

Källa: flickr

Stari Grad

Detta är Hvars främsta färjehamn, och efter att ha stigit i land kan du enkelt tillbringa några timmar med att gräva i några viktiga delar av det kroatiska arvet.

Petar Hektorovic var en 1500-talsförfattare som under den osmanska invasionen tog på sig att befästa sitt eget sommarresidens och skydda några av Stari Grads medborgare.

Tvrdalj slott är fortfarande ungefär som det var då och har en rad överraskande små blommor.

Kolla in fiskpoolen, som matas av havsvatten och omgiven på alla fyra sidor av arkaderade stenterrasser.

12. Jelsa

Jelsa

Källa: flickr

Jelsa

Ett praktiskt sätt att se mer av Hvar Islands landsbygd är att ta den 20 minuters bilresa österut till semesterorten Jelsa, ungefär halvvägs längs den övre kusten.

Jelsa är öns favoritbadort för familjer, men har också en stenlagd gammal stad full av sevärdheter värda en rundvandring.

I hjärtat av staden ligger det kantiga kroatiska renässanstorget (Pjaca), omgivet av restaurangernas bord och markiser.

Också vacker är St. Ivans torg, ett kompakt litet torg runt väggarna i en liten åttakantig kyrka med ett mix av gotik, renässans och barockstil.

13. Båttur till de blå och gröna grottorna

Grön grotta på Ravnik Island

Källa: sugamantours

Grön grotta på Ravnik Island

För att se den utsökta naturen i de lokala vattnen kan du hoppa från ö till ö på en guidad tur med motorbåt.

Första stoppet blir Ravnik Island, hem till den gröna grottan. Här skapar solljuset ett eteriskt smaragdgrönt sken, och skepparen stannar för att ge en halvtimme att simma i havet.

Blue Cave ligger på Bisevo Islands strandlinje, när du närmar dig kan du kolla in kustens vilda klippor.

Ingenting kan förbereda dig för den drömlika skönheten i den blå grottan, och det nästan neonljus som orsakas av ett smalt skaft av solljus som reflekteras av sanden på grottans golv.

14. Plocka upp en lavendel souvenir

Lavendel nära Hvar

Källa: flickr

Lavendel nära Hvar

Lavendeln som odlas på Hvars sluttningar är ekologiskt producerad och sådd och plockad för hand.

För en väldoftande påminnelse om ditt besök i Hvar kan du köpa en liten hessiansäck fylld med lavendelblommor för att få hem den fräscha doften av landsbygden Hvar.

Lavendel eteriska oljor säljs också i Hvar och kan läggas till bad eller oljebrännare, eller användas som massageolja. Du hittar dessa föremål i souvenirbutiker, på marknader eller till och med öns apotek.

15. Vattensporter

Flyboarding i Hvar

Källa: besök-hvar

Flyboarding i Hvar

Kajakpaddling i havet runt Hvar kan vara en familjeaktivitet då strömmarna för det mesta är väldigt tama.

Om du bär hatt och solskyddsmedel på sommaren är det ett av de bästa sätten att navigera längs den indragna kustlinjen på denna ö och dess mindre grannar.

Om du vill se vad som pågår under ytan av dessa fridfulla vatten finns det två PADI-ackrediterade dykföretag som verkar utanför Hvar Town.

Du kan gå all out för att bli certifierad eller följa med på en utflykt till Vis där det finns gott om vrak att se, inklusive en B-17 Flying Fortress som gick ner 1944.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Hvar, Kroatien

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *