15 bästa sakerna att göra i Lund (Sverige)

Under medeltiden var Lund säte för ett ärkebiskopsämbete som rådde över hela Norden. Och som talar till den religiösa makten är den fantastiska katedralen, den största romanska byggnaden i Skandinavien. Det måste vara det första du gör i Lund, en grön stad känd för sitt välrenommerade universitet och där de sista scenerna av Ingmar Bergmans klassiska Wild Strawberries spelades in.

Sveriges näst äldsta friluftsmuseum ligger mitt i stadskärnan, en liten stadsdel med historiska byggnader där gamla affärer och vardagsliv fortsätter som innan industrin kom. Och eftersom Lund är ett centrum för högre utbildning, är Lund full av pedagogiska attraktioner knutna till uni, som den botaniska trädgården och ett förstklassigt museum med kända konstnärers preliminära skisser.

Låt oss utforska bästa sakerna att göra i Lund:

1. Lunds domkyrka

Lunds domkyrka

Källa: Shutterstock

Lunds domkyrka

Lunds domkyrka, som hålls som Sveriges största romansk arkitektur, har element som inte har förändrats på 900 år.

Dessa äldsta delar kombinerar den rheniska och lombardiska stilen och är mest synliga i absiden och kryptan.

Gå nedanför för att kolla in de skulpterade pelarna och altaret från 1123. På övervåningen finns en fantastisk astronomisk klocka från 1380. Två automatriddare markerar timmarna och den astronomiska urtavlan markerar riktningen för solnedgången och månens faser.

Till sist i koret, svagt upplyst på grund av de smala romanska fönstren, se 1300-talsstånden och fortsätt upp till altaret där den magnifika förgyllda gotiska altartavlan dateras till 1382.

2. Kulturen

Kulturen

Källa: Stig Alenas / Shutterstock.com

Kulturen

Lunds friluftsmuseum är det näst äldsta i Sverige efter Stockholms.

Det öppnade 1892 och är ett helt historiskt kvarter mellan katedralen och den botaniska trädgården.

Vissa av museets byggnader har alltid stått på denna plats, medan andra har flyttats till museet i bitar för att säkerställa deras bevarande.

Det finns ett 30-tal utställningslokaler i detta underbara utrymme, så att du kan fördjupa dig i vardagen och arbetslivet på Lundshalvön i svunnen tid.

De större byggnaderna är gallerier för museets samling av över två miljoner artefakter, inklusive silver, porslin och smycken från Skåne.

Det finns också arkitektoniska fragment i trädgårdarna från rivna medeltida kyrkor och runstenar i lapidarium.

3. Botaniska trädgården

botanisk trädgård

Källa: Imfoto / Shutterstock.com

botanisk trädgård

Lunds universitet har förvaltat en botanisk trädgård av någon beskrivning sedan 1690. Denna flyttade platsen ett par gånger innan den hamnade på sin nuvarande åtta hektar stora fläck 1868. Redan då hade trädgården mer än 6 000 arter, och idag har den 1 000 till.

Cirka 200 av dessa förvaras i växthuset, som är indelat i nio olika klimatzoner.

För nyfikna sinnen är rabatterna och växthusutställningarna märkta för att berätta vad du tittar på.

Den bästa tiden att vara här är från maj till juli, då trädgårdarna är som blomstrande och du kan pausa på kaféet vid dammen för kaffe och en pratstund.

4. Skissmuseet för offentlig konst

Museum av skisser för offentlig konst

Källa: Luke McKernan / Flickr

Museum av skisser för offentlig konst

På detta unika museum får du en sällsynt glimt av den kreativa processen för några av de mest kända svenska och internationella konstnärerna.

Utställningen har preliminära skisser och modeller av mer än 1 000 konstnärer från 30 olika länder.

I det internationella skulpturrummet kan du till exempel se Henry Moores olika modeller för hans verk, Hill Arches.

Och det finns förarbeten av andra berömda 1900-talskonstnärer som Henri Matisse, Fernand Léger, Robert och Sonia Delaunay, Diego Rivera, Siri Derkert och Elli Hemberg.

Utanför kan du bläddra i skulpturparken med 20 verk av svenska konstnärer som Elli Hemberg och Arne Jones.

5. Stadsparken

Stadsparken

Källa: Allan Dalqvist / Flickr

Stadsparken

Sydväst om centrum ligger stadsparken, som anlades första gången 1911. Medan den botaniska trädgården handlar om informativa promenader, är Stadsparken mer för avkoppling, träning och att ha roligt.

Här finns en skatepark, fantastisk lekplats med en klätterklippa, centrala Lunds enda simhall, ett utegym, en 10 kilometer lång vandringsled och till och med en parkourbana.

Och för människor som vill ta det lugnt finns generösa gräsmattor, stigar flankerade av gamla lövträd och en formell trädgård planterad med cirka 7 000 perenner.

Dessa formella stigar och trädgårdar ligger där Lunds medeltida stadshus Högevall stod tidigare.

6. Lunds universitets historiska museum

Lunds universitets historiska museum

Källa: Imfoto / Shutterstock.com

Lunds universitets historiska museum

På Krafts Torg är universitetets historiska museum mer än 200 år gammalt och är det näst största museet i sitt slag i Sverige.

Dess nuvarande byggnad är från 1840-talet och museet flyttade hit 1918. Reservatet är enormt och omfattar mer än tio miljoner stycken, eftersom denna institution har till uppgift att dokumentera fynd som gjorts i Skåne län.

Här finns stenåldersredskap och vapen, fynd från järnåldersboplatsen vid Uppåkra, tusentals mynt och talrika exempel på medeltida liturgisk konst.

Museet har också ett galleri med klassiska artefakter som tagits hit efter utgrävningar som gjorts av universitetet utomlands.

7. Drotten kyrkoruin

Drotten kyrkoruin

Källa: guidebok-sverige

Drotten kyrkoruin

Denna 51 meter långa 1000-talskyrka i centrala Lund var säte för ärkebiskopsämbetet, men revs under reformationen på 1400-talet.

Platsen återupptäcktes i gott skick vid utgrävningar på 70- och 80-talen och kyrkogården och resterna av Herrens kyrka visades i ett underjordiskt museum.

Vid grävningen hittades en ännu äldre kyrka från 900-talet på Herrens kyrkas norra vägg och denna har framhållits som Skånes första stenkyrka någonsin.

Inträdet är gratis, och det finns informationstavlor som förklarar betydelsen av ruinerna och några av artefakterna som hittades i utgrävningen.

8. Holy Cross Priory, Dalby

Holy Cross Priory

Källa: David Lebech / Flickr

Holy Cross Priory

Du behöver bara resa tio minuter sydost om Lund för att nå Nordens äldsta stenkyrka som fortfarande står kvar.

Den grundades 1060 och var mycket kort biskopssäte, tills denna flyttade en bit upp på vägen till Lund.

Det mest fängslande stycket inuti denna atmosfäriska romanska byggnad är dopfunten, som dateras till 1000-talet och huggen från sandsten som bröts i Höör.

Detta är den äldsta fonten som fortfarande används i Skandinavien och har sniderier av människohuvuden och djur på basen och reliefer av Kristi dop på sidorna.

9. Lunds universitets huvudbyggnad (Universitetshuset)

Lunds universitets huvudbyggnad

Källa: WDnet Creation / Shutterstock.com

Lunds universitets huvudbyggnad

Lunds universitets ursprung börjar på 1400-talet, men det grundades officiellt 1666 nära domkyrkan.

Det rankas nu som ett av Europas mest prestigefyllda universitet och har fått ett starkt rykte för medicinsk forskning.

Institutionen driver flera av Lunds museer men om det finns en sevärdhet att se så är det huvudbyggnaden på andra sidan Lundagårdsparken från domkyrkan.

Detta stolta vitkalkade monument är från 1882 och har en nyklassisk design utarbetad av Helgo Zetttervall.

Beundra pilastrarna, korintiska kolonnerna och frontonerna på fasaden, och håll utkik efter de fyra stensfinxerna på taket.

10. Lundagård

Lundagård

Källa: Bjalgin / Flickr

Lundagård

Den gröna bufferten mellan katedralen och universitetets huvudbyggnad har också en intressant historia att berätta.

Från att katedralen stod färdig på 1100-talet murades den av och fungerade som ett stadskvarter som innehöll universitetet och religiösa institutioner.

Här fanns även finansiella byggnader, samt det kungliga myntverket och Krafts Torg, som var Lunds främsta handelscentrum och senare blev kyrkogård.

Muren revs så småningom 1840 till högskolans studenters bestörtning och den sista av tre portar som överlevt är ingången till Kulturen.

11. Alla helgons kyrka

Alla helgons kyrka

Källa: Alf Melin / Flickr

Alla helgons kyrka

Ett annat av Helgo Zettervalls tillägg till den lunda stadsbilden kom i början av 1890-talet när han ritade denna monumentala nygotiska kyrka.

Byggnaden kom till efter att Lunds domkyrka bedömts vara för liten för att hysa stadens gudstjänstbesökare och biskopen Johan Henrik Thomander påbörjade sökandet efter en ersättare tidigare under seklet.

Kyrkans mått är spektakulära än idag, med ett 72 meter högt torn och plats inuti för 2 000 personer.

Det finns mycket utsmyckning att porera över inuti, men höjdpunkten är de målade glasfönstren i koret, tillverkade i Innsbruck och skildrar Kristi himmelsfärd.

12. Vattenhallen Science Center

Vattenhallen Science Center

Källa: tripadvisor

Vattenhallen Science Center

Detta praktiska vetenskapsmuseum drivs i samarbete med Lunds universitet och riktar sig främst till barn.

På helger och skollov är det två astronomishower om dagen på planetariet, ledda av universitetets astronomipost-studenter och föreläsare.

Mängden av tillgängliga aktiviteter ändras ofta, men allt här kräver interaktion, oavsett om barn skalar en «digiwall», håller nerverna på ett darrtest, skjuter protoner, bygger en ficklampa eller deltar i alla möjliga kemiexperiment.

13. Lunds konsthall (Konsthall)

Lunds konsthall

Källa: commons.wikimedia

Lunds konsthall

För en bild av lokal kultur är stadens konstgalleri en plats för att begrunda och diskutera modern konst.

Byggnaden från 1957 förtjänar också ett omnämnande eftersom den ritades av modernisten Klas Anshelm från 1900-talet och har stora glaspaneler i taket som fyller galleriet med ljus.

De flesta föreställningarna är för skandinavisk konst, men det finns ett par internationella utställningar om året och det finns en gratis katalog som trycks för alla utställningar.

Galleriet har också ett forskningsrum och ateljé.

Inträde till alla föreläsningar och utställningar är helt gratis, så om du är på lös kant finns det ingen anledning att inte hämta lite inspiration här.

14. Lundahoj

Lundahoj

Källa: Imfoto / Shutterstock.com

Lundahoj

Som ung universitetsstad är Lund en cyklists dröm, och du kommer att vara en av många som tar sig runt på gatorna på två hjul.

Den rikedom av grönska och låga trafikvolymer (de flesta människor cyklar) gör saker och ting ännu säkrare och enklare.

Turister kan använda cykeldelningssystemet Lundahof, som har 250 cyklar på 17 stationer runt om i staden.

Oavsett hur många resor du gör under dagen är den första halvtimmen alltid gratis tack vare «30-minutersregeln» för att säkerställa att så många cyklar är tillgängliga vid en given tidpunkt.

Så om du vet vart du är på väg kan du zooma runt i staden utan att betala ett öre.

15. Skrylle

Dalby Söderskogs nationalpark

Källa: Sigfrid Lundberg / Flickr

Dalby Söderskogs nationalpark

Du kan köra eller ta en vanlig busslinje ut till detta vidsträckta naturområde 10 minuter eller så öster om staden.

Här i Dalby Söderskogs nationalpark finns tio olika reservat som består av djup skog, myrmark, ett nedlagt stenbrott och dammar.

En del av skogsmarken är gammal och det finns ett urval av enkla stigar att ta sig fram, varav tre är upplysta.

Lunds kommunfullmäktige driver också ett litet besökscenter/museum i parken som informerar dig om människans historia, geologi och naturliv i denna livsmiljö.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Lund, Sverige

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *