De 15 bästa sakerna att göra i Manosque (Frankrike)

Den största staden i Haute Provence ligger inbäddad i Luberon Regional Park mellan branta kullar med talltäckta.

Manosque och dess omgivningar kommer att leva upp till din bild av Provence, i en region med tallskrubb, olivlundar, höga ockramålade hus och flodraviner.

L'Occitane, det provensalska skönhetsmärket är baserat här och underhåller gäster på rundturer, och staden har en mängd mindre men intressanta sevärdheter runt staden för att hålla dig fascinerad för en dag eller mer.

Och med prisbelönta trädgårdar, lavendelfält, uppflugna städer och det söta vattnet i Durancefloden, finns det så mycket inom slående avstånd från Manosque att du knappt vet var du ska börja.

Låt oss utforska bästa sakerna att göra i Manosque:

1. L'Occitane besök

L'OccitaneKälla: lafilledelencre
L'Occitane

Detta varumärke för personlig vård är känt långt utanför Frankrike, men dess huvudkontor ligger mitt i Manosque.

Du kan komma förbi och se hur L'Occitane gör sina dofter, tvålar, eteriska oljor och hudvårdsprodukter på en timslång rundtur.

Det finns också ett museum på platsen som kartlägger L'Occitanes 40 år av framsteg med lådor av vintageförpackningar och gamla koppardestillationsbilder.

Och du kan kliva ut i den doftande medelhavsträdgården, planterad med alla arter, både inhemska och exotiska, som används i märkets skönhetssortiment.

Sammanlagt kunde du tillbringa en halv dag med att gräva ner i världen av en av Frankrikes favoritexporter för skönhet.

2. Porte de la Saunerie

Porte de la SaunerieKälla: wikipedia
Porte de la Saunerie

Mansoques historiska kärna omges av en ring av boulevarder i form av ett päron.

Dessa vägar är där stadens vallar brukade stå och anlades för att hjälpa Manosque växa in i dess förorter.

Men det finns två kvarvarande stadsportar, och båda är imponerande på olika sätt.

Som vaktar den södra ingången till gamla stan ligger den romantiska Porte de la Saunerie, som byggdes 1382. Namnet kommer från provensalskan för «slakteri», eftersom de illaluktande affärerna som slakt och garvning flyttades till utkanten av gamla städer.

Högt på vardera sidan av portalen finns torn med maskiner för att dumpa olja och stenar på blivande inkräktare.

3. Porte du Soubeyran

Porte du SoubeyranKälla: bortom
Porte du Soubeyran

Lite mindre är känt om stadens norra port, men den byggdes med största sannolikhet några decennier tidigare än sin södra partner, runt slutet av 1200-talet.

Basen och portalen är nästan identiska med Porte de la Saunerie, men istället för torn kröns denna port med en balustrad, klocka och smidesjärnscampanil, allt tillkom 1830. När du passerar under får du en bra titt på pilslinga över valvet och mordhålen ovanför en vittrad återgivning av Manosques vapen.

4. Tour du Mont d'Or

Tour du Mont d'OrKälla: xn--80aaaahbbco4bxade0ca1cr
Tour du Mont d'Or

Om en halvtimme eller så kan du vandra från centrala Manosque upp till toppen av en brant kulle strax öster om staden.

Du kommer att vara glad att du tog dig upp när du njuter av utsikten över hela staden, såväl som Durancefloden som rinner förbi på väg till Rhône.

Ett annat motiv för att komma är att se tornet här uppe.

Det ser ganska blygsamt ut nu, men det fanns en hel muromgärdad stad här uppe på medeltiden, med ett slott, hus, kapell och verkstäder.

Det som finns kvar är en 17 meter lång bit av den gamla gården.

5. Église Saint-Sauveur

Église Saint-SauveurKälla: wikipedia
Église Saint-Sauveur

Den vackraste av Manosques kyrkor byggdes på 1100-talet, men ändrades 300 år senare och matchar så romansk med gotisk arkitektur.

Utanför, ta ett steg tillbaka för att ta in campanile som har några av Provences vackraste järnverk, tillverkade 1725 av en smed från Valensole.

Interiören är överdådigt inredd och har snidade träbodar och målningar från 1600- och 1700-talen.

Men om det finns en anledning att vara här så är det för galleriet där det finns en orgel från 1625 i det mest sublima förgyllda trähus.

6. Gamla stan

Rue GuilhempierreKälla: mapio
Rue Guilhempierre

Gatorna i stadens upphöjda gågata har en plan som går tillbaka till medeltiden, även om arkitekturen är ett mix av nytt och gammalt.

När det är som bäst, som på Rue des Martels och Rue Guilhempierre, vet du att du befinner dig i en äkta Provence gammal stad, med höga hus som reser sig i fyra våningar, målade träluckor och väggar i nyanser av ockra.

Det vackraste torget kan vara Place Marcel-Pagnol, med söta gamla fontäner, restaurangterrasser och järngasljus i skuggan av platanerna.

7. Église Notre-Dame-de-Romigier

Église Notre-Dame-de-RomigierKälla: flickr
Église Notre-Dame-de-Romigier

Den andra kyrkan som byggdes inom Manosques gamla murar är lite nyare, efter att ha påbörjats på 1200-talet men byggts om i stor utsträckning på 1600- och 1800-talen.

Liksom Saint-Saveur är denna kyrka klassad som ett franskt historiskt monument och har också en handfull kuriosa som kommer att väcka ditt intresse.

Den ena är den skulpterade renässansportalen, medan man inuti måste ta en titt på altaret.

Detta är faktiskt en anpassad tidigkristen sarkofag från 400- eller 500-talet, som representerar de 12 apostlarna och huggen från Carrara-marmor.

Kolla också in den «svarta madonnan», en trästaty av Jungfru Maria och barnet daterad till 1000-talet.

8. Maison de la Biodiversité

Maison de la BiodiversitéKälla: flickr
Maison de la Biodiversité

Maison de la Biodiversité ligger i kullarna norr om Manosque och är en underbar attraktion som drivs av Luberon Regional Park.

Här förtätas hela regionens vilda eller odlade växtliv till åtta terrasserade trädgårdar och en inomhusutställning i en idyllisk provensalsk bondgård.

Utanför finns en palmplantage, fruktträdgårdar, rosenträdgård, blommig äng och grönsaksträdgård med alla produkter som odlas i Provence.

På gallerierna inuti får du lära dig hur landsbygden har formats av människor under årtusenden.

9. Fondation Carzou

Fondation CarzouKälla: flickr
Fondation Carzou

1991 fick den älskade fransk-armenske konstnären Jean Carzou i uppdrag att måla en fresk av apokalypsen i presentationsklostret.

Byggnaden är i nyklassicistisk stil, färdig 1848, och målningarna som pryder absiden och koret är museets mittpunkt.

Carzous målningar är råa och upprörande och föreställer olika grymheter som det armeniska folkmordet och Förintelsen, vilket betyder att det kanske inte faller i allas smak.

Stiftelsen är också ett utrymme för tillfälliga utställningar, så ta en titt på vad som händer när du är i Manosque.

10. Plateau de Valensole

Plateau de ValensoleKälla: flickr
Plateau de Valensole

Manosque ligger strax öster om en region av hjärtskärande naturlig skönhet, med scener som är lika provensalska som de kommer.

Detta är Valensole-platån, som har en genomsnittlig höjd på 500 meter och förhållanden som är lagom för att odla lavendel.

Tiden för att fånga landsbygden när den är som mest levande och doftande är juli, då lavendeln blommar och står i kontrast till närliggande vetefält eller mandelträdgårdar.

Och juli är också då Fête de la Lavande äger rum i staden Valensole, med livemusik, en workshop för destillering och marknadsstånd som säljer lavendelhonung och dofter.

11. Forcalquier

ForcalquierKälla: flickr
Forcalquier

Under medeltiden var denna stad strax upp från Manosque huvudstad i hela regionen Haute-Provence.

Grevarna av Forcalquier utövade allvarlig makt från sitt höga citadell i en stad som blomstrade för sitt läge på handelsvägen mellan Spanien och Italien.

Detta fäste förstördes på 1600-talet men det är fortfarande värt att vandra upp till kapellet i Notre-Dame, byggt på platsen 1875 och välsignat med fantastiska vyer.

Du kan besöka ett destilleri som tillverkar traditionella Provence-likörer och aperitifer, delta i en parfymverkstad eller bara smutta på en kaffe på Place Saint-Michel i den historiska stadskärnan.

12. Château de Sauvan

Château de SauvanKälla: flickr
Château de Sauvan

Ett par kilometer ner från Forcalquier, i Mane, ligger en sensationell herrgård som välkomnar dig att besöka dess trädgård och överdådiga interiörer på sommaren.

Den palladianska arkitekturen är från 1720 och om du känner till Versailles kanske du märker dess likhet med Ludvig XIV:s Grand Trianon: Den här fastigheten har ibland blivit taggad som «Petit Trianon de Provence». Markerna har den eftertraktade «Jardin Remarquable»-listan och har tallflankerade avenyer, toppiarier, skulpterade fontäner, många påfåglar och drömsk utsikt över dalen bakom.

13. Friluftsaktiviteter

Verdon AventureKälla: verdon-aventure
Verdon Aventure

Eftersom du är i Luberon Regional Park lönar det sig att slå ut och se dessa klippiga landskap på egen hand.

Kolla in med Manosques turistkontor för detaljer om promenader och cykelturer.

Eller bege dig till familjeattraktioner som Canyon Park och Verdon Aventure där barn och vuxna kan testa sig själva på trädtoppsbanor, med zip-linor, repbroar och monkey bars upp till 20 meter från skogsgolvet.

Durance flyter några kilometer öster om Manosque och det finns några företag, som Ducky Kayak i Villeneuve, som organiserar guidade kajakturer nerför flodens släta vatten.

Manosque har också en golfbana, den högt rankade Golf du Luberon.

Det är ett lugnt sätt att njuta av Provence landsbygd, på en knepig bana anpassad till den branta och oländiga terrängen.

14. Plan d'Eau des Vannades

Plan d'Eau des VannadesKälla: hauteprovenceinfo
Plan d'Eau des Vannades

Juli och augusti dagar kan vara svällande i Manosque, med toppar på 30-talet under större delen av sommaren.

Med kusten en dryg timme bort kommer du att se fördelen med en sval sjö som denna fem kilometer öster om den gamla stadskärnan.

Om du är på humör för ett dopp kommer Manobus Line 3 till och med att släppa av dig gratis på högsommaren.

Badplatserna här övervakas dagligen i juli och augusti, och du har volleyboll- och boulebanor, samt en snackbar för drinkar och glass.

Resten av året besöker folk för lugna joggor runt omkretsen eller för att ta med de små till lekplatsen.

15. Lokalt kök

ratatouilleKälla: ah
ratatouille

Vi har pratat om Provences sevärdheter och dofter, men dina smaklökar kommer också att behandlas i Manosque.

Tomat, aubergine och zucchini, huvudingrediensen i ratatouille, dyker upp i många typiska förberedelser här.

Provensalska tomater halveras och skorpors med ströbröd, persilja och vitlök, medan en tian de courgettes är tomat, zucchini och örter som bakas långsamt.

En aptitretare på lokala restauranger är Caviar d'Aubergine, där auberginen bakas i skalet och sedan pureras och serveras med knaprigt bröd.

En för de äventyrliga köttätarna är pieds-paket, paket med fårfötter och mager stuvade i en vin- och tomatsås.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Manosque, Frankrike

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *