De 15 bästa sakerna att göra i Rijeka (Kroatien)

Kroatiens tredje stad, Rijeka är en lågmäld destination som är mindre populär bland turister än städer som Dubrovnik och Delamen detta gör det bara mer «riktigt».

Rijeka är en stad där du kan insupa det kroatiska vardagslivet: Du kan umgås med lokalbefolkningen över en kopp kaffe, måltid eller ute på Korzo, Rijekas livliga strandpromenad, eller shoppa som en sann Rijekan på den livliga centrala marknaden.

Även om det ligger intill Adriatiska havet, påminner Rijeka mer om en centraleuropeisk stad som Budapest eller Prag, med sina slående neoklassiska palats och teater. Och naturligtvis, om du behöver varva ner så ligger Blå Flagg-stränder och deras koboltvatten bara några minuter bort.

Låt oss ta en titt på bästa sakerna att göra i Rijeka:

1. Trsat slott

Trsat slott

Källa: africanahgirl

Trsat slott

Du behöver bara stå på krönet av denna branta kulle bredvid Rjecina-ravinen för att inse att detta måste ha varit en användbar utsiktsplats i antiken.

Det har funnits ett vakttorn eller fäste på denna höga plats sedan Ilyrernas tid, som styrde mycket av Balkan innan romarna anlände.

Slottet bytte ägare mellan venetianerna och det habsburgska imperiet på 1500-talet, men glömdes bort fram till 1800-talet då det blev residens för fältmarskalk Nugent, en irländsk befälhavare för österrikiska styrkor (det var en komplicerad tid!).

Det du ser på toppmötet idag är de romantiska tilläggen som gjordes av Nugent i slutet av 1800-talet.

2. Centralmarknad

Rijeka fiskmarknad

Källa: flickr

Rijeka fiskmarknad

Om du är ny i en stad är ett av de bästa sätten att få en snabbkurs i dess seder att bege dig till dess marknader.

Rijekas Fish Hall är en underbar art-nouveau-arkitektur av metall och glas. Det byggdes 1916 på platsen för en tidigare nyklassicistisk byggnad, vars storslagna entré fortfarande finns på plats.

I anslutning till denna hall finns två mindre paviljonger där du hittar kött och mejeriprodukter, och utanför finns en mängd stånd som säljer frukt och grönsaker och gatumat.

Om du är i en lägenhet med självhushåll måste du göra ett besök, både för upplevelsen och för att fylla på med färskvaror!

3. Korzo

Korzo

Källa: flickr

Korzo

Den här gatan är också viktig om du vill bekanta dig med det dagliga livet i Rijeka. Korzo är en lång och bred strandpromenad full av exklusiva butiker och kaféer.

Här kunde du bara parkera dig vid ett bord med en kopp kaffe och se staden gå förbi. När dag förvandlas till natt får Korzo en livligare och yngre känsla, och du kommer att se par gå ut och äta middag och några av barerna förvandlas till nattklubbar.

Byggnaderna längs gatan är också värda din uppmärksamhet och är mestadels från 1800-talet, med storslagen nyklassicistisk design.

4. Stadstornet

Stadstornet Rijeka

Källa: flickr

Stadstornet Rijeka

Halvvägs längs Korzo kommer du till det barocka City Tower, som kanske är stadens mest emblematiska byggnad.

Framsidan av tornet är prydd med en stenrelief av Rijekas dubbelhövdade örnvapen, beviljat staden av den habsburgska kejsaren Leopold I.

Om du har bra syn kommer du att märka att örnen håller en överfull urna i klorna. Detta är tänkt att beteckna stadens ständiga lojalitet till den österrikiska kejsaren.

Ovanför vapnet finns urtavlan som varit oförändrad sedan 1600-talet.

5. Kastav

Kastav

Källa: wikimedia

Kastav

Tio kilometer upp längs kusten från Rijeka ligger denna lilla stenstad på hög mark, 365 meter över havet.

Gatorna i 1500-talets kärna är precis rätt om du vill fly Rijeka; Faktum är att många Rijekaner kommer till Kastav på sommaren för de många konserter och festivaler som hålls på denna natursköna plats.

Det finns en bluesfestival och en gitarrfestival, samt Kastav Kultursommar som pågår hela säsongen. Kolla lokala listor för att se vad som händer om du tittar förbi.

Under tiden kan du bara njuta av dessa vyer som går ut till öarna Krk och Cres och ner till Rijeka.

6. Kroatiska nationalteatern Ivan pl. Zajc

Kroatiska nationalteatern Ivan pl.  Zajc

Källa: wikipedia

Kroatiska nationalteatern Ivan pl. Zajc

Denna påkostade nyklassicistiska byggnad skulle inte vara malplacerad i en av de stora centraleuropeiska städerna, så du kommer inte att bli chockad när du får veta att dess konstruktion skapades av en wiensk studio på 1880-talet.

Teaterns lite otympliga officiella namn kommer från den kroatiske kompositören Ivan Zajc, som beskrevs som kroaten Verdi och en av landets stora kulturpersonligheter i slutet av 1800-talet.

Nationalteatern är en mötesplats för många användningsområden, som är värd för balett, konserter, opera och drama. Om du kommer till Rijeka kan du kolla hemsidan för att se om det är något som kittlar dig.

7. Peek & Poke Computer Museum

Peek & Poke Computer Museum

Källa: davidmarkerickson

Peek & Poke Computer Museum

Här är en verklig praktisk attraktion som kommer att vara på din gata om du gillar vintage datorhårdvara (och även om du inte är det!).

Peek & Poke är en enorm samling spelkonsoler och persondatorer som går tillbaka till 1960-talet. Så naturligtvis kommer människor i olika åldrar att ha sina egna favoriter här, från Nintendo Wii till Sinclair Spectrum .

Det är också häftigt att se kronologin för hemdatorer på nära håll, och att se så många av dessa gamla datorer i fungerande skick.

Besökare är också fria att prova några av dem, så det kan vara svårt att släpa iväg!

8. Torpedfabrik

Torpedfabriken Rijeka

Källa: imgur

Torpedfabriken Rijeka

Ett av Rijekas många skryt är att det var staden där torpeden uppfanns. Historien säger att Ivan Lepps, en pensionerad sjöofficer, försökte komma på sätt att försvara Rijekas kust.

I ett ögonblick av inspiration skapade han den självgående «Coastal Saviour» och han samarbetade med Robert Whitehead för att skapa en prototyp.

På 1900-talet rullade fabriken vid Rijekas strand ut torpeder i en takt av hundratals per månad men gick i konkurs och allt som återstår är ett skal av den gamla strukturen.

Staden överväger nu ett antal planer för att återställa platsen och fira dess förflutna.

9. Sjöfarts- och historiska museet för den kroatiska Littoral

Sjöfarts- och historiska museet i den kroatiska Littoral

Källa: visitrijeka

Sjöfarts- och historiska museet i den kroatiska Littoral

Denna attraktion ligger i en av Rijekas mest magnifika byggnader. Det är ett ljust vitt neoklassiskt palats från slutet av 1800-talet som byggdes åt den ungerske guvernören Lajos Batthyány.

Museet grundades på 1960-talet och är organiserat av flera avdelningar: Arkeologi, etnografi, kultur och historia samt de maritima utställningarna.

Det kommer inte att vara svårt att förlora ett par timmar här på att studera stora utställningar med allt från historiska mynt och kartor till vapensköldar, antika vapen, navigationsutrustning, leksaker och till och med frimärken.

10. Modello Palace

Palace Modello i Rijeka

Källa: wikipedia

Palace Modello i Rijeka

En annan av Rijekas utsmyckade österrikisk-ungerska byggnader, Palace Modello designades av Fellner & Helmers studio, som ansvarade för hundratals byggnader över hela imperiet.

Denna byggnad utmärker sig för sin intrikata stuckaturfasad och var ursprungligen en sparbank, byggd som en del av samma projekt som gav staden dess nationalteater.

Inuti finns en galahall där Rijekas italienska kulturklubb samlas, medan bottenvåningen är Rijekas offentliga bibliotek.

11. Astronomiska centrum Rijeka

Astronomiska centrum Rijeka

Källa: tripadvisor

Astronomiska centrum Rijeka

Kroatiens enda anläggning som kombinerar ett planetarium och ett observatorium, Rijekas astronomicenter, ligger på Sveti Križ-kullen i en östlig förort till staden.

Det är en ganska ny attraktion, efter att ha öppnat 2001. Centret gjorde om en militär fästning från andra världskriget och representerade den största investeringen någonsin i Kroatiens teknologiska kultur.

Hittills har två variabla stjärnor upptäckts från observatoriet. För utländska besökare är den bästa tiden att komma på onsdagskvällar på sommaren, då kl. 22.00 sätter det toppmoderna planetarium upp filmer på en mängd olika språk.

12. Romersk båge

romersk båge

Källa: visitrijeka

romersk båge

I århundraden trodde lokalbefolkningen att denna valvgång i centrum av Rijeka var en gammal romersk triumfbåge, men i själva verket var den en del av porten till den gamla föreningen Tarsatica.

Detta var det senromerska militärfortet som Rijeka senare skulle grundas på. Oavsett vilket är det det äldsta arvet på gatorna i det moderna Rijeka och har integrerats på varje sida av byggnaderna Ulica Stara vrata mellan Korzo och katedralen.

13. Stränder

Ploce Beach

Källa: flickr

Ploce Beach

Det finns 11 stränder på denna längd av kusten, varav två flaggar med Blå Flagg, som tilldelas Europas bästa stränder för kriterier som inkluderar hygien och service.

Dessa är Ploce och Kostanj, och båda är singelvikar med det släta och genomskinliga vattnet som besökarna känner till och älskar med Kroatiens stränder.

Kroatien är också ett sportgalet land och du kommer att upptäcka att alla stränder har volleybollplaner och även faciliteter för vattenbasket, vilket är jättekul i det grunda havet.

14.Opatija

Opatijaflickr

Källa: flickr

Opatijaflickr

På denna resort 20 minuter västerut längs kusten från Rijeka kan du följa i fotspåren av den österrikisk-ungerska kejsaren och adeln som etablerade Opatija som ett spa och brukade tillbringa sina vintrar här.

En titt på staden och du kommer att förstå varför den kallades «Adriatiska havets trevliga» på 1800-talet, och österrikarna satt verkligen sina spår.

Opatija är full av ståtlig arkitektur med anor från Franz Joseph I:s styre. Prova Villa Angiolina, ett extravagant palats med formella franska trädgårdar, eller ta en lätt promenad på Lungomare, en strandpromenad som anlades på 1880-talet.

15. Lokal gastronomi

Tonfisk Tartare

Källa: flickr

Tonfisk Tartare

Som en fungerande stad med ett mindre turistiskt rykte är Rijeka den perfekta platsen att prova kroatiska specialiteter eftersom lokalbefolkningen föredrar dem.

Maten här är vad du kan förvänta dig från en region som bytte händer mellan italienarna, österrikarna och till och med fransmännen under en kort period: Mycket eklektisk. Du kan se det italienska inflytandet i rätter som bläckfiskrisotto och bläckfisk fylld med prosciutto.

En lätt sommarrätt är tonfisktartare, med tonfisk och kapris kombinerat med ett stänk av citronskal, körsbärstomater och vildsamfir.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Rijeka, Kroatien

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *