De 15 bästa sakerna att göra i Rodez (Frankrike)

Rodez, en romantisk medeltida stad, är full av kultur och har sin magi att tacka den livfulla rosa sandstenen som används i dess byggnader.

En av de största är den krigiska katedralen som inte ser ut som någon kyrka du sett förut, och som skapades för att hålla angripare ute lika mycket som att bjuda in tillbedjare.

Staden är hemstaden för Pierre Soulages, en av Frankrikes mest hyllade levande målare som har hedrats med ett helt nytt museum fullt av hans måleri och skulptur.

Lika fängslande som de stora attraktionerna är stadens gamla gator, fulla av herrgårdar från medeltiden och renässansen, med utsmyckade stenarbeten som ser lika fräscha ut nu som när det var för århundraden sedan.

Låt oss utforska bästa sakerna att göra i Rodez:

1. Rodez katedral

Rodez katedralKälla: flickr
Rodez katedral

Rodez-katedralen, helt ombyggd i den rosa sandstenen 1276, är en fantastisk blandning av gotisk finess och militär makt, känt för sitt 87 meter höga klocktorn.

Till skillnad från nästan alla andra kyrkor i världen är den västra fasaden helt avstängd av en hotfull stenmur, med inget annat än pilslingor tills du når rosenfönstret som svävar över Place d'Armes.

Du kan skylla detta allvarliga utseende på katedralens läge precis vid Rodez västra stadsmur.

Du kanske tappar koll på tiden när du bläddrar i de rika interiörerna, där körbåsen och takskärmen har ett häpnadsväckande 1400-talshantverk, och de olika kapellen har marmorgravskulpturer och väggmålningar från 1300-talet.

2. Musée Fenaille

Musée FenailleKälla: commons.wikimedia
Musée Fenaille

Renaissance Hôtel de Jouéry är bland de äldsta och mest eleganta bostäderna i staden, med lister och pilastrar på fasaden och en innergård med vackra trägallerier.

Det hela är en ädel bakgrund för ett museum som kartlägger historien om Rouergue, som går tillbaka till den neolitiska perioden.

Skådespelet här är Dame de Saint-Sernin, en staty menhir upptäcktes 1888 i närliggande Saint-Sernin-sur-Rance och beräknas vara cirka 5 000 år gammal.

Det finns också mosaiker, gravskulpturer och vardagsföremål från den senare galliska Ruteni-stammen, renässanstapeter beställda av biskoparna av Rodez och mästerliga möbler från 1500- och 1600-talen.

3. Gamla stan

Rodez' Centre-VilleKälla: hotell-lejon-eller
Rodez' Centre-Ville

Rodez' Centre-Ville kräver en närmare titt för sin gamla gatuplan och överflöd av fina gamla hus.

I den södra delen av gamla stan, runt Place du Bourg, tillhörde dessa bostäder köpmän och adel.

Medan kvarteret runt katedralen och biskopspalatset längre norrut var Cité, reserverat för prästerskapet.

Uppropet för medeltida och renässansskatter är långt och kommer att hålla nyfikna själar sysselsatta i timmar.

Bara för att skumma igenom det som måste ses finns det Maison de Benoît, ett renässanshus med ett äldre gotiskt galleri och Maison de Guitard, bankmanshus från 1300-talet som du känner till dess muskulösa torn.

Och precis upp från katedralen ligger Hôtel Delauro, ett fantastiskt residens för kanoner byggt på 1500-talet.

4. Musée Soulages

Musée SoulagesKälla: flickr
Musée Soulages

En av de mest anmärkningsvärda figurerna som kommit ut från Rodez på senare tid är konstnären Pierre Soulange, identifierad av sin förkärlek för färgen svart.

Efter en lång konstruktion avtäcktes detta eleganta museum inte långt från katedralen 2014 vid en ceremoni där president Hollande deltog.

Sedan projektet tillkännagavs för mer än ett decennium sedan har konstnären donerat hundratals verk i två omgångar till ett värde av miljoner euro.

Så i en fängslande miljö kan du spendera lite tid i sällskap med Soulanges berömda måleri, skulptur, litografi, screentryck och fotografi.

5. Biskopspalatset

BiskopspalatsetKälla: Frankrike-resa
Biskopspalatset

En syn att beundra från utsidan, Rodez' Episcopal Palace var ett av monumenten som förankrade den medeltida staden och är nu hem för Aveyrons allmänna råd.

Detta residens för biskopen av Rodez gick ursprungligen samman med katedralen och vallarna men måste flyttas när katedralen expanderade på 1400-talet.

Det hade en turbulent tid på sin nya plats och förstördes i de franska religionskrigen.

Hela komplexet restaurerades igen på 1800-talet, och det äldsta kvarvarande elementet är Tour de Corbières, som dateras till 1443. Gå in på gården för fantastiska vyer över katedralens klocktorn.

6. Maison d'Armagnac

Maison d'ArmagnacKälla: flickr
Maison d'Armagnac

Maison d'Armagnac är värt sitt eget inträde och är en av de mest fotograferade sevärdheterna i Rodez och kan hittas på Place de l'Olmet.

Detta härliga fyravåningshus byggdes mellan 1525 och 1531 av en rik lokal köpman.

Ta så lång tid som du vill för att studera det mästerliga stenarbetet, med dess konsoler, pilastrar och medaljonger som representerar Rodez adel.

Huset ligger precis där slottet för grevarna av Armagnac låg, vilket är hur det fick sitt namn.

7. Musée des Beaux-Arts Denys-Puech

Musée des Beaux-Arts Denys-PuechKälla: netaveyron
Musée des Beaux-Arts Denys-Puech

Den lokale skulptören Denys Puech var mycket aktiv under den franska tredje republiken (1870-1940), då han fick många officiella uppdrag från regeringen.

1903 grundade han detta museum, och dess jugendbyggnad har en sensationell utsikt över Rodez från den förhöjda delen av staden.

Förutom Puechs skulptur finns det också permanenta samlingar av målningar av Maurice Bompard och gravyrer av Eugène Viala, som båda var Aveyron-baserade konstnärer som arbetade i början av 1900-talet.

För att uppdatera museet finns även tillfälliga utställningar för samtida konstnärer.

8. Église Saint-Amans

Église Saint-AmansKälla: wikipedia
Église Saint-Amans

En annan stolt sandstensbyggnad, denna kyrka nära Place du Bourg har sitt ursprung på 1100-talet, men började falla isär på 1600-talet.

Så det lades ner och byggdes om med samma stenar i barockstil i mitten av 1700-talet, medan den romanska interiören lämnades i stort sett oförändrad.

400-talets helige Amans var Rodez första biskop, och en rad mirakel tillskrivs honom.

Du kan lära dig om dessa på bästa möjliga sätt genom att titta på de häpnadsväckande gobelängerna från 1500-talet som pryder kyrkans kor.

9. Veckomarknader

MarknaderKälla: bloggar från teman
Marknader

Rodez två stora torg, Place du Bourg och Place de la Cité bröt ut i liv på marknadsdagar.

Det är två i veckan på den periodiska inställningen av Place du Bourg, på onsdag och lördag.

På midweek-marknaden har du cirka 60 handlare som säljer regionala produkter och mat som pizza och paella tillagad på plats.

Den stora är dock lördagsmarknaden, som slår upp på båda torgen och har upp till 160 stånd.

Detta är en riktig syn att ta in eftersom de tillsammans med frukt, grönsaker, ost, charkuterier, bakverk och nygjorda måltider även säljer levande fjäderfä här.

10. La Chasse aux Monstres

La Chasse aux MonstresKälla: tourisme.grand-rodez.
La Chasse aux Monstres

Medeltida arkitektur kan vara lite torr för de mindre familjemedlemmarna.

Men Rodez turistbyrå har kommit på ett sätt att engagera barn.

Runt om i gamla stan finns flera hundra år gamla sniderier av märkliga och nyckfulla varelser, av vilka många är gömda högt uppe på byggnader eller grävda i mörka nischer.

Så med hjälp av en expertguide och en kikare kan barnen gå på monsterjakt runt centrum, hitta stadens uddaste gargoyler och få en historielektion utan att inse det!

11. Haras National de Rodez

Haras National de RodezKälla: aveyron
Haras National de Rodez

Rodez har haft en filial till den franska nationalstuteriet sedan 1809. Och platsen kunde inte vara mer värdig, eftersom institutionen är inrymd i de tidigare byggnaderna av ett kartusiansk kloster, med anor från 1500- och 1600-talen men upplöstes under revolutionen.

Om du är en hästentusiast bör du kolla med turistbyrån för att ta reda på när nästa guidade tur är planerad.

Du kommer att fördjupa dig i stuteriets 200-åriga historia medan du går, och det finns Selle Français sporthus, arabiska fullblod samt regionala draghästar i stallet.

Och i slutet kommer Haras ridskola att ha en dressyrutställning.

12. Friluftsliv

Tindoul de la VayssièreKälla: ladepeche
Tindoul de la Vayssière

Du kan kontakta turistbyrån för information om mer än 22 promenader i Rodez Agglomeration.

Målet för många av dessa leder är ett vackert arv som ett kloster, en kyrka, en historisk by eller ett krigsminnesmärke.

För en fantastisk naturplats nära staden, kolla in Tindoul de la Vayssière, en klyfta som eroderades under hundratals miljoner år till ett djup av nästan 70 meter.

Webbplatsen är ett stort drag för klättrare och det finns en informationstavla som beskriver vetenskapen bakom detta naturliga underverk.

Om golf är ditt spel är Golf du Grand Rodez-klubben en 18-håls par 70 med en fenomenal utsikt över katedralen och gamla stan.

13. Belcastel och Estaing

EstaingKälla: flickr
Estaing

Rodez har två av Frankrikes vackraste byar i sin närhet.

Närmast ligger Belcastel, en kort utflykt västerut och trängd på den branta vänstra stranden av floden Aveyron i Segala-området. Du kan parkera vid kaféet på högra stranden eller stå på den medeltida bron för att betrakta de rustika husen med trägallerier som skyddas av den stora delen av Château de Belcastel ovanför.

Estaing, mitt i det gröna bergslandskapet vid floden Lot, ligger lite längre bort på cirka 30 kilometer, men värt varje minut av bilresan.

Estaing är lite större än Belcastel och har dartingbanor där renässanshus tränger in från båda sidor, och bron har UNESCO-beteckning som ett gammalt landmärke på St James Way.

14. Aveyron-regionen

AveyronKälla: hotell-lejon-eller
Aveyron

En värld av sightseeing och fantastisk natur väntar dig i resten av Aveyron-avdelningen.

Om historiska Rodez har väckt en kärlek till medeltida arkitektur kan du resa till Château de Najac, ett 1200-talsslott som dvärgar en pittoresk by från sin udde.

Conques Abbey är också sublim och är en UNESCO-plats och ett gammalt stopp på pilgrimsleden Way of St James.

Men en annan av de oslagbara sevärdheterna är från 2000-talet: Millau-viadukten i nationalparken Cevennes är den högsta bron i världen som reser sig över floden Tarn till en höjd av 343 meter.

15. Lokal mat

RoquefortKälla: hälsa.blogg
Roquefort

På marknaden måste du köpa lite Roquefort eller Bleu Comtal, eftersom dessa berömda blåmögelostar inte behöver resa långt till stånden i Rodez.

Och om du vill prova lite opretentiös regional mat, är farçous typiska pannkakor gjorda på mangold, medan aligot är en salig puré av smält tomefraîche och potatis som passar perfekt till grillad lokal korv.

Under tiden, när du tittar på gâteau à la broche, kanske du inte inser hur mycket ansträngning som går åt till en av dessa kakor.

Dessa kan ta timmar att baka, och är gjorda genom att snurra smet smaksatt med rom och apelsinblomma på ett spett över en vedeld tills du får denna stora knöliga kon avnjuts vid speciella tillfällen.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Rodez, Frankrike

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *