De 15 bästa sakerna att göra i Roubaix (Frankrike)

Inbäddad i den enorma europeiska metropolen Lille, var Roubaix en industriell boomstad på 1800-talet när den förstärktes av en blomstrande textilhandel.

I slutet av 1900-talet hade denna industri minskat och staden var tvungen att hitta en ny identitet.

Men mycket av prakten från glansdagarna väntar om man vet var man ska leta.

Spännande nya kulturattraktioner har öppnat sig och Roubaix enorma outletgalleria har blivit en gränsöverskridande shoppingdestination.

Det finns mycket att underhålla dig i dessa delar, men du är heller aldrig långt från Lille och de närliggande städerna i tätorten, som alla förtjänar ett besök.

Låt oss utforska bästa sakerna att göra i Roubaix:

1. La Piscine-museet

La Piscine-museetKälla: wikipedia
La Piscine-museet

Stadens museum öppnade år 2000 och är inget mindre än spektakulärt.

Till att börja med är platsen en ombyggd art déco-pool från 1930-talet: Poolkammaren, dess gallerier, kaklade väggar och fantastiska färgade fönster utgör huvudutställningshallen, medan en före detta textilfabrik bredvid ger ytterligare utställningsutrymme.

Det hela är en kultiverad bakgrund för utställningar som kartlägger Roubaix textilindustri och dess otroliga arkiv med tusentals prover som går tillbaka till 1835. Det finns också tyger från det antika Egypten, en roterande modekollektion, fin keramik och målning av sådana som Tsugouharu Foujita.

2. La Tillverkning

La TillverkningKälla: roubaixtourisme
La Tillverkning

Det är bara rätt att du drar i tygtillverkningstråden när du är i Roubaix.

Staden har behållit sitt textilarv på La Manufacture, ett museum i den tidigare Craye-fabriken.

1800-talsbyggnaden är gigantisk och när man kommer in slås man av en hall av maskiner från olika perioder.

Det finns handmanövrerade vävstolar från medeltiden och datoriserade maskiner från 2000-talet, samt all utrustning som fanns här när fabriken lades ner.

Textilarbetare demonstrerade med detta maskineri, och museet har också fört ett känslosamt ljudarkiv med berättelser om gamla tider från förmän, vävare och spinnare.

3. Villa Cavroix

Villa CavroixKälla: villa-cavrois
Villa Cavroix

Du kan se var en stor del av textilrikedomen spenderades i detta häpnadsväckande modernistiska hus i Croix.

Villa Cavroix byggdes för Paul Cavrois, en textilindustriist och designad av den illustrerade Robert Mallet-Stevens.

Residenset var banbrytande när det stod klart 1932, och har först nyligen restaurerats och öppnats för allmänheten efter årtionden av försummelse.

Men allt är som det var på 1930-talet, även om vissa rum har lämnats fria från möbler för att du ska kunna uppskatta behärskning av Mallet-Stevens design och den exceptionella kvaliteten på marmor och trä som används för paneler och golv.

4. Parc Barbieux

Parc BarbieuxKälla: flickr
Parc Barbieux

Roubaix huvudpark, som finns strax söder om centrum, har en intressant ursprungshistoria: Vattenkanalen som slingrar sig genom parkens centrum är spåret efter misslyckat försök att länka samman Roubaix centrum med Marquefloden.

Det projektet började 1840 men övergavs halvvägs, innan de banker och högar som verket lämnade efter förvandlades till en flödande engelsk trädgård i början av 1900-talet.

Kom hit på sommaren om du har fastnat för saker att göra med familjen eftersom det finns en minigolfbana, trampbåtar, roddbåtar, en boulebana och en massa kiosker.

5. Église Saint-Martin

Église Saint-MartinKälla: olivier-leclercq
Église Saint-Martin

Det har funnits en kyrka på denna plats i cirka tusen år, och även om ingenting finns kvar från den romanska byggnaden har långhuset kolonner som skulpterades på 1400-talet.

Resten fick en omfattande nygotisk makeover i mitten av 1800-talet.

Ansvarig arkitekt var Charles Leroy, som hade en fantastisk produktion över hela norra Frankrike och särskilt i Lille-området.

Inuti kan du ta en titt på Johannes Döparens polykroma altartavla, som dateras till omkring 1540, samt målningar av den omtalade freskkonstnären Victor Mottez från 1800-talet.

6. Stadshuset

Roubaix Hôtel de VilleKälla: wikipedia
Roubaix Hôtel de Ville

Roubaix Hôtel de Ville är ett underbart dokument om när staden var på sin topp.

Victor Laloux, mannen som ritade Gare d'Orsay (nuvarande Musée) i Paris, fick uppdraget 1903. Tillsammans med skulptören Alphonse-Amédée Cordonnier skapade han en nyrenässansode till stadens textilindustri.

Leta efter frisen på fasaden av den centrala paviljongen, som har sex 2,40 meter långa figurer som representerar alla aktiviteter som var livsnerven i Roubaix: Bomullsskörd, bomullstvätt, spinning, vävning, färgning och konditionering.

7. Paris-Roubaix

Paris-RoubaixKälla: flickr
Paris-Roubaix

Roubaix Velodrome är mållinjen för det legendariska cykelloppet Paris-Roubaix.

På UCI World Tour är detta endagsevenemang i mitten av april ett «monument» eller en klassiker.

Att vinna Paris-Roubaix är en stor prestation för proffsryttare, men det är inte lätt eftersom mycket av banan är på tuffa banor och kullerstenar.

Underlaget är så hårt att loppet har döpts till Hell on the North och en söndag i helvetet, och specialutrustning har designats speciellt för banan.

Oavsett om du tittar längs den ansträngande rutten eller vid målgången kommer ingen cykelfanatiker att vilja missa detta spektakel.

8. McArthurGlen Roubaix

McArthurGlen RoubaixKälla: alla uttag
McArthurGlen Roubaix

En pelare i stadens ombyggnadsprogram är denna stora designbutik som öppnade för några år sedan ett par minuter söder om centrum.

Gallerian drar in shoppare från Lille och över gränsen i Belgien och har 75 butiker för en katalog av premium- och designermärken: Calvin Klein, Guess, Lacoste, Desigual.

..you name it, de är här.

Utspridda bland butikerna finns några ställen där du kan vila dina trötta ben och äta lunch eller en kopp kaffe, plus att du har gratis Wi-Fi, en lekplats och hjälpsam personal som är utbildad i flera språk.

9. Använd Motte-Bossut

Använd Motte-BossutKälla: wikipedia
Använd Motte-Bossut

Ingen av Roubaix andra industriella giganter kommer i närheten av denna gamla bomullsfabrik för nyckfullhet och storhet.

Usine Motte-Bossut ser ut som ett gigantiskt slott, med en ingång som ett porthus och en skorstensstapel formad som ett torn.

Det finns ingen saknad, eftersom fabriken byggdes bredvid Roubaix-kanalen, mitt i staden på Rue du Général-Leclerc.

Huvuddelen av byggnaden är från 1840-talet men tillbyggnader gjordes fram till 1920-talet.

Det hela lades ner på 80-talet men renoverades snart och rymmer nu National Archives of the World of Work, en del av det franska kulturministeriet.

10. Verlaine Message Museum

Verlaine Message MuseumKälla: commons.wikimedia
Verlaine Message Museum

Under tio minuter från Roubaix, i Tourcoing, ligger ett museum i en enorm nazistbunker vid den 15:e tyska arméns tidigare högkvarter.

Radio Londres var den franska motståndsstationen som sände från London under kriget.

Den 5 juni 1944, kvällen före invasionerna i Normandie, skickade den ut kodade meddelanden i form av stycken poesi av sådana som Paul Verlaine för att varna motståndsrörelsen för att mobilisera.

Det här är den tyska bunkern som först avlyssnade dessa meddelanden, och du har mycket att titta på här nere: Det finns kommunikationsutrustning, en generator, signaldetektorer och alla typer av militära tillbehör.

11. Brasserie Cambier

Brasserie CambierKälla: brasserie-cambier
Brasserie Cambier

På vägen till Lille i staden Croix finns ett hantverksbryggeri som gör turer varje lördagseftermiddag.

Cambier är en återgång till bryggerierna som brukade vara en stöttepelare i städerna i Nordregionen på 1800- och 1900-talen.

På turnén guidas du runt i brygghuset för en tillgänglig steg-för-steg-förklaring av hur Cambier gör sin «Mongy» hantverksöl, som finns i flera varianter inklusive blond, IPA och triple.

Det hela avslutas med en provsmakning och chans att köpa en flaska eller två.

Se till att du hämtar ett av bryggeriets snygga glas att ta med hem.

12. LaM

LaMKälla: musee-lam
LaM

Lilles museum för modern konst ligger i Villeneuve-d'Ascq, mindre än 15 minuter från Roubaix om trafiken är snäll.

Institutionen har en hög status i Europa eftersom dess samlingar överbryggar alla 1900- och 2000-talets stora rörelser.

Det är också ett av världens främsta museer för Outsider Art eller Art Brut: Denna rörelse hyllade självlärda enstöringar och patienter på psykiatriavdelningen, och deras målningar har fortfarande kraften att fascinera och chocka.

För samtidskonst har du sådana som Pierre Soulages och Daniel Buren, medan 1900-talets gallerier är sensationella packade med verk av Picasso, Modigliani, Braque, Paul Klee och Joan Miró.

13. Gamla Lille

Gamla LilleKälla: wikipedia
Gamla Lille

Du kan inte tacka nej till en sightseeingtur till Lilles ärevördiga centrum eftersom det bara är några minuter på vägen.

Stadens entre kärna är skyddad, och du vet varför när du går på dess kullerstensgator.

Lilles flamländska inflytande är uppenbart i graciösa monument som den manéristiska Vieille Bourse från 1600-talet, där stadens köpmän skulle slå ut affärer.

På den närliggande Grand Place med dess ståtliga gavelbyggnader kommer du inte att tvivla på att du befinner dig i en stor stadskärna.

Bocka av Palais des Beaux-Arts i världsklass, renässansen Lbirairie Furet du Nort, Lilles UNESCO-listade klockstapel och återvänd utmattad men nöjd till Roubaix!

14. Parc Zoologique

Parc ZoologiqueKälla: flickr
Parc Zoologique

För en billig dag med roliga familjer, leta inte längre än Lilles Parc de la Citadelle: Bredvid bastionerna i Vaubans militärbas från 1600-talet ligger stadens djurpark, öppen från vår till höst.

Ungdomar kommer att bli glada över att se zebror, pantrar, noshörningar, apor och alla typer av tropiska fåglar.

Det bästa för föräldrar är att djurparken drivs av kommunen och är helt gratis.

Hela parken omges av Deûle-kanalen, som ger mjuka promenader på dess lummiga stränder, och parkens gräsmattor är översållade med exotiska trädarter, som den jättelika sequoia som planterades på 1800-talet.

15. Mat och dryck

karbonad flamandeKälla: cuisineaz
karbonad flamande

Så nära gränsen, och i en region i Frankrike som var flamländsk under mycket av sitt förflutna, är köket en tröstande blandning av franskt och belgiskt.

I mysiga traditionella «brasserier» kommer många av specialiteterna att tillagas med öl, och detta gäller för «Welsh», det lokala namnet för en walesisk sällsynt bit: Ost smält med öl, senap och kryddor och skuren på rostat bröd.

Öl är också basen för karbonadflamande, en bräserad nötgryta, och går in i smeten för beignets (traditionella munkar) och till och med crêpes!

Var de ska bo: Bästa hotellen i Roubaix, Frankrike

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *