De 15 bästa sakerna att göra i Shkodra (Albanien)

Nära gränsen med Montenegro, Shkodra i Albanien är ingångspunkten för de sublima naturlandskapen i nästan alla riktningar från staden. Öst ligger floden Drin som rinner genom kanjoner, precis i väster ligger Adriatiska havet och dess sandstränder, och nordost ligger de albanska alperna där landets högsta toppar kan erövras. För historiefantaster finns det mycket att fånga ögat eftersom Shkodra har legat på en viktig handelsplats i årtusenden, och både de gamla grekerna och romarna bosatte sig här. Inne i Shkodra kan du bekanta dig med albansk historia och kultur, besöka moskéer, katedraler, verkstäder och fotografiska arkiv.

Se även: bästa platserna att besöka i Albanien.

1. Rozafa fästning

Rozafa fästning

Källa: flickr

Rozafa fästning

Varje civilisation i Shkodras historia har använt denna strategiska plats på en klippig kulle bredvid sammanflödet av floderna Drin och Bojana. Det fanns ett illyriskt fäste här för 2 500 år sedan och delar av det var anpassat för senare fästningar. Romarna satte också sina spår, men de flesta av ruinerna är från venetiansk tid då slottet plundrades efter en belägring av ottomanerna 1478. Slottet såg action ända fram till 1912 då det försvarades av ottomanerna mot montenegrinska och serbiska styrkor .

2. Shkodra historiska museum

Shkodra historiska museum

Källa: albaniatours

Shkodra historiska museum

Detta museum har ett sensationellt läge, på en brant kulle med utsikt över staden. Byggnaden är ett före detta venetianskt köpmanshus, inklusive autentiska stenbefästningar. Så Historiska museet har den dubbla överklagandet av att hysa kulturellt viktiga artefakter och att vara historiskt i sin egen rätt. Utställningarna är kompakta och ger detaljer om forntida aktivitet i regionen, den bysantinska eran, ottomanska tiden, ända fram till den förtryckande regimen under Enver Hoxha. I trädgården leta upp den ursprungliga venetianska stenbrunnen och resterna av en romersk grav.

3. Marubi Photo Collection

National Photo Gallery

Källa: albaniatours

National Photo Gallery «Marubi»

Pietro Marubi var en italiensk fotograf som flydde till Shkodra i mitten av 1800-talet av politiska skäl. Han hade stött general Giuseppe Garibaldi, som själv var tvungen att fly till Amerika efter den misslyckade belägringen av Rom 1849. Under sin karriär tog Marubi cirka 500 000 fotografier, som finns arkiverade eller utställda på denna attraktion på Muhamet Gollesha. De dokumenterar livet på 1800-talet och början av 1900-talet i Shkodra på ett så levande sätt som möjligt, och fångar tidens klädsel och sociala normer. Arkivet kurerades senare av de lokala Kodheli-bröderna, som anammade tekniker och fortsatte att fotografera fram till Kel Khodelis död 1940.

4. Sjkodrasjön

Sjkodra sjön

Källa: flickr

Sjkodra sjön

Denna vidsträckta sjö, den största på Balkan, bildar en naturlig gräns mellan Albanien och Montenegro. Du kan hyra en cykel i Shkodar för att komma ut dit, eller ta en buss till den västra kanten av staden och slutföra de återstående fem kilometerna till fots. Inte långt från gränsen till Montenegro ligger Lake Shkodra Resort, som är en campingplats med stugor och campingplatser som erbjuder tältuthyrning precis vid stranden där sjön ligger utanför de albanska topparna i den avlägsna bakgrunden. Här kan du hyra kajaker eller ge dig ut på en vandring runt sjöns vackra omkrets.

5. Shurdhah Island

Ruiner på Shurdhah Island

Källa: wikimedia

Ruiner på Shurdhah Island

En dagstur sydost om staden ligger sjön Vau-Dejes, som bildades när floden Drin dämdes upp. På sommaren kan du ta en båt ut till Shurdhah Island, nästan 400 meter lång och täckt av tät vegetation. Klättra på stranden för ett litet äventyr och upptäck de sista kvarvarande fragmenten av Sarda, en gammal stad. Detta var en illyrisk bosättning och senare ett romerskt citadell. Under medeltiden var det en stad känd för sina 365 altare och säte för biskoparna av Sarda och Sapa. Så småningom förstördes staden av ottomanerna, och när dammen var klar bildade ruinerna en ö nära Drins vänstra strand.

6. Lake Koman färja

Komansjön

Källa: flickr

Komansjön

En dryg timme öster om Shkodra väntar en idiosynkratisk upplevelse du aldrig kommer att glömma. En resa på Lake Koman-färjan kommer att ge dig massor av material för en sann resenärsberättelse. Det är en passagerartransport som förbinder Koman med staden Fierze, men det som gör det viktigt är hur du kommer att uppleva det filmiska landskapet kring sjön och interagera med lokalbefolkningen. Färjan kommer att göra regelbundna anlöp till stranden, ta emot bönder och boskap, och ibland kommer fartyget att verka betänkligt överlastat när du passerar genom bergigt landskap som faller kraftigt ner till vattnet.

7. Albanska alperna

De förbannade bergen

Källa: flickr

De förbannade bergen

Om du inte avskräcks av deras skrämmande namn, erbjuder de förbannade bergen nära gränserna till Kosovo och Montenegro Albaniens mest spännande natur. Om du kör uppför grusvägen till Theth kommer du till porten till Maja Jezerce, som är Albaniens högsta berg på 2 694 meter. Som du kan förvänta dig är detta en mycket avlägsen del av landet, så det är viktigt att vara förberedd innan du ger dig av på utflykter. Men med lite internetforskning kommer du att kunna komma i kontakt med lokala företag som erbjuder vandringsstöd, samt resvägar för resor till en av de mest dramatiska platserna du någonsin kommer att besöka.

8. Venedigs konstmaskfabrik

Venedig konstmaskfabrik

Källa: albanien erfarenhet

Venedig konstmaskfabrik

Denna kombinerade verkstad och museum drivs av Edmond Angoni, en albansk hantverkare som emigrerade till Italien på 90-talet för att bemästra den venetianska konsten att göra masker. Sedan dess har han gjort en framgångsrik karriär med att designa masker för en mängd produktioner och filmer, den mest kända är Kubrick's Eyes Wide Shut 1999. På senare år har han etablerat sig i Shkodra och anställt många lokalbefolkning i sin verkstad. Du kan bläddra bland Angonis breda utbud av kostymmasker, gjorda allt från metall till papier mache. Du kommer också att kunna se hur dessa masker skapas och få chansen att prova att designa och bygga en egen mask.

9. Shkodra-katedralen

Shkodra katedral

Källa: albaniatours

Shkodra katedral

Även känd som St. Stephen's Cathedral, denna byggnad prästvigdes 1867. En av de anmärkningsvärda sakerna med katedralen är att det är en katolsk byggnad i ett land med muslimsk majoritet och där många kristna utövar österländsk ortodoxi. Det understryker hur Albanien är en sådan mötesplats för världsreligioner och betonar återfödelsen eller religionsfriheten efter att kommunisttiden tog slut. 1990 hölls den första katolska församlingen sedan 1967 på St. Stefanskyrkan, och i början av 90-talet välkomnade den både Moder Teresa och påven Johannes Paulus II.

10. Ebu Bekr-moskén

Ebu Bekr-moskén

Källa: muslimska moskéer 1

Ebu Bekr-moskén

Shkodras huvudmoské, Ebu Bekr, är uppkallad efter den osmanska statsmannen Ebubekir Pasha, som levde på 1600- och 1700-talen. Under sin storhetstid hade moskén en respekterad Madrasa, eller religiös skola, som lockade muslimska forskare från hela regionen. Efter Rozafa-fästningen är denna moské Shkodras främsta landmärke, och dess höga minareter är en användbar referenspunkt för att hitta vägar i staden. Trots sitt osmanska ursprung genomgick Ebu Bekr en renovering efter kommunismens fall i Albanien, vilket gav den ett modernt utseende.

11. Mes Bridge

Mes Bridge

Källa: montenegro-för

Mes Bridge

Denna magnifika ottomanska bro sträcker sig över Khirfloden fem kilometer nordost om Shkoder. Till att börja med är miljön nästan idyllisk, inramad av kullarna i Maranai Nature Park, och med vintergrön vegetation på stranden av en grund flod som drar simmare på sommaren. Mes-bron är ottomanska Albaniens största flodkorsning, 100 meter lång och med anor från 1770. Floden har korsat på denna plats så länge människor har varit här, och låg på handelsvägen mellan Shkodra och Pristina i Kosovo.

12. Lezha

Lezha

Källa: flickr

Lezha

Några kilometer söder om Shkodra, intill Adriatiska havet, ligger denna kompakta stad som etablerades i antiken som den grekiska hamnen Lissus. Du kan strosa runt i ruinerna av denna bosättning i stadens arkeologiska park. Lezhas främsta attraktion är Skanderbegs mausoleum. För nykomlingar i den albanska historien är Skanderbeg nationalhjälten, prinsen av Kastrioti, vars militära geni har prisats för att hålla det osmanska riket i schack på 1400-talet. Minnesmärket är en modern portik som täcker ruinerna av San Nikolas-kyrkan, där Skanderbegs grav finns bevarad och hans vapen är utställda.

13. Podgorica

Podgorica

Källa: flickr

Podgorica

Gränsen är så nära att det är vettigt att vidga dina vyer och hoppa över till Podgorica, huvudstaden i Montenegro. Den bästa anledningen till att göra resan är att få en känsla för kulturen och livet i en stad som ligger utanför kartan för många turister. Podgorica har en lättsam medelhavsatmosfär, med livliga gator, kaféer och restauranger. Detta upplevs bäst i Stara Varos, den gamla turkiska staden, som har de klassiska smala stenlagda gatorna med massor av vändningar och sevärdheter som ett stenklocktorn från 1600-talet.

14. Ulcinj

Ulcinj

Källa: flickr

Ulcinj

Också i Montenegro ligger Ulcinj på Adriatiska kusten och ligger på motsatt sida av sjön Shkodra till Podgorica. I denna region där gränser ofta är svåra att avgränsa kommer det inte att vara förvånande att Ulcinj är 80 % etnisk albansk. Ta en kort bilresa till denna kustort för att besöka stränderna som har börjat vinna internationellt erkännande. Det finns mer än 30 kilometer kust att utforska och 25 olika stränder att välja mellan. En av de bästa måste vara Velika Plaza, en lång, bred sandstrand med böljande surf, som kan nås med buss från Ulcinjs centrum.

15. Tirana

Tirana

Källa: flickr

Tirana

Albaniens huvudstad är ett bekvämt alternativ för en dagsutflykt, mindre än 100 kilometer söder om Shkodra. Tirana är i själva verket mycket yngre än Shkodra, med anor från 1600-talet, men det är en stad som erbjuder ett viktigt perspektiv på kommunisttiden under Enver Hoxa, en diktator vid makten i fyra decennier. Det finns sovjetiska byggnader, som en storslagen pyramid byggd för att fira Hoxa efter hans död och en underjordisk kärnkraftsbunker som liknar en underjordisk stad. Du kan också gå ombord på den moderna linbanan till Dajti-berget, som tornar upp sig över den östra delen av staden och är en del av en nationalpark.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Shkodra, Albanien

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.