De 15 bästa sakerna att göra i Thonon-les-Bains (Frankrike)

Spaorten Thonon-les-Bains vilar på en naturlig terrass ovanför Genèvesjöns södra strand.

Det finns en pålitlig gammal bergbana som kör uppför sluttningen och släpper dig vid Thonons panoramaträdgårdar där det är en nyckel att vända sig bort från den episka utsikten över sjön.

Thonon var huvudstad i den historiska provinsen Chablais, och du kan upptäcka medeltida slott mellan resor och vattensporter på en av de största sjöarna i Europa.

Du kommer inte att vara långt från Portes du Soleil, det näst största skidområdet i världen, medan på sommaren är sjön en vandrares dröm.

Låt oss utforska bästa sakerna att göra i Thonon-les-Bains:

1. Funiculaire

FuniculaireKälla: flickr
Funiculaire

Bergbanan har anor från 1888 och rullar 46 meter uppför sluttningen från Quai de Rives till den övre delen av staden.

Sedan 1989 har tågen varit helt automatiserade och det som skiljer dem från alla andra bergbanor i världen är att spåret kröker till toppen istället för att gå i en rak linje.

Biljetter kostar 1 € för en enkel resa eller 1,80 € för tur och retur, och under lugna tider på året är det övre kontoret ibland obemannat så du kommer att slutföra en resa och sedan slå dig ner längst ner.

2. Belvederes

BelvederesKälla: flickr
Belvederes

När du kliver ut från den övre stationen möts du av den uppiggande synen av sjön långt under dig och de schweiziska Jurabergen på norra stranden.

Belvedererna är välskötta trädgårdar, sammanlänkade av en stig med bänkar så att du kan stirra förvånad så länge du vill.

Denna stig inhägnad av järnräcken och med ett par teleskop som låter dig ta en närmare titt på den schweiziska sidan eller sjöns glödande vatten, beströdd med yachter på sommaren.

3. Musée du Chablais

Musée du ChablaisKälla: flickr
Musée du Chablais

Mitt i hjärtat av Belvederes ligger Château de Sonnaz från 1600-talet, som museet om den historiska Chablais-provinsen delar med Thonons turistbyrå.

Det är platsen för ett mycket äldre slott som belägrades 1589 av styrkor lojala mot den franske kungen Henri III, vilket slutade med att Thonons invånare tvingades svära sin trohet till den franska kronan.

Inuti kan du ta dig till Thonons smugglare och de gamla «Barques du Léman», lastsegelbåtar som korsade vattnet från 1700-talet fram till 1900-talet.

Det finns också samtida skulpturer av den lokala konstnären Marguerite Peltzer och romerska fynd grävda vid lokala utgrävningar.

4. Château de Ripaille

Château de RipailleKälla: flickr
Château de Ripaille

Historien om denna fina egendom i utkanten av staden börjar på 1300-talet, när det var en semesterflykt för hertigarna av Savojen.

Det blev senare ett kartuserkloster och var sedan en ruin i hundratals år tills en lokal industriman köpte fastigheten på 1800-talet för att restaurera den.

Slottet har många strängar till sin för, eftersom interiören är fantastisk, särskilt köket med sina gigantiska eldstäder och historiska vattenvärmesystem.

Det finns också en 22 hektar stor vingård på gården, som producerar högkvalitativa AOC Ripaille, en skarp vit som passar ihop med sötvattensfisk och raclette.

Turen avslutas i källare där du kan prova detta vin och köpa en flaska eller två.

5. Memorial National des Justes

Domaine de Ripaille är den 50 hektar stora skogen där hertigarna av Savoyen brukade jaga när de bodde på slottet, och efter att fastigheten renoverats planterades ett vackert arboretum på ena sidan.

Besök för att vandra eller åka genom mogen ekskog med upplyftande utsikt över sjön.

Du kan också visa din respekt vid «National Memorial of the Righteous», som invigdes av Jacques Chirac 1997 för att minnas människor runt om i världen som har räddat andra från folkmord.

De valde denna plats eftersom Wa Thonons lokalbefolkning under andra världen hjälpte judar att fly från nazistregimen genom att korsa gränsen till Schweiz.

6. Port de Rives

Port de RivesKälla: flickr
Port de Rives

Thonon har den största småbåtshamnen på den franska stranden av Genèvesjön, med allt du behöver för en rolig och tillfredsställande tid på dessa vatten: Det finns 800 båtplatser tillsammans med restauranger, butiker, barer och en bensinstation utrustad med en kran.

Och om du inte planerar att sätta segel kan du helt enkelt gå på tomgång vid vattnet på en kaféterrass och njuta av sjön och bergen runt dess stränder.

Senare, om du kan väcka energin, bege dig längs strandpromenaden till naturliga stränder täckta av tallar och kastanjeträd.

7. Église Saint-Hippolyte

Église Saint-HippolyteKälla: flickr
Église Saint-Hippolyte

Denna kyrka, som började på 1100-talet, har förändrats mycket under de senaste 900 åren, vilket ger den en fascinerande blandning av design.

Det äldsta inslaget är den romanska kryptan, som har varit densamma sedan 1100-talet.

Resten byggdes dock om på 1600-talet med Savojens barockarkitektur: De sprudlande fresker av helgonapostlarna målades vid denna tid, liksom de mästerliga stuckaturvalven.

Denna utsmyckade makeover ägde rum först efter att kyrkan hade blivit katolsk igen efter en period under protestantisk Berns styre från 1536 till 1594.

8. Mat och dryck

fondueKälla: sobeys
fondue

Om du vill bli riktigt autentisk kan du be om Thonon-delikatessen, «atrial» på traditionella restauranger.

Den är gjord med lever, hackat fläsk, örter och kryddor insvept i ett fettskal och rostat.

Du kan ha det varmt på vintern när det kommer med en vitvinssås, eller få det kallt på sommaren som ett slags kallskuret.

Rätten har funnits i hundratals år och är en gränsöverskridande specialitet som även avnjuts i Schweiz.

Prova några andra Savoy-klassiker som fondue och raclette, båda gjorda på smält koost, sötvattensfisk som abborre eller sik, eller tartiflette, en rejäl gratäng med potatis, lök, lardon och reblochonost.

9. Écomusée de la Pêche et du Lac

Écomusée de la Pêche et du LacKälla: wrcch2017
Écomusée de la Pêche et du Lac

Inrymt i tre traditionella hyddor i fiskebyn finns ett museum om sjöns djurliv och fiskeindustrin i Thonon.

Inramningen är en fröjd, vid en kaj där folk fortfarande lever på sjön.

Så du kan se båtarna komma och gå och se näten torka i solen.

Inuti finns antika verktyg för branschen, inklusive fartyg, motorer och nät, och insikter om livet för en fiskare i Thonon.

det är också en användbar resurs för regionens natur eftersom det finns akvarier med sjöns sötvattensfiskar och paneler som hjälper dig att identifiera fågellivet runt stranden.

10. Lake Sports

Lake SportsKälla: savoie-mont
Lake Sports

Thonon-les-Bains är en av 36 platser runt om i Frankrike som tilldelats Four-Star France Station Nautique Award.

Det finns knappast en vattensport som inte erbjuds i marinan, och segling, vindsurfing, vattenskidor, kajakpaddling och kanotpaddling är alla specialiteter.

I juli och augusti är paddle-boarders ute i kraft; paddle-boarding har tagit Thonon med storm eftersom det är så lätt att plocka upp och nästan hela familjen kan göra det.

Under tiden om du värdesätter lite självständighet kan du hyra en roddbåt eller motoriserad båt, även om du inte har ett båtkort.

11. Dranse River Rafting

Dranse River RaftingKälla: yaute-forsränning
Dranse River Rafting

Dranse, som har sitt ursprung högt uppe i bergen, är en flod med hög volym som rinner ner från Chablais-alperna och mynnar ut i Genèvesjön mellan Thonon och Évian-les-Bains.

För att få adrenalinet att pumpa, boka en forsränningstur på dessa grymma vatten.

Du kommer att gå med en besättning på sex eller åtta, styrda av en erfaren guide när du försöker styra farkosten nerför forsen.

Upplevelsen är pulserande, men du har all rätt säkerhetsutrustning och kommer aldrig att vara i fara.

Om forsränning med en besättning inte är tillräckligt galen kan du också ta på dig en våtdräkt och simfötter och ta dig an forsen samtidigt som du klamrar dig fast vid en individuell «Hydrospeed»-flotte.

12. Vandring

vandringKälla: flickr
vandring

När vädret är bra är det nästan omöjligt att titta på de låga skogsklädda sluttningarna söder om Thonon och motstå lusten att försvinna på en stig.

Det finns en tio kilometer lång buffert av mjuka kullar före den alpina bergsryggen, så de flesta av de lokala promenaderna är lämpliga för yngre familjemedlemmar.

Det som sticker ut är leden till ruinerna av Château D'Allignes, som du kan hämta från Thonons Place de Crête.

1000-talsslottet var ett fäste för hertigarna av Savojen och det finns fortfarande 1 000 år gamla fresker som är synliga.

Panoramaerna från denna upphöjda plats är sublima, och med bänkar och gräsytor är det en drömmande plats för en picknick.

13. Vintersport

VintersportKälla: snowplaza
Vintersport

Från december till mars kan Thonon vara ett hem-hemifrån vid sjön efter dagars flyg nerför pisterna.

Det finns åtta orter i regionen, och Thonon ligger bara 18 kilometer från närmaste Bernex, som har 19 kilometer pister som betjänas av 12 liftar.

Men du kanske är benägen att gå den extra milen och ta 40 minuters bilresa till världsberömda Portes du Soleil för din snöspänning.

Liftkort är dyrare än de andra orterna i regionen, för 51 € per person, men du har tillgång till 540 kilometer pister i världens näst största skidområde.

14. Naturlig vår

Versoie naturlig vårKälla: thononlesbains
Versoie naturlig vår

Thonon blev en officiell kurort på 1800-talet och lade till «les Bains» till sitt namn.

Den naturliga källan i Versoie här hade först utnyttjats av romarna, och St Francis de Sales, den berömda biskopen av Genève skrev kärleksfullt om dessa vatten.

Du kan prova dem själv på Parc Thermal där vattnet rinner från en fontän, så du behöver bara ta med en kopp eller flaska att fylla.

Thonon källvatten buteljeras nära källan och säljs över hela Frankrike.

I samma park har Valvital center precis renoverats och har erbjudit kurser i balneologi och hydroterapi i mer än ett sekel.

15. Yvoire

YvoireKälla: flickr
Yvoire

Medan du är på den franska stranden av Genèvesjön, besök den medeltida staden Yvoire cirka 15 minuter västerut med färja eller på vägen.

Det är en av de 155 «Vackraste byarna i Frankrike», en framstående etikett för små bosättningar runt om i landet.

Om det finns en man att tacka för denna utmärkelse är det 1200-talsgreven av Savojen, Amadeus V. Byns position på en udde intill sjön gjorde det till ett strategiskt pris, så han förstärkte försvaret som fortsätter att skydda de flesta byn idag.

Innanför murarna och portarna finns medeltida hus i alpin stil med träterrasser och gallerier.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Thonon-les-Bains, Frankrike

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *