15 bästa sakerna att göra i Zadar (Kroatien)

Tränga ut i Adriatiska havet och sola sig i en av världens vackraste solnedgångar, den gamla staden Zadar i Kroatien är nästan överfull av arv. Detta lilla finger av land nästan helt omgiven av stenförsvar och ståtar med fler historiska kyrkor än du kommer att kunna ta dig igenom på en resa.

TIPS: Börja din resa till Zadar med en rundvandring för att lära känna staden – du kan boka turen online precis här

I Zadar kommer du att tillbringa din tid med att hoppa från den ena hisnande arkitekturen till den andra, på vägen för att ta reda på de olika civilisationerna som gjorde sitt hem här och kämpade med näbbar och klor för att försvara det! Låt oss ta en titt på bästa sakerna att göra i Zadar:

1. S:t Donatus kyrka

S:t Donatus kyrka

Källa: flickr

S:t Donatus kyrka

Denna tidiga bysantinska kyrka byggdes ända tillbaka år 800 och förblir i ett nästan perfekt tillstånd av bevarande. Med tiden har St. Donatus höga, rundade kontur blivit en symbol och en källa till stolthet för Zadar, den första byggnaden du kommer att se på vykort. Du behöver inte vara en amatörhistoriker för att uppskatta den primitiva skönheten i denna förromanska byggnad. Idag är kyrkan en plats för renässansmusik, de 27 meter höga väggarna kompletterar ljudet perfekt. Kyrkan byggdes på Forum Romanum, som du får reda på nedan, och byggmaterial från denna plats användes i dess konstruktion.

2. Forum Romanum

Forum Romanum

Källa: flickr

Forum Romanum

Zadars är det största romerska forumet öster om Adriatiska havet. Det etablerades av kejsar Augustus vid början av det första sekelskiftet enligt två inskriptioner som hittades på utgrävningsplatsen när forumet återupptäcktes 1930. Efter bombskador under andra världskriget röjdes utrymmet och på 60-talet började forumet att ta form igen. Det som återstår är fragment av en pelargång och en pelargång, där brottslingar fick ett mycket offentligt straff! Templet och basilikan som en gång stod här är borta, men du kan fortfarande spåra den upphöjda grunden av dess grund.

3. Stadsmurar och portar

Stadsmur

Källa: flickr

Stadsmur

Zadar har utmärkelsen att aldrig falla för ottomanerna och detta beror på det formidabla försvarssystem som venetianarna konstruerade på 1500-talet. En stor del av staden försvaras fortfarande av en genomgående ridå av vit kalksten, avbruten av två ursprungliga portar: Landporten och Havsporten. Landporten är än idag lika slående som den måste ha varit för ett halvt årtusende sedan. Den liknar en romersk triumfbåge, och den venetianska symbolen, Lejonet av Markus, kliver fortfarande stolt över entrén. Havsporten ligger nära färjehamnen och är lite mer blygsam. Den byggdes 1573 för att fira Heliga Ligans sjöseger mot Osmanska riket i Lepanto två år tidigare.

4. Mariakyrkan

Mariakyrkan

Källa: flickr

Mariakyrkan

På den östra kanten av Zadars forum ligger St Mary's, som tillhör ett benediktinerkloster som grundades på 1000-talet. Byggnaden tog skada under andra världskriget, men totalrenoverades och innehåller idag en av stadens mest uppskattade utställningar. Den permanenta utställningen för religiös konst har en mängd religiösa artefakter i guld och silver tillsammans med gobelänger, manuskript, reliefer och broderier som sträcker sig över tusen år mellan 700- och 1700-talen. Utställningen drivs helt av klostrets nunnor och det finns tolkskyltar på engelska.

5. Museum för antikt glas

Museum av antikt glas

Källa: flickr

Museum av antikt glas

Kroatien är jämnt med det romerska arvet och många av glasföremålen som återvunnits från utgrävningar har hamnat på detta samtida museum i Cosmacendi-palatsets ståtliga gränser, som dateras till 1800-talet. I moderna displayer ser du drickskärl, koppar för massa, burkar och intrikata små flaskor som används för att innehålla allt från hudkrämer till medicin. Du kan fräscha upp historien om glastillverkning i Kroatien och under hela dagen hålls det glasblåsningsdemonstrationer, så att du själv kan se hur dessa känsliga föremål tillverkades. Och i slutet av turnén kan du besöka butiken för att köpa glas som gjorts på det antika sättet.

Våghals? Prova detta Zadar Tandem Skydive

6. St. Anastasias katedral

St. Anastasia-katedralen

Källa: flickr

St. Anastasia-katedralen

En möjlig framtida världsarv, Zadars katedral ligger på platsen för en mycket tidig kristen basilika som grundades redan år 300. Byggnaden du ser idag startades på 1100-talet och är ännu ett exempel på Zadars fina samling av romansk arkitektur . Den invigdes av påven Alexander VII 1177 och mer än 800 år senare besökte påven Johannes Paulus II katedralen 2003. Inuti kan du se en tidigkristen mosaik som går tillbaka till den ursprungliga basilkan. Katedralens magnifika klocktorn är nyare, har startats på 1400-talet och färdigställts först i slutet av 1800-talet.

7. Nationalmuseum

Nationalmuseet Zadar

Källa: zadar

Nationalmuseet Zadar

Detta är ett regionalt museum som ger en djupare inblick i naturhistorien, etnologin och det konstnärliga arvet i den större Zadar-regionen. Det grundades på 1960-talet men har band med lokala vetenskapsmän och historiker som går tillbaka långt in på 1800-talet. Till exempel har den naturhistoriska flygeln kurerat samlingarna av flera lokala botaniker och biologer, som Domenico Pappafava som samlade mer än 6000 växtexemplar i området. En del av attraktionen är också Zadar City museum, där du kan se en mängd artefakter från den turbulenta renässansen och barocken när staden var under hot från mongoler och ottomaner.

8. S:t Simeons kyrka

S:t Simeons kyrka

Källa: flickr

S:t Simeons kyrka

Denna kyrka är mest känd för det som finns inuti. Exteriören är attraktiv, men relativt obeskrivlig jämfört med andra i staden. Däremot finns ett UNESCO-skyddat konstverk som dateras till slutet av 1370-talet. St. Simeons kista, som finns vid kyrkans altare, är en träsarkofag pläterad i silver och guld, med otroligt detaljerade reliefer och inskriptioner som verkar trotsa vad folk trodde var möjligt på den tiden. På kistan finns scener som skildrar den helige Simeons barndom, liv och död, samt några av hans mirakel, och det finns också fascinerande illustrationer av Zadar på detta otroliga konstverk.

9. Havsorgel

Havsorgel

Källa: flickr

Havsorgel

På spetsen av den gamla stadshalvön ligger denna fantasifulla och prisbelönta konstinstallation. Den utarbetades 2005 av arkitekten Nikola Bašić för att blåsa nytt liv i Zadars strandpromenad och var den första i sitt slag i världen. Orgeln har formen av en serie stora marmortrappor som leder ner till vattnet, och under varje plattform finns ett rör som skapar en musikalisk ton som genereras av kraften från vågorna som bryter under. Resultatet är en slumpmässig men lugnande låt som kan vara skriven av någon avantgardistisk minimalistisk kompositör!

10. Hälsning till solen

Hälsning till solen

Källa: flickr

Hälsning till solen

Havsorgelns syster, denna designades också av Nikola Bašić och finns i slutet av halvön med utsikt över Adriatiska havet och öarna utanför kusten, där de lysande solnedgångarna älskades av Alfred Hitchcock som besökte den på 60-talet. När solen går ner kommer denna cirkulära installation, inbäddad i marken, till liv. The Greeting to the Sun använder solceller för att absorbera solens energi på dagen och släpper sedan ut den i en levande grafisk display när det börjar bli mörkt. Runt cirkeln är 22 meter i diameter ristade namnen på de helgon som Zadars kyrkor är tillägnade, med astronomisk information som beskriver uppstigningen och deklinationen på varje helgondag.

11. Arkeologiska museet

Arkeologiska museet

Källa: zadar

Arkeologiska museet

Den här attraktionen ligger också på Forum och visar de imponerande förhistoriska, illyriska romerska, bysantinska och medeltida artefakter som återvunnits i och runt Zadar. För många besökare är den mest spännande delen ägnad åt romartiden, då det var stor aktivitet i området. Det finns en modell här som visar hur Zadars Forum såg ut på höjden av romersk makt, och där vapen, keramik, mosaik och andra dekorativa föremål som fördes hit från hela imperiet. Om du är intresserad av kroatisk historia kan du också kolla in de artefakter som upptäcktes i adelns gravar i Nin, med anor från tidig medeltid.

12. Fem brunnars torg

Fem brunnars torg

Källa: flickr

Fem brunnars torg

Du har hört talas om stadsmurarna som venetianerna byggde för att hålla ottomanerna på avstånd, men inget av det skulle ha varit till stor nytta utan rent vatten. Svaret var en genialisk dricksvattencistern som nås av fem brunnar på samma torg. Dessa finns kvar i dag och står på rad bredvid stadens bastion och en del av murarna. Den bästa tiden att kolla in den här synen är på natten, när brunnarna och försvaret lyser upp underifrån.

13. Paklenica nationalpark

Paklenica nationalpark

Källa: flickr

Paklenica nationalpark

Denna park skyddar en mängd karstformationer som gränsar till kusten, bland dem grottor, klippor och höga toppar. Klättrare och vandrare älskar Paklenica, som har de populäraste murarna i landet och 200 kilometer stigar. De flesta besökare kommer för att se de två spektakulära ravinerna, Velika och Mala, som har skira klippor som ibland svävar till mer än 700 meter. Delar av Velika och inte mer än 50 meter breda och du kommer att ha ett roligt litet äventyr när du hittar källan till kanjonens källa. Detta är en vacker liten pool vaggad av taggiga stenar, med en kaskad som matar en liten bäck som sipprar ut till Adriatiska havet under de fuktiga månaderna från vår till höst.

14. Chartra en båt

Båt

Källa: flickr

Båt

Det finns en hel värld som väntar utanför Zadars kust och det vore synd att inte försöka se så mycket du kan. Bara Kornati National Park har 150 öar, så det finns ett uttömmande urval av platser att besöka och avlägsna stränder att koppla av på. Många av dessa stränder är också i världsklass. På ön Dugi Otok finns Sakarun, som ofta rankas som det bästa på planeten. Det är en vik inbäddad i en djup fördjupning vid kusten, badad av kristallint turkost vatten och med en bakgrund av ingenting annat än doftande tallskrubb.

15. Plitvicesjöarnas nationalpark

Plitvicesjöarnas nationalpark

Källa: flickr

Plitvicesjöarnas nationalpark

Även om Plitvicesjöarna ligger cirka 90 minuter norr om Zadar måste du helt enkelt göra resan, eftersom parken lätt är en av Europas mest älskade naturattraktioner. Vad du kommer att se är fjorton sjöar, var och en ansluten till nästa av vattenfall och naturliga pooler när vattnet arbetar sig nerför en bergssida. Kungen av alla dessa vattenfall är Veliki Slap, på 70 meters höjd. Du kan använda strandpromenader för att få obruten utsikt över några av kaskaderna och titta ner i vattnet för att se blomstrande ekosystem i dessa underbara travertinpooler.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Zadar, Kroatien

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *