De 15 bästa sakerna att göra i Zagreb (Kroatien)

Zagreb är Kroatiens huvudstad och största stad, som markerat skärningspunkten mellan Öst- och Centraleuropa i mer än tusen år. För en modern huvudstad har Zagreb en sorts småstadscharm, med ett vidsträckt gammalt distrikt på en kulle med kullerstensgator och torg upplysta än i dag av gaslampor.

Nedför sluttningen ser du Zagrebs wienska inflytande i Nedre stan, ett område med paviljonger från 1800-talet och välskötta trädgårdar som liknar det bästa från Prag eller Budapest. På dagen kan du gå på gågatorna och parkera dig själv på ett av de många kaféerna, och på natten kan du måla staden röd och se varför de som vet gör så mycket väsen av Zagrebs nattliv. Låt oss utforska bästa sakerna att göra i Zagreb:

1. Kaptol

Zagrebs katedral

Källa: flickr

Zagrebs katedral

En av Zagrebs många kuriosa är hur den gamla staden utvecklades som två separata bosättningar sida vid sida. Och deras relation var inte alltid vänlig heller! Kaptol och Gradec integrerades inte på många hundra år. Kaptol är där prästerskapet var baserat, Zagrebs stift grundades här redan 1094. Det främsta landmärket i Kaptol är Zagrebs katedral, som dateras till stadens tidigaste år men raserades av mongolerna på 1200-talet och skadades sedan i en Jordbävning från 1800-talet. Ta en titt på vad som finns kvar av katedralens befästningar, som byggdes när byggnaden användes som utsiktstorn under de osmanska krigen.

2. Gradec

Gradec

Källa: flickr

Gradec

Detta var den sekulära delen av Zagrebs medeltida kärna, befolkad av hantverkare och hantverkare. Idag är det en pittoresk gammal stadsdel, perfekt för promenader eftersom kullerstensgatorna har blivit fotgängare de senaste åren. Kulturellt och politiskt är rubriken Markusplatsen, där det kroatiska parlamentet och författningsdomstolen finns. Markuskyrkan gav torget dess namn och har behållit mycket av sin ursprungliga romanska arkitektur, blandad med senare gotiska tillägg på 1300-talet. Högst upp på Radićeva-gatan ligger Gradecs sista kvarvarande stadsport, som blev en helgedom för Jungfru Maria efter att en brand från 1700-talet förstörde hela strukturen förutom en målning av Jungfrun (eller så säger man!).

3. Nedre stan

Nedre stan

Källa: flickr

Nedre stan

Zagrebs raffinerade Lower Town anlades på 1800-talet och till skillnad från de slingrande gränderna i den medeltida kärnan är det alla breda avenyer och storslagna neoklassiska byggnader. Lower Town är där stadens mer prestigefyllda hotell ligger, liksom mycket av dess gröna ytor och flera högprofilerade museer som vi kommer till i sinom tid. Du kan komma för lunch på ett kafé eller för att shoppa exklusivt och sedan ta en lätt promenad genom denna lummiga del av staden.

4. Jelačić-torget

Jelačić-torget

Källa: wikimedia

Jelačić-torget

Vägtrafik är också förbjuden på detta torg, som är en samlingspunkt för den moderna staden och trafikeras av inte mindre än sju av stadens spårvagnslinjer. Här får du känslan av Zagreb som en livlig affärsplats, full av kontorsanställda och shoppare, och du kan titta på folk från bordet på ett trottoarkafé. Torget är uppkallat efter 1800-talets härskare, greve Josip Jelačić som ansågs vara en expert militärstrateg. Hans staty restes på torget på 1800-talet, men eftersom Jelačić kom att symbolisera kroatisk nationalism togs den bort under kommunistisk tid innan den återinfördes 1990.

5. Gå ut på Tkalčićeva Street

Tkalčićeva Street

Källa: wikipedia

Tkalčićeva Street

Oavsett om du är i behov av livemusik på en bar eller en god sittande måltid, bör Tkalčićeva vara din första anlöpshamn. Det är dit Zagrebians går för att njuta. På dagen är Tkalčićeva en charmig gata med låga målade hus med balkonger och markiser som du kan uppskatta på en romantisk promenad. Och när solen går ner kan du välja bland Zagrebs bästa kaféer, restauranger och nattställen. Om du vill hämta något att gå, eller äta en elegant måltid med någon du älskar, hittar du det du letar efter Tkalca.

6. Dolac Market

Dolac marknad

Källa: flickr

Dolac marknad

Om du vill ha självhushåll är ett besök på Zagrebs dagliga bondemarknad viktigt. Dolac Market, som är öppen på morgonen, drar till sig regionala gårdar och är ett bra ställe att köpa kött, mejeriprodukter, grönsaker och kroatiska hantverksartiklar, men den tar också in ett fint utbud av färska skaldjur från kusten. Vissa lokalbefolkning beskriver Dolac som «Zagrebs mage», och hur mycket som helst är det ett bra sätt att se hur Zagrebborna har det. Trappan som leder från marknadsplatsen tar dig till Optovina, som är stadens främsta blomstermarknad.

7. Staty av Marija Jurić Zagorka

Staty av Marija Jurić Zagorka

Källa: flickr

Staty av Marija Jurić Zagorka

En av Kroatiens mest hyllade moderna kulturikoner, Zagorka var landets första kvinnliga journalist och en älskad författare, född 1873. Hennes staty finns på Tkalčićeva och hon är klädd i blygsam edvardiansk dräkt, som krockar lite med de avslappnade och trendiga barerna och kaféer på denna gata. Zagorkas nitton romaner är fortfarande mycket lästa än i dag och många utspelar sig i Gamla Zagreb, som hon hade en affinitet till. På höjden av sin karriär grundade hon också Women's Papers, en banbrytande damtidning som distribuerades över hela Österrike-Ungern.

8. Mimara museum

Mimara museum

Källa: flickr

Mimara museum

Detta nedre stadsmuseum är uppkallat efter konstsamlaren från 1900-talet Ante Topić Mimara, som bäst kan beskrivas som en färgstark karaktär. De permanenta utställningarna på museet skänktes av Miramar som var kopplad till konststöld under andra världskriget och även förfalskning efter det. Vissa kritiker hävdar att det finns ett antal förfalskningar i museets samling men det är ändå ett bra sätt att spendera ett par timmar. Verk av Canaletto, Rubens, Holbein, Velazquez, Goya, Monet, Renoir och Degas visas alla här.

9. Arkeologiska museet

Arkeologiska museet

Källa: flickr

Arkeologiska museet

Zagrebs läge vid den historiska mötesplatsen mellan väst och öst har fört en mängd civilisationer till sin dörr. Så du kan gissa att ett besök på stadens arkeologiska museum är en spännande resa genom alla typer av epoker och kulturer. En av de bästa bitarna här är Vučedol-duvan, ett rituellt kärl som går tillbaka till åtminstone 2500 f.Kr. Det finns också Liber Linteus, en etruskisk mumie från 300-talet f.Kr., som var insvept med bandage som innehåller den längsta etruskiska texten i världen. Det mesta av texten har inte ens översatts eftersom så lite är känt om språket.

10. Plocka upp en Licitar

Licitar

Källa: flickr

Licitar

Ute i Zagreb kanske du märker att staden är förtjust i sina röda hjärtan. De kommer att dyka upp på broschyrer, butiksskyltar och nästan överallt där du vill titta. Dessa hänvisar till Licitars, en traditionell symbol för Zagreb. De är en sorts honungsdegskaka som tar flera veckor att förbereda. Efter att de hjärtformade kakorna äntligen har gräddats och svalnat målas de med en glänsande och ätbar röd emalj och intrikat dekorerade med rörmönster och budskap. Hantverket är så djupt rotat att Licitars erkänns av UNESCO som representativa för norra kroatiska kulturen. Så det är din souvenir sorterad!

11. Lenuci Horseshoe

Botaniska trädgården, Zagreb

Källa: flickr

Botaniska trädgården, Zagreb

Om du behövde en påminnelse om att du är i det före detta österrikisk-ungerska imperiet, kommer denna stiliga serie av torg, fontäner och storslagna byggnader att göra det tydligt nog. Hästskon skulle inte se malplacerad ut i Wien eller Budapest, och mer än förtjänar en slentring när som helst på året. Projektet har fått sitt namn från sin 1800-talsdesigner Milan Lenuci och bildar en u-form i Zagrebs nedre stad. Två attraktioner i Horseshoe inkluderar den botaniska trädgården, som samlar 10 000 växtarter från hela världen, och den utarbetade kroatiska nationalteatern, Zagrebs främsta plats för balett, opera och drama.

12. Jarunsjön

Jarun sjön

Källa: flickr

Jarun sjön

Zagreb ligger ganska långt in i landet, så när det blir varmt på sommaren blir Jarun Lake sämre. Den välkomnar ett stort utbud av fritidsaktiviteter, från tävlingsrodd och kajakpaddling till skateboardåkning och cykling, men är också bra om du bara vill ta det lugnt och svalka dig vid sjöns klapperstensstränder. Zagreb kommer också till Jarun för lite nattliv, och det finns ett antal barer och nattklubbar vid sjöstranden. Om du planerar i förväg och är i stan i slutet av juni så äger INmusic festivalen rum här. Det är en rockig och elektronisk till och med som bokar några stora akter, med Pixies, PJ Harvey och Wilco som dykt upp de senaste åren.

13. Museum för brutna relationer

Museum för brutna relationer

Källa: flickr

Museum för brutna relationer

Detta museum är ägnat åt uppbrott. Om det inte verkar som allas idé om en bra tid kan du vara säker på att denna attraktion är lika underhållande som den är gripande. Det finns ett slags terapeutiskt syfte med utställningarna, som har donerats till museet av kärlekslystna människor från hela världen. Så vad du hittar är en stor samling till synes slumpmässiga föremål, var och en åtföljd av en panel som förklarar deras betydelse för ett förhållande som inte fungerade eller slutade på ett tragiskt sätt. Effekten är ofta humoristisk, men du kanske blir lite gråtfärdig och säker på att du inte har sett något liknande förut.

14. Samobor

Samobor

Källa: flickr

Samobor

Mellan Zagreb och den slovenska gränsen ligger en förtjusande medeltida stad som har varit ett turistmål i nästan 200 år. Mycket av arkitekturen i Samobor är från barocktiden, och om du besöker stadens museum kommer du in i en byggnad där kompositören Franz Liszt tillbringade en natt 1846. Samobor är omringad av skogklädda kullar och på inte mer än tio minuter du kan ta dig uppför Tepec Hill för att se ruinerna av Samobor Castle. Mycket av denna fästning finns kvar och du kan enkelt spåra dess vallgrav, ytterväggar och porthus.

15. Karlovac

Dubovac slott i Karlovac, Kroatien

Källa: wikimedia

Dubovac slott i Karlovac, Kroatien

Cirka 45 minuter sydväst om Zagreb ligger en fantastisk liten stad som byggdes från ingenting på 1500-talet för att stå som en österrikisk utpost mot den osmanska framryckningen. Karlovac representerade toppmodern militär planering, som du kommer att kunna se i Gamla stan. Citadellet, där mycket av stadens arv finns kvar, bär fortfarande konturerna av dess innovativa sexuddiga stjärnförsvarssystem, även om de ursprungliga murarna är borta sedan länge. I Kroatien är Karlovac känd som «Parkernas stad», och det beror delvis på att skyttegravarna och vallgravarna som en gång omgav stadsmuren aldrig har utvecklats, så du kan sträcka på benen i betesmarken, skogen och trädgårdarna som lämnats kvar.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Zagreb, Kroatien

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *