15 bästa slott i Skottland

Storbritannien har länge utmärkt sig i dramatisk och färgstark historia. Än idag är de många slott och herrgårdar utspridda över landet fönster in i det förflutna. Särskilt Skottland är ett enastående exempel, där mestadels medeltida slott kan ses i sin fulla prakt, ofta omgivna av det otämjda och karga skotska landskapet.

Många har varit kända i filmer och TV-program, och medan vissa är kända över hela världen, är andra mycket mer utanför allfartsvägarna och kan bli en oväntad överraskning.

Låt oss ta en titt på några av de bästa slotten i Skottland:

1. Eilean Donan Castle

Eilean Donan slott

Källa: hertigdömet / shutterstock

Eilean Donan slott

Eilean Donan Castle är kanske det mest kända skotska slottet. Beläget i ett pittoreskt höglandslandskap på en liten ö som omges av tre sjöar – Loch Alsh, Loch Duich och Loch Long.

Klaner har en betydande roll att spela i skotsk historia, och Eilean Donan Castle var fäste för klanerna Mackenzie och Macrae. Själva slottet har anor från 1200-talet. Slottet förstördes på 1600-talet och återuppbyggdes på 1900-talet.

Numera förbinder en gångbro i sten slottet och ön med fastlandet.

Filmer som Highlander och James Bond – The World is Not Enough har visat slottet, och än i dag är det framträdande i fotografier, böcker och andra visuella plattformar som ett av de mest pittoreska slotten på de brittiska öarna.

2. Edinburgh Castle

Edinburgh slottet

Källa: Michal 11 / shutterstock

Edinburgh slottet

Huvudattraktionen i Skottlands huvudstad, Edinburgh, är Edinburgh Castle. Sitter på toppen av Castle Rock, har det nådigt utsikt över staden, och mer än 1,5 miljoner turister besöker varje år.

Historiskt sett har Edinburgh Castle betydelse som fäste, men det har också varit ett kungligt residens.

Som en av de viktigaste skotska fästningarna och fästena har slottet varit inblandat i historiska störningar och konflikter, inklusive skotska självständighetskrig och jakobiternas uppror. En nyligen genomförd studie har visat att slottet har genomgått långt över 20 belägringar vilket gör det till den mest belägrade platsen i Storbritannien och hela världen.

St Margaret's Chapel är den äldsta delen av slottet som har överlevt till dessa dagar. Det går tillbaka till tidigt 1100-tal.

3. Glamis slott

Glamis Castle, Skottland

Källa: Francesco Dazzi / shutterstock

Glamis slott

Glamis Castle i östra Skottland i låglandsdalen Strathmore har en händelserik historia. Shakespeare presenterade Glamis Castle i en av hans mest kända verk «Macbeth», även om den historiska kungen Macbeth aldrig bodde i slottet.

Sedan 1300-talet har Glamis Castle varit förfäders säte för Earls of Strathmore och Kinghorne. I nyare historia kallade drottning Elizabeth drottningmodern Glamis Castle för sitt barndomshem och prinsessan Margaret föddes där.

Det ursprungliga fästet på denna plats byggdes runt 10- eller 1000-talet. Innan slottet blev ett kungligt säte användes det som en kunglig jaktstuga.

Slottets utformning bygger på ett gammalt tornhus. Slottet har genomgått tillbyggnader och förbättringar från 1600- till 1800-talet.

4. Stirling Castle

Stirling, Schotland

Källa: majsfält / shutterstock

Stirling slott

Stirling Castle är ett av de mest betydande slotten i Skottland historiskt och arkitektoniskt. En imponerande fästning som sitter på toppen av en klippa på Stirling Sill, det var också ett kungligt residens innan unionen mellan Skottland och England.

Mary, drottning av Skottland, kröntes i Stirling Castle 1542 och det var även andra skotska kungar och drottningar.

På grund av ett tumultartat förflutet har många skotska och engelska slott genomgått belägringar, och så har Stirling Castle med minst åtta belägringar.

Även om majoriteten av de nuvarande byggnaderna går tillbaka till en tidsperiod mellan 1400- och 1600-talen, går själva slottet tillbaka till åtminstone 1100-talet.

Runt 1600-talet minskade slottets betydelse som kungligt residens och det användes främst för militära ändamål, bland annat som fängelse.

5. Balmorals slott

Balmoral Castle, Skottland

Källa: Byunau Konstantin / shutterstock

Balmoral slott

Balmoral Castle ligger i nordöstra Skottland i Aberdeenshire. Sedan mitten av 1800-talet har slottet använts av medlemmar av den brittiska kungafamiljen. Till denna dag förblir slottet i privat ägo av kungafamiljen.

Det ursprungliga slottet, på grund av dess storleksbegränsningar, revs efter att det nuvarande slottet byggdes 1856. Byggt i skotsk baronisk arkitekturstil, slottets design skapades av en Aberdeen-baserad arkitekt William Smith, men Prince Albert, konsorterade med drottning Victoria, gjorde betydande förändringar i designen. Slottet har ett torn och torn med pepparkrukor, som är signaturen för denna arkitektoniska stil.

Tekniskt sett är Balmoral Castle egentligen inte ett slott utan ett hus på landet.

Vid tiden för prinsessan Dianas alltför tidiga död 1997 bodde drottning Elizabeth II på Balmoral Castle.

6. Våningar Slott

Golv Castle, Skottland

Källa: Targn Pleiades / shutterstock

Golv Slottet

Ett annat betydande lanthus för kungligheterna, som bär namnet på ett slott, är Floors Castle i sydöstra Skottland. Det är hertigen av Roxburghes residens.

Floors Castle byggdes under 1720-talet som ett utmärkt exempel på en ganska enkel men symmetrisk georgisk arkitektur, och ytterligare torn och pannsten lades till senare på 1800-talet.

Floors Castle är det största bebodda slottet i Skottland.

Numera är slottet fyllt med konstsamlingar samt porslin och unika och nyrestaurerade gobelänger.

7. Culzean Castle

Culzean Castle, Skottland

Källa: Carole MacDonald / shutterstock

Culzeans slott

Något du förmodligen inte förväntar dig av ett skotskt slott är fullkomlig överflöd och glamour. Men Culzean Castle har båda. Det dramatiska slottet reser sig över lummiga trädgårdar och har utsikt över Firth of Clydes kust.

Culzean Castle byggdes i slutet av 1700-talet, ursprungligen som ett slott i L-plan. 10:e jarlen av Cassilis ville att det gamla enkla slottet skulle byggas om till ett mer bländande hus på landet. Således rekonstruerades byggnaden och innehöll en cirkulär salong i trumtornet med utsikt över havet, samt en storslagen oval trappa och lyxiga lägenheter.

Under slottet ligger ett komplex av havsgrottor som är öppna för allmänheten under sommarmånaderna.

8. Castle Fraser

Castle Fraser, Skottland

Källa: Tony Zaccarini / shutterstock

Castle Fraser

Du kan hitta många slott av Z-plan i Skottland, och Castle Fraser i Aberdeenshire är det mest utarbetade i sitt slag. Ett slott i Z-plan har ett kvadratiskt eller rektangulärt tornhus med vingar eller torn i diagonalt motsatta hörn.

Bygget av det nuvarande slottet startade 1575, men det finns bevis för att ett äldre torn stod på samma plats runt 1400- och tidigt 1500-tal. Byggandet av det nuvarande slottet tog över 50 år.

Slottet har fem våningar, och interiörerna rekonstruerades till stor del i början till mitten av 1800-talet.

9. Duart Castle

Duart Castle, Skottland

Källa: Joost van Uffelen / shutterstock

Duart slott

Duart Castle ligger på Isle of Mull och är säte för Clan MacLean. Slottet har anor från 1200-talet och har ett strategiskt läge – sittande på en hög klippa kontrollerar det de omgivande vattendragen.

Från 1700-talet och framåt låg slottet i ruintillstånd tills det rekonstruerades i början av 1900-talet av Sir Fitzroy Maclean.

Alla som besöker slottet kan inte bara ta in dess vackra omgivningar utan också den magnifika Stora salen, State Bedroom & Dressing Room, samt klanutställningen.

Duart Castle har också varit med i den berömda filmen Entrapment från 1999 med Sean Connery Catherine Zeta-Jones.

10. Craigievar slott

Craigievar Castle, Skottland

Källa: Jaroslav Sekeres / shutterstock

Craigievar slott

Vid foten av Grampian Mountains ligger Craigievar Castle – det charmiga harled-tornhuset i en lätt rosa nyans. Detta Aberdeenshire-slott var en gång säte för klanen Sempill fram till 1963, när William Forbes-Sempill, 19:e Lord Sempill gav Craigievar Castle till National Trust of Scotland.

På grund av de många torn, gargoyler och konsoler, kunde slottet lätt passa in i vilken sagomiljö som helst utan att se malplacerad ut.

Slottet är ett exempel på skotsk baronisk arkitekturstil. Slottet har anor från 1600-talet.

Flera defensiva element som en muromgärdad innergård och fyra runda torn var ursprungligen en del av slottet, men bara en av rundorna mot återstår idag.

11. Fyvie slott

Fyvie Castle, Skottland

Källa: Francesco Bonino / shutterstock

Fyvie slott

Ett annat imponerande Aberdeenshire-baserat skotskt slott är Fyvie Castle. Fästningen är ett exempel på skotsk baronisk arkitektur. Slottet är omgivet av vidsträckta och vackra muromgärdade mark från 1700-talet, och interiörerna är fyllda med värdefulla och anmärkningsvärda antikviteter som berättar historien om slottets 800-åriga förflutna.

Slottets tornhus är fyra våningar högt. Många av slottets kammare har gipstak, temperamålning och väggar klädda i trä.

Slottet är känt för att vara hemsökt. Berättelsen härrör från tiden då slottet renoverades i början av 1900-talet och kvarlevorna av en kvinna hade hittats och lagts till vila, varefter oroligheterna började.

12. Thirlestane Castle

Thirlestane Castle, Skottland

Källa: ATGImages / shutterstock

Thirlestane slott

Thirlestane Castle är ett 1500-talsslott mitt i ett vackert landskap med omfattande parker. Det nuvarande slottet är ett familjehem för hertigen av Lauderdale och byggdes i tre etapper – på 1500-, 1600- och 1800-talen.

På 1500-talet ville den 1:e Lord Maitland av Thirlestane visa upp sin position inom samhället, så han beordrade byggandet av ett imponerande trevånings rektangulärt stenhus med cirkulära trumtorn i varje hörn. Senare förvandlade den 2:e earlen av Lauderdale borgen till ett palats.

De dekorativa gipstaken på Thirlestane Castle är några av de finaste exemplen i Europa.

13. Dunrobin Castle

Dunrobin Castle, Skottland

Källa: DK Grove / shutterstock

Dunrobin slott

Ett mycket ovanligt slott för det skotska landskapet är Dunrobin Castle i Highland-området. Det är inte bara det största slottet i norra höglandet utan det är också det nordligaste stora huset i Skottland. Slottet har ett imponerande antal rum – totalt 189.

Anledningen till att Dunrobin Castle verkar så ovanligt för ett skotskt slott är att det liknar ett franskt slott tack vare de höga koniska spirorna.

Slottet ligger mitt i ett fantastiskt landskap ovanför muromgärdade trädgårdar med utsikt över Nordsjön.

Slottet har varit hem för Earls and Dukes of Sutherland sedan 1200-talet. Det ursprungliga slottet var en befäst fyrkantig borg. Den fick sitt nuvarande utseende i slutet av 1800-talet.

14. Slottsstalker

Castle Stalker, Skottland

Källa: Brais Seara / shutterstock

Castle Stalker

Vad kan vara mer sagolikt än ett slott som ligger på en ö mitt i en vacker skotsk sjö? Det är verkligen fallet med Castle Stalker. Det fyra våningar höga tornhuset ligger på en tidvattensholme på Loch Laich.

Slottet har varit känt i den klassiska kultfilmen Monty Python and the Holy Grail.

Det ursprungliga fortet byggdes under första hälften av 1300-talet av klanen MacDougall, men det fick sin nuvarande form runt 1440-talet.

Slottet är privatägt men kan besökas genom att boka i förväg.

15. Inveraray Castle

Inveraray Castle, Skottland

Källa: Targn Pleiades / shutterstock

Inveraray slott

Ett av de tidigaste exemplen på gotisk arkitekturstil i Skottland är Inveraray Castle i Argyll. Sedan 1700-talet har det varit säte för hertigarna av Argyll, hövdingar för klanen Campbell.

Det nuvarande slottet ersatte ett tidigare slott och byggnadsarbetet började 1743. Intressant nog flyttades byn Inveraray längre tillbaka runt 1770-talet för att låta slottet placeras i en mer isolerad miljö.

Medan slottet är öppet för allmänheten bor den 13:e hertigen av Argyll fortfarande i en del av slottet med sin familj. Delar av det berömda tv-programmet Downton Abbey har filmats på Inveraray Castle.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Skottland

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *