15 bästa platserna att besöka i Burkina Faso

Det landlockade landet Burkina Faso är ett av de fattigaste länderna i Afrika och, möjligen, världen. Men vad den saknar i resurser och rikedom, kompenserar den mer än för i ande och naturlig skönhet. Listan över «måste besöka» destinationer kan vara betydligt kortare än många andra länder i Afrika, men människorna här kommer att välkomna besökare med värme och charm och sträva efter att göra deras vistelse minnesvärd.

Huvudattraktionen här är utan tvekan de naturliga landskapen som sträcker sig från Sindou-topparnas karga berg till det rikliga djurlivet som finns vid sjön Tengrela eller de fyra av Burkina Fasos nationalparker.

Städerna i Burkina Faso erbjuder inte många sevärdheter eller turistattraktioner som sådana, men musiken och andra former av scenkonst som erbjuds är verkligen några av de bästa som erbjuds i Afrika.

Turistindustrin har inte riktigt tagit fart i landet och som sådan kan anläggningarna vara grova och klara och det behövs lite mer planering för resenärerna än i mer turistorienterade afrikanska länder. Bristen på turister är dock inte nödvändigtvis en dålig sak och några av platserna du kommer att besöka har en riktigt oförstörd känsla och de familjedrivna pensionatet känns väldigt intima och välkomnande.

Utan vidare, här är vår lista över de 15 bästa platserna att besöka i Burkina Faso.

1. Ouagadougou

Ouagadougou

Källa: flickr

Ouagadougou

Ouagadougou, mer allmänt känt under det förkortade namnet Ouaga, är huvudstaden i Burkina Faso och även hemmet för landets administration och ekonomiska centra. Arkitekturen här är långt ifrån inspirerande och sevärdheterna kommer att lämna dig underväldigad (förutom den imponerande romersk-katolska katedralen) men staden är en sann bikupa av scenkonstinspiration. Dans, levande musik, fantastiska festivaler och hantverksmarknader ger en minnesvärd och givande reseupplevelse och gör en resa till Ouaga värd besväret.

2. Bobo-Dioulasso

Bobo-Dioulasso

Källa: flickr

Bobo-Dioulasso

Staden Bobo-Dioulasso, som lyckligtvis också har ett förkortat namn; Bobo, är den näst största staden i Burkina Faso. Trots sin storlek har staden en avslappnad och exklusiv känsla som gör den till en favoritplats för rastplatser för resenärer från alla bakgrunder och med alla budgetar. Staden är värd att utforska på dagtid men huvudattraktionen här är nattlivet. Den levande musiken och restaurangerna i staden är några av de bästa i Burkina Faso. Den lokala musiken som erbjuds på olika klubbar och barer lockar invånarna i staden såväl som turister från Europa och USA.

3. Banfora

Banfora

Källa: flickr

Banfora

Banfora ligger i en av de vackraste regionerna i Burkina Faso, Comoe-provinsen. Staden är inte mycket av en attraktion för turister i sig men platsen är perfekt; de närliggande attraktionerna inkluderar Tengrela-sjön, som är ett utmärkt ställe att upptäcka flodhästar, särskilt under torrperioden, och Karfiguela-vattenfallen som är en fantastisk plats för vandring eller picknick. Fallen har en egen parkeringsplats med säkerhet för semesterfirare som kör själv.

4. Gorom Gorom

Marknad i Gorom Gorom

Källa: flickr

Marknad i Gorom Gorom

Gorom Gorom är en stad i norra Burkina Faso, belägen vid vad som en gång var en viktig plats vid korsningen av Sahel. Den främsta anledningen att besöka staden är utan tvekan marknaden. Varje torsdag reser handlare från hela landet för att sälja sina varor på denna imponerande marknad. Det är ett bra ställe för souvenirshopping med föremål som sträcker sig från smycken till handgjorda läderföremål.

5. Tiebele

Tiebele

Källa: flickr

Tiebele

Tiebele är en liten by som ligger precis intill Burkina Fasos gräns mot Ghana. Kassena-folket i Afrika, en av de äldsta etniska grupperna i landet, kommer från denna by och som sådan finns det ett stort antal traditionella lerhyddor och annan arkitektur som alla är vackert dekorerade. Husen här, främst på grund av fattigdomen i området, är helt byggda av halm och lera men de är inredda med karaktär och stolthet, vilket gör dem till en fantastisk plats att besöka.

6. Arli nationalpark

Arli nationalpark

Källa: wikipedia

Arli nationalpark

Denna nationalpark, belägen i sydöstra Burkina Faso, är en av fyra i Burkina Faso och är hem för tusentals djur. Parken upptar en yta på cirka 700 kvadratkilometer och arter som kallar parken sitt hem inkluderar lejon, antiloper, apor och flodhästar. Tidigare var parken hem för den afrikanska vildhunden, även om man tror att arten, på grund av den växande mänskliga befolkningen och andra faktorer, kan ha utplånats i området. Vattenhålet i Tounga är en av parkens mest pålitliga och populära djurskådningsplatser och drar till sig en mängd olika vilda djur året runt. En mängd olika guidade turer finns tillgängliga och erbjuds vanligtvis till ett rimligt pris.

7. Ruinerna av Loopeni

Ruinerna av Loopeni

Källa: flickr

Ruinerna av Loopeni

Dessa ruiner, som tros vara minst 1000 år gamla, tjänar som en levande påminnelse om hur stor och viktig guldhandeln över Sahara en gång var. Platsen är en Unescos världsarvslista och var den första som belönades med en sådan status i landet. Stenruinerna här gör en fascinerande dagsutflykt och håller fortfarande på att grävas ut med många fler hemligheter som förväntas upptäckas med tiden. Den närliggande staden Gaoua är inte riktigt värd ett besök och har ett dåligt rykte i landet. Men om du väljer att besöka staden, håll utkik efter den heliga trädlunden och museet.

8. W National Park

W nationalpark

Källa: nationalparker över hela världen

W nationalpark

Denna nationalpark delas faktiskt med både Benin och Niger. Djuren som finns här har en övergång av terräng mellan savann och skog och inkluderar enorma flockar av flyttfåglar. Parken är en annan av Burkina Fasos Unseco-världsarv. Imponerande nog har parken också visat bevis på tidiga neolitiska nybyggare. Ytterligare ett bevis på den stora mångfalden i ekosystemet som ligger här. Besökare till parken måste betala för 24 timmars tillgång och 4×4 eller vandringsturer i parken är också tillgängliga.

9. Nazinga Reservat

Nazinga-reservatet

Källa: wikimedia

Nazinga-reservatet

Inte långt från gränsen som delas med Ghana täcker Nazinga Game Reserve en yta på cirka 97 000 hektar. Om du besöker landet för dess vilda djur är detta reservat ett måste. Elefanterna här stjäl showen även om fågellivet och krokodilerna också är populära. Den bästa tiden att se reservatets elefanter är mellan december och april. Det finns olika boendealternativ i reservatet, inklusive den imponerande Nazinga Ranch som upptar främsta fastigheter vid reservatets mest livliga vattenhål.

10. Sindou

Sindou Peaks

Källa: flickr

Sindou Peaks

Den livliga staden Sindou ligger i Loraba-provinsen i Burkina Faso och är främst känd för de närliggande karga bergstopparna som plötsligt dyker upp från det omgivande buskaget. Det fantastiska med Sindou är att även om Sindou-topparna är en genuin turistattraktion, behåller staden sin karaktär och charm och känns inte alls som en turistplats. Guider är lätt tillgängliga i området och till rimliga priser. Se till att besöka topparna vid solnedgången för några bra fotografier och minnen.

11. Ouahigouya

Ouahigouya

Källa: flickr

Ouahigouya

Ouahigouya har varit centrum för Mossi-kulturen sedan den grundades 1757. Det är den fjärde största staden i landet och lockar en hel del resenärer från hela världen. De främsta attraktionerna här är marknaden, gatumatsförsäljarna som serverar varianter av välsmakande ris och Yatenga-kocken som är överhuvud för sin tro och ger information om Mossi-kulturen på basis av «betala vad du vill».

12. Ziniare

Ziniare

Källa: flickr

Ziniare

Ziniare ligger i Oubritenga-provinsen och är känd för att vara födelseplatsen för den tidigare presidenten i Burkina Faso; Blaise Compoare. Platserna av intresse för resenärer i området inkluderar Ziniare Wildlife Park och den ovanliga granitskulpturen som var ett verk av en kollektiv grupp på 18 konstnärer från 13 olika länder. Djuren i Ziniare Wildlife Park inkluderar hyenor, lejon, tigrar, elefanter och en enda giraff. Parken verkar ha försummats något de senaste åren och skulle kunna göras med en förnyelse för att göra den mer av en turistattraktion.

13. Sjön Tengrela

Sjön Tengrela

Källa: flickr

Sjön Tengrela

Även om den nämns ovan som en närliggande attraktion till Banfora, är denna sjö värd sin egen plats på denna lista. Flodhästarna här är huvuddraget och man tror att på grund av att djuren är av den heliga sorten kommer de inte att attackera människor. Det finns en god chans att se flodhästar året runt och rundturer i parken är säkra och vanligtvis till rimliga priser. Om du har tur kommer du också att kunna se lokala fiskare kasta sina nät i sjön.

14. Bangr Weogo Park

Bangr Weogo Park

Källa: afroturism

Bangr Weogo Park

Denna fantastiska naturpark ligger i hjärtat av staden Ougadougou. Det måste vara en av de mest fantastiska stadsparkerna i världen och har en imponerande mängd djur och växtliv. Parken har också ett stort museum som beskriver områdets naturhistoria samt fantastiska restauranger och fritidssporter och lekområden.

15. Sabou

Sabou

Källa: flickr

Sabou

Staden Sabou är mest besökt för sina heliga krokodiler. Krokodilerna ses som ofarliga och anmärkningsvärt nog har inga olyckor med krokodilerna inträffat här på över 70 år. Om du letar efter ett unikt fototillfälle för att imponera på dina vänner där hemma, kommer de lokala invånarna här aktivt att uppmuntra dig att sitta på ett av dessa djur för en stund. Det är förbjudet att äta krokodilerna och varelsernas välbefinnande övervakas strikt av de lokala invånarna i staden.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Burkina Faso

Lägsta prisgaranti

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *