15 bästa platserna att besöka i Cornwall (England)

Med ett keltiskt arv och en stenig granitkust har Cornwall lika mycket gemensamt med någonstans som Bretagne som Storbritannien.

Skyddat av djupa vikar på kusten finns byhamnar som går tillbaka till en annan tid för sina fiskebåtar och stenstugor.

Besök dessa för berättelser om smugglare, båtturer och fantastisk fisk och skaldjur.

Dessa mindre samhällen delar Cornwall med en handfull av landets mest omhuldade badorter, som St Ives, med en ensemble av stränder som nästan trotsar tron, eller Newquay, Storbritanniens surfhuvudstad.

Låt oss utforska bästa platserna att besöka i Cornwall:

1. St Ives

S: t IvesKälla: flickr
S: t Ives

På 1900-talet utvecklades St Ives från en fiskehamn till kanske Englands vackraste badort.

Detta har mycket att göra med det överflöd av himmelska stränder i närheten.

Valet är nästan dumbfounding, men Porthminster och Porthmeor och deras mjuka gyllene sand och naturliga havslandskap är grädden.

St Ives fiskearv gör semesterorten ännu pittoresk: Du kan fortfarande se de färgglada fiskefartygen dra in och ut i hamnen, och på de slingrande kullerstensgränderna i staden finns två gamla butiker och värdshus att undersöka.

Som om det inte vore nog har man kultur också, eftersom staden blev en konstnärskoloni på 1930-talet.

Det finns en fantastisk Barbara Hepworth skulpturträdgård och en filial av Tate Museum, samt oberoende gallerier att keramisera runt

2. Newquay

Porth beach, Newquay, CornwallKälla: flickr
Porth beach, Newquay, Cornwall

För de flesta väcker namnet «Newquay» omedelbart bilder av surfing.

Detta är surfcentralen för Storbritannien, välsignad med sex fantastiska stränder för att åka vågor.

Men anledningen till Newquays berömmelse är Fistral, med en strandpaus som orsakar höga, ihåliga vågor som kommer att testa erfarna surfares färdigheter och ge nykomlingar den perfekta introduktionen till sporten.

En stor del av Newquay är inriktat på surfing, men med sju miles av sandig kustlinje finns det mycket mer till orten.

Du kan ta med dig mindre strandbesökare för att leka i de lugnare vikarna, åka på ångtågsturer och bli vän med djuren på Newquay eller Dairyland Farm World.

Par kan under tiden bo på söta bed & breakfast, ta natursköna promenader och det sublima Elizabethan Trerice House.

3. St Austell

Lost Gardens of HeliganKälla: flickr
Lost Gardens of Heligan

Liksom de bästa städerna i Cornwall har St Austell kuperade, slingrande gränder som lockar dig att utforska.

China Clay var den stora industrin här på 1800-talet, och inbäddat i en före detta lergrop ligger Eden Project, ett häpnadsväckande botaniskt projekt som avslöjades för det nya millenniet.

Det finns två sensationella geodetiska biomer, en som upprätthåller regnskogsväxter och den andra en medelhavsmiljö.

Och om du planerar i förväg kan du vara här för Eden Sessions, en serie sommarkonserter som välkomnar några stora namn inom rock och pop, som Brian Wilson, Flaming Lips, PJ Harvey och Sigur Rós.

Mycket äldre är de förlorade trädgårdarna i Heligan, runt 1600-talets heliganhus och omhuldade för sina enorma rhododendron- och kameliabuskar.

4. Penzance

Penzance, CornwallKälla: flickr
Penzance, Cornwall

Som Englands västligaste stad har Penzance haft många sjöfartsbesökare, vissa vänliga, andra inte så mycket, som Barbary-korsarer eller utländska flottor som den spanska armadan 1595. Det är en vacker hamn, med mycket granitbyggd regentskap och georgisk arkitektur .

Kolla in Chapel Street, med dess egyptiska hus från 1830-talet, eller den eleganta art déco-jubileumspoolen Lido från 1835. Och oavsett om du tittar på en produktion eller bara tar en rundtur på Minack Theatre, utskuren från granitklipporna på 1930-talet , är ett spektakel i sig.

I Penzances mildare klimat finns det corniska palmer på gatorna och ett häpnadsväckande urval av subtropiska trädgårdar att besöka.

Tanglewood, Trengwainton och Morrab är ett måste, men du bör också ha National Dahlia Collection i åtanke.

5. Falmouth

FalmouthKälla: flickr
Falmouth

Många saker bidrar till Falmouths berömmelse som semesterresor.

Först är Fal Rivers mynning, som breder ut sig till den tredje djupaste naturliga hamnen på planeten.

Du kan inte slå den här platsen för vandringar, och på vattnet kan du hoppa från by till by på båtturer som du kommer att minnas hela ditt liv.

Sedan är det stadens hamn, där vågade resor runt jorden har inletts och där den amerikanska flottan var baserad under andra världskriget.

Allt detta finns dokumenterat på National Maritime Museum, och det är bara toppen av isberget.

Det finns den förtrollande Trebah Garden, familjevänliga stränder, udda butiker och Henry VIII:s kustfästning, Pendennis Castle.

6. Bude

Bude, CornwallKälla: flickr
Bude, Cornwall

Längst i norr om Cornwall är Bude som Newquay eftersom den vetter mot Keltiska havet, som i huvudsak är Atlanten.

De två huvudstränderna, Crooklets och Summerleaze, är breda, vindpinade och har fantastiska förutsättningar för att surfa på rätt dag.

Summerleaze har söta pastellmålade strandhyddor samt Bude Sea Pool, som fylls på vid högvatten och ger dig säker saltvattensimning.

Det finns ett gäng andra fenomenala stränder längs kusten, medan det vilda landskapet kommer att inspirera äventyraren i dig.

De högsta havsklipporna i Cornwall kunde knappast vara närmare, och episka klippformationer av sandsten som dessa är en honungskruka för klättrare, vandrare och till och med människor som är fascinerade av deras ovanliga geologiska sammansättning.

7. Truro

TruroKälla: flickr
Truro

Truro är en smaskig stad som är mindre än många marknadsstäder men lider inte för sin storlek.

Den odlade georgianska och viktorianska arkitekturen i centrum dateras till den tid tennbrytning var en livsstil, vilket satte Truro på kartan som centrum för politisk makt.

Katedralen byggdes vid den här tiden, i gotisk väckelsestil i slutet av 1800-talet, och är ganska ovanlig med tre spiror.

Förutom att svamla runt på de söta shoppinggatorna som Cathedral Lane och St Mary's Street kan du ta en titt på Royal Cornwall Museum i en fin palladisk hall.

För en stad är lokala aktiviteter väldigt lantliga, som öppna gårdar, båtturer, landsbygdsparker, ciderpressar och bryggerier.

8. Bodmin

Lanhydrock HouseKälla: flickr
Lanhydrock House

I ett plåtgruvland i hjärtat av Cornwall är Bodmins gator inredda med djärv granitarkitektur finansierad av denna historiska industri.

Länsrätten i sin nyklassicistiska prakt förmedlar Bodmins ställning under århundraden tidigare.

En läskig attraktion du måste se är Bodmin-fängelset, med anor från 1700-talet och innovativt i den meningen att det var den första institutionen som placerade fångar i separata celler.

Ta turen, som informerar dig om spökena som påstås hemsöka dessa väggar, samt första världskriget, då kronjuvelerna och Domesday Book förvarades för förvaring.

En mer polerad dag ute kan fås på Pencarrow eller Lanhydrock House, två vackra landhögar.

9. Tintagel

Trappa till Tintagel CastleKälla: flickr
Trappa till Tintagel Castle

Den mystiska och vilda kusten i norra Cornwall är en plats som främjar legender, och dessa är inte mer romantiska än kung Arthur.

Tintagel Castle, en vacker 1200-talsruin balanserad betänkligt på klippor, är den mytomspunna kungens födelseplats.

Inramningen är episk, med «Merlins grotta», «Rocky Valley», mörka klippor och grässluttningar och det är inte svårt att se hur människors fantasi kan flöda fritt på en sådan plats.

I byn kan du ta in det gamla postkontoret, en förtjusande granitbyggnad från 1300-talet, eller Norman Church of St Materiana, som har en romersk milstolpe inuti.

10. Mevagissey

MevagisseyKälla: flickr
Mevagissey

En älskvärt pittoresk by på Roseland Heritage Coast, Mevagissey har fortfarande en liten flotta av fiskebåtar som avgår och återvänder till den ovanliga dubbelhamnen lastad med tunga, piggvar och hummer.

De inre kajerna är medeltida medan de yttre hamnmurarna är från 1700-talet.

Fisketurer och färjeturer till avlägsna byar är dagens ordning i Mevagissey.

Men du måste ge dig själv tid att se dig omkring på denna plats, som har ett virrvarr av gator som slingrar sig upp mot de gröna sluttningarna, fantastiska skaldjursrestauranger och massor av frestande butiker.

11. Polperro

PolperroKälla: flickr
Polperro

Inbäddad i ett stenigt vik på Polperro Heritage Coast, har denna underbara lilla hamn en känd historia.

Ända sedan Polperro tog form på 1100-talet var smuggling utbredd här, men aktiviteten nådde sin topp på 1700-talet medan Storbritannien kämpade i Amerika och i Napoleonkrigen.

The Heritage Museum of Smuggling & Fishing vid vattnet kommer att belysa tricken i handeln och karaktärerna som är involverade.

Du kan ströva runt i Polperro fönstershopping i enstaka butiker och konststudior, eller ge dig av på en mer målmedveten promenad över den branta kustlinjen på vägen till Polruan via Southwest Coast Path.

Några av Polperros fiskefartyg tar dig också ut ur hamnen för att få en bättre titt på kusten, upptäcka baskinghajar eller fiska.

12. Padstow

PadstowKälla: flickr
Padstow

Matälskare kommer till Padstow för några av de bästa fisk- och skaldjursrestaurangerna i Cornwall.

Om du värdesätter matens ursprung kommer du att bli förtjust över hur dessa restauranger är anslutna till Padstows fungerande fiskehamn, vilket säkerställer kvalitet och fräschör.

Och det är också värt att bara plumra sig här en solig dag och titta på aktiviteten runt hamnen och observera en industri som nästan har försvunnit från Storbritannien.

Du kan kolla in bevarandearbetet som utförs av National Lobster Hatchery, ge dig av längs kusten för att upptäcka oförstörda stränder, eller vandra vid floden Camel Estuary, ett område med enastående naturskönhet.

13. Redruth

Old Mine Works, RedruthKälla: flickr
Old Mine Works, Redruth

Vi har nämnt tennbrytning några gånger, och om du vill förstå exakt vad denna industri betydde för Cornwall i hundratals år kan Redruth vara ditt bästa alternativ.

Här kan du gå in i East Pool Mine, en del av en UNESCO: s världsarvslista som skyddar Cornwall och Devons gruvarv.

Denna gruva drevs från 1700-talet till 1945, och mängden antika maskiner, inklusive två strålmotorer och ett intakt motorhus, är en ögonöppnare.

På landsbygden är Wheal Pinvor en ruinerad gruva som långsamt återvinns av naturen, medan Gwennap Pit är ett märkligt fenomen, en terrasserad amfiteater som skapades av gruvsättningar fram till 1700-talet.

14. Boscastle

BoscastleKälla: flickr
Boscastle

Trots att det är en liten kustby är Boscastle ett nöje att vandra runt eftersom den sträcker sig långt bredvid sin naturliga hamn.

Där finns den kombinerade tjusningen av gamla fiskestugor och värdshus, tillsammans med de klippiga gröna kullarna som sträcker sig skarpt från vattnet.

Vid inloppet till hamnen på en spektakulär udde ligger Lookout, som först byggdes som ett sommarhus av den lokala markägaren och sedan användes som en observationsplats för att bekämpa smugglare.

Längre bak, där hamnen bara är en smal kanal, ligger ett National Trust-kafé och Museum of Witchcraft and Magic, med vad som kan vara den största skatten av rituella magiska artefakter i världen.

15. Looe

Looe, CornwallKälla: flickr
Looe, Cornwall

I ett län av bedårande fiskehamnar är Looe en av de mest bedårande av alla och har fortfarande en flotta av fiskebåtar.

Gå upp tidigt för fiskauktionen först på morgonen vid kajen, eller prova att fånga din egen skaldjur genom att krabba på den gamla hamnmuren.

För de mindre familjemedlemmarna hämtar Monkey Sanctuary ulliga apor och skickar dem så småningom tillbaka till Amazonas.

Det finns ett avledningsmuseum i stadens guildhall, och du kan gå ombord på en båt till St George's Island, som var en härd för smuggling på 1600- och 1700-talen.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Cornwall, England

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *