15 bästa platserna att besöka i Marocko

Marocko är ett land av mystik och magi som få i Nordafrika. Smidd av karthagerna och berberhandlare, Medelhavspirater och militärhärskarna i Andalusien, såväl sultaner som storvesirer, är det ett land som förenar stilarna från Europa och söder om Sahara. Dess bakland är spetsat med de mäktiga massiven Atlas och Rif, som tornar upp sig – ofta snötäckta – över de växlande sanddynerna och de svepande oaserna i Maghreb.

Dess städer pulserar av energi, från kryddbasarerna i Fez till de ändlösa souksna i Marrakech, där spiskummin möter kryddnejlika möter chilipulver mitt i de skarpa stånden. Överallt kommer du att upptäcka eleganta riad (traditionella marockanska hem med innergårdar) och stora kasbahs, alla prydda med invecklade islamiska filigraner och vackra arabeskmotiv. Du kommer att prova kryddig mat packad med kanel och torkad frukt, smaka på myntteer och chatta hela natten under ett dis av shisha.

Låt oss utforska bästa platserna att besöka i Marocko:

1. Fez

Fez, Marocko

Källa: flickr

Fez, Marocko

Fez har alla godsaker och dragningar du kan förvänta dig av en 1 200 år gammal Maghreb-stad. Det finns Fès el-Bali, platsens historiska hjärta, där en labyrint (och vi använder inte ordet lättvindigt!) av gränder och trappor och torg smälter samman mellan de mångfärgade garverierna och adobestugorna.

Sedan finns det de eleganta boulevarderna i Ville Nouvelle. Här arbetade fransmännen för att skapa vackra palmpepprade avenyer och porlande fontäner, överdådiga hotell och gator med parisisk smak. Så, flytta mellan de kryddfyllda soukerna och de legendariska madrassaherna, och försök få en känsla för det riktiga Marocko här.

2. Marrakech

Marrakech

Källa: flickr

Marrakech

Ah, Marrakech: den typiska medinastaden i den marockanska Maghreb. Den engångsbiten av motståndet i Almoraviddynastins krona, den sitter gnistrande i nyanser av ockra och beige sten under Atlasbergens glittrande spetsar.

I dess hjärta är det kolossala Jemaa el-Fnaa-torget; den mest trafikerade i Afrika och navet i en stor basar där allt från handvävda mattor blandas med shishapipor och svängande gyllene lyktor.

Samtidigt sprudlar medinan också av arabeskhus, deras innergårdar gömmer tehus med mintdoftande eller några av de godaste tagines du någonsin kommer att upptäcka. Och det nämner inte ens de kungliga och Bahia-palatsen – en rest från sultanerna och vesirerna som styrde dessa länder.

3. Casablanca

Casablanca

Källa: flickr

Casablanca

Hamnstaden Casablanca, som är känd för många som namne och miljö för Michael Curtiz magnum opus från 1942 (med titeln bara Casablanca), regerar fortfarande som landets största, och dessutom den största i hela regionen Maghreb.

Den blomstrar ut på Atlantkusten mitt emellan Rabat och El Jadida, den är full av rad på rad av elegant mauresk arkitektur – en unik blandning av arabesken och det parisiska som syns på varje rondell och offentligt torg.

Det finns ett litet medinaområde, men de moderna ritningarna är av en annan, mer kolossal karaktär: den stora kung Hassan II-moskén (som anses vara den största i Marocko); den slingrande Corniche, full av superklubbar och chica hotell; the endless Morocco Mall – det näst största köpcentret på kontinenten!

4. Meknes

Meknes

Källa: flickr

Meknes

Ofta omtalad av sitt officiella UNESCO-namn, den historiska staden Meknes, denna mellanlandning på rutten från Rabat vid kusten till Fez under Atlasbergens höjder, är en fantastisk plats att undra över landets blandning av spanska och moriska stilar .

Upphöjd till storhet av sultanen Moulay Ismaïl under 1700-talet, den har en förtrollande medina som börjar med crenulationerna och motiven från den stora Bab El Khemis-porten och slutar med de eleganta filigranerna och inläggningarna av kungliga palatset Dar El Makhzen.

Naturligtvis finns det också en traditionell souk här – även om den är mycket mindre än den i Fez och Marrakech – tillsammans med fler krydddoftande taginehus än du kan skaka en torkad aprikos på!

5. Merzouga

Merzouga

Källa: flickr

Merzouga

De skiftande ökendynerna tar över på allvar runt den verkligt hisnande staden Merzouga. Beläget djupt inne i landet, på den östra sidan av Atlas-bergen, är denna en gång kamelkaravanstad nu en bild av det typiska Sahara som vi alla känner från filmer.

Bege dig till de stora sandhögarna i Erg Chebbi, som kommer skulpterade av öknens oupphörliga vindar. Eller ta en kameltur in i gränslandet mot Algeriet, för att gå vilse mellan de ockra-gula landskapen och en och annan nomadstad dit få andra besökare kommer att våga sig.

6. Rabat

Rabat

Källa: flickr

Rabat

Genomsyrad av morernas och spanska stilarna, har Rabat inte bara några av de bästa museerna och konstgallerierna i landet (kolla in National Archaeological Museum och Modern Art Museum) utan också ett utmärkt läge i utkanten av Atlanten.

Hit den livliga corniche som väver längs stranden, eller se den glittrande stranden som lurar under tornet på det stora Almohadan-citadellet. Rabats jordnära berberhjärta är verkligen platsen att vara på.

Med namnet Oudaias Kasbah, är det här du hittar de mycket fotograferade gränderna med blåvita hem, slingrande och vävande upp och ner för trappor, genom dolda torg och ner mot det historiska medinacentrumet.

7. Tanger

Tanger, Marocko

Källa: wikipedia

Tanger, Marocko

Tangier förebådar den afrikanska sidan av Gibraltarsundet. En hamnstad och en fästning som patrullerade ingången till Medelhavet, den har varit eftertraktad av sjömakter i dessa delar ända sedan karthagerna styrde vågorna.

Men även om historien förblir påtaglig – särskilt mitt i den historiska medinan och under den dåvarande sultanen av Tangers stora Kasbah – slår denna stad nu till en mer modern ton.

Stränderna och stranden spökar längs Avenue Mohammed VI dunkar av liv på helgen, spanska semesterfirare anländer med snabbfärjor från Algeciras över vattnet, det finns lockande ekologiska matställen och mycket, mycket mer!

8. El Jadida

El Jadida

Källa: flickr

El Jadida

De stora bålverken i El Jadida-fortet reser sig från havet som något ur Game of Thrones. De är bara en – och definitivt den mest märkbara – påminnelsen om stadens unika historia som en koloni av inte fransmän, inte heller spanjorer utan portugiser. Du kommer att se det inflytandet i de barocktoppade kyrkorna och mellan synagogorna i de judiska kvarteren, medan du beger dig till strandpromenaderna och njuter av en mynta i den salta brisen är bara ett exempel på hur livet är lite mer avslappnat i El Jadida än andra centra som Fez och Marrakech. Missa inte stränderna heller, som är den främsta anledningen till den blomstrande sommarhelgen!

9. Essaouira

Essaouira

Källa: wikipedia

Essaouira

Essaouira utgör den norra änden av den långa sträckan som sträcker sig hela vägen från Agadir (Marockos andra favoritort vid havet – vänta på det!).

Som stad är den kanske mest känd för sin rikedom av formidabla befästningar från 1700-talet, som reser sig upp från Atlanten i en serie hållplatser och utkikspunkter.

Det är också känt för sina svalkande havsvindar, som drar massor av besökare från de kvava medinastäderna inåt landet under årets varmare månader. Tyvärr gör detta sanden nära Essaouira själv för blåsig för att kamma och kyla. Ändå finns det hamnar och fantastiska skaldjur för att kompensera för det!

10. Agadir

Agadir

Källa: flickr

Agadir

Solkysste Agadir reser sig från den salta stranden av Afrikanska Atlanten i en blandning av färgglada hem och vitkalkade berberdyk. Sedan flera år tillbaka har det varit det utvalda tillhållet för den strandälskande, surfsökande resenären på väg till Marocko. Och det har verkligen fyllt rollen bra.

Hotellresorter rinner ut ur sina palmprickade trädgårdar på havet för att erbjuda otaliga möjligheter till solbad på huvudstranden, medan boardryttare försöker erövra de rytande vänster-till-högerfolket på berömda surfplatser som Devils Rock och Cro-Cro.

Efter mörkrets inbrott kan du också se fram emot en av landets bästa nattlivsscener, med chanser att prova traditionella engelska ale på pubarna och whisky-infunderade teer i de marockanska riaderna. Trevlig.

11. Oukaimeden

Oukaimeden

Källa: flickr

Oukaimeden

Har du någonsin undrat hur det kan vara att ta på sig skidorna och salotpettorna cirka 2 600 meter ovanför de dammiga länderna i Saharaöknen och de svepande fälten av citrusfrukter som breder ut sig i norr, i hela Maghreb? Nåväl, Oukaimeden är din chans att ta reda på det!

Högt uppe på Atlasbergen är det den högsta skidorten i hela Afrika (okej, det finns inte så många, men ändå!). Bara 45 miles från staden Marrakech, är det en perfekt omväg från den nordafrikanska värmen.

Du kommer att upptäcka fem individuella nedfarter, en serie dragliftar, en skidskola, uthyrningsmöjligheter och hisnande vyer över den karga spetsen av Jebel Attar.

12. Al Hoceima

Al Hoceima

Källa: flickr

Al Hoceima

En cocktail av andalusiskt inflytande och den traditionella berberkaraktären (som förblir starkare här än i de flesta andra städer som faller nedför åsarna i Rifbergen i norra delen av landet), är Al Hoceima en kylig och charmig plats.

Dess läge är verkligen underbart, med skimrande stränder av guldsand som rinner ut på Medelhavet mellan karga klippväggar.

Dessutom, en mängd fantastiska hotell och charmiga tehus bortsett från, tar centrum ofta av sig hatten till förmån för den legendariska Rocade-vägen som går längs kusten i öster och väster.

Det är här du kommer att bli nedsänkt i gräsbevuxna klippor och skyhöga berg vid havet, snidade raviner och mer – det är som Marockos svar på Amalfikusten!

13. Chefchaouen

Chefchaouen

Källa: flickr

Chefchaouen

En labyrint av slingrande gator och täta gångar ger den legendariska blå staden (förlåt Jodhpur!) Chefchaouen en helt egen charm.

Det vackra utseendet blir bara bättre av platsen också: staden rinner ner för de grönbruna åsarna i Rifbergen, mellan vackra Jebel al-Kalaa och de skyddade reservaten i Talasemtane (som båda är tillgängliga på vandringsexpeditioner).

Det är dock bara att ströva och undra som binder de flesta turister här borta. Så, nöj dig med ett myntate i ett av de lokala tehusen och titta på när det disiga blått av kullestaden tickar över till dess lokala berbervibbar.

14. Ouarzazate

Ouarzazate

Källa: flickr

Ouarzazate

Den åldrade handelsutposten Ouarzazate, som reser sig från utkanten av det marckanska Sahara i en mix av beige och bruna adobehåll och bålverk, är van vid att ta emot besökare på långt håll.

I århundraden stannade kamelkaravanerna och köpmännen från Medel- och Centralafrika här för att piska sina varor till folket i den omöjligt vackra Dades-dalen.

Idag finns den gamla basaren kvar: ett dammigt konglomerat av hål i väggen och emporier som staplas med nyfikna prydnadssaker och varor.

Gå till den närliggande staden Aït Benhaddou för att se en imponerande UNESCO-plats där filmer som Kingdom of Heaven och Prince of Persia har spelats in!

15. Asilah

Asilah

Källa: flickr

Asilah

Du kan bli förlåten för att tro att du reste under de vitkalkade kubistiska byarna på de grekiska Egeiska öarna, inte en kuststad längst ut i Nordafrika, när du strövade mellan den soliga strandpromenaden och de glödande gränderna i vackra Asilah.

Staden är en konstnärlig, kreativ plats och delar sina drag mellan de lockande små oberoende hantverksgallerierna som peppar centrum och stränderna med sanddyner som sträcker sig mot norr och söder – en surfares dröm! En ansvarsfriskrivning: Asilah kan ofta vara upptagen under högsäsong.

Det är inte bara populärt bland lokalbefolkningen som kommer från huvudstaden, utan det är den första riktiga semesterorten du möter när du kommer söderut från de spanska färjorna i Tanger.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Marocko

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *